Kako namestiti hladilnik na procesor: navodila korak za korakom

Ta pregled bo opisal, kako namestiti hladilnik na procesor. Naslednji postopek bo omogočil namestitev mikroprocesorskega hladilnega sistema brez težav. Prav tako boste obveščeni o pravilni izbiri te naprave.

Kaj je ta naprava?

Pred namestitvijo stolpnega hladilnika na procesor ali katerokoli drugo, bomo razumeli, da je to računalniška komponenta in zakaj je potrebna. Pred dvajsetimi leti je CPU porabila malo električne energije in se ni toliko ogrevala. Zato je bilo za njihovo kakovostno hlajenje dovolj hladilnika. Zdaj se je toplota mikroprocesorjev povečala. Zato so v svojem običajnem načinu hlajenja. Če se pospeši, se uporabi izboljšana različica ventilatorja ali celo hlajenje s tekočino.


Splošni postopek za namestitev hladilnika

Algoritem za nastavitev hladilnika na procesor je sestavljen iz naslednjih glavnih korakov:
 • Namestitev CPU v vtičnico matične plošče.
 • Nanos termopasta na kovinski pokrov mikroprocesorja.
 • Namestitev hladilnega sistema.
 • Priključitev hladilnika.
 • Vklop računalnika. Testiranje delovanja računalnika.
 • Namestitev procesorja. Njegove značilnosti

  Preden pravilno namestite hladilnik na procesor, bomo razumeli postopek namestitve CPE. Ker trenutno najpogosteje uporabljane komponente Intelovih čipov v Intelu, v tem trenutku začnemo razmišljati o podanemFaza je ravno proizvod tega proizvajalca. V središču svoje računalniške platforme je vtičnica LGA1151-v.2. V tem primeru je centralni mikroprocesor takoj nameščen v vodilni kovinski okvir in s pomočjo posebnega kovinskega peresa dol v vtičnico matične plošče. Pred tem morate preveriti pravilno lokacijo ključa CPU in nalepk vtičnice na sistemski plošči. Morali bi biti v istem kotu.


  Na matičnih ploščah AMD ni okvirja za vodenje kovin. Zato je v tej situaciji dovolj, da namestite čip na osnovi ključa in ga popravite s plastičnim svinčnikom.

  Risba termopasta

  Naslednji pomemben korak algoritma je uporaba termopasta. Odstrani najmanjšo zračno režo med zgornjim pokrovom čipa in površino hladilnega sistema. Na voljo je v tubi ali v brizgi. Za začetek stisnemo malo termopasta na površino mikroprocesorja. Nato jo je treba lepo porazdeliti po pokrovu CPE-ja z roko v rokavici ali na kakšen drug primeren način.

  Namestitev hladilnega sistema

  Za začetek bomo razumeli, kako namestiti hladilnik na procesor Intel. Kot smo že omenili, je vtičnica LGA1151-v.2 glavna računalniška platforma tega proizvajalca. To podjetje uporablja svoje ventilatorje s štirimi plastičnimi vijaki v svojih računalniških sistemih. V tem primeru hladilnik odvijemo tako, da se njegovi štirje montažni elementi ujemajo z luknjami, v katerih naj bi se zvijale. Naprejnežno ga pripeljite do sistemske plošče in jo tesno pritisnite. Hkrati mora biti napor takšen, da ne zdrobimo zadnjega. Na naslednjem koraku privijte vijake v naključnem vrstnem redu in šele nato lahko sprostite specializirani ventilator. Preverite kakovost namestitve tako, da preverite, ali hladilnik ni premaknjen.
  V primeru uporabe mikroprocesorja AMD se uporablja popolnoma drugačna zasnova hladilnega sistema. Njegovi ventilatorji so pritrjeni na matično ploščo z dvema kovinskima zaponkama. Prva je nameščena na plastični jeziček. Potem pa je drugi lepo izvlečen in položen na nasprotni element pritrditve. Nato skrbno preverite kakovost namestitve hladilnega sistema. Mora biti varno nameščen in pritrjen. Še enkrat si prizadevamo v razumnih mejah in izključujemo morebitno poškodbo komponent računalniškega sistema.

  Preklapljanje

  Povezovanje hladilnega sistema z matično ploščo je naslednji korak pri analiziranju vprašanja, kako nastaviti hladilnik CPE. Za te namene se praviloma uporablja tripolni konektor na matični plošči. Ob njem je oznaka CPU-FAN. To je do njega, da se poveže in žice s priključkom iz hladilnika. Nato jih je treba skrbno namestiti in po potrebi pritrditi s plastičnimi objemkami za vgradnjo kabelskih izdelkov. Potem morate vizualno zagotoviti, da žice iz mikroprocesorja ventilatorja v katerem koliokoliščine ne pridejo na njegovo rezilo.

  Vklop računalnika. Testiranje zmogljivosti

  S tem se zaključi postopek namestitve hladilnika na procesor AMD ali Intel. Po popolni montaži računalnika in njegovi polni povezavi je potrebno preizkusiti delovanje računalnika. Učinkovitost mikroprocesorskega hladilnika lahko preverite na dva načina. Ena od njih temelji na uporabi sistema BIOS. V tem primeru zadostuje, da pritisnete tipko F2 ali Del, ko je računalnik vklopljen. Te informacije lahko določite v priročniku na PC-ju. Ko vnesete začetno okno BIOS-a, pojdite na kartico PC Health. Za to potezo uporabimo puščične tipke in izberemo točko menija - Enter. To okno mora imeti CPU Fan point. Pred njim bo prikazano trenutno število obratov hladilnega sistema. Če je njihovo število v območju od 2700 do 3300, je vse v redu in hladilni sistem deluje v običajnem načinu.
  Drugi možni način diagnosticiranja hladilnika je specializirana programska oprema, ki jo je treba namestiti ločeno v osebni računalnik, na primer v program SpeedFAN. Ko so te informacije sproščene, jih je mogoče izboljšati. Toda ne vedno takšne javne službe ustvarjajo prave rezultate. Zato je priporočljivo določiti vrtljaje hladilnika s sistemom BIOS.

  Priporočila za izbiro

  Ko smo ugotovili, kako namestiti hladilnik na procesor Intel ali AMD, upoštevajte glavne vrste takšnih hladilnih sistemov. Pogojno je, da se takšni ventilatorji lahko razdelijo v dve skupini. Eden od njih jeenote za zrak, druge pa tekočine. Prvo skupino lahko konvencionalno razdelimo na običajne in specializirane rešitve. Najnovejše naprave in tekoči ventilatorji se uporabljajo v primerih, ko je mikroprocesor razpršen. Toda običajni hladilnik se uporablja, ko je CPU v normalnem delovanju. Temelji na tem preprostem stanju in izbere takšne naprave.

  Zaključek

  Ta pregled ne opisuje le, kako nastaviti hladilnik procesorja, temveč tudi splošne smernice za izbiro hladilnih sistemov. Opisan je tudi postopek preverjanja njihove sposobnosti za delo. Zakaj kompleks v zgornjem vrstnem redu ni, s takšno operacijo lahko ročaj vsakogar.

  Sorodne publikacije