Zvočna kartica za vaš računalnik: kako izbrati najboljše? Mnenja o proizvajalcih in primerjava najboljših modelov

Težko si je predstavljati sodoben računalnik ali prenosni računalnik brez možnosti poslušanja glasbe ali gledanja filmov. Za predvajanje zvoka ustreza zvočna kartica računalnika. Kako izbrati (nasveti bodo podani nekoliko kasneje) in kaj iskati pri nakupu take naprave? Preberite o tem in še veliko več.

Zvočna kartica za računalnik: kako izbrati?

Prvič, vsak uporabnik, ki se sooča s podobnim problemom, se mora najprej opreti na osebne vidike in področje uporabe zvočnega sistema. Danes uporaba takšnih naprav ni več omejena na kakovostno predvajanje glasbe ali skladbe v videoposnetku ali filmu.
Z razvojem igralniške industrije so se zahteve za zvočne kartice neverjetno povečale, same pa so uporabniku ponudile veliko več priložnosti v smislu enake reprodukcije prostorskega zvoka ali posebnih učinkov, ki lahko igralce potopijo v igro in ustvarijo povsem realistično vzdušje. se dogaja.

Enako velja za smer, ki vključuje ustvarjanje in snemanje glasbe doma ali v profesionalnem studiu. Tu so zahteve še višje, iste kartice so veliko dražje. Zato je treba rešiti vprašanje, katero zvočno kartico izbrati za računalnik, zato je to prav zaradi teh razlogov. Tukaj je nekaj vidikov, ki vplivajo na izbiro enega ali drugega čipa z razčlenitvijo ključnih zmogljivosti inznačilnosti nekaterih najbolj priljubljenih zvočnih čipov.

Zvočna kartica za računalnik: kako izbrati? Značilnosti

V vsakem primeru je prvi parameter kvalitativna reprodukcija zvoka brez izkrivljanja ali neželenih stranskih učinkov. Praviloma večina naprav uporablja analogne ali digitalne vhode. Prvi lahko povzroči dodatne ovire pri reprodukciji zvoka skozi akustični sistem (zvočnike ali zvočnike), njihov drugi videz pa je skoraj popolnoma izključen.

V večini primerov je kristalno čist zvok mogoče doseči le s prisotnostjo vmesnika S /PDIF za povezavo sistema zvočnikov prek ustreznega priključka. Vendar pa, po mnenju mnogih profesionalnih glasbenikov, digitalnih naprav, čeprav proizvajajo jasen zvok brez popačenja, pa nimajo tako imenovane analogne toplote, ki dodaja glasbeno sled realizma, kar je na digitalnih napravah težko doseči. Druga točka se nanaša na frekvenčno območje, ki lahko na gori »oddaja« zvočno kartico samega računalnika. Kako izbrati napravo na podlagi teh premislekov? Paziti moramo le na spodnjo in zgornjo mejo frekvence. Spodnja meja je običajno 16 Hz (sledi infrazvok, ki ga človeško uho ne zaznava), zgornja meja pa je 18-22 kHz (zgoraj je ultrazvok, ki ga tudi ne slišimo). Danes pa lahko najdete naprave, ki lahko reproducirajo 22 in celo 24 kHz, vendar jih praktično ne uporabljamo v vsakdanjem življenju.
Končno, če je večina sodobnih zvočnih karticPodpira Dolby Digital in DTS Dolby Surround standarde, igralne kartice morajo podpirati EAX-v.X tehnologijo ali isti standard kot HD, brez katerega ne bo mogoče doseči realističnega zvoka v igranju. Poleg tega je treba reči, da je nakup kartic s podporo 5 + 1 (7 + 1), če imate doma navadne stereo zvočnike, popolnoma neprimeren.

Glavne vrste zvočnih kartic: nekaj nasvetov o izbiri

Kar zadeva glavne vrste zvočnih kartic, ki so na voljo na trgu, jih je mogoče razdeliti na integrirane (vgrajene v matične plošče), notranje (priključene preko rež PCI) in zunanje.
Vsi imajo zelo različne značilnosti in precej različna načela delovanja in povezave. Toda zunanje naprave te vrste imajo prednost, da lahko imajo vgrajen pomnilnik in zaradi pomanjkanja omejitev velikosti imajo lahko večje število priključkov. Poleg tega so lahko notranji in integrirani zemljevidi izpostavljeni elektromagnetnim sevanjem in motnjam, ki jih povzroča, in zunanje naprave so s tem skoraj popolnoma zavarovane. Nazadnje je uporaba zunanje zvočne kartice edina rešitev za izboljšanje kakovosti zvoka in povezovanje zvočnikov 5 + 1 na prenosne računalnike.

Zvočna kartica za vsakdanje delo

Vendar pa v vsakdanjem življenju, ko poslušate samo avdio posnetke ali gledate video posnetke in kakovost zvoka ni prednost, lahko uporabite integrirano zvočno kartico za računalnik. Kakoizbrati to napravo? Pravzaprav je ni treba izbrati. To je že vgrajeno v matično ploščo. Druga stvar je zamenjava čipa.
Najpogostejši so naprave, podobne WDM (npr. Realtek) z gonilniki High Definition Audio. Zato je tukaj tak čip.
Če potrebujete višjo kakovost z uporabo prostorskih zvočnih sistemov, se boste morali soočiti s problemom izbire računalniške zvočne kartice 5.1. Večina strokovnjakov kliče optimalni nakup PCI-naprave Audigy Fx (linija iz Creative Sound Blaster), ki ima spodobne funkcije in dokaj nizko ceno.

Poceni zvočni čipi za igralce

Pri igrah ni tako enostavno. Glavni poudarek izbire naprave je podpora tehnologiji EAX v.X in OpenAL.
Sodeč po ocenah igralcev, so najbolj priljubljeni in relativno poceni modeli zvočnih čipov v tej seriji naslednji:
 • ASUS Xonar HDAV1.3 /DG /DGX /DS.
 • Creative Recon3D PCIe.
 • Audigy Fx (spet od Creative), itd.
 • Vse te naprave reproducirajo večkanalni zvok, opremljen z 24-bitnim DAC, in frekvenca vzorčenja v stereo načinu je 96-192 kHz. Seveda se lahko ustavite pri 192 kHz, vendar to ni potrebno, ker razlika v zaslišanju ne bo opazna.

  Kaj izbrati glasbenik?

  Glasbeniki potrebujejo tudi zvočno kartico za računalnik kot zrak. Kako izbrati čip? Potrebno je izhajati iz tega, za kaj se bo naprava uporabljala. Za snemanje glasbe iz MIDI tipkovnice bo vsak preprost čip primeren tudi za raven zastarelih karticpodporo za Wavetable, kot je Yamaha WDM.
  Za delo s sekvencerji je najbolje, da uporabite vzorec kartice Terratec ali isto kartico Audigy, vendar morajo biti že obstoječi standardni Full Duplex in ASIO gonilniki.
  Za pisanje instrumentov v živo v studiih pa je treba uporabiti zunanjo zvočno kartico za računalnik. Kako izbrati tovrstno napravo?
  Lahko se sklicujete na seznam najbolj priljubljenih in iskanih zvočnih kartic, ki je sestavljen na podlagi ocen glasbenikov in zvočnih inženirjev:
 • Focusrite Scarlett Solo /2i2 /2i4 /6i6 /18i8.
 • M-Audio M-Track II.
 • Tascam US-366.
 • USB predvajalnika PreSonus AudioBox.
 • Roland UA-55 Quad-Capture.
 • BEHRINGER U-PHORIA UMC202 in drugi.
 • Povratne informacije uporabnikov o izbiri univerzalne rešitve

  Kot je bilo ugotovljeno na številnih forumih, je oprema Audigy Fx najboljša vrednost za denar. Zemljevid podpira največje možne standarde, ima veliko standardnih in dodatnih priključkov, ima visoko kakovost zvoka in nizke stroške. Gonilniki so nameščeni zelo preprosto in, glede na povratne informacije lastnikov takšnih kartic, praktično nikoli ne povzročajo zrušitev ali notranjih konfliktov v katerem koli OS. Res je, da je notranja, tako da v prenosnih računalnikih ni mogoče uporabiti. Za prenosne računalnike boste morali biti zadovoljni z integriranimi čipi ali kupiti zunanje naprave, ki so lahko drage.

  Namesto naknadnega besedila

  Še vedno je treba dodati, da so tukaj samo najbolj osnovne značilnosti sodobnih zvočnih kart in so obravnavane kot najbolj priljubljeni modelirazličnih proizvajalcev. Fizično je nemogoče opisati vse, kar je danes na trgu. Kljub temu lahko vedno izberete nekaj dostojnega in poceni za vaše potrebe. In vam ni treba chase dragih modelov, saj tudi relativno poceni modeli lahko zagotovijo odličen zvok.

  Sorodne publikacije