Elektronski sistem ESP v avtomobilih: struktura in princip delovanja

Sodobno življenje se hitro razvija, nemogoče je ustaviti napredek. Različne novosti in inovacije se pojavljajo na vseh področjih življenja. Napredek se je dotaknil tudi avtomobilov. Do danes, v strojih različnih elektronskih delov ne manj kot v kateri koli visokotehnološki opremi. Nekaj ​​iz sistemov se je pojavilo pred nekaj leti, nekaj, kar je že dolgo izumilo in se uspešno uporabljalo do danes. Torej, eden tistih, ki so se razvili v razvpiti preteklosti - sistem ESP. Na drug način se imenuje sistem stabilnosti deviznega tečaja. Za običajnega voznika je to zelo koristna pomočnica, zlasti pozimi.

Vloga ESP v gibanju

ESP je bil avto prvič predstavljen leta 1995 in ga razvil leta 1959. Mimogrede, kot razvijalec stoji Mercedes-Benz. Od 95. leta je bil ta sistem dopolnjen z modelom "Mercedes-Benz CL 600", nato pa z vsemi modeli S-razreda. Danes je ESP nastavljen kot opcija - posodobljen za vsak model. Ni odvisnosti od razreda avtomobila. Sistem ESP je lahko celo na voljo v ugodnih modelih, na primer v novi liniji VAZ.


Ta sistem je takrat in zdaj in je logično nadaljevanje aktivnih sistemov prometne varnosti. Elektronsko krmiljenje stabilnosti avtomobila je nemogoče brez ABS, kot tudi tehnologije, ki preprečuje zdrs koles pogonske osi. Te rešitve ne morejo delovati brez določenih senzorjev in skupine pogonov.
Inovativni sistem ESP je, da nadzoruje kot rotacije stroja okoli svoje osi.Z drugimi besedami, elektronika lahko pravočasno prepozna rušenje ali odnašanje avtomobilov. ESP je pomagal pri nadzoru nad nadzorom, če je bil iz nekega razloga izgubljen.

Naprava

Sodobne izvedbe ESP so v tesni povezavi s sistemom ABS, sistemom proti vleki in ECU. Papir aktivno raziskuje in uporablja senzorje. ESP je celovit sistem, ki deluje na celovit način in zagotavlja celoten sklop različnih ukrepov za preprečevanje prometnih nesreč.

Sistem stabilnosti ESP je sestavljen iz elektronske krmilne enote. Nenehno pregleduje senzorje, analizira in izračunava podatke. Kontrolna enota vedno ve, katera frekvenca se kolesa vrtijo, pod katerim kotom se obračajo volani, kakšen je pritisk v konturah zavornega sistema.

Senzorji

Osnovni informacijski blok prejema dva pomembna elementa. To je senzor kotne hitrosti glede na navpično os in prečni pospešek - včasih se imenuje G-senzor. Ta element je namenjen za pritrditev bočnega drsenja na navpično os, velikost tega zdrsa in druge parametre. Vsak trenutek ESP natančno ve, kako hiter je avto, kaj je motor, avtomobil gre naravnost ali gre k posadki.
Sistem vključuje naslednje komponente. To so senzorji hitrosti za vsako kolo. To so običajni elementi, ki so na voljo v vseh ABS. Delo na Hallovih učinkih. Naprava ima senzor hitrosti, kot tudi kot vrtenja stroja okoli svoje osi. V sodobnih rešitvah je senzor kota obračanjaAvto okoli osi in krmilnik pospeševanja vrtenja. Če je potrebno, sistem ESP vpliva na zavorne mehanizme nekaterih koles. V ta namen se uporablja hidroblok, ki je del sistema za nadzor zaviranja. S tem blokom se izvede vpenjanje ali sprostitev zavornih kolutov.
Enako pomemben del je senzor kota krmiljenja kot tudi elektronska krmilna enota.

Načelo ukrepanja

Glavna naloga, s katero se sooča takšen sistem, je uskladiti avtomobil proti smeri sprednjih koles. Deluje tako. Računalnik od senzorjev prejme vse potrebne informacije. Če informacije niso usklajene, sistem samodejno prevzame nadzor nad sistemom za dovajanje goriva in zavornim sistemom v prisilnem načinu. To je dovolj za poravnavo avtomobila v smeri nekaj pogonskih koles na sprednji osi. Vendar je še vedno pomembno razumeti, da tudi najcenejši in najkakovostnejši ESP stabilizacijski sistem ni tako pameten, da bi točno vedel in ugotovil, kje na cesti je varno območje. Voznik mora kolesa upravljati samostojno. In ESP pomaga storiti vse druge stvari.
Sistem po potrebi upočasni določena kolesa na vozilu ali oslabi sile na zavornem valju, če voznik pritisne na ustrezen pedal. Sistem lahko vpliva na delovanje motorja in tako preprečuje, da bi prednja os poškodovala situacijo.

Primeri

Izkušeni vozniki pogosto izključijo ta sistem, ker so prepričani, da v izrednih razmerah ne bo pomagalo, da imajo veliko izkušenj in da lahkozanašajo se samo na njega in njegove sposobnosti. Vendar to pogosto ni več kot napaka. Če je potrebno, sistem na račun elektronskega algoritma izbere edino pravilno raven oskrbe z gorivom in vpliva samo na kolesa, ki jih je treba zavirati, da se stabilizira gibanje.

Če so sprednja kolesa padla v rušenje, ker je pri vstopu v obrat, nepotrebno ravnanje, potem se sistem odzove na delo zadnjih zavor in upočasni kolo, ki je znotraj notranjega polmera. To bo uskladilo sprednji del in preprečilo prometne nesreče. Včasih obstajajo obrnjeni primeri, ko je stroj slabo upravljan in je v zavojih prišlo do zdrsa. V tem primeru lahko postavite zadnji del. V takem primeru bo elektronski sistem ESP aktiviral sprednje zavore in tako zmanjšal hitrost koles, ki se gibljejo v zunanjem radiju.

ESP ali izkušnje?

Nekateri vozniki, ki imajo res veliko izkušenj, menijo, da elektronika moti promet. Mnogi so zavrnili ta mit. Prvič, človek, tudi če ima popoln nadzor nad fizičnimi zmožnostmi, v prisotnosti fenomenalnih sposobnosti ne more delovati tako natančno in hitro kot elektronika. In nadalje, da se prepričate o učinkovitosti elektronike, lahko greste na drsališče. Pri velikih hitrostih so možnosti, da ne boste leteli preko ceste, veliko večje v avtomobilu, ki ima na krovu elektronske pomočnike, vključno z ESP. Ljudje so prepričani, da je stabilizacijski sistem v avtomobilu nepotreben, samo zapiranje oči in pozabljanje nekaterih zakonov fizike, ne da bi poznali načelo ESP.

Značilne okvare

ProVsaka napaka v sistemu ESP bo signalizirala kontrolno lučko na armaturni plošči. Med razlogi je mogoče prepoznati prekinitev električnega ožičenja katerega koli senzorja, okvare in okvare elektronske enote, okvare pri delovanju senzorja zavorne sile, okvare krtač ESP.
V primeru okvare je treba nujno izvesti računalniško diagnostiko vozila. Najpogosteje lastniki problema dobavljajo ESP "Ford" sistem.

Sovražnik ali prijatelj?

Priznati moramo, da ta sistem v zelo redkih primerih lahko dejansko poškoduje voznika. Vendar je v praksi voznika takih primerov zelo malo in zato ni smiselno podcenjevati ESP.
Nekateri vozniki trdijo, da to ni pomočnik, temveč stroga elektronska "ovratnica". Da, sistem ne dovoljuje huliganstva za volanom. Večina avtomobilov nima možnosti, da bi izklopila ESP, to pa ovira popolno uresničitev moči avtomobila v pogojih neprehodnosti. Toda za navadne voznike je to zelo koristna stvar. Tako smo ugotovili, kaj je elektronski sistem ESP v avtomobilih.

Sorodne publikacije