Kaj so pogoni: vrste, funkcije, velikost pomnilnika, cilj in funkcionalnost

USB pogoni ali bliskovni pogoni se danes uporabljajo za osebne računalnike in prenosne računalnike, kot tudi za digitalne fotoaparate, tablične računalnike in pametne telefone. Večina teh medijev je mogoče priključiti na vrata USB, vendar je treba nekatere vrste vstaviti v poseben pogon ali čitalnik kartic.

Kaj so flash pogoni? Obstajata dve običajni vrsti teh pogonov. Uporabljajo isto tehnologijo, vendar imajo razlike v fizični obliki in vmesniku.

Secure Digital (SD kartica)

To je neobstojna oblika pomnilnika, ki jo je razvilo združenje SD Card (SDA) za uporabo na prenosnih napravah. Standard je bil uveden avgusta 1999 s skupnimi prizadevanji SanDiska, Panasonica (Matsushita Electric) in Toshibe, nato pa je postal industrijski standard. Kakšne so velikosti te vrste flash pogonov?


Januarja 2000 so podjetja ustanovila tudi nepridobitno organizacijo SD Association (SDA) za spodbujanje in oblikovanje standardov za take pogone. Format miniSD je marca 2003 predstavila korporacija SanDisk, ki je objavila in dokazala to inovacijo. Sprejel je majhno razširitev form faktorja za standardno SD-kartico. Kljub temu, da so bili ti novi pogoni posebej zasnovani za mobilne telefone, so bili prvotno prodani skupaj z adapterjem, ki zagotavlja združljivost s standardno režo za pomnilniške kartice SD. Od leta 2008 se slednji niso več proizvajali. Thumbnail Secure Digital microSD kartice prvotno imenovane T-Flash ali TF, ki je kraticaTransFlash Funkcionalno so identični miniSD in lahko delujejo na kateri koli prenosni napravi. SanDisk je razvil to vrsto, ko so skupne napovedi z Motorola privedle do sklepa, da so trenutne pomnilniške kartice prevelike za mobilne telefone. Sprva je bil bliskovni pogon poimenovan T-Flash, toda tik pred zagonom izdelka je bilo ime zamenjano s TransFlash.


Leta 2005 je SDA napovedala majhno obliko microSD s šifriranim digitalnim formatiranjem (SDHC) z večjo pasovno širino (2 GB). Te naprave za shranjevanje imajo najmanjšo hitrost branja in pisanja 176 Mbps. SanDisk vodi SDA za upravljanje standarda microSD. Končna specifikacija teh pogonov je bila registrirana 13. julija 2005. Sprva so bile kartice microSD na voljo pri 3264 in 128 MB. Motorola E398 je postala prvi mobilni telefon, ki je priključil kartico TransFlash (kasneje microSD). Nekaj ​​let kasneje so njihovi konkurenti začeli uporabljati te pogone v vseh pripomočkih. Kaj so danes pogoni za telefone? Trenutno pametni telefoni uporabljajo pomnilniške kartice formata micro, katerih zmogljivost je najpogosteje 32 ali 64 GB. Naprave za shranjevanje manjše količine podatkov postopoma izhajajo iz obtoka, danes pa več kapacitivnih ne podpirajo vsi modeli telefonov.

Kakšen je pomen teh prevoznikov?

Pomnilniške kartice se uporabljajo v številnih elektronskih napravah in so postale razširjeno sredstvo za shranjevanje več gigabajtov podatkov v majhni količini. Kaj so tovrstni pogoni danes? Devaysy, v kateremUporabnik lahko pogosto odstrani in zamenja flash pogone (digitalne fotoaparate, videokamere in igralne konzole), praviloma pa uporablja mini format. Naprave, v katerih je majhnost velika (kot so mobilni telefoni), običajno uporabljajo kartice microSD.
Ta vrsta bliskovnega pogona je pomagala potisniti trg pametnih telefonov in tako proizvajalcem in potrošnikom omogočiti večjo prilagodljivost in svobodo. Zaradi kompaktne velikosti se kartice microSD uporabljajo v številnih prenosnih napravah. Najnovejši glavni operacijski sistemi, vključno z Windows Mobile in Android Marshmallow, omogočajo aplikacijam, da delujejo na karticah microSD, kar ustvarja dodatno funkcionalnost za nove modele naprav. Kartice SD pa niso najbolj ekonomična rešitev za naprave, ki potrebujejo le majhen del neobstojnega pomnilnika (na primer vnaprej nameščene postaje v majhnih radijskih postajah). Prav tako niso najboljša izbira za aplikacije, ki zahtevajo večjo zmogljivost ali hitrost shranjevanja. Te omejitve je mogoče dodatno rešiti z razvojem tehnologij pomnilnika. Danes je najobsežnejša microSD kartica na svetu zmogljivost 256 GB. Zato je težko napovedati, tudi v bližnji prihodnosti, kaj se zgodi s pogoni in katere vrste se bodo kmalu pojavile.
Številni osebni računalniki vseh vrst, vključno s tabličnimi računalniki in pametnimi telefoni, uporabljajo kartice SD z vgrajenimi režami ali prek aktivnega elektronskega vmesnika. Slednje so na voljo za PC kartice, ExpressBus, USB, FireWire in vzporedna vratatiskalnika. Aktivni adapterji omogočajo tudi uporabo kartic SD v napravah, ki so zasnovane za druge formate, kot je CompactFlash.

Pogoni USB

USB-pomnilnik je naprava za shranjevanje, ki vsebuje pomnilnik flash z vgrajenim vmesnikom USB. Običajno je odstranljiv, prepisljiv in veliko manjši od optičnega diska. Večina jih tehta manj kot 30 gramov. Od nastopa na trgu leta 2000 se opaža enaka težnja kot pri vseh drugih računalniških spominskih napravah. To se kaže v dejstvu, da se je zmogljivost pogonov povečala, cene pa so padle. Kakšne količine so danes pogoni flash? Najpogosteje so danes pogoni z zmogljivostjo od 8 do 256 GB, s 512 GB in 1 TB manj pogosti. V bližnji prihodnosti se predvideva distribucija flash pogonov do 2 TB s stalnim izboljševanjem njihove velikosti in stroškov. Nekatere od teh naprav omogočajo do 100.000 ciklov zapisovanja in brisanja, odvisno od vrste uporabljenega pomnilniškega čipa, in jih je mogoče normalno uporabljati v času od 10 do 100 let.
Pomnilniške naprave USB se pogosto uporabljajo za iste namene, za katere so se nekoč uporabljale diskete ali CD-ji, tj. Za shranjevanje, varnostno kopiranje in prenos računalniških datotek. Vendar pa so manjše velikosti, delujejo hitreje, imajo tisočkrat večjo moč in so močnejši in zanesljivejši, ker nimajo gibljivih delov. Poleg tega so imune na elektromagnetne motnje (za razliko od disket) in niso izpostavljene površinskim praskam (za razliko od CD-jev). Do leta 2005 je večina stacionarnih in prenosnih računalnikov poleg USB priključkov imela priključek z disketo, danes pa takšne funkcionalnosti kot zastarela ni.

Združljivost naprav

USB-pomnilniški pogoni uporabljajo standardni razred za shranjevanje, ki ga prvotno podpirajo sodobni operacijski sistemi, kot so Windows, Linux, MacOS in drugi sistemi, podobni Unixu, kot tudi številni ROM ROM-i. Pogoni USB 2.0 lahko shranijo več podatkov in jih prenesejo hitreje kot veliko večji optični pogoni (kot so CD-RW ali DVD-RW) in jih lahko preberejo številni drugi sistemi, vključno z DVD-ji XboxOne, PlayStation 4 DVD- igralcev Poleg tega lahko takšen bliskovni pogon preberejo sodobni pametni telefoni in tablični računalniki, čeprav je pomnilniška kartica SD bolje primerna za ta namen.

Struktura bliskovnega pogona

Bliskovni pogon je sestavljen iz majhnega tiskanega vezja, nosilnih elementov vezja in priključkov USB, ki so izolirani in zaščiteni s plastičnim, kovinskim ali gumiranim ohišjem. Zaradi tega se lahko mediji varno prenesejo v žep ali verigo. USB-priključek je lahko zaščiten z odstranljivim pokrovčkom ali uvlečen v ohišje pogona. V tem primeru ni poškodovana v nezaščitenem stanju. Kaj so pogoni flash glede na vrsto povezave? Večina pogonov uporablja standardno povezavo USB tipa A, ki omogoča povezavo z vrati na računalniku, vendar obstajajo tudi diski za druge vmesnike. Vsi pogoni se poganjajo preko računalnikaPovezava USB. Nekatere naprave združujejo funkcionalnost prenosnega predvajalnika z USB pomnilnikom. Baterijo potrebujejo samo, če se uporabljajo za predvajanje glasbe.

Katere oblike bliskovnih pogonov so v prodaji?

Pomembno je, da se ločimo od številnih vrst flash pogonov, ki so danes na voljo na trgu. Vsak izmenljivi disk se razlikuje glede na storitev, ki jo ponuja. Kateri razredi flash pogonov so na sodobnem trgu glede na njihove funkcije?
Nekatere od njih so lahko razvrščene glede na storitve, ki jih ponujajo, vendar obstaja tudi osnovna potreba po razumevanju funkcionalnosti vsake od njih. Torej, kakšne zmogljivosti so pogoni flash, ni edini dejavnik, ki ga je treba oceniti pri izbiri naprave.

Standard Drive Drive

Te naprave so zasnovane za tiste, ki iščejo največjo zmogljivost po najnižji ceni. So najboljša izbira za shranjevanje in premikanje podatkov. S svojo obliko in velikostjo ponujajo široko paleto možnosti. Praviloma so opremljeni s plastičnim ohišjem in najcenejšimi nadzornimi shemami. Zaradi tega počasi delujejo in niso visoke trdnosti. Vendar pa nekateri uporabniki skrbijo za hitrost in zato nimajo težav pri uporabi te vrste pogona. Kakšne količine so točniki? Njihov obseg lahko doseže 256 GB.

Visoko zmogljiv pogon

Ta vrsta izmenljivega pogona je zasnovana za uporabnike, ki potrebujejo večjo zmogljivostflash pogoni običajno stanejo več in služijo poklicnemu sektorju. Hitrost prenosa podatkov je bila izboljšana zaradi povezave USB 3.0. Uporabljajo tudi bolj zanesljive materiale, odporne proti udarcem, in druge dodatke, ki jim pomagajo vzdržati ekstremne vremenske razmere. Druga značilnost teh naprav je povečanje ciklov branja in pisanja, včasih do 100.000. Kaj so pogoni z visoko zmogljivostjo pomnilnika? Njihov obseg lahko doseže 2 TB. Ko gre za shranjevanje pomembnih podatkov in večjo zanesljivost, prevladujejo ti visoko zmogljivi pogoni.

Zaščitni nosilci

Digitalna doba je odprla možnosti za različne ranljivosti in neomejen dostop do zaupnih podatkov, zaradi česar je veliko uporabnikov zaskrbljenih glede shranjevanja informacij. Zato so se pojavili bliskovni pogoni z varnostno funkcijo. Te naprave imajo dodatno vgrajeno opremo za omejevanje dostopa do informacij, shranjenih na njih. Številna javna in zasebna podjetja aktivno uporabljajo te pogone za notranji prenos podatkov. Pri prenosu takšnih medijev potrebujete prijavo za dostop do njenih vsebin. Na voljo so tudi šifrirani shranjeni podatki, ki preprečujejo, da bi bili ukradeni ali neomejeno dostopni do njih.

WindowsToGo Installer Media

Ta vrsta bliskovnega pogona je namenjena tistim, ki radi operacijski sistem v celoti prenašajo. Operaterji WindowsToGo so ustvarjeni za prenosno uporabo operacijskega sistema Windows Vista EnterpriseEdition z razširjeno funkcijo. Ko zaženete ta bliskovni pogon, sistemSkrbnik pošlje ukaz za ustvarjanje zagonskega sistemskega pogona, ki omogoča oddaljenemu računalniku, da je podoben videzu osebnega računalnika. WindowstoGo naprave imajo popolne specifikacije.

Glasbeni pogoni

Izdelani so bili posebej za strokovnjake v glasbeni industriji. Ti pogoni so zasnovani za tiste, ki radi poslušajo glasbo na poti. Prihajajo z vnaprej nameščenimi programskimi aplikacijami, ki pomagajo upravljati zvočne datoteke. Če želite dobiti možnost plug-n-play, morate izbrati točno ta pogon. Nudijo velik prostor za shranjevanje, boljšo hitrost prenosa in, kar je najpomembnejše, zadostno vzdržljivost.

Ustvarjalni bliskovni pogoni

Po svoji naravi gre za običajne pogone, ki jih ustvarja prvotna zasnova. Kaj so pogoni (GB) v tej kategoriji? Njihova zmogljivost in funkcionalne značilnosti so lahko vse. Toda večino časa ne presegajo 256 GB in ustrezajo pogonom s standardnim pogonom po podatkih in trajnosti. Danes lahko najdete v prodaji flash pogone v obliki znakov filmov, risank in stripov, pa tudi živali in različnih promocijskih izdelkov. Ti pogoni privabljajo ljudi različnih starostnih skupin, zlasti otrok. V večini primerov imajo funkcionalnost standardnih pogonov, nimajo specifikacij, ki so v varnih in zmogljivih napravah.

Posodice - vizitke

Za tiste, ki želijo shraniti izključno poslovne in finančne informacije, je priporočljivo uporabljati pomnilniške kartice. Kakšne so velikosti tovrstnih pogonov? Običajno je njihova velikost majhna, njihov obseg pa se lahko giblje od 128 MB do 32 GB. V tem primeru so zelo preproste po funkcionalnosti in razpoložljivih operacijah. To vrsto pogona uporabljajo različna podjetja po vsem svetu. Z njihovo pomočjo običajno posredujejo delovne vzorce skupaj z njihovimi podatki o računu.

Flash Key

Kaj so USB Flash pogoni z integrirano funkcionalnostjo? Te vrste pogonov poplavljajo trg, saj uporabnikom omogočajo, da imajo svoj ključ in vozijo istočasno. Ta vrsta pogona ima funkcijo standardne pomnilniške naprave, vključuje pa tudi vgrajen magnetni ključ. Pri njihovi uporabi je treba sprejeti nekatere previdnostne ukrepe, saj so bolj nagnjeni k neugodnim zunanjim pogojem.

Sorodne publikacije