Kje je senzor hitrosti na "Kalina" in kako ga zamenjati?

Vse krmilne naprave avtomobila "Lada-Kalina" so elektronske, vključno z merilnikom hitrosti. Oblikovalci so se uspeli znebiti rotirajočih koles in zobnikov, ki so bili pogosto vzrok za napako. Odpovedali so kabel in s tem povezani z vzdrževanjem in zamenjavo problema. Zdaj je puščica na merilniku hitrosti nadzorovana z elektronsko krmilno enoto (EBU), ki temelji na podatkih, pridobljenih s senzorjem hitrosti. To je bistveno povečalo zanesljivost naprave in njeno natančnost. Preučili bomo, kako se nahaja Kalina senzor hitrosti, njegovo lokacijo in postopek zamenjave.

Destinacija DS

Merjenje hitrosti gibanja je glavna, ne pa tudi edina funkcija senzorja v vozilu. Na podlagi njegovih podatkov "Kalina" upravlja električni servo volan. Zaradi tega je nadzor bolj informativen pri povečani hitrosti in omogoča enostavno vrtenje na parkirišču. Senzor je odgovoren za stabilno delovanje motorja v prostem teku. To počne v povezavi z DXH. Kontrolna enota sprejema podatke, da je hitrost nič, ventil za plin je zaprt in podpira minimalno zahtevano število vrtljajev motorja.


Še en namen senzorja hitrosti "Lady-Kalina" - zagotavlja način rezanja goriva. Razume se, da to pomeni omejitev pretoka bencina pri vožnji na zvitku brez prekinitve prenosa. Način omogoča prihranek do 5% goriva.

Načelo naprave in delovanje

Delovanje senzorja temelji na Hallovem učinku, tjelektrični tok v prevodniku v konstantnem magnetnem polju. V ta namen je v vozilu obroč za senzor hitrosti. Narejen je iz dielektričnega materiala z vgrajenimi magneti. Prstan je nameščen na diferencialu, na katerem je odvisna hitrost koles. Razdalja od nje do konca DS je le nekaj milimetrov. Pri vrtenju obroča v senzorju hitrosti "Kalina" nastopijo periodične spremembe v magnetnem polju, ki se v vgrajeni shemi pretvori v zaporedje impulzov. Strukturno izdelana tako, da je njihovo število na kilometer poti enako in enako 6004. To je več kot dovolj za natančen izračun hitrosti. Višja kot je, pogostejši impulzi pridejo na vhod krmilne enote, kar spremeni odčitke merilnika hitrosti.

Simptomi DS

Spreminjanje senzorja hitrosti na lastnike "Kaline" je pogosto. Povezava z mnogimi vozlišči avtomobila znatno oteži diagnozo. Včasih so simptomi zelo težko razumeti, da je DS poškodovan. Kljub temu pa pomislite na napako senzorja hitrosti "Kalina" naj bo v naslednjih primerih:
 • Ne deluje merilnik hitrosti in odometer.
 • ESD je onemogočen. Hkrati pa periodičnost ni odvisna niti od časa niti prevožene razdalje. Merilnik hitrosti lahko deluje v normalnem načinu.
 • Kontrolni motor sveti.
 • Aktiviran je alarm ESD napake.
 • Deluje napačen kazalnik nivoja goriva. Začne se odzivati ​​na vsak nagib avtomobila.
 • Rastporabo goriva.
 • V prostem teku je nestabilno delo.
 • Seveda, en simptom ne more sklepati, da je bila DS pomanjkljiva. Vendar pa je zelo verjetno, da bo to pokazalo kombinacijo več funkcij. Na primer, če je električna energija izklopljena in istočasno "trikrat" pri prostem teku, je treba preveriti senzor hitrosti.

  Glavni vzroki škode

  Lokacija, kjer se nahaja senzor hitrosti "Kalina", ni zelo uspešna. Na osnovi kontrolne točke, pod šobami hladilnega sistema, je DS nagnjen k prahu in agresivnim tekočinam. Kljub prahu na priključnih sponkah tosol in olje padejo na kontakte senzorja, kar povzroča onesnaženje in korozijo. To je pogosto razlog za škodo DS. Stiki so močno oksidirani in včasih celo odlomljeni. Posledica tega je, da DS deluje nepravilno.
  Končni blok se oksidira veliko pogosteje kot stiki senzorja. Odkrito zarjaveti od znotraj, odstranitev pa je praktično nemogoča. Poleg tega obstajajo občasni primeri, ko lastnik avtomobila spremeni DS, merilnik hitrosti pa še vedno ne deluje. Morate spremeniti blazinico. To je enostavno. Obesek se prodaja z žicami različnih barv. Dovolj je, da odrežete staro in se povežete z ustreznimi žicami na novo. Tukaj je še en odtenek. Če pri diagnostiki odstranite blok, in nato nazaj nazaj in učinkovitost merilnika hitrosti je začasno obnovljena, potem je primer skoraj točno v terminalu. Res je, da obstajajo primeri, ko se kontakti oksidirajo tako na njem kot na samem senzorju.
  Še enaRazlog, da krmilnik preneha delovati, so žice. So precej dolgi in niso fiksni. Posledica tega je, da se izolacija skrči in eden od vodnikov se zapre do mase, kar seveda moti DS. Če analiziramo glavne vzroke škode, postane jasno, da ni vedno treba zamenjati senzor hitrosti "Kalina". Včasih je dovolj, da vizualno pregledate vse vodnike in očistite stike. V skrajnem primeru najprej zamenjajte blazinico, ki je trikrat cenejša. Res je, če je natančno ugotovljeno, da je senzor kriv, potem, seveda, brez njegove odstranitve ne more storiti.

  Zamenjava DS

  Potrebno je minimalno orodje za delo:
 • risalni izvijač;
 • ključ na 10.
 • Za večje udobje je zaželeno razstaviti akumulator. Zamenjava senzorja hitrosti "Kalina" (8 ventilov) se izvede v naslednjem zaporedju:
 • izvijač, da se sprostijo sponke valovitega kanala med DMRV in dušilko in ga odstranijo;
 • DS se nahaja na kontrolni točki zraven predelne stene motornega prostora;
 • odstranite zaponko, zato je potrebno pritisniti ključavnico in jo hkrati potegniti s palcem;
 • ključ do 10 odvijte posamezno matico držala krmilnika;
 • izvlecite staro tipalo;
 • Pred namestitvijo novega DS ga namažite z litolumom iz gumijastega obroča na nosilec;
 • Montaža se izvede v obratnem vrstnem redu.
 • Vrste kontrolorjev

  Avtomobil je bil prvotno opremljen s tremi tipi DS. Po letu 2011 je obrat začel nameščati "pritor" senzorje. Vsi sozelo podoben zunanjosti, se prilega sedežu, vendar ni zamenljiv. Noben specialist ne bo mogel zavestno pravilno povedati, kateri DS je nameščen na tem avtu. Zato je nakup novega senzorja hitrosti "Kalina" možen šele po odstranitvi starega.

  Sorodne publikacije