Viskoznost motornih olj: opis, klasifikacija, tabela in lastnosti

Viskoznost motornih olj je pomemben parameter, ki vpliva na normalno delovanje motorja in celotnega vozila kot celote. Pri izbiri motornega olja je treba paziti na to značilnost.

Funkcije motornega olja

Glavna funkcija je zmanjšanje trenja med deli v motorju z mazanjem.
Druga manj pomembna funkcija je sodelovanje v procesu hlajenja. Pri drgnjenju delov nastane eden za drugim smeti v obliki čipov in prahu. Maslo, zaradi kroženja in zajemanja mikrodelcev očisti motor, podaljša življenjsko dobo avtomobila.


Kaj je treba upoštevati pri izbiri olja za avto?

Pred nalivanjem mazalne tekočine v avtomobil morate upoštevati vse podrobnosti: nosilnost tovora, priporočila v servisni knjižici, delovno gorivo. V podnebju, ki bistveno spreminja temperaturo v sezoni, je pomembno upoštevati indeks viskoznosti. Kinematična viskoznost motornega olja s temperaturnimi spremembami spreminja njegovo vrednost, kar vodi v spremembe lastnosti maziva. Za različne klimatske razmere in temperaturne razmere je potrebno uporabiti različna olja. Kinematična viskoznost označuje nekatere lastnosti olja pri danih temperaturah.
Obstajajo tri vrste olj: mineralna, polsintetična in sintetična. Razlikujejo se po sestavi. Na primer, mineralna snov je sestavljena iz naravnih naftnih proizvodov, sintetičnih in polsintetičnih na osnovi kemikalijsintetiziranih spojin. Poleg kinematike se upošteva tudi dinamična viskoznost motornega olja. To imenuje absolutno. Prikazuje moč upora, ki nastane, ko se premikata dve plasti tekočine, razmaknjeni 1 cm. Dinamična viskoznost nikakor ni odvisna od gostote same snovi, temveč le določa odpornost. Mnogi vozniki naredijo napako pri nakupu nafte, kar vodi do poslabšanja zmogljivosti motorja.


Viskoznost motornega olja: tabela

Da bi se izognili takšnim napakam, lahko uporabite posebne preglednice.

Indeks viskoznostiTemperaturno območje, primerno za uporabo (olja z nizko temperaturo), ° C0W
)


-35 do -305W-30 do -2510W-25 do -2015W-20 do -1520W-15 do -10


64)Razpon temperatur, primernih za uporabo (olja z visokimi temperaturami), ° C30


76) +20 do +2540od +35 do +40) 50


)
od +45 do +5060od +50 in več

Ta tabela je razvila ameriška strokovnjaki. Ugotavlja naslednje skladnost: viskoznost motornih olj ter njihovo kinematično in dinamično viskoznost. Ta tabela vam bo pomagala poiskati izdelek ob upoštevanju temperaturnega območja.
To je treba upoštevati, kot v primeru motorja, ki deluje na olje s previsoko ceno aliPremajhna viskoznost lahko poškoduje motor in njegove delovne vire.

Razvrstitev motornih olj

Kot pri vsakem proizvodu obstaja tudi delitev po nekaterih parametrih. Klasifikacija motornih olj za viskoznost vključuje naslednje postavke: zimske vrste (z nizko viskoznostjo), podolgovate (z visoko viskoznostjo) in, končno, vse sezone (z viskoznostjo, ki se prilagaja različnim temperaturam). . Zaradi svojih značilnosti zimski tipi olj omogočajo normalizacijo motorja pri temperaturah pod delovnim časom, vendar z visokimi ne morejo zagotoviti zadostnega mazanja delov motorja.


Poletne vrste zaradi svoje strukture zagotavljajo stabilno delovanje motorja pri visokih temperaturah, vendar ne pri nizkih temperaturah. Vse-sezono enako v pogojih visoke temperature obnašajo kot poletje, in v pogojih nizke - kot zima. Na primer, viskoznost motornega olja 5w40 je 90, vendar se pri segrevanju od 40 do 100 stopinj zmanjša na 14 mm 2 /s. Ta kazalnik se spreminja glede na postopno krivuljo. Viskoznost pri 40 stopinjah bo visoka in pri 100 - nizka. Glavne prednosti motornega olja 5w40 so: lahek zagon in delovanje motorja pri temperaturah pod delavci, visoka oksidacijska stabilnost, daljša uporaba, odlične pralne sposobnosti, stabilen oljni film.

Kakšno olje izbrati za vaš avto?

Večina voznikov vpraša za viskoznost motornega olja za ulivanje. Odgovor na vprašanje za vsakega voznika bo njegovavtomobilska znamka in njene značilnosti igrajo pomembno vlogo. Da se ne bi zmotili pri izbiri, morate najprej upoštevati vsa pravila in zahteve izdelka, ob upoštevanju optimalne viskoznosti motornih olj, predpisanih v navodilih za uporabo. Najbolj priljubljena olja ruske proizvodnje so 10w40 in 5w40. Prva možnost je primerna za temperature od -30 do +40 stopinj, obenem pa zagotavlja enostavno in varno delovanje motorja.
Druga možnost je primerna za težke pogoje, ko je temperatura pod 30 stopinj. Izbira olja je posledica konstrukcijske odločitve konstrukcije motorja. Ja, olje cevi prihajajo v različnih velikostih, tako da za ožji ne ustrezajo gosto snovjo, drugače bo avto deloval s pomanjkanjem mazalne tekočine, kar bo povzročilo hitro poslabšanje virov. Če v navodilih za uporabo ni navedenih priporočenih oznak, je enostavno ugotoviti viskoznost motornega olja. Tabela skladnosti je na voljo na številnih tematskih virih.

Posledice napačne izbire motornega olja

Če se motorno olje uporablja v nasprotju z navodili za uporabo avtomobila, se lahko pri motorju izkaže, da ima nekatere posledice. Med njimi se razlikujeta dva glavna:
 • Pri uporabi neustreznega olja v zimskih razmerah bo motor prvič po zagonu tekel na suho, kar pomeni, da bo trenje med deli večje, kar lahko povzroči hitro obrabo in pregrevanje.
 • Poleti se lahko sproži lakota za olje, če je izdelekzelo tekoče in ne more prekriti delov, ki medsebojno vplivajo na film.
 • Toda viskoznost sintetičnega motornega olja je na ravni, ki ji daje dobro fluidnost. To vam omogoča, da delate pri nizkih in istočasno pri visokih temperaturah. Trenutno je izbira motornih olj preprosto velika. Danes je zlahka zmedena pri izbiri ustrezne sestave, saj obstaja več vrst z različnimi dodatki in izpiranjem. Pogosto proizvajalec avtomobilov in komponent sam priporoča motorno olje. Pogosteje pa je sklenjena pogodba s proizvajalcem, zato ne zaupajte temu oglasu. Priporočamo uporabo drugih metod za določitev najboljše blagovne znamke z zahtevano viskoznostjo motornega olja za vaš avto.

  Standard SAE: kako določiti viskoznost?

  Ta standard ne določa parametrov motornega olja. Toda za numerično označevanje je enostavno določiti obratovalno temperaturo in sezonskost. Na primer, kaj pomeni 0w-20? Dokaj enostavno dekodirajte standardno viskoznost motornega olja.
  Na primer, številka 20 je temperaturna viskoznost oljne sestave, W pomeni, da se ta izdelek lahko uporablja pozimi, 0 je najmanjša možna temperatura, pri kateri je mogoče zagnati motor.

  Boljša viskoznost za avtomobil

  Menijo, da je pri obratovalnih temperaturah bolje, če je viskoznost visoka. Potrebno avtomobilsko olje je navedeno v priročniku, priloženem avtomobilu. Če tega ne storite, lahko povzroči moč motorja in dolgo življenjsko dobo oprijemljivih delov. ZagotavljanjeNajvečja moč avtomobila je ena glavnih nalog oblikovalca. Zato so zelo pomembne vrzeli med tangentnimi deli v batu in viskoznostjo olja, ki se uporablja pri tem. Toda ko se temperatura spremeni, se lahko spremenijo parametri olja.

  Kaj še vedeti?

  Pri delovni temperaturi se viskoznost motornih olj razlikuje od znane krivulje v dovoljenih mejah v skladu s specifičnostjo motorja. Pri zamenjavi maziva je vedno treba upoštevati razpon med zimskimi in poletnimi kazalniki povprečne temperature. Bolj ko je to, manjši mora biti interval zamenjave tekočine motorja. Viskoznost olj vpliva na življenjsko dobo motorja in na celotno vozilo. Za povečanje časa je potrebno izbrati optimalno za vse parametre mazanje tekočine.
  Parametri so naslednji: visoka temperatura in nizka temperatura. Prvi so kinematična in dinamična viskoznost. Za druge - zmogljivost črpanja in obračanja. Prav tako je treba upoštevati, da pri uporabi motornega olja del motorja (običajno 5-10%) ostane v motorju. Zato je pomembno uporabiti samo eno blagovno znamko. Ker ni znano, kako se dve različni sestavi obnašata in kdaj lahko pride do kemičnih reakcij. Toda, če morate uporabiti drugo mazivo, je pomembno, da pranje motorja zaključite z izdelkom, ki ga boste uporabljali.

  Sorodne publikacije