Načelo delovanja injektorja na avtomobilih

Načelo delovanja injektorja je pravočasna dobava mešanice goriva in zraka k gorilnim komoram. To je potrebno za normalno delovanje motorja. Krmilni sistem prilagodi trenutek napajanja napetosti elektrodam sveč, da se ta mešanica prižge. In te parametre nadzoruje sistem senzorjev, nameščenih na motorju.

Elektronska krmilna enota

Za delovanje katerega koli injektorskega motorja je potrebna krmilna enota tipa mikrokrmilnika. Povezani so z njim:
 • izvršilni mehanizmi z uporabo elektromagnetnih relejev.
 • Senzorji prek ustreznih naprav.
 • Napajanje se zagotavlja iz omrežja na krovu. Načelo delovanja injektorja VAZ je enako kot pri vseh drugih avtomobilih. Elektronsko enoto sestavljajo:
 • trajni pomnilnik - potreben je za shranjevanje informacij, zapisovanje algoritmov dela.
 • RAM - beleži trenutne informacije, vsi podatki, ko je izklopljen vžig, se iz njega izbrišejo.
 • Mikrokontroler - omogoča upravljanje dohodnih signalov in uravnavanje dela vseh aktuatorjev.
 • Pomnilnik naprave je zapisan algoritem delovanja, odvisen od signalov, ki prihajajo iz senzorjev. Ta algoritem se imenuje "firmware" ali "kartica goriva".

  Senzorski sistem

  Mnogi motorji so nameščeni na motorjih za vbrizgavanje, ti omogočajo branje največje količine delovnih informacij. Take senzorje lahko najdete nadomače in uvožene avtomobile:
 • poraba zraka.
 • Temperatura proti zmrzovanju.
 • Položaj ročične gredi.
 • Položaj odmične gredi.
 • Tlak v sesalnem razdelilniku.
 • Hitrost avtomobila.
 • Raven bencina v rezervoarju.
 • Položaj dušilnega ventila.
 • Koncentracije kisika v izpušnih plinih.
 • Vsi ti senzorji krmilijo aktuatorje, ki sodelujejo pri oblikovanju zmesi, in prilagajajo napredovanje kota vžiga.

  Senzor za masni pretok

  Ta naprava temelji na nitki iz plemenite kovine - platine. Stroški takšnih senzorjev so zelo visoki, zato je najbolje spremljati njegovo stanje in preprečiti okvare. Bodite prepričani, da veste, na čem deluje senzor. Na VAZ vseh modelih z injektorskimi motorji so nameščene takšne naprave.

  Deluje takole:
 • Nit platine se segreje do 600 stopinj.
 • Preko filtra v cevi z navojem prejme pretok zraka skozi redčenje v vstopnem kolektorju.
 • Krmilna omarica vsebuje podatke o temperaturi navoja in dimenzijah cevi senzorja.
 • Pretok zraka ohlaja nit nekaj stopinj.
 • S temperaturno razliko EBU v določenem trenutku izračuna količino zraka, ki gre skozi slušalko.
 • Ti podatki so potrebni za pravilno razmerje med mešanico goriva.

  Temperaturni senzor proti zmrzovanju

  Ta naprava omogoča elektronski krmilni enoti, da razume, da se motor ogreje do delovne temperature. Ko začneteHladen motor v mešanici goriva mora z uporabo regulatorja števila vrtljajev v prostem teku zmanjšati količino zraka. S tem motor deluje čim bolj učinkovito, hitro se prikaže v stanju stabilnosti. Načelo generacije HBO 2 na injektorju je enako kot pri uplinjaču. Tu lahko samo s pomočjo signala iz temperaturnega senzorja dosežemo zagon motorja na bencinu in po segrevanju avtomatsko preklop na plinsko gorivo. V bloku motorja ali v ohišju termostata je senzor temperature.

  Senzorji za gredi

  Te naprave so nameščene na ročični gredi in odmičnih gredi. Treba je omeniti, da se senzorji ne uporabljajo vedno na distribucijah - pogosto brez njih. Toda njihova uporaba vam omogoča, da dosežejo največjo moč iz motorja, izboljša kakovost nastajanja zmesi, popravi trenutek iskrenja na elektrodah sveč. Naprave delujejo na Hall-jevem učinku - ko kovinski predmet preide vzdolž aktivnega dela senzorja, nastane pulz. Prenaša se na elektronsko krmilno enoto in jo primerja z drugimi parametri motorja. V načinu mirovanja lahko deluje mnogo boljši motor. Načelo delovanja sistema za vbrizgavanje temelji na primerjavi signalov, ki jih prejme od senzorjev.

  Tlačni senzor v dovodnem razdelilniku

  Imenuje se tudi senzor MAP. Uporablja se lahko skupaj s senzorjem pretoka zraka in ga popolnoma zamenja. Zato, če obstaja motorMar-senzor, napaka DMRV skoraj ni grozna. Njegove funkcije bodo prenesene na to napravo. V središču elementa je občutljiva plošča, ki pod vplivom pritiska spreminja upor. Povezava z elektronsko krmilno enoto se izvede s pomočjo naprave za ujemanje.

  Senzor položaja za dušilni ventil

  Namestitev na ohišje dušilke je lahko analogna ali brezkontaktna. Prvi delujejo po principu spremenljivega upora - ko se os vretena zavrti, se izvede premik drsnika na navitju. To spremeni upornost elementa, zmanjša ali poveča nivo signala, ki vstopa v elektronsko krmilno enoto. Obstajajo naprave brezkontaktnega tipa, ki delujejo enako kot kodirniki. So visoko zanesljivi, vendar z analognimi napravami niso zamenljivi.
  Naprava omogoča oceno položaja ventila, da se zagotovijo informacije o tej krmilni enoti. Slednja, ki izhaja iz te vrednosti, bo vtaknila v gorivo samo toliko bencina, kolikor je potrebno za normalno tvorbo mešanice.

  Lambda sonda

  To je naprava, ki omogoča oceno vsebnosti kisika v izpušnem sistemu. Senzor je izdelan iz keramike, običajno iz cirkonijevega dioksida. Posebnost tega materiala je, da postane prepustna za kisikove ione, pod pogojem, da se segreje na temperaturo 300 stopinj ali več. Merjenje nivoja kisika poteka znotraj izpušnega sistema in navzven.
  Ker kontrolna enota ne meri natančne količine kisika, samo oceni razliko v prevodnostikeramični element znotraj in zunaj sistema. Prav to načelo dela. Injektorji v avtomobilih delujejo normalno le, če sistem deluje stabilno. Senzor navzven ustvari določen signal, ki se šteje za elektronsko enoto kot referenco. Z njim se primerja signal iz notranje lambda-sonde.

  Senzor za nivo plina

  Uporabljajo se plovni mehanizmi, ki so načeloma zelo podobni uporovnim senzorjem položaja dušilnega ventila. Pri spreminjanju nivoja goriva v rezervoarju se plovec dviguje ali pada. S tem se spremeni upor senzorja v tokokrogu. Naprava se uporablja za obveščanje voznika o ravni bencina. Lahko se uporablja tudi za avtomatsko preklapljanje iz plina na bencin in nazaj, če je nameščen HBO.

  Senzor hitrosti

  Zasnovan za nadzor hitrosti vozila. Namesti se lahko tako v žični merilnik hitrosti kot v elektronski. V prvem primeru naprava dovoljuje le izhod signala za delovanje sistema za vbrizgavanje. V drugem primeru je vključen v verigo elektronskega merilnika hitrosti. V prisotnosti električnega servo volana, imobilizatorja ali drugih varnostnih sistemov se ta senzor poveže z njimi. Dejstvo je, da krmilni ojačevalec deluje le pri nizkih hitrostih. Takoj, ko se hitrost poveča, potreba po ojačevalniku izgine. Številni varnostni sistemi so povezani s senzorjem hitrosti, da zagotovijo maksimalno varnost.

  Izvršilni mehanizmi

  Za normalnodelovanja sistema za vbrizgavanje se uporabljajo izvršilni mehanizmi. Načelo mehanskega injektorja "Audi" se nekoliko razlikuje od elektronskega. Bistvo procesov je približno enako.
  V sistemu se uporabljajo naslednji pogoni:
 • Električna črpalka za gorivo.
 • Regulator števila vrtljajev v prostem teku.
 • injektorji za gorivo.
 • Enota dušilke.
 • Vžigalni modul.
 • Pri vseh teh napravah se upravlja motor z notranjim zgorevanjem. S pomočjo njih je možno ohranjati prosti tek na normalni ravni. Način delovanja injektorja v tem načinu je enak kot v vseh drugih.

  Vrste vbrizgavanja goriva

  Centralno vbrizgavanje je v veliki meri podobno sistemu uplinjača, toda namesto zapletenega niza kanalov in curkov je bila uporabljena elektromagnetna šoba. Vgrajen je na dovodni kolektor in skozi njega se v gorilni komori dovaja mešanica goriva. Pomanjkljiva ena - če motor ne uspe, avto ne bo mogel nadaljevati gibanja.
  Pri delu bodo veliko boljši sistemi s parnim ali faznim vbrizgavanjem. Posebej učinkoviti so slednji - mešanica vstopa v zgorevalno komoro vsake jeklenke, odvisno od tega, kateri cikel je v trenutku, ko je motor. Nameščen je za eno šobo na valj in toliko navitja. Lahko pa se uporablja tudi modul.

  Moč motorja s plinom

  Motorje za brizganje se lahko enostavno prevedejo v plin s plinom(propan ali metan). To je le, če se odločite za namestitev druge generacije HBO, morate uporabiti zaščitne ukrepe. Težava je v tem, da lahko pri uporabi opreme za plinske jeklenke pride do bombaža. Pri uplinjaču to ni preveč strašljivo, toda motorji vbrizgalne šobe lahko izpustijo senzor pretoka zraka. Načelo 2. generacije HBO generacije na injektorju je preprečiti vpliv sistema za vbrizgavanje. To naredite tako, da namestite posebne naprave.
  Vendar je veliko bolje uporabiti generacije HBO 4 - takšne naprave so namenjene za vgradnjo v motorje z vbrizgavanjem. Komplet vsebuje več senzorjev, ki dopolnjujejo standardno zasnovo in elektronsko krmilno enoto. Povezuje se z osebjem in vzame podatke o motorju. Oprema za plinske jeklenke pete generacije se zelo redko uporablja - njeni stroški so zelo visoki. Pri preklopu z bencina na plin je potrebno izpolniti naslednje pogoje:
 • V hladilnem sistemu mora biti tekočina topla - več kot 50 stopinj. Samo v tem primeru bo plin običajno izhlapel v reduktorju.
 • Prepričajte se, da ste izklopili šobe za bencin.
 • Takoj je vključeno vbrizgavanje plina.
 • Čas njihovega odpiranja mora biti nekoliko drugačen od časa bencina. Koeficient je umerjen.
 • Prihodnji kot vžiga je popravljen, ker je oktansko število plina več kot 100.
 • Injektor "Venturi" in avtomobilska industrija

  Obstaja veliko razlik,vendar obstajajo podobne značilnosti. Načelo delovanja venturijevega injektorja je prehod tekočine ali plina skozi cev določenega premera. Na tej cevi je šoba določenega premera, skozi katero se snov sprošča pod vplivom pritiska. S takšnim injektorjem je možno izvesti namakalne sisteme na terenu, oskrbo s tekočino v zmogljivosti proizvodnje. V večini primerov taki injektorji merijo količino tekočine na enoto časa.

  Sorodne publikacije