EBD - Kaj je v avtu? Razdelilni sistem zavornega napora. Avtomobilska naprava

Vozilo srednjega razreda in premium razreda vključuje številne sisteme enostavnega nadzora. Poleg tega povečujejo varnost. Članek bo obravnaval sistem EBD. Kaj je v avtu? Za kaj je potrebno?

Opredelitev

Ta kratica pomeni razdelilni sistem zavornega dela, ki je sestavni del sistema ABS. Torej, odgovoriti na vprašanje, EBD - Kaj je v avtu, podatkovnih sistemov je treba obravnavati skupaj.

Zgodovina

Ideja o oblikovanju tega sistema se je rodila pred drugo svetovno vojno. Prvotno je bila načrtovana za uporabo v letalstvu. Za avtomobile se je sistem ABS začel prilagajati leta 1964, inženirji Mercedes skupaj s strokovnjaki podjetij Teldix in Robert Bosch. Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je sistem ABS začel nameščati na avtomobilih izvršnega razreda, od leta 1978 pa redno v nemških avtomobilih Mercedes Benz W116 (S-razred) in BMW serije 7.

Namen

Ta sistem služi za optimalni pritisk).
 • Drugič, večina avtomobilov ima najprej neenakomerno porazdelitev mase (za mnoge je glavna teža na sprednji osi), kar je prav tako upoštevano.
 • Tretjič, pri nakladanju se masa avtomobila prerazporedi tako v vzdolžni kot v prečni smeri.
 • Četrtič, kolesa so lahko na različnih površinah z različnimi lastnostmi za spenjanje.
 • Petič, na zavorni razdalji se lahko pojavijo neenakosti, kar vodi do kratkotrajnega prekinitve stika s površino.
 • Šestič, z manevriranjem je tudi množična prerazporeditev. To pomeni, da oprijem koles s površino v trenutku zaviranja določa fizikalne lastnosti tega procesa, napravo avtomobila, stopnjo obremenitve, posebnosti gibanja, zunanje parametre. V tem primeru je v vsakem primeru neenakomerna. Če se konstrukcijske značilnosti upoštevajo pri vzpostavljanju sistemov, se zadnjih treh dejavnikov ne da izračunati vnaprej.
 • ABS preprečuje blokiranje koles, vendar ima ta sistem pod določenimi pogoji omejeno funkcionalnost. To je še posebej očitno pri premočrtnem zaviranju na heterogeni površini, na spolzkih in ohlapnih površinah, na nepravilnostih in krivinah. V prvem primeru ABS zmanjša celotni tlak v sistemu, zato je dolžina zavorne razdalje določena z razdaljo, ki je potrebna za ustavitev vozila na površini z slabšimi lastnostmi sklopke.
  To velja tudi za spolzke premaze. Pri ločevanju koles pri nepravilnostih vožnje se zmanjša tudi zavorni učinek. Po drugi strani pa najbolj obremenjena zunanja kolesa, zato sistem ponovno zniža tlak, da se prepreči blokiranje notranjega.

  Glavni problem ABS je v uporabi istega vzorca odklepanja za vsa kolesa, saj to ni vedno relevantno, zlasti pri različnih obremenitvah. Zato lahko tudi v zadnjem primeru sistem omogoči zaklepanje neobremenjenih notranjih koles, z zadnje strani pa premočrtno zaviranje. V prvem primeru bo to pripeljalo do izravnave poti, v drugem - mordav obratni smeri

  Naprava

  Sistem za razdelitev zavorne sile je sestavni del sistema ABS. Da bi razumeli napravo EBD - kaj je v avtomobilu - morate najprej upoštevati protiblokirni sistem. Vsebuje naslednje sestavne dele: krmilno enoto, senzorje hitrosti koles, hidravlični pogon, aktuatorsko opremo v zavornem sistemu (elektrohidravlična črpalka, hidravlični akumulator, krmilni elektrohidravlični ventili).
  Glede na kompleksnost je ABS razdeljen na eno-, dvo- in večkotno (običajno štiri). To določa število ventilov (2 na konturo). Elektronska porazdelitev zavornih sil uporablja senzorje vrtenja koles in kontrolno enoto, ki je skupna ABS. Poleg tega vključuje ventile za zmanjšanje povratnega toka v zavornem vodu namesto običajnih ventilov za regulacijo tlaka ali krmiljenja zavornih cevi med hladilniki.

  Načelo delovanja

  Ker sistem za razdelitev zavornih sil deluje v povezavi z ABS, z uporabo istih komponent, je treba upoštevati sistemske podatke, da bi razumeli EBD - kaj je v vozilu?
  ABS senzorji spremljajo hitrost vsakega kolesa, krmilna enota primerja odčitke in zagotavlja ukaze za elektromagnetni ventil hidravlične enote. S frekvenco 15 - 20 Hz dvignejo in potiskajo tlak v tokokrogu, kar zagotavlja prekinitveno zaviranje vozila. V tem primeru je funkcionalnost sistema določena s številom kontur. Najnaprednejše variacije štirih krogov, ki lahko nadzorujejo zaviranje vsakega kolesa.Dvokrožni sistemi omejujejo zavorni učinek ene od strani in enokontaktni sistem v celotnem sistemu.

  Sistem za razdelitev zavornih sil uporablja skupne ABS senzorje na vsakem kolesu. Preberejo hitrost kolesa, da izračunajo hitrost gibanja in tlak za določitev obremenitve. Na podlagi analiziranih podatkov EBD definira stopnjo vpetosti v cestno površino vsakega kolesa. Nato se po teh podatkih aktivirajo delovni ventili, ki uravnavajo sile v zavornem sistemu in ga razporejajo na kolesa. Za EBD je potrebna natančna sprememba tlaka, zato se za zagotovitev gladke regulacije uporabljajo proporcionalni ventili. To ne vključuje visokotlačne črpalke. ABS se aktivira le, če zmanjšanje tlaka ne zadostuje za odstranitev blokade kolesa.
  Elektronska porazdelitev zavorne sile EBD se izvaja v skladu s posebnimi razmerami. Z enakomernim zaviranjem na homogeni površini se tlak v zavornih tokokrogih neobremenjenih zadnjih koles zmanjša s tveganjem blokiranja, sile prednjih koles, ki imajo boljši oprijem s cesto, pa se povečujejo.
  Če je ob enakih pogojih obremenjena zadnja os, sistem nasprotno poveča zavorno silo.
  Pri zaviranju na heterogeni površini se na površino pojavi več koles, ki zagotavljajo boljši oprijem. V tem primeru sistem spremlja napor, da prepreči premikanje navora iz poti.
  Pri zaviranjuSpuščanje pritiska na neobremenjena notranja kolesa.
  Posebno zahtevne situacije se pojavljajo pri oviri za neenakost. Tu pomaga sistem nadzora amortizerjev s senzorji vzmetenja vzmetenja. Na podlagi svojih podatkov oceni stanje površine ceste in jo prenese na modul ABS. V takih razmerah sistem preide v poseben način, v katerem se padec tlaka v zavornem sistemu upočasni. Tako je z blokiranjem sistemov mogoče blokirati kolesa. Hkrati delujejo drugače: EBD, za razliko od ABS-a, deluje neprekinjeno, ne samo, ko so kolesa blokirana med zaviranjem. Zato prerazporedi zavorne sile koles pred ABS, ki se uporablja samo v nujnih primerih.

  Uporaba

  Sistem ABS je opremljen z večino sodobnih modelov avtomobilov, z izjemo najbolj proračunskega. EBD je nameščen na dražjih avtomobilih.

  Sorodne publikacije