Senzor kisika "Kalina": značilnosti in opis

Okoljski standardi za proizvajalce avtomobilov se vsako leto okrepijo. To se je dotaknilo tudi domačega "Avtovaza". Od sredine "ničelnih" let vsi avtomobili gredo s katalizatorjem. Namenjen je čiščenju izpušnih plinov iz škodljivih kovin in sedimentov, ki gredo v ozračje. Toda, da bi ta del pravilno deloval, obstajajo tudi pomožni elementi pri načrtovanju. Eden od teh je senzor za kisik. "Kalina" 1.6 (8 cl.), Opremljeni so tudi z njimi. Kaj je element, kako je urejen in kako ga zamenjati? To ni samo prebral v našem trenutnem članku.

Značilnosti

Na avtomobilu Lada Kalina je nameščen senzor kisika, ki določa količino ostanka Pro 2 v izpuhu. Drugo ime tega senzorja je lambda sonda. To ime izvira iz grškega pisma? To je simbol presežnega zraka v izpušnih plinih. Senzor ni namenjen le za merjenje koncentracije Pro 2, temveč tudi za vzdrževanje stabilnega delovanja motorja pri različnih načinih delovanja (saj je tesno povezan z elektronsko krmilno enoto).


Optimalna vrednost lambda na vseh avtomobilih je ena. V tem primeru elektronska kontrolna enota pripravi zmes v naslednjem razmerju: 1 kilogram bencina predstavlja 147 kilogramov zraka. Opazimo tudi, da je senzor za kisik nameščen samo na avtomobil z elektronskim vbrizgavanjem goriva. Takšnega elementa na uplinjače ni.

Kje se nahaja?

Ker se imenuje senzor kisika "Kalina" 1.6merite ostanek Pro 2 v plinih, se nahaja v izpušnem sistemu. Del se nahaja neposredno za izpušnim kolektorjem (tako imenovani "pajek"). Navzven je element podoben dolgi sveči z žicami. Kakšen je senzor za kisik "Kalina" 1.6, lahko preberete v našem članku.

Naprava

Lambda sonda je sestavljena iz naslednjih elementov:
 • keramični izolator.
 • Obročki in manšete (za visoko kakovostno tesnjenje).
 • Namig z izvrtino.
 • Zaščitni ščit (ima tudi izhod za emisije izpušnih plinov).
 • Spirala (postavljena je v ločen rezervoar).
 • Prevodni stik.
 • Ožičenje.
 • Vse to je zaprto v kovinsko odporno telo. Senzor kisika "Kalina" je pritrjen na izpušni kolektor z navojnim priključkom.
  Upoštevajte, da specifikacije lambda sonde ne omogočajo merjenja pri temperaturah pod 250 stopinj Celzija. Da bi senzor kisika "Kalina" prikazal pravilne vrednosti, bi se keramična konica ogrela na delovno temperaturo. Takšne vrednosti veljajo za 300–400 stopinj Celzija. Toda kako deluje element pri zagonu avtomobila? V tem primeru krmilna enota uporablja povprečne vrednosti lambda, ki prihajajo iz drugih senzorjev (število vrtljajev motorja in temperatura hladilne tekočine). Požari malo več goriva v jeklenkah, kot ga predpisujejo norme. Toda takoj, ko temperatura v izpušnem kolektorju doseže tristo stopinj, se bo razmerje med gorivom in kisikom normaliziralo in bo 1: 14.7.

  Senzor kisika "Kalina" 2. generacije

  Upoštevajte, da najnovejše različice "Kalina" namestijo več takih elementov. Krmilno tipalo je pred tem v izpušnem kolektorju. In drugi (diagnostični) se že nahaja za katalizatorjem. Senzorji merijo koncentracijo kisika pred in po vstopu plinov v nevtralizator. Obe lambda sondi sta tesno povezani. Ko enega izmed njih zapustite na armaturni plošči, se bo prižgal senzor, ki bo signaliziral napako. Toda to ni edini simptom.

  Vir

  Natančnih pravil za zamenjavo lambda sonde proizvajalec ne dodeli. Vsakdo, ki mu ne uspe na drugačen način. V povprečju je ta številka 60-80 tisoč kilometrov. Da ne bi zamudili, morate poznati značilne simptome napak.

  Simptomi napak

  Poleg rumene žarnice "Check engine" na armaturni plošči, bo v primeru okvare senzorja kisika "Kalina" lastnik naletel na veliko drugih težav. Ker so vrednosti lambda napačne, motor ne deluje v svojem načinu.
  Možna plovna hitrost pri prostem teku. Ker elektronska enota začne pripravljati mešanico v napačnem razmerju, se poraba goriva znatno poveča. Ob tem se zmanjša dinamika overclockinga. Vse to je razlog za podrobno diagnozo (in morebitno zamenjavo kislinskega senzorja "Kalina").

  Preverjanje lambda sonde: Metoda # 1

  Najpreprostejša diagnostična metoda je vizualna kontrola. pogledati ga moratenamig Ne sme imeti sledi saj. Če so prisotni na konici, je bila zmes napolnjena z gorivom v valje. Kot rezultat, del ni bil izgorel in odšel naravnost v kolektor.

  Še en znak okvare je briljanten napad. To kaže na visoko koncentracijo svinca v gorivu. Treba je omeniti, da ta kovina močno poškoduje keramične delce senzorja in ta ne more normalno delovati. Navadno prisotnost svinca govori o slabi kakovosti goriva. Ni nujno, da se napolnijo na vprašljive bencinske črpalke. Tudi pred zamenjavo senzorja se siva odlaga. To kaže na prisotnost motornega olja v izpuhu. To se zgodi zaradi obrabljenih obročev v valjasti skupini. Tudi pri uporabi tujih dodatkov za gorivo nastane siva obloga.

  Metoda številka 2

  Učinkovitejši način preverjanja senzorja kisika "Kalina" - merjenje napetosti na kontaktih. Za to potrebujemo voltmeter (ali multimeter). Torej, vklopite vžig in se povežite s stiki. Normalna vrednost je 045 V. Če je ta parameter pod 042, potem element ne deluje.

  Metoda # 3

  Ta metoda temelji na računalniški diagnostiki z uporabo adapterja ELM. Za Lado Kalino bo ELM-327 najboljša izbira. Po priključitvi računalnik upošteva vse napake iz bloka. V nadaljevanju podajamo nekaj kod, ki označujejo okvaro senzorja kisika "Kalina":
 • PO134. Brez senzorja ni napajanja.
 • PO136. Senzor se zaklene na maso.
 • PO140. Govori o pečiniverigo
 • Če imate "Kalina" z grelcem lambda sonde, lahko pride tudi do napake PO135. V tem primeru se element enači z okvarjenim.

  Zamenjava

  Za zamenjavo senzorja kisika na "Kalina" potrebujete komplet momentnih ključev in tekočino VD-40. Če je za projektiranje predvidena samo ena lambda sonda, dela na kontrolni jami ni treba izvesti. Ta senzor je nameščen na izpušnem kolektorju - za dostop do njega je dovolj, da odprete pokrov.
  Bodite pozorni: delo pri odstranjevanju in nameščanju senzorja za kisik mora potekati na mazanem motorju. Pre-lambda sondo je treba obdelati s tekočino VD-40. Zakaj ga potrebujete? Med delovanjem carving močno čepi v kolektor, tako odvijte tako element postane nemogoče. Nato odstranite blazinico s stiki. Lahko se pritrdi na plastični ovratnik. Slednje bo treba zmanjšati. Stiki so primerni za priključitev hladilnega sistema. V naslednjem koraku s tipko "22" izklopite senzor kisika. Nato ostane le nastavitev novega elementa v obratnem vrstnem redu.
  Opomba: žice senzorja za kisik ne smejo priti v stik s kovinskim delom motorja. V nasprotnem primeru se lahko stopijo.

  Če je lambda-sonda "zakis"

  Pogosto se zgodi, da v "VDS" manjka samo eno omakanje. Carving še vedno drži obrambo. Kako biti v tem primeru? Obstajata dva načina reševanja problema:
 • Morate zagnati motor in počakati, da se ogreje. Po temprevidno nalijte vodo na senzor. Glede na fizikalne zakone naj bi se kovina med hlajenjem zmanjšala. In ker so "hlače" še vedno ogrete, se v navoju oblikuje rahla praznina. Ampak odvijte potrebo senzorja v rokavicah, da preprečite opekline.
 • Druga metoda zahteva prisotnost kladiva in spajkalne žarnice. Pri slednjem je potrebno ogrevati ohišje senzorja, hkrati pa ga udariti s kladivom. Torej, rahlo stresemo element in ga bomo lažje zavrteli.
 • Rezultati zamenjave

  Po namestitvi novega senzorja kisika na "Kalini" so lastniki opazili znatno zmanjšanje porabe goriva. Razlika je dva do tri litre na sto kilometrov. V prostem teku avto deluje stabilno, popolnoma pospeši. Prav tako izgine na armaturni plošči in preveri. Ampak včasih lahko visi v bloku. To napako lahko odstranite z uporabo računalnika s povezavo prek diagnostičnega priključka.

  Ali lahko očistite?

  Novi senzor na "Kalini" je na območju ene in pol tisoč rubljev. Znesek je majhen, vendar še vedno obstajajo ljudje, ki želijo prihraniti. Namesto zamenjave senzorja, proizvajajo čistilo, zamachivaya v katerem koli topilo.
  ​​Kot kaže praksa, so ta dela neproduktivna. Tudi v odsotnosti pene in plaka takšna lambda sonda ne bo delovala pravilno. Zato je treba v primeru okvare senzor za kisik zamenjati samo. To je veliko lažje in hitreje kot čiščenje.

  Na koncu smo ugotovili, kaj je bil senzor za kisik. Kot lahko vidite, je od tega nepomembnega detajla odvisno delo avtomobila inuspešnosti. Ne prezrite zamenjave lambda sonde. To lahko pri upravljanju avtomobila povzroči številne težave.

  Sorodne publikacije