Označevanje diod. Vrste, oznake in namen diod

Označevanje diod z grafičnimi elementi je pogojni indikator lastnosti, ki jih ima naprava. Trenutno so elementi precej veliki, njihova baza je raznolika. Zato se kontrakcije med seboj zelo razlikujejo.

Kompleksne grafične oznake imajo različne diode, vključno s predori, zadrgami in drugimi. Trenutno obstajajo sorte, ki so lahko podobne plinski sijalki. Poleg tega takšne svetleče diode gorijo, kar pomaga osebi, ki je še bolj zmedena pri uporabi.

Diode za polprevodnike

Tovrstne naprave so čim bolj enostavne, znane so številnim radioamaterjem. Obstaja valjasta osnova, oblika diska, noge so označene z diodami. Oznake so čim bolj jasne in vidne. Barva, v kateri je telo zasnovano, nima nobene vloge. Nizka moč pomeni majhno velikost.


Ko govorimo o zelo močni diodi, gre za prisotnost niti pod matico. Praviloma je to potrebno za montažo radiatorja. Nosilni elementi se uporabljajo za delovanje hladilnega sistema. Trenutno se porabljena energija stalno zmanjšuje, zato se zmanjšajo dimenzije ohišja katere koli naprave. To vam omogoča uporabo stekla. Tak material bo cenejši, močnejši in varnejši.

Označevanje

Če govorimo o določitvi diod, je treba reči, da bo prvo mesto črka ali številka, ki booznačuje material. Kot tak lahko služijo galij, silicij, germanij in indij. Skladno s tem se v primeru priložijo naslednje črke (številke): A ,
, P

in

. Na drugem mestu bo značilnost diode. Ni treba posebej poudarjati, da je treba dekodiranje praviloma obravnavati v navodilih. Najbolj priljubljena poimenovanja je D. To pomeni, da je usmernik ali impulzivni tip. Na tretjem mestu bo številka, ki opisuje obseg diode. Tu uporabljamo številke od 1 do 9. Najmanjša značilnost je 1 - nizka frekvenca, ki ima tok pod 03. Devet pomeni impulzivnost, pri kateri bo življenjska doba nosilcev veliko nižja od 1 ns. Razvojno številko lahko določite ali ne.

Opozoriti je treba, da se poimenovanje, ki ima nedvoumno številko, vedno nadomesti z ničlo. Serija 7 se na primer zabeleži kot 07. Številka skupine proizvajalcev je navadno označena s črko. Zahvaljujoč temu lahko ugotovite različne lastnosti in nastavitve naprave. Prikazuje tudi napajalni tok in tako naprej.

Nianse

Poleg teh diod se uporabljajo tudi nekateri grafi. Zaradi njih je mogoče rešiti nalogo in razumeti, kako visoka je delovna točka naprave. Včasih se uporabljajo diode, na katerih podatkih je izbrana proizvodna tehnika, ki je material telesa, masa naprave. Načeloma bodo takšne informacije koristne za osebo, ki ustvarja opremo, navijači ne potrebujejo takšnih podatkov.
Treba je opozoriti, da proizvajalci uvozadelo na drugi shemi. Označevanje diode te vrste bo dokaj preprosto, njegova vrednost pa je vidna v posebni tabeli. Zato bodo analogi zelo preprosto najdeni.

Barvno označevanje

Mnogi radijski amaterji vedo, da je večina diod na žalost na istem obrazu. Vendar je treba opozoriti, da imajo nekatere naprave še vedno posebno barvno oznako, ki jim omogoča takojšnjo prepoznavo takih naprav. Če pogledate tabelo označevanja za diode, potem lahko rečemo, da so razdeljene na dva glavna tipa. Gre za označevanje anode in katode, pogosto pa tudi proizvajalci barve ohišja zamenjajo običajno obarvano piko. Na prvi pogled lahko ločite med barvnimi diodami, o katerih bomo govorili spodaj. Na primer, diode družine KD410 se razlikujejo po tem, da imajo točko na lokaciji anode. Ohišje je transparentno za KD102 diode. V napravi KD274 lahko vidimo dva obarvana obroča v bližini katode. Opozoriti je treba, da obstajajo še druge pomembne oznake, ki bodo omogočile lažjo razlikovanje med napravami. Veliko začetnikov, glede na vrste diod, na žalost, ne more ugotoviti, kje se nahaja anoda, kjer je katoda. Opozoriti je treba, da nove naprave, ki so nastale v sodobnem času, delujejo tako, da ima anoda anteno daljšo od katode. Tudi, če je oseba sposobna uporabljati multimeter, lahko zlahka razlikuje anodo od katode. Katodo lahko najdete tudi v temnem pasu, če upoštevate stransko steno valja. Je tudi barvna oznaka.

Obstajajo tuji proizvajalcilasten sistem zapisov. Če želite izbrati analogno, uporabite ustrezne tabele. V drugih značilnostih naprav iz domačih ne razlikujejo. Barvne oznake in številne druge oznake diod običajno ustrezajo ameriškim standardom ali evropskemu sistemu.

SMD diode

Na žalost so pri izdelavi SMD naprav tako majhne, ​​da se oznake pogosto ne uporabljajo. Treba je opozoriti, da značilnosti teh naprav iz dimenzij praktično niso odvisne.
Edina stvar, ki jo je treba opozoriti, je, da dimenzije vplivajo na izgubljeno moč. Za prehod velikega toka skozi vezje je potrebno, da ima dioda velike dimenzije.

Nianse za označevanje SMD diod

Če še vedno upoštevate naprave, ki imajo barvne oznake, je treba diodam dodeliti naslednje vrste oznak:
 • popolno;
 • okrajšano.
 • V elektroniki SMD-elementi žal zavzemajo približno 80% vseh pripomočkov. Lahko se površinsko namestijo. Zlasti ko gre za avtomatizirane zbirke, so te naprave čim bolj priročne. Opozoriti je treba, da označevanje pogosto ne ustreza dejanski vsebini primera. Ob ustvarjanju ogromne količine serije proizvajalec včasih začne izdelovati: značilnosti so označene z eno, dioda pa deluje povsem drugače. Zaradi takšnih neskladnosti lahko pride do zmede glede uporabe naprave v čipih.

  Corps

  Kar se tiče primera, je tukaj oznaka polprevodniških diod, tako kotdruge so edinstvene. Označuje štiri števke, ki označujejo velikost. Na splošno ne ustrezajo dimenzijam. Če želite izvedeti več o tem, se morate obrniti na državne standarde. Ljudje, ki nimajo sposobnosti za delo s predpisi zaradi nekaterih odtenkov, lahko uporabljajo redne referenčne tabele. Opozoriti je treba, da se lahko primeri naprav SMD od proizvajalca do proizvajalca med seboj razlikujejo. Dejstvo je, da vsak proizvajalec ustvari osnovo za svojo tehniko, zato je treba nekatere podrobnosti spremeniti.
  V skladu s tem so dimenzije ohišij zgoraj opisanih SMD naprav različne, poleg tega morajo izpolnjevati tudi druge zahteve za pravilno delovanje, kot je stanje odvajanja toplote, in tako naprej. Zato se pred nakupom ne ravna le po številkah vodnika, temveč tudi pri meritvah. Še posebej, ko gre za popravilo opreme. V nasprotnem primeru se takšne diode lahko preprosto ne prilegajo na mesta, kjer so potrebna.

  Dodatne informacije

  Naprava SMD je v napravi precej zapletena, zato mnogi novinci ne tvegajo, da bodo delali z njimi. Vendar pa morajo biti mojstri dobri pri upravljanju takšne elektronike, saj so trenutno takšne naprave med najbolj priljubljenimi med drugimi vrstami diod. Prav tako je treba upoštevati, da je pri izbiri naprav treba pogledati njihove značilnosti in zunanje razlike. Včasih je lupina v bistvu enaka in označevanje je drugačno. Nekatere črke ne smejo vsebovati črk ali številk. Zato je treba imeti pri roki mizo,ki nam omogočajo, da se čim bolj osredotočimo na takšno zadevo. Označevanje usmerniške diode je mogoče najti tudi v podobnem podatkovnem listu.

  Sorodne publikacije