Kako izračunati napajanje za vaš računalnik? Nasveti za izračun moči

Oskrba z električno energijo je glavni vir energije za celoten sistem. Moč napajanja računalnika je sorazmerna s komponentami, ki so nameščene na njem. Če napajanje ni dovolj veliko, se sistem preprosto ne zažene.

Izbirna merila za napajanje

Za začetek morate pregledati nameščeno opremo: matično ploščo, grafično kartico, procesor, hladilnik procesorja, trdi disk (če obstaja) in diskovni pogon. Nato izmerite porabo energije vsake od njih. Kako izračunati moč napajanja, če grafična kartica in procesor podpirajo overclocking? To je preprosto - morate meriti porabo energije teh komponent v stanju overclockinga. Seveda obstaja enostavnejša možnost - to je spletni kalkulator. Za uporabo potrebujete internet in poznavanje lastne opreme. V zahtevana polja se vnesejo vhodni podatki, kalkulator pa izračuna napajanje računalnika.


Če namerava uporabnik namestiti dodatno opremo, na primer drug hladilnik ali trdi disk, je treba izračune opraviti na podlagi dodatnih podatkov. Prvi korak pred izračunom napajanja računalnika je izračun učinkovitosti samega bloka. Najpogosteje enota 500 vatov ne sme oddajati več kot 450 vatov. V tem primeru je treba paziti na številke samega bloka: največja vrednost pomeni skupno moč. Če narediš skupnoPC obremenitev in temperatura, boste dobili približno izračun moči napajanja za računalnik.

Poraba energije komponent

Kako izračunati napajanje računalnika z razširitvenim procesorjem? Posledično večina sodobnih procesorjev porabi največ 100 vatov, vendar obstajajo izjeme, ki jih je treba upoštevati tudi pri nakupu ali meritvah.


Druga točka je hladilnik, ki ohlaja procesor. Če izguba moči ne presega 45 vatov, je ta hladilnik primeren samo za pisarniške računalnike. Večpredstavnostni računalniki porabijo do 65 vatov, povprečni igralni računalnik pa bo potreboval hlajenje z močjo sipanja 65 do 80 vatov. Tisti, ki zbirajo najmočnejši igralni računalnik ali profesionalni računalnik, bi morali pričakovati hladilnik z zmogljivostjo nad 120 vatov. Tretja točka je najbolj spremenljiva - gre za grafično kartico. Številni grafični procesorji lahko delujejo brez dodatne energije, vendar te kartice niso igralne. Sodobne grafične kartice zahtevajo dodatno moč najmanj 300 vatov. Kakšna moč v vsaki grafični kartici je podana v opisu samega grafičnega procesorja. Upoštevati morate tudi možnost overclockiranja grafične kartice - to je tudi pomembna spremenljivka. Notranji pisatelji vozijo v povprečju ne več kot 30 vatov, enaka poraba energije ima notranji trdi disk. Zadnji element na seznamu je matična plošča, ki ne porabi več kot 50 vatov. Če pozna vse parametre njihovih komponent, bo uporabnik lahko določil, kako izračunati napajanje računalnika.

Kateri sistem se lahko pripravi za napajanje 500Watt

Začetek z matično ploščo - povprečje možnosti plačila je lahko enako. Lahko ima do štiri reže za RAM, eno režo za grafično kartico (ali nekaj - odvisno samo od proizvajalca), vtičnica za procesor ni starejša od podpore vtičnice 1155 za notranji trdi disk (velikost ni pomembna - samo hitrost), in 4-polni priključek za hladilnik.
Procesor je lahko dual-core in štiri, glavna stvar je odsotnost overclockinga (označena s črko "K" na koncu številke modela procesorja). Hladilnik za tak sistem mora biti opremljen s štirimi priključki, saj bodo samo štirje kontakti zagotavljali nadzor nad vrtenjem ventilatorja. Manj obratov - manj energije se porabi in manj hrupa. Video kartica, če je ta NVIDIA lahko od GTS450 do GTS650, vendar ne višja, saj lahko samo ti modeli brez dodatnega napajanja in ne podpirajo overclocking. Drugi sestavni deli ne bodo močno vplivali na porabo energije. Zdaj je uporabnik bolj osredotočen na to, kako izračunati napajanje računalnika.

Glavni proizvajalci napajalnikov 500 W

EVGA, Zalman in Corsair so vodilni na tem področju. Ti proizvajalci so se izkazali za kakovostne dobavitelje ne le napajalnikov, temveč tudi drugih komponent računalnika. AeroCool se ponaša tudi s popularnostjo na trgu. Obstajajo tudi drugi proizvajalci napajalnikov, vendar so manj znani in morda nimajo potrebnih parametrov.

Opis napajalnikov

Odpre seznam napajalnika EVGA 500W. To podjetje se že dolgo dokazuje kot proizvajalec kakovostnih sestavnih delovza računalnik. Zato ima ta enota bronasti certifikat 80 Plus - to je posebna garancija kakovosti, kar pomeni dobro stabilnost bloka pred napetostnimi nihanji. Velikost ventilatorja je 12 milimetrov. Vsi kabli imajo oversleeves, in vtiči imajo nalepke, kjer in na kaj se nanašajo. Garancija - 3 leta.
Naslednji predstavnik je AeroCool KCAS 500W. Ta proizvajalec se ukvarja izključno s hlajenjem in porabo energije v osebnem računalniku. Ta napajalnik lahko prenese vhodno napetost do 240 voltov. Obstaja potrdilo o bronasti vrednosti 80 Plus. Pletenica zaslona je na voljo v vseh kablih.
Napajanje tretje generacije za računalnik z močjo 500 W je napajalnik ZALMAN Dual Forward ZM-500-XL. To podjetje se je izkazalo tudi kot proizvajalec kakovostnih izdelkov za osebni računalnik. Premer ventilatorja je 12 centimetrov, pletenica zaslona je samo v glavnih kablih - druga pritrjena z vijaki.
Next je manj znan proizvajalec napajalnikov za računalnik s 500 W - ExeGate ATX-500NPX. Od predstavljenih 500 vatov, 130 gre za servisno opremo, ki deluje pri 3,3 volta, medtem ko je preostalih 370 vatov namenjenih za delo z 12-voltno opremo. Ventilator ima v prejšnjih blokih premer 120 milimetrov. Kabli nimajo zaslonske mreže, ampak so pritrjeni z vijaki.
Zadnji na seznamu, vendar ne najhujši, je Enermax MAXPRO, ki ima bronasto potrdilo 80 Plus. Ta napajalnik je zasnovan za matično ploščo, katere velikost ustreza oznaki ATX. Vsi kabli imajo oversleeves.

Zaključek

V tem članku je podrobno opisano, kako izračunati napajalnik za računalnik, katera oprema je optimalnaPrimerna za te namene, opis blokov vodilnih proizvajalcev in njihovih fotografij.

Sorodne publikacije