Vesoljska komunikacija. Centri, sistemi in razvoj vesoljske komunikacije

Danes nihče ni presenečen zaradi številnih satelitskih krožnikov na strehah stanovanjskih stavb. Vesoljska komunikacija je trdno vstopila v življenje običajnih civilnih prebivalcev. Tudi na oddaljenih območjih je zdaj mogoče gledati televizijske oddaje in uporabljati internetne storitve, medtem ko je signal zelo visok. Toda vse to je bilo mogoče zahvaljujoč delu centrov vesoljskih komunikacij, o katerih bomo razpravljali v tem članku.

Svetovni splet

V sodobnem svetu omrežje povezuje ves svet. V Rusiji možnost sprejemanja visokokakovostnih televizijskih signalov zagotavlja Zvezno državno enotno podjetje "Vesoljska komunikacija". Je eden od desetih največjih satelitskih operaterjev na svetu, ki ima svoj center stiskanja televizijskih oddaj. Poleg tega zagotavlja multipleksiranje digitalnih tokov, generira pakete zveznih programov televizijskega in radijskega oddajanja.


Vesoljska komponenta

Podjetje je sestavljeno iz orbitalne skupine 12 satelitov vseh razponov. Področje satelitskih storitev je celotno ozemlje Rusije, SND, Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, Avstralije, Severne in Južne Amerike ter azijsko-pacifiške regije. Orbitalna razporeditev vesoljskih plovil v orbiti orbite - od 14 ° zahodne dolžine do 145 ° vzhodne zemljepisne dolžine.

Zemeljska komponenta

Infrastruktura na Zemlji je pet vesoljskih komunikacijskih centrov. Nahajajo se po vsej Rusiji. V dejavnosti vodi podjetjeZvezni ciljni program za razvoj televizijske in radijske radiodifuzije v Ruski federaciji za obdobje 2009–2018. Spekter opravljenih storitev je zelo širok:
 • upravljanje, prostorska komunikacija in spremljanje vesoljskih struktur in naprav;
 • komunikacija in radiodifuzija (televizijska in radijska, digitalna in satelitska televizija) za 52 držav;
 • vladni in predsedniški odnosi;
 • glavne in pomorske povezave.
 • Komunikacijski sistemi v vesolju

  Prenos informacij prek satelita Zemlja in vesolje se izvaja na različne načine. V vesolju se uporabljajo telemetrični, telefonski, telegrafski in televizijski sistemi. Najbolj priljubljen radijski komunikacijski sistem. Glavne značilnosti vesoljske komunikacije z vesoljskimi zrakoplovi so:
 • stalno spreminjajoči se položaj vesoljskih zrakoplovov;
 • Stalna sprememba frekvence signala na sprejemu;
 • omejeno s področjem neposredne vidljivosti s priključki za zemljo;
 • omejevanje moči oddajnikov na vesoljskih plovilih;
 • velik obseg komunikacije.
 • Razvoj vesoljskih komunikacij

  Vsi vemo, da je bila prva povezava z človekom v vesolju dosežena 12. aprila 1961. Vesoljsko plovilo je bilo Jurij Gagarin, ki je skozi ves čas podpiral stabilno dvosmerno telefonsko in telegrafsko komunikacijo Zemlje in vesoljskega plovila "Vostok" v obsegu valov metrov in decametrov. V prihodnosti se je izboljšala prostorska povezava z zemljo, že v avgustu 1961 pa je med letom astronavta R. S. Titova prišel izTV slika zmanjšana na 10 sličic na sekundo. Danes se uporabljajo televizijski sistemi standardnega standarda, obseg doseže 350 milijonov kilometrov (za lete na Mars).


  Tehnološka in gospodarska komponenta

  Življenje satelita v orbiti je približno 15 let. V tem času je razvoj novih komunikacijskih tehnologij. En satelit s orbito je vreden do 230 milijonov dolarjev in lastnikova naloga je, da ga sproži in učinkovito uporabi kot najemni objekt. V Rusiji obstajata samo dve veliki korporaciji, ki si lahko privoščita satelit v geostacionarni orbiti - FSUE Space Communications in Gazprom Space Systems OJSC.

  Težave kratkih valov

  Radijska komunikacija s vesoljskimi objekti in ravninami, ki se nahajajo na razdaljah, večjih od 1000 kilometrov, se izvaja v kratkotalnem območju. Toda v sodobnem svetu tega obsega ni dovolj. Razlogi za to so naslednji:
 • v kratkovalnem območju, brez večje ovire, lahko deluje približno tisoč radijskih postaj, danes pa delujejo včasih več.
 • Povečanje ravni motenj zahteva uporabo močnejših oddajnikov.
 • Temeljna napaka takšnega razpona je širjenje večpaznih valov in učinek signala bledenja na sprejemni točki. Zaradi tega je praktično nemogoče povezati na tem območju ne zelo velike razdalje.
 • Ultrashortni valovni pas je manj obremenjen, vendar se sprejem izvaja samo v območju vidnosti.

  Izhod -sateliti

  Prisotnost signala transponderja v vesolju, in sicer na satelitih, daje možnosti in odpira nove možnosti za razvoj vesoljskih komunikacij. Omogočil bo zanesljivo komunikacijo z oddaljenimi predmeti v vesolju in pokril površino planeta z zanesljivim radijskim in televizijskim hrbteničnim omrežjem. Na satelitih se lahko namestijo aktivni in pasivni repetitorji signala, sateliti pa so lahko mirujoči (fiksni glede na Zemljo) in letijo v nizkih orbitah.

  Sorodne publikacije