Izberi operaterja (SQL)

Sam prevod kratice SQL (jezik strukturiranih zahtev) odraža dejstvo, da so poizvedbe najpogosteje uporabljen element v SQL. Izberite zahtevane vrstice, samodejno izključite odvečne podatke, preskočite ali spremenite vrstni red stolpcev, ki vam bodo pomagali.

Sintaksa operaterja

Za pravilno uporabo katerega koli operaterja se morate najprej seznaniti s sintakso zadevnega programskega jezika. Ko govorimo posebej o jeziku SQL Select (operator) ima naslednjo sintakso:
IzberiPoročaj bazo podatkov, ki jo oddajamo zahtevo. . To je ključna beseda.Od
(()


27)

Podaja ime tabele, iz katere bodo izbrani podatki. Prav tako je obvezna ključna beseda.

To je tako imenovana "kratka" sintaksa operaterja, vendar nam kaže, da se naša zahteva ne bo izvedla brez ključnih besed Select in iz DBMS. Celotna sintaksa operaterja je prikazana na naslednji sliki:
Tukaj ponudbo Kje vam omogoča, da izboljšate iskanje z določitvijo pogoja. Združevanje vrednosti in uporaba agregatnih funkcij z njimi uporablja klavzulo Skupina in za izboljšanje rezultata po združevanju se uporabi predlog. Vrstni red omogoča razvrščanje izbranih stolpcev naraščajoče ali padajoče. Da bi dobili jasnejši pogled na operaterja Select, si predstavljamo, da ima naša baza podatkovnaslednja tabela Mačke z informacijami:

IdPasmaIme) Rojstni danbarva1bobtailLord01042017Siva2

78)
KERLFint16032017Bela

)

3Mau30032017Črna4bobtail124)


23022017siva5
Črna

Vsaka vrstica tabele vsebuje edinstveno številko mačke, pasmo, vzdevek, datum rojstva in barvo. Nato bomo preučili, kako deluje operater Select (SQL), ki temelji na podatkih iz te tabele.


Kako je vzorec podatkov iz tabele

Kot je navedeno zgoraj, je treba za izbiro zahtevanih podatkov iz tabele uporabiti ključne besede. Po ključni besedi Izberi so prikazani izhodni stolpci. Seznam zahtevanih stolpcev lahko naredite z vejicami, potem bo celotna struktura videti takole:

Izberite barvo, pasmo, ime Iz mačk

Kot lahko vidimo, lahko stolpce uredimo po vrstnem redu, v katerem so potrebno. Poleg tega lahko prikažemo le stolpce, ki jih potrebujemo. Na voljo je tudi kratek zapis za ogled vseh stolpcev v tabeli. Za to, po Izberi, je oznaka (*) označena s presledkom. Celotna oblika bo izgledala takole:

Izberite * From Cats

Rezultat zahteve po poizvedbi je celotna tabela Cats, ki je predstavljena tako, kot je na koncu pretekle particije. Veliko jih zanima, kako postaviti SQL Select rezultate v vrsto. To je najpogosteje potrebno, ko morate v ločenih stolpcih združiti priimek, ime in patronymic ljudi. V našem primeru bomo združili pasmo in barvo mačk iz mize mačke. Nianse so, da različni DBMS uporabljajo različne znake za povezovanje linij. V nekaterih primerih je to samo plus (+), v drugih pa dvojna ravna črta (||) ali simbol (& amp; amp;), včasih pa se uporabljajo konkatni operandi. Torej, preden se pridružite, morate prebrati opombo na določen DBMS, s katerim delate.


Izberite pasmo || ',' || barva pri mačkah

Rezultat bo naslednji:

pasma, barvabobtail, siva, ČrnaBobtail, SivaBurmilla, Črna

Izključitev presežnih podatkov

Distinct - Select (SQL) funkcija, ki odpravlja podvajanje popolnoma enakih linij iz vzorčnega rezultata. Na primer, želimo izvedeti, kaj so mačke v naši mizi. Če uporabimo preprosto poizvedbo:

Izberite pasmo iz mačk

Potem dobimo povsem pričakovani rezultat:

pasmabobtail

maubobtail225)
Kot vidimo, se pasma bobtail podvoji. Dovoljen bo argument Razlikovanjesamo podvoji zahtevo:

Izberi ločeno pasmo Od mačk

Izboljšanje poizvedb

V praksi skoraj nobena poizvedba ne prikazuje podatkov kot celoten niz vrstic tabel. Razmislite, kateri stavek v Select (SQL) vam bo omogočil, da nastavite kriterije za izbiro samo zahtevanih nizov. Takšna ponudba je kje. V tem stavku je uporabljen predikat - pogojni izraz, ki izhodu da vrednost "resnice" ali "laži". Operater Select izvleče samo podatke iz tabele, za katere je izraz True ali True. To vam bo pomagalo razumeti preprosto zasnovo tega modela. Recimo, da želimo vedeti vse o črnih mačkah.

Izberi * Od mačk Kjer je barva = 'Črna'

Rezultat te zahteve bodo naslednje vrstice tabele:

3KošnjaPanther30032017črna


257) 5BurmillaAthena08012017


)
Črna

Pogoje lahko kombinirate tudi z logičnimi operatorji In, Or, Not.

Predlog po skupinah z

Izjava Skupina po besedilu, ki se uporablja v Izboru (SQL), omogoča združevanje poizvedb za vrednosti določenega stolpca (ali stolpcev) in nato zanje uporabi agregatno funkcijo. Skupne funkcije vključujejo:
 • Count - šteje število vrstic, ki jih izbere poizvedba.
 • Vsota je aritmetična vsota vseh izbranih vrednosti stolpcev.
 • Min - prikaže najmanjše število izbranih stolpcev.
 • Max - največja vrednost izbranegavrednosti stolpcev.
 • Povprečna je povprečna vrednost.
 • Shema dela tega predloga je najlažje razumeti na konkretnem primeru. Recimo, da želimo vedeti, koliko mačk vsake pasme imamo. To naredite tako, da ustvarite naslednje preproste poizvedbe:


  Izberite pasmo, štetje (*) Iz mačk Skupina po pasmi

  Rezultat bo naslednja tabela:

  pasma
  )


  Število  bobtail  2  1  1  ) Burmilla  1

  Kot vidimo, mačji pasji bobtail imamo dva, drugi samo enega po enega. V praksi, po taki zahtevi, ki temelji na tabeli, lahko žlahtnitelj razume mačke, katerih pasme so povpraševanje kupcev, ki pa niso. Verjetno je, da boste zaradi velikega števila vnosov v realno mizo želeli dodatno pojasniti poizvedbo in prineseti le tiste pasme mladičkov, ki jih ni več, na primer deset. Za izboljšanje ali filtriranje skupin uporabite predlog. Omogoča vam, da zavržete določene skupine, podobne stavku Kje, spustite ločene vrstice. Pogoj je nastavljen za agregatno funkcijo. Dodali bomo zahtevo:

  Izbira pasme, štetje (*) Iz mačk Skupina pasme Ob štetju (*)
  Kot pogoj nastavimo "število mačk vsake pasme ne več kot 10", potem bo rezultat enak kot v primeru brez specifikacije. Ampak tukaj je pomembno razumeti shemo predloga o Imenu. Če pa spreminjamo logični pogoj pri ob štetju (*) = 1, se bo rezultat zmanjšal na tri vrstice inbo prinesel pasme mačk, ki so ostale le ena po ena.

  Razvrščanje

  Uvedba Order by - Ponudba operaterja Select (SQL), ki vam omogoča razvrščanje izhodnih vrstic s povečanjem ali zmanjšanjem vrednosti v enem ali več stolpcih.
  Pomembno je vedeti, da je Order by zadnji stavek celotne zasnove operaterja Select. Položi se po Izbira, Iz, Kje, Skupina z, Ob. Pri razvrščanju je treba narediti tri pomembne stvari: 1) Določite lahko poljubno število stolpcev, od katerih je vsako lahko razvrščeno bodisi z naraščajočim (ASC) ali zmanjševalnim (DESC). 2) Vsi izbrani stolpci v ukazu Order by operator morajo biti prisotni med izbranimi stolpci Select. 3) Neobvezno, da navedete imena posameznih stolpcev za razvrščanje, lahko preprosto navedete številke, pod katerimi gredo v ukazu Izberi.
  Upamo, da boste s pomočjo našega članka dobili osnovno znanje o uporabi SQL poizvedb in zdaj je enostavno izbrati potrebne informacije iz vašega DBMS.

  Sorodne publikacije