Kakšen je vrstni red zaviranja?

Eden od najbolj odgovornih sistemov v vozilu je zavora. Varnost prometa je odvisna prav od njene službe. Običajno se na osebnem avtomobilu in minibusu uporablja hidravlični sistem. Za razliko od pnevmatike je prisotnost zraka v njem nezaželena. Poleg tega lahko zunanje komponente sploh povzročijo okvare pri zaviranju. Da bi to preprečili, morate sistem pravočasno servisirati. Ena od teh operacij je črpanje. Kako pogosto se izvaja? Kakšna je naloga za zaviranje zavor na VAZ-2110 in drugih avtomobilih? Vse to in ne le pogled v naš današnji članek.

Simptomi okvare

Kako ugotoviti, ali vozilo potrebuje ta postopek? Vse je zelo preprosto. Občutili boste drugačno zaviranje. Hod pedala se bo povečal. Avto bo "zgrabil" samo v tleh. Pedal bo sam po sebi zelo mehak. Zavorna razdalja se bo povečala. Sčasoma se bo ta težava okrepila. Če je sistem uhajal, se bo nivo tekočine v posodi še zmanjšal. To so glavni simptomi, ki kažejo, da mora avto zavreti. To lahko storite v garažnih pogojih. Značilnosti postopka bomo opisali nekoliko kasneje, a za zdaj se pogovorimo o vzrokih tega problema.

Razlogi

Zakaj se to dogaja? Dejstvo je, da je hidravlična tekočina zelo higroskopična, kar pomeni, da dobro vpija vlago. V zvezi s tem proizvajalci priporočajo, da se spremeni vsake tri leta ali enkrat v 60 tisoč kilometrov. V tem času se tekočina absorbirakritično količino vlage. V sistem lahko vstopi tudi zrak. To je še en razlog, zakaj je treba stroj črpati.
Zrak vstopa skozi neprepustne cevi (v primeru poškodb) ali med deformacijo drugih tehnoloških spojin. Opozoriti je treba, da sta v avtomobilu obe kovinski cevi in ​​gumijaste cevi. Slednji se uporabljajo na sprednjih kolesih in se lahko med delovanjem raztrgajo. Mimogrede, zrak vstopa v sistem in pri nizki stopnji zavorne tekočine. To velja za vrtinčne avtoceste in oster padec nivoja tekočine v rezervoarju.

Kaj oddati?

Zato so bili znaki potrjeni, avto se je začel slabo odzivati ​​na pedal. Postavlja se vprašanje, katero likvidno sredstvo naj se izbere za zamenjavo. Pri nakupu je pomembno, da se ne osredotočite na proizvajalca, temveč na razred. Torej večina domačih avtomobilov uporablja tekočino Dot četrtega razreda. Za nekatere avtomobile iz 80-ih in 90-ih ima proizvajalec strukturo tretjega razreda.
Kar se tiče novih tujih avtomobilov, najpogosteje uporabljajo "Dot-5". Kako ugotoviti, katera tekočina naj se vlije v avto? To se lahko naučite tako, da preberete napis neposredno na rezervoarju. Proizvajalci avtomobilov naredijo odlomek o tem, katera tekočina naj se uporablja v sistemu.

Orodja

Preden lahko ugotovite, kateri vrstni red zavijanja, se pogovorimo o orodjih in pripomočkih. Torej za to operacijo potrebujemo vtičnico, ključ za balon in rog na "10". Kot za druge pripomočke, boste potrebovali silikonsko cev in prazno plastenko volumna.vsaj pol litra. Pomembno je, da sta obe komponenti pregledni in čisti. Potem bomo določili trenutno stanje tekočine. Dolžina cevi ne sme biti manjša od pol metra.

Pripravljalna dela

Ta postopek je najbolje opraviti s pomočnikom. Pred tem preverite količino tekočine v rezervoarju in jo dodajte na najvišjo raven.
Pokrov ni treba zapreti. Ni potrebno mešati tekočin različnih razredov. To bo spremenilo njegove lastnosti in negativno vplivalo na delovanje sistema.

Začeti z delom

Zdaj lahko greš na glavni del dela. Ampak najprej, opomnimo, da se zavrti na VAZ-2109 in drugih avtomobilih. Na splošno je tu splošna shema. Najprej se zrak izloči iz zadnjega levega in nato desnega kolesa (tj. Po načelu "od roba do središča"). Nato se črpa naprej naprej. Dokončajte postopek na desnem kolesu. Kot lahko vidite, se uporablja zavorni red v obliki črke Z. Shema se lahko razlikuje od nekaterih nepriljubljenih avtomobilov (na primer, "cross-cross"). Vendar smo poudarili splošni red zaviranja. Vaz-2110 je prav tako servisiran s tem načelom. Ne brez izjeme je tudi "Samara". Vrstni red zavore 2109 VAZ je podoben. Tako kot pri avtomobilih z ABS, je potrebno vnaprej izključiti napajanje sistema. To storite tako, da odstranite varovalko iz bloka. Ponavadi gre za 40 amperjev. Vrstni red vrtenja zavor na takšnih avtomobilih se izvaja po načelu Z-oblike.
Začnemo z delom od zadnjega levega kolesa. Vzemimo v roketipko "na 10" odvijte vijak ventila za izpust zraka. Ima enako napravo tako na bobnu kot na diskovnih zavornih mehanizmih. Včasih prekrit z gumijasto smetnjak. Če je ventil zelo umazan, ga sperite s krpo, namočeno v bencin. Namestite drsni izvijač med ploščo in zavornim batom. To je potrebno za odklepanje regulatorja tlaka zadnje konture.

Kaj sledi?

Kaj sledi zaporedju zavor VAZ-2110 in drugih avtomobilov? Na ventil je pritrjena prozorna cev ustreznega premera. Popravite ga z objemko ni potrebno - tlak bo majhen. Vstavite cev v plastično steklenico. Nato pokličemo pomočnika, tako da je sedel za volanom in na vašem ukazu pritisnil zavorni pedal. Naenkrat je potrebno narediti 5-8 ponovitev. Pri zadnjem kliku je potrebno pritrditi nožno stopalko v tleh. Cev popolnoma položite v steklenico tekočine. Kdaj odpreti ventil s tipko "10"? Po intenzivnem pritisku na pedal zavrtite na pol poti. Pred tem mora biti v zaprtem položaju. Zdaj morate spremljati kakovost pretoka tekočine. Najprej pojdite črno z mehurčki. Ko je tlak izčrpan, ventil zavija in kriči pomočniku, tako da je spet pritisnil pedal na enak način. Pritisnite nogo, dokler je stopalka trdna. Držite tla, dokler ne povlečete ventila. Med negovanjem tekočine bo pedal nekoliko padel navzdol, to je normalno. Običajno eno kolo preide na tri ali štiri ponovitve. Vsakič, ko postane tekočina večjapregleden in manj napihnjen. Ko je čisto, brez mehurčkov skladišče že na svojem mestu, lahko greste na naslednje, sosednje kolo.
Pri tem zavrtite ventil in ponovno namestite zaščitno zaporko. Postopek spredaj poteka na podoben način. Premer matice ventila je enaka. Če je vozilo opremljeno s sistemom ABS, po vračilu ponovno namestite varovalko.

Napake pri opravljanju dela

Upoštevajte, da med črpanjem ni dovoljeno vzdrževati tekočine pod srednjo oznako. Redno preverjajte njegovo raven v rezervoarju in ga polnite do maksimuma. Kaj se zgodi, če vsa tekočina izgine iz rezervoarja? V tem primeru, tudi z najbolj natančnim pretokom v sistemu, bo prišlo do zraka. Ne glede na to, kateri pravilni vrstni red zaviranja ni bil izveden, bo treba ponovno opraviti celoten postopek.
V drugačnih razmerah bo zaviranje neučinkovito. Če izberete zavoro v obliki črke Z za avtomobil VAZ, ne tvegate. Ta shema se dobro izvaja tako na ruskih avtomobilih kot na tujih avtomobilih.

Kaj naj storim, če tekočina postane črna?

Po zamenjavi se zgodi, da nova tekočina postane črna. To se zgodi redko in ne vedno v prvih nekaj kilometrih delovanja. Kaj je razlog za ta pojav? Pojavi se črna barva zaradi poškodovanih gumijastih elementov. Da, deli glavnega ali delovnega valja morda ne bodo delovali. Toda najpogosteje je tekočina črna zaradi obrabljenih cevi. Še več, od zunaj bodo celote - jih razjeda od znotraj. To se zgodi zaradi neskladja med nadomestnimi predpisi.Vlaga, ki se nabere v tekočini, začne korozirati elemente sistema. V notranjosti nastanejo oborina, napad in grobi delci. Pomešajo se z novo tekočino. Kako biti v takšni situaciji? Potrebno je zamenjati gumijaste cevi in ​​ponovno napolniti tekočino.
Črpa se po istem načelu. V primeru, da se ponovno pojavijo črni, zamenjajte tesnila in tesnila na GTZ in delovni valj. Delov ni potrebno v celoti zamenjati. Dovolj je kupiti ustrezen komplet za popravilo valja. Njegova vrednost ni več kot tristo rubljev.

Sklepna ugotovitev

Zato smo ugotovili, kaj naj bi zavirali zavore 2110 VAZ in drugih vozil. Ta postopek je treba opraviti skupaj. Skupno delo bo trajalo približno eno uro. Ni potrebno odlagati zaviranja "za pozneje". Ne pozabite, da je varnost vas in vaših potnikov ter drugih udeležencev v prometu odvisna od tega.

Sorodne publikacije