Grelni element s termoregulatorjem: opis, uporaba. Električni grelec

Grelniki se danes uporabljajo na številnih področjih človekove dejavnosti. Imajo lahko termostat za bolj udobno delovanje. Podelite podatke o izdelku v dve različici:

 • nenadzorovano;
 • nadzorovano.
 • Med prvimi je treba razlikovati:
 • termoelement;
 • termoelement;
 • potopni grelniki;
 • Spiralni grelniki.
 • Nadzorovani grelni elementi so razdeljeni in tečejo, kot tudi grelci, ki vsebujejo filter.

  Uporaba grelnikov s termostatom

  Grelni element s termostatom je sedaj našel svojo široko uporabo. Postane del ogrevalnega sistema za akvarije, kot tudi oblikovanje gospodinjskih aparatov. Ko gre za prvo sorto, jo lahko razvrstimo v:


 • podvodno;
 • pretok;
 • grelni kabli;
 • grelna plošča.
 • Prvi imajo obliko podolgovatega valja ali žarnice in se uporabljajo za spuščanje v vodni medij. V zvezi s tokovnimi grelnimi elementi lahko z njihovo pomočjo prihranite notranji prostor in dosežete nastanek toka tople vode. Ogrevalni kabli so namenjeni za vgradnjo v zemljo akvarija in omogočajo enakomerno ogrevanje vode. Za vgradnjo pod akvarij se uporabljajo grelne blazine. Eden od najpogostejših grelnikov, ki postane del gospodinjskih električnih naprav. Na primer,kotli za shranjevanje. V plastični škatli je stikalo, ki ga sproži termočlen. Oblika grelnega elementa je lahko različna, vse je odvisno od oblike in moči naprave. Grelni element s termostatom v tem primeru lahko zagotavlja drugačno stopnjo ogrevanja, ki je nadzorovana s položajem mehanskega stika. Upravlja se z ročajem na dnu škatle. Tu so terminali za napajanje električnega toka. Navoj služi kot priključek za grelec.


  Opis različnih vrst grelnikov akvarija s termostatom

  Do danes obstaja več vrst akvarijskih grelnikov, vendar načelo njihovega dela ostaja nespremenjeno. Sestavljen je iz električnega ogrevanja v zaprtem okolju. Potopni grelec s termostatom je lahko titan, steklo ali plastika. Ima telo, grelec in celotna struktura ima obliko valja, zato ga je primerno spustiti v vodno okolje. Tokovni grelnik ima plastično ohišje in je v navpičnem položaju. Ogrevalni kabli dodatno ustvarjajo kroženje vode, ogrevalne podloge pa so pripravljene za nadaljnjo stabilnost akvarija. Pri izbiri takšne opreme je treba upoštevati, da bo 1 liter vode potreboval 1 W moči. Včasih se ta vrednost zmanjša na 075 na 1 liter.

  Potreba po uporabi akvarijskega grelnika s termostatom

  \ t
  Grelni element akvarija s termoregulatorjem priizkoriščanje skoraj izključuje človeško dejavnost. Če uporabljate grelec brez termoregulatorja, potrebujete nadzor nad delom. Takoj, ko temperatura vode doseže zahtevani indeks, je treba napravo ročno izklopiti. Če uporabljate element s termostatom, boste v akvariju lahko ustvarili ustrezno mikroklimo, ki ne bo imela drugačnih temperaturnih nihanj.
  Sodobne naprave so zelo kompaktne in enostavne za uporabo. Lahko so elektronske ali mehanske. Prve zagotavljajo večjo natančnost, večina pa ima informacijske table. Med pomanjkljivostmi bi morala biti nizka zanesljivost in visoki stroški. Pogosteje se srečuje mehanski grelec za akvarij s termoregulatorjem. Je zanesljiv in stabilen pri delovanju in ima tudi nizke stroške. Resnične številke pa bodo izkrivljene za nekaj stopinj. Zato za natančnejšo nastavitev uporabite ločen termometer.

  Razvrstitev grelnih elementov za akvarij glede na stopnjo varnosti

  Grelni element z regulatorjem temperature vode je razdeljen na trajnost dela in stopnjo varnosti. Tako lahko v prodaji najdete interne in zunanje naprave. Slednji bodo locirani izven akvarija in ne bodo izpostavljeni vodnemu okolju. Zaradi tega, ker produkti življenja ne vplivajo na element, se življenjska doba naprave poveča. Za regulacijo načina delovanja se uporablja temperaturni senzor,v akvariju in priključen na termostat. Kot pri vgrajenih grelcih, so nameščeni v zaprtem ohišju skupaj z grelnim elementom. Tak komplet nam omogoča udobje in kompaktnost. Takšne naprave so priljubljene med akvaristi in so izdelane v obliki podolgovate bučke, znotraj katere je termostat in grelec. Za večjo toplotno prevodnost je bučka napolnjena s keramičnim polnilom. Tak grelec za akvarij s termostatom je zapečaten zaradi plastične ali gumirane kapice, skozi katero prehaja žica.

  Opis suhih in mokrih grelnikov gospodinjskega tipa

  \ t
  Grelnik v gospodinjstvu je lahko suh ali moker. V slednjem primeru je življenjska doba naprave od 2 do 5 let. Po tem času je treba napravo zamenjati. Za podaljšanje življenjske dobe so izumili suhe grelnike. Skrivajo se v zaščitno kovinsko bučko, ki odpravlja stik z vodo.
  Notranjost žarnice ogreva element in po prenosu toplote tekočino. V tem primeru bo temperatura žarnice manjša v primerjavi s samim grelcem, zato oblikovanje tehtnice ni tako intenzivno. Življenjska doba teh naprav je do 15 let.

  Zakaj izbrati suhi grelec

  Električni grelec bo trajal dlje, če bodo opaženi določeni obratovalni pogoji, med katerimi so npr. Napetostna stabilnost napajanja. Toda tudi pod takimi pogoji, suhe grelnike prej ali slejproizvedejo svoje vire, kar zahteva njihovo zamenjavo. Tu je dodatna prednost, izražena v odsotnosti potrebe po izpraznitvi kotla pred zamenjavo. Za manipulacijo je potrebno napravo izključiti iz cevovoda. Električni grelnik bo po tem preprosto odstranjen, na njegovo mesto pa bo nameščen nov.

  Stroški grelnikov s termostatom

  Če vas zanimajo grelci, bi morala biti cena za vas znana. Ko gre za aparate za akvarije, potem bo moral model AQUAEL GOLD AQN-25W plačati 700 rubljev. V tem primeru je dolžina naprave 24 cm, prostornina vode pa ne sme presegati 25 litrov. Moč te naprave je 25 Watts. Grelec znamke TETRATEC HT 25 bo potrošniku stala 1000 rubljev. Njegova velikost ostaja enaka, vendar se lahko količina vode spreminja v razponu od 10 do 25 litrov. Moč te naprave je 25 Watts.

  Zaključek

  Nekateri obrtniki poskušajo samostojno izdelati grelec s termostatom. Vendar pa strokovnjaki pravijo, da lahko takšne naprave povzročijo nastanek požarne nevarnosti in človeške škode zaradi električnega udara. Vendar, če ste se že odločili za podobno delo, boste potrebovali stekleno cev s precej debelimi stenami, daljinski termostat in suho polnilo.

  Sorodne publikacije