Windows Shell - Seznam ukazov. Klasična lupina za Windows 10

Windows Shell je zunanji sloj jedra operacijskega sistema. Uporabniku omogoča dostop do storitev, datotek in računalniških zmogljivosti računalnika. S pomočjo lupine Windows se izvajajo programi za zagon in ustavitev, nadzor in paketna obdelava. Kako upravljati Shell, kje in za katere ekipe vstopiti, berite naprej.

Vmesnik grafične lupine in klasična lupina

Lupina operacijskega sistema je sestavljena iz niza programov, ki zagotavljajo vmesnik. Elementi lupine lupine vključujejo meni Start, opravilno vrstico, namizje, različne funkcije za upravljanje datotek in Flip 3D.


Lupina je nekakšen most med operacijskim sistemom in uporabnikom. Windows Shell interpretira vse ukaze v grafičnem (GUI) ali besedilnem (TUI) pogledu. GUI Osnova je Windows Explorer. Ko ga prenesete, program izvaja ikone, okna, orodne vrstice in druge vidne elemente, ki omogočajo dostop do datotek OS. Microsoft je začel z operacijskim sistemom Windows 8.0 in začel spreminjati grafični vmesnik lupine in še zdaleč ni najboljši. Jeza uporabnikov, in morda zdrav razum, je prisilila razvijalce, da ustvarijo klasično lupino za Windows 10. To je orodje za prilagajanje videza orodne vrstice, menija Start in dodajanje novih funkcij v Explorer. Z njeno pomočjo je lupina OS konfigurirana za znani, klasični vmesnik Windows 7.

Kako ravnati s pripomočkom?

Pred prenosom je treba program prenesti. Distribucijaje odprta koda na uradni spletni strani razvijalca. Združljiva klasična lupina s sistemom Windows 1087 in vključuje tri komponente:


 • Explorer Classic Explorer. Doda orodno vrstico in vrstico stanja v Raziskovalec datotek.
 • Klasični meni Start. Doda gumb »Start« in tradicionalni meni.
 • Klasični IE9. Doda podokno glave, vrstico stanja za Internet Explorer.
 • Po namestitvi klasične lupine se odpre okno s predlogom, da prilagodite postavitev, slog menija Start in dodate vroče tipke. Izberete lahko, kateri elementi bodo prikazani v meniju, vključite nove funkcije in celo spremenite videz gumba na vaši najljubši sliki v formatu .bmp in .png.

  Besedilni vmesnik in ukazna vrstica

  Besedilni vmesnik se bistveno razlikuje od grafičnega. Delo z njim je veliko bolj zapleteno. Vse informacije so predstavljene v obliki posebnih znakov, črk in številk, ne pa preprostih in jasnih oken. Toda TUI je veliko manj zahteven za računalniške vire, programi s tekstovnim vmesnikom pa delujejo hitreje in delajo na strojni opremi z nizko porabo. Del operacijske lupine operacijskega sistema Windows Shell, ki omogoča upravljanje računalnika prek interaktivnega vnosa ukazov, se imenuje ukazni interpret. Za operacijski sistem Windows obstajata dve vrsti tolmačev. Prva je cmd.exe ali ukazna vrstica, druga pa PowerShell. Ukazna vrstica ponavadi ponavlja MS-DOS. Upravljanje je v celoti izvedeno z vnosom in vnosom alfanumeričnih navodil. Zato je v ukazni vrsticivelja za izključno programerje in sistemske administratorje. Newbies menijo, da je to nekaj skrivnostnega in nerazumljivega.
  Vendar pa ukazna vrstica zagotavlja hitro izvajanje računalniških nalog, takojšnje iskanje in zagon programov. Ko sistem okuži virus, je grafični vmesnik popolnoma blokiran ali "zamrzne". V taki situaciji je dostop do datotek mogoč samo preko ukaznega tolmača.

  Prvi koraki in seznam pomembnih ukazov CMD

  Obstaja več načinov za dostop do ukazne vrstice. Vse je odvisno od različice nameščenega operacijskega sistema. Če želite začeti z ukazno lupino v operacijskem sistemu Windows XP, morate v meniju Start najti "Zaženi" in vtipkajte cmd.exe. V poznejših različicah pritisnite Win + R. Skupno število ukazov za cmd je približno 280, odvisno od spremembe številke različice. Če si želite ogledati celoten seznam, pojdite na konzolo, vnesite help in kliknite "Enter". Spomin na povprečnega uporabnika nima nobenega smisla. Ponujamo, da izpolnimo najbolj potrebne ekipe, ki bodo koristne v vsakdanjem delu.

  Izr.

  Za vsako vrsto datoteke se odpre poseben program. Na primer, Foxit, Microsoft Office .doc je namenjen za format PDF. Če želite izbrati pravo programsko opremo, morate vedeti razširitev. Vendar obstaja toliko, da obstaja tveganje, da boste pozabili ali zmedli .txt z .css ali .docs. Ukaz za pomoč vam pomaga pri obvladovanju te naloge in prikaže seznam razmerij med vrstami datotek.

  Cipher

  Ukaz je namenjen delu z šifriranimi mapami in datotekamiPogon NTFS. Ponavadi delajo z grafičnim uporabniškim vmesnikom Windows Shell, vendar v tem načinu ni mogoče popolnoma izbrisati datotek. Obstaja varnostna kopija, ki zavzame dodatno mesto. Nazadnje lahko izbrišete vse podatke in počistite prostor na neizkoriščenih delih NTFS-nosilcev s pomočjo Cipher. To naredite tako, da v ukazni vrstici programa Windows Shell vnesete pot šifre /W :. Možnost /W odstrani vse datoteke na podani poti, ne da bi jih bilo mogoče obnoviti.

  Shutdown

  Windows 8 in novejši imajo funkcijo ponovnega zagona s posebnimi možnostmi zagona. V programu Shell Windows 7 ta možnost ni na voljo. Namesto tega uporabi ukaz Shutdown:
 • se zapre;
 • shutdown -r izvede ponovni zagon;
 • shutdown -t 30 izklopi računalnik za dano število ob koncu časa, v tem primeru v pol ure;
 • shutdown -f pomeni obvezno dokončanje seje z izključitvijo vseh zagnanih aplikacij.
 • Dejavnosti ekipe so odvisne od parametra, določenega na koncu. S pomeni stop, r pomeni reload, t-time.

  Nadzornik sistemskih datotek

  Ukaz SFC je namenjen preverjanju datotečnega sistema OS. Najde poškodovane "bitne" datoteke in izvede njihovo zamenjavo brez neposredne udeležbe uporabnika. To je nepogrešljivo orodje za obnovitev sistema in boljši protistrup iz BSOD - "zaslon smrti".
 • sfc /scannow - takoj izvede pregled s samodejno zamenjavo datoteke;
 • /scanonce - preverjanje se začne ob naslednjem ponovnem zagonu;
 • /scanboot - samodejno preverjanje ob vsakem vnovičnem zagonu, da ga znova zaženete v ukaznem pozivu, vnesite sfc Revert;
 • /preverite samo - preverite brezpopravki
 • Aplikacijo lahko zaženete samo kot skrbnik. To storite tako, da se morate pred začetkom prijaviti v uporabniške račune in odstraniti kljukico iz »onemogoči pooblastila skrbnika«.

  DriverQuery

  Najnovejši pripomoček, na katerem bi moral delati vsak uporabnik, je DriverQuery. Ustvari seznam gonilnikov. Če dodate na konec, bo program prikazal vse dodatne informacije. Z uporabo DriverQuery lahko najdete gonilnike, ki manjkajo ali jih je treba ponovno namestiti. Daljinske gonilnike je mogoče nadzorovati z vnosom ustreznega naslova IP.

  Sorodne publikacije