Kako odpreti ODS datoteke in kaj predstavljajo

Vsi vedo, da je licencirana programska oprema draga. Zato danes vse več ljudi uporablja brezplačne ali pogojno brezplačne programske pakete, ki niso slabši od funkcionalnosti znanih izdelkov blagovne znamke. Vendar pa pri prenosu datotek, ustvarjenih v takšnih programih, drugi računalnik pogosto naleti na problem združljivosti formata. Kaj storiti, če v računalniku ni licenčne programske opreme, v kateri želite odpreti datoteko, ali programa, v katerem je bila datoteka ustvarjena? V tem primeru morate vedeti, kaj še lahko odprete datoteko, s poudarkom na njeni razširitvi. V tem članku si bomo ogledali datoteko .ods. Kako odpreti te datoteke in kaj predstavljajo.

Podaljšanje .ods - kaj je to?

Razširitve so znaki za ime datoteke, ločeni s piko. Razširitev določa obliko datoteke in računalnik izbere program, po katerem formatu naj se odpre v formatu.

Datoteke s končnicami .ods so ustvarjene za proste pisarniške aplikacije, kot so OpenOffice in podobno. Medtem je OpenOffice velik nabor orodij za delo ne samo z besedili, temveč tudi s tabelami in grafikoni. Datoteke .ods so predvsem datoteke preglednic. OpenDocument SpreadSheet je odprta oblika preglednice. Razmislite, kako odpreti datoteke ODS, odvisno od programske opreme, ki je na vašem računalniku.

Prosti programi za odpiranje datotek ODS

Datoteke s pripono .odslahko preprosto odprete enega od naslednjih programov:
 • OpenOffice;
 • LibreOffice;
 • Gnumeric.
 • Ta programska oprema je popolnoma brezplačna za uporabo v vašem domačem računalniku. Razmislite o vsaki od njih podrobneje.

  OpenOffice

  OpenOffice je najbolj priljubljen paket prostih pisarniških aplikacij. Dostojna alternativa Microsoftovemu paketu. Vsebuje orodje za delo z besedilnimi dokumenti, preglednicami, omogoča ustvarjanje predstavitev in baz podatkov.

  Paket za delo s tabelami vključuje procesor tabel OpenOffice.org Calc. Uporabnik, ki je prej delal z Microsoft Excelom, bo brez težav upravljal z OpenOffice.org Calc, saj so programski vmesniki enaki.
  Funkcionalni procesor, zasnovan na tabeli, iz brezplačnega paketa je osupljiv:
 • vgrajene matematične operacije;
 • različne možnosti oblikovanja za celice;
 • možnost izdelave diagramov, čeprav vgrajeni tipi in malo.
 • Kako odpreti ODS datoteke z OpenOffice? Vse je zelo preprosto. Po namestitvi tega paketa v računalnik bo ta identificiral datoteke ODS s procesorjem tabel OpenOffice Calc. Hkrati, da odprete tabelo, preprosto kliknite na želeno datoteko. Treba je opozoriti, da obstajajo tudi tako imenovane prenosne ali prenosne različice brezplačnega paketa. Njihova namestitev na računalnik ni potrebna, zato računalnik ne more samostojno ujemati datoteke ODS s takšnim paketom. Če želite odpreti datoteko, preprosto zaženite procesor Calc iz izmenljivega paketa in izberite element menija Datoteka - Odpri (ali Odpri datoteko, čeAngleška različica je nameščena).

  LibreOffice

  LibreOffice je brezplačna zbirka pisarniških aplikacij, podružnica OpenOffice od leta 2010.
  Funkcionalni program je enak. Po analogiji, če je paket LibreOffice nameščen na vašem računalniku, datoteke s podaljškom .ods samodejno odpre tabelarni procesor Calc paketa.

  Gnumeric

  Gnumeric - Še en prost procesor za preglednice. Podpira številne vrste preglednic. Če imate ta procesor nameščen v računalniku, se sploh ne boste morali spraševati, kateri program odpre datoteko ODS. Ta program bo samodejno povezal katero koli datoteko preglednice in jo takoj odprl.
  In s prisotnostjo funkcij, program Gnumeric celo pred urednikom preglednic Microsoft Excel. Vendar pa tudi ni slabosti: ta programski izdelek ni več podprt v operacijskih sistemih Windows.

  Odpiranje datotek ODS s programom Microsoft Office

  Kljub velikemu številu brezplačnih odprtokodnih programov za preglednice, uporabniki, ki sprašujejo, kako odpreti datoteke ODS, najpogosteje želijo odpreti takšno datoteko na nameščenem računalniku. Microsoft Office. Microsoft Office tablični procesor ima dobro znano ime za Excel. Najpogostejši izdaji paketa sta različici 20032007 in 2010. Najprej preberite, kako odpreti datoteko ODS v Excelu 2010.
  Ta program vsebuje vgrajen vtičnik za odpiranje datotek ODS. To pomeni, da se bodo vse datoteke ODS samodejno odprle v tem procesorju tabele. Odpiranje datotek ODSče je različica programa Excel 2010 spodaj? Vedeti morate, da vse različice programa Excel od leta 2007 (servisni paket ni nižji od drugega) podpirajo zmožnost odpiranja datotek ODS. To ni privzeta nastavitev, zato pojdite na meni Datoteka - Odpri. Za Excel 2003 boste morali namestiti dodaten vtičnik za vtičnik Sun ODF za Microsoft Office. Tako lahko, če razmislimo o različnih možnostih, ugotovimo, da je za odpiranje datotek s podaljškom .ods danes veliko programskih izdelkov, ki so razdeljeni tako na licenci kot na brezplačni osnovi. Upamo, da boste na podlagi našega članka lahko izbrali najprimernejšo možnost za vas.

  Sorodne publikacije