Hidrometer za elektrolit: kako ga uporabljati

Gostota elektrolita določa zanesljivo delovanje in dolgo življenjsko dobo baterije. Zato zahteva stalno spremljanje, zlasti v hladnem obdobju. Postopek je preprost in mnogi vozniki to počnejo sami. Potrebno je le opazovati varnostno tehniko in vnaprej pridobiti posebno napravo - merilnik električne energije. Poleg tega so seveda potrebne osnovne spretnosti ravnanja z njimi.

Kaj je gostota

Elektrolit je mešanica žveplove kisline in vode. Razvezani so v določenem razmerju. Tudi ljudje s fragmentarnim znanjem o fizikalnih tečajih šole vedo, da je teža enega litra vode 1 kilogram. To pomeni, da je njegova gostota 1 g /cm3. V kislini ta indikator - 184a v elektrolitu, pod optimalnimi pogoji, vsebuje približno 35%. To je približno tretjina. Zmanjšanje nepotrebnih matematičnih izračunov tukaj, dobimo, da je idealna gostota elektrolitov 127 g /cm3. V praksi se lahko ta vrednost nekoliko spremeni v večjo ali manjšo stran. Vendar morajo biti indikacije merilnika za elektrolit v mejah od 126 do 128.


Odvisnost gostote od stanja baterije

V resnični bateriji je ta vrednost nestabilna, močno odvisna od stopnje polnjenja. Višja kot je izpraznjena baterija, manjša je gostota elektrolita. Razlog za to so kemijske reakcije v akumulatorju. Pri odvajanju deleža žveplove kisline se spremeni v svinčeni sulfat, zato se masa deleža vode poveča, posledično tudi gostotapade dol Za polnjenje baterije je značilen obratni proces. Tako je po gostoti posredno mogoče oceniti trenutno stanje baterije. Višja kot je, večja je napetost na sponkah akumulatorja. Res je, da ni vedno visoka gostota. Včasih zaradi okvare električne opreme se napetost vgrajenega omrežja poveča in akumulator začne vreti. Sprva izpareva vodo, kar pomeni, da se odstotek vsebnosti kisline poveča. Če elektrolitski hidrometer pokaže, da je gostota večja od 135, je treba nujno ukrepati. Visoka vsebnost kisline povzroča pepel aktivne plasti akumulatorskih plošč. Ta postopek je nepovraten in bo povzročil krajšo življenjsko dobo baterije.

Načelo delovanja merilnika pretoka

Pomen rednih meritev gostote je jasen. Da se naprava za ta namen imenuje tudi hidrometer. Zdaj morate na kratko ugotoviti njegovo delo, pomagalo bo z njegovo nadaljnjo uporabo. Načelo delovanja denzimetra, ki se včasih imenuje tudi hidrometer, temelji na poznanem Arhimedovem pravu. Temelji na enakosti volumnov podvodnega telesa in tekočine, ki se s tem premika. Vendar imajo predmeti različne gostote. Zato bo v praksi ravnovesje prišlo, ko bo telo potopljeno v določeno globino. To je načelo delovanja hidrometra za elektrolit in katero koli drugo tekočino.

Gradnja

Denzitometer je stekleni plovec določene prostornine in mase. Ko se potopi v tekočino, pade na neko globino: manjša je gostota, nižja. Za branje pričevanjana aritmetiki je lestvica. Razvrščena glede na gostoto izmerjene tekočine. Tako je v splošnem primeru določen imenovalec. Ta baterija ni primerna za baterijo. Plovec se lahko spusti v akumulatorsko baterijo, vendar ga potapljanje prepreči. Zato se denzitometrija elektrolita razporedi nekoliko drugače. Nahaja se v notranjosti steklene žarnice, na eni strani je tanek plastični konico, na drugi - gumijasta "hruška". Z njihovo pomočjo se posoda napolni z elektrolitom. Njegova prostornina je sorazmerno majhna, vendar glede na to, da je premer žarnice majhen, to omogoča, da se denzimeter potopi v zadostno globino za merjenje gostote.

Varnostni ukrepi

Začeti je treba s pripravljalnim delom. Vnaprej skrbite za rokavice in zaščito za oči in dihala. To je treba jemati resno: elektrolit je jedka tekočina. Lahko izmerite sam avtomobil, vendar je še vedno bolje odstraniti baterijo in jo postaviti na ravno površino. Za delo je tako priročno, in ne bo utrpel barve in laka premaz avtomobila. Pred uporabo elektrolitskega hidrometra je treba opraviti zunanji pregled. Naprava za gostoto je zelo krhka in ne odpusti neprevidnemu ravnanju z njo. Pri mehanskih poškodbah, razpokah in priložnostih lahko pride do puščanja elektrolita iz žarnice. Če upoštevate vse varnostne ukrepe, lahko neposredno nadaljujete z izvedbo del.

Merjenje gostote

Merjenje elektrolitahidrometer se izvaja v takšnem zaporedju.
 • Odvijte pokrov vseh konzerv na bateriji.
 • Vzemite hidrometer z desno roko za gumijasto "hruško".
 • Konico denzitometra je treba spustiti v nadzorovano "posodo".
 • Bučka mora biti dovolj velika, da plava prosto plava.
 • Če prvič ne deluje, je treba postopek ponoviti. V tem primeru morate poskusiti napravo držati navpično.
 • Kadar je mogoče pridobiti dovolj elektrolita, je treba brez ostrih premikov doseči popolno ravnovesje merilnika. V tem primeru se ne sme dotikati sten žarnice.
 • Upoštevajte odčitavanje na lestvici denzimetra. Površina elektrolita mora sovpadati z eno od nalepk. Tukaj je ena subtilnost. Med plovec in stenami bučke se oblikujejo kroglaste vdore tako imenovanega meniskusa: dokaze je treba izpeljati iz njihovega nižjega zareza.
 • Gostota mora biti približno enaka v vseh "kozarcih" in mora biti v razponu od 126 do 128 g /cm 3.
 • Lahko se zgodi, da so nekatere akumulatorske celice suhe. To je zelo pogosto pri lastnikih, ki zanemarjajo vzdrževanje baterije. Banka, seveda, ni suha v običajnem pomenu besede, samo iz nje kuhana voda, in elektrolit pade pod svinčnimi palicami. To se običajno zgodi z ekstremnimi elementi. V tem primeru je potrebno pred merjenjem elektrolita s hidrometrom doseči normalno vrednost. To storite tako, da dodamo v kozarec destilirane vode. Nivo elektrolita mora biti nad površino pločevinkpribližno 1 sm

  Kateri merilnik prostornine naj se izbere za prihodnjo uporabo

  Stvar gostote je mehka in ji daje izjemno zadržanost. Zato je za redno kontrolo gostote elektrolita v garaži bolje imeti svoje, še posebej, ker je njegova cena majhna. Trenutno je na voljo velik izbor merilnikov razdalje, vključno z elektronskimi. Za nepotrebne funkcije ni smiselno preplačevati.
  Za uporabo v garaži bo dovolj klasičen plovec. Lahko kupite univerzalni merilnik pretoka, za elektrolit in tosol. Njena lestvica je ocenjena tako, da meri dve tekočini, ki pri pripravi vozila za zimo ne bosta preobremenjeni.

  Sorodne publikacije