Injector: Kaj je v avtu?

Motor z notranjim izgorevanjem - precej zapletena in tehnološka enota. Z leti se je njegovo oblikovanje izboljšalo, pojavili so se novi sistemi in mehanizmi. Do nedavnega so se na ulicah našli karburatorji. Zdaj celo "devet" vozi po injektorju. Menijo, da je to sodobnejši sistem, ki vam omogoča povečanje moči pogonskega sklopa in zmanjšanje porabe goriva. Ni vsakdo ve, kako deluje injektor. Kaj je to, kaj je to - učite se iz tega gradiva. Upoštevajte tudi značilnosti tega načrta in načela njegovega dela.

Karakteristično

Ime izhaja iz angleške besede Inject, ki je dobesedno prevedena kot "spray". Kaj je to - injektor? To je posebna šoba, nameščena na motorju z notranjim zgorevanjem in je del njenega energetskega sistema, naprednejši analogni karburator. Glavna naloga injektorskega ventila je razpršitev mešanice goriva in zraka v zgorevalni komori.
Prvič je bil tak sistem uveden v začetku 50. let na dvotaktni coupé Goliath 700. V kratkem času se je začel pojavljati na Mercedesu (vključno z modelom 300 SL). Vendar pa se je masovna izpodriva karburatorjev pojavila šele v sedemdesetih letih. Nemški proizvajalci so začeli uporabljati mehanski injektor (znan tudi kot D-Jetronick). Skozi leta je sistem prejel elektronsko kontrolo.

Injekcija na Vazy

Dosegla je avtomobile VAZ samo v ničletnih letih. Prvi avto s tem motorjempostal domači "ducat". Nato je proizvajalec začel nameščati injektor na VAZ-211421099 in druge modele. Doba karburatorjev je prenehala obstajati.


Injektorska naprava

Če upoštevate šobo, je sestavljena iz več elementov:
 • Fini čistilni filter.
 • Tlačna vzmet.
 • Elektromagnet.
 • Priključek.
 • Elektromagnetni navitji.
 • Gumijaste tesnilne mase.
 • Igle za ventile.
 • Zaščitno ohišje.
 • Nahaja se med dovodom goriva in sesalnim razdelilnikom.
  Poleg tega injektor deluje v naslednjih delih:
 • črpalka za gorivo (potopni tip, z električnim pogonom).
 • Regulator tlaka.
 • Elektronska enota (glavni kontrolni element).
 • Različni senzorji (temperatura ICA in koncentracija CO v plinih).
 • Glede na tip, lahko injektor (kar vemo že) prenaša gorivo neposredno v valj ali v sesalni razdelilnik. Zadnji program se je izvajal na avtomobilih z monovprysk. Toda kmalu so proizvajalci avtomobilov prešli na naprednejšo in porazdeljeno vbrizgavanje. V tem primeru ima vsak valj lastno šobo.
  Načelo vsakega injektorja (vključno z 8 ventili VAZ) je dobava bencina z zrakom preko posebnega ventila. In potem ta mešanica zažge sveče v komori, bat pa koristno opravi.

  Vrste porazdeljenega vbrizgavanja

  V vozilih z razdeljenim vbrizgavanjem obstaja več načinov za pogon goriva:
 • Istočasno. V temČe vsi injektorji hkrati zagotavljajo del bencina.
 • Vzporedno vzporedno. Injektorski ventil se odpre s paro. Da, ena se odpre pred sprostitvijo, druga pred injiciranjem.
 • Faza. V tem primeru se injektorski ventil odpre pred preizkuševalnikom.
 • Neposredno. Tu se mešanica dovaja neposredno v zgorevalno komoro.
 • Da bi prišlo do vbrizgavanja, je treba zagotoviti, da ima konstrukcija ustrezen pritisk. Proizvaja električno potopno bencinsko črpalko. On je v rezervoarju. Količino dobavljenega goriva in čas odpiranja ventila regulira elektronska krmilna enota in senzorji, ki berejo potrebne informacije.
  Sodobno avtomatsko delo injektorja (VAZ 2110 ni izjema) je odvisno od programa, ki je nameščen v računalniku. Lahko je "poplavljena" svobodnjaki. Če gre za domače VAZ, potem je to "januar" (običajno različica 51). Zakaj je to storjeno? Ponovno utripanje elektronske enote omogoča bolj racionalno porabo goriva in energije za delo in premikanje avtomobila. Zaradi injektorja, 8 ventilov deluje nič slabše od 16-ventil.

  O pomožnih elementih

  Ena krmilna enota ni dovolj za pravilno delovanje injektorja. Taki avtomobili so zato opremljeni z dodatnim katalizatorjem in lambda sondo. Zakaj potrebujete prvi element? Potreben je za sežiganje nezgorelega bencina, ki izstopa iz komore skupaj z izpušnimi plini (slednji se tudi filtrirajo skozi celice v notranjosti). Viri katalizatorja sopribližno 120 tisoč kilometrov. Pogosto se celične luščine oblikujejo in plini ne morejo v celoti preiti skozi njih. To je posledica obogatene mešanice, ki jo zagotavlja injektor. Kaj je to? Ta mešanica ima v sebi visoko koncentracijo goriva, kot je norma. V zvezi s tem del bencina izgoreva v izpušnem sistemu.
  Lambda sonda sodeluje tudi z injektorjem. Kaj je to? To je senzor, ki meri koncentracijo kisika v izpušnih plinih. Nameščen je v izpušni sistem. Na podlagi indikacij lambda blok določi, v kakšnem razmerju pripravi mešanico injektorja. V idealnem primeru bi morala biti vrednost približno ena. Če indikacije ne ustrezajo normi, bo mešanica bogata ali slaba. V obeh primerih je to slabo za motor.

  Motnje

  Ali obstajajo motnje v delovanju injektorja? Ta sistem ima kljub prilagodljivosti tudi svoje slabosti. Torej je injektor zelo nagnjen k kontaminaciji. On slabo prebavi »bencin dvomljivega izvora. Nekatere od njih ostanejo v notranjosti šobe. To se zgodi, ko gorivo izhlapi po izklopu ICE. Da, šoba je še vedno "mokra". Para bencina izhlapi in v njem ostanejo težje frakcije. Ne morejo skozi mrežo, zaradi česar se šoba začne taliti in ne pršiti goriva. To je opazno pri delovanju pogonske enote. Motor začne trojno, ne drži hitrosti, in avto gre slabo do overclock.

  Ali je mogoče vrniti normalno delovanje injektorja? Da bi to naredili, ga morate očistiti. Postopek opravita dvana načine:
 • Na mestu, ne odstranjujte šob. V tem primeru se uporablja poseben dodatek v rezervoarju.
 • Zmeša se z gorivom in razkroji umazanijo na mreži. Toda, kot kaže praksa, je rezultat takšne vloge še veliko. Poleg tega lahko poškodujete gumijaste elemente sistema in črpalke, ker dodatek vsebuje veliko kemije in je precej agresiven.
 • Z odstranitvijo in demontažo. To je bolj učinkovita metoda. Toda to čiščenje je bolje na stojalu. Nedavno je postalo priljubljeno ultrazvočno čiščenje injektorja. Kot je navedeno v pregledih, je zelo učinkovit. Injektor odstrani vso umazanijo in nepotrebne plakete.
 • Pretok vbrizgalnih šob

  Pri ponovnem navajanju napak je treba omeniti, kot je pretok injektorjev. Injektor postane hermetičen zaradi obrabe sedla ventila. To se zgodi ob 200.000. Šoba teče tudi zaradi stiskanja sedla ali igle. Zato se ventil ne more popolnoma zapreti in del goriva vstopi v zgorevalno komoro. To spremlja povečana poraba goriva, neprijeten vonj izpušnih plinov in padec moči motorja.

  Katero vrsto injektorja izbrati?

  Če kupite rabljeni avtomobil, se vprašajte, kaj je brizganje tega motorja. Veliko 90-ih je opremljenih z enim injektorjem. To je tako imenovana monosupresija. Ni posebnih težav, če pa je mogoče izbrati avtomobil z razdeljenim vbrizgavanjem. Takšen sistem je zanesljivejši in enostavnejši za popravilo. Kakšne vrste injektorja ne bi smeli izbrati, je mehanskapredpona "Jetronik".
  Končal jih je "Mercedes" v 80-ih in zgodnjih 90-ih. Sistem je zelo težko vzpostaviti. Nekateri celo zamenjajo mehanski injektor z elektronskim. Toda stane približno 400 dolarjev. Torej, če izberete avto z injektorjem, potem samo z razdeljeno injekcijo, kjer je za vsak valj opremljen z lastno elektronsko šobo.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, kaj je injektor, kako deluje in kakšne so njegove lastnosti. Sistem je tehnološko napreden in omogoča natančnejše mešanje in enakomerno brizganje bencina kot pri uplinjaču. Pri uporabi visokokakovostnega goriva bo injektor dolgo trajal. Sistem ne zahteva nobenih nastavitev in nastavitev, kot je uplinjač. Poleg tega lahko na istem pol-litrskem motorju dobite več navora in zmanjšate stroške. Zato je takšen sistem našel takšno priljubljenost in prepoznavnost med vozniki.

  Sorodne publikacije