Kaj je elektronika? Možnosti za njegov razvoj

Na stičišču znanstvenih področij, kot so fizika in tehnologija, se je rodila elektronika. Če ga obravnavamo v ožjem smislu, lahko rečemo, da se ukvarja s preučevanjem interakcije elektronov in elektromagnetnih polj, kot tudi z ustvarjanjem naprav, ki temeljijo na tem znanju. Kaj je ta naprava in kako se danes razvija znanost o elektroniki?

Leap

Današnje stoletje informacijske tehnologije. Celoten tok podatkov, ki jih dobimo od zunaj, je treba obdelati, shraniti in prenesti. Vsi ti procesi potekajo z uporabo elektronskih naprav različnih vrst. Globlje oseba potopi v krhki svet elektronov, bolj odkrito je njegovo odkritje in s tem ustvaril elektronske naprave.


Lahko najdete dovolj informacij o tem, kakšno elektroniko in kaj je ta znanost razvila. Ko ste jo preučevali, ste začudeni - kako hitro se je razvila tehnologija, ki je v kratkem času dosegla hiter skok v tej industriji. Kot znanost se je začela oblikovati v 20. stoletju. To se je zgodilo z začetkom razvoja elementarne osnove radijske tehnike in radijske elektronike. Drugo polovico prejšnjega stoletja je zaznamoval razvoj kibernetike in računalnikov (elektronskih računalnikov). Vse to je spodbudilo zanimanje za to področje. Če bi na začetku svojega razvoja en računalnik zasedel celotno sobo precejšnje velikosti, imamo danes mikrotehnologijo, ki lahko vse naše zamisli o svetu obrne.
Presenetljivo, vendar morda v bližnji prihodnosti glede tega, kaj jeelektronike, bo mogoče govoriti v kontekstu zgodovinskega ozadja. Tehnologije se zmanjšajo vsak dan. Obdobje njihove delovne zmogljivosti se povečuje. Vse to nas vse manj preseneča. Takšni naravni procesi so povezani z Moorovim zakonom in se izvajajo z uporabo silicija. Že danes govorijo o alternativi elektroniki - spintronik. In tudi vsi znani razvojni dosežki na področju nanoelektronike.


Razvoj in problemi

Torej, kaj je elektronika in kakšne so težave razvoja naprav v tej veji znanosti? Kot je bilo že povedano, je elektronika industrija, ki je nastala na stičišču fizike in inženiringa. Raziskuje procese nastajanja nabitih delcev in nadzor gibanja prostih elektronov v različnih medijih, kot so trdna snov, vakuum, plazma in plin. Ta znanost razvija tudi metode za ustvarjanje elektronskih naprav za različna področja človeškega življenja. Ni zadnje mesto za proučevanje problemov, povezanih z razvojem znanosti: hitro staranje, etična vprašanja, raziskave in eksperimenti, stroški in še veliko več. V vsakdanjem življenju vsakega sodobnega človeka, vprašanje "Kaj je elektronika?" Ne povzroča nobenega presenečenja. Njegovo življenje je dobesedno polnjeno z elektronskimi napravami: ure, pralni stroji in drugi gospodinjski aparati, vgrajeni aparati v avtomobilih in drugih vozilih, avdio in video oprema, televizorji, telefoni, delo, medicinski pripomočki in oprema itd. Ta seznam lahko nadaljujete zelo dolgo.

Področja razvoja in uporabe

Elektronika se tradicionalno deli nadve področji: razvoj elementne osnove in oblikovanje elektronskih vezij. Elementarna osnova je elektronske naprave različnih značilnosti. Razdeljen je v razred vakuumskih naprav in polprevodniške elektronike. V električnih tokokrogih je elementna baza sestavljena iz naprav za uporabo, registracijo in obdelavo električnih signalov. Obdelan signal se predvaja v ustrezni obliki (zaslon monitorja, TV, zvok itd.). Signal lahko zapišemo na pomnilniški medij in ga kadarkoli reproduciramo, krmilimo z avtomatskimi sistemi, servo pogoni in drugimi napravami.
Elektronska vezja so predstavljena v analogni in digitalni obliki. Analogno ojača in obdeluje analogni signal. Na primer radijski valovi. Digitalna vezja so zasnovana za delo s signalom kvantne narave. To so računalniki, krmilniki in številne druge naprave.
Elektronika in nanoelektronika danes nista več presenetljivi, kot je bilo na samem začetku pojavljanja takšnih tehnologij. Kar se je nekoč zdelo, da je znanstvena fantastika, je postal sodoben pojav v sodobnem svetu. Hitrost razvoja je tako velika, da naprave nimajo časa za staranje, saj so že postale nepomembne. Takšne znanosti, kot sta elektronika in nanoelektronika, povezujejo mikroelektroniko, ki ima svojo zgodovino že od leta 1958, od nastanka mikrovezij, ki imajo v svoji sestavi dva upora in štiri tranzistorje. Nadaljnji razvoj je sledil poti zmanjševanja in hkratnega povečanja števila komponent, kot so tranzistorji. Nanoelektronika se ukvarja z razvojem integriranih vezij,topološka norma je manjša od 100 nm.

Ali obstaja tehnološki razvoj?

Kot lahko vidite, je elektronika - znanost osnova za razvoj naprednih sodobnih tehnologij. Že govorimo o dejstvu, da je razvita fleksibilna elektronika, je mogoče tiskati z uporabo staljene kovine. To še ni postalo veliko, vendar so znanstveniki na tem področju dosegli pomemben napredek. Ni dvoma - kmalu bo potrošniški trg izvedel, kaj je fleksibilna elektronika. Opredelitev meja razvoja tehnologij, katere začetek je bil postavljen v XX. Stoletju, je danes komajda mogoča. Obstaja združitev različnih znanosti, razvoj elektronske biotehnologije, umetne inteligence in še veliko več. 3D tisk je bil uspešno uporabljen, v Severni Karolini pa so predstavili zelo ambiciozno tehnologijo za takšno tiskanje z uporabo staljene kovine. Novo tehnologijo lahko enostavno uvedemo v katerokoli proizvodno tehnologijo.

Sorodne publikacije