DPI - kaj je to? Kako nastaviti DPI

Vprašanje različnih okrajšav in nejasnih tehničnih izrazov. DPI - kaj je to? To zmanjšanje je znano oblikovalcem, računalniškim znanstvenikom in tistim, ki so vsaj enkrat delali s sliko. Ta izraz so slišali tudi igralci s svojimi strmimi pazduho. Zdaj bomo skušali razumeti to kratico.

Možnosti

Če vprašate internet o DPI, kaj je in kje se uporablja, boste prejeli več odgovorov hkrati. Obstajajo tri dekodiranja te okrajšave:
 • Deep Packet Inspection - ponudnik orodij, ki zbira statistične podatke, preverja filtre omrežnih paketov in njihovo vsebino.
 • Indeks diskontirane dobičkonosnosti je ekonomski izraz, ki je odgovoren za ROI.
 • Točke na palec - angleščina se prevede kot "pik na palec."
 • To je zadnja možnost, ki jo bomo upoštevali.


  Dovoljenje

  Če govorimo posebej o DPI, postane jasno, da to pomeni mersko enoto. Kaj pa? Izkazalo se je, da uporabimo ločljivost slike in to kratico.
  Dovoljenje samo po sebi je indikator, ki kaže število točk (slikovnih pik) na enoto površine. Najpogosteje se ta indikator uporablja za digitalno sliko, vendar se uporablja za delo s filmsko granulacijo, fotografskim papirjem itd. . Ta vrednost označuje število pik na palec. Če imate ločljivost 300 dpi, je 300 dpi.


  Primer

  Drug primer za razumevanje, kako ta vrednost deluje. Recimo, da ima vaša slika ločljivost 350 dpi. Prenesti ga morate na papir velikosti 10 x 10 cm. Prevedeni palci dobite 39 x 39 palcev. Da bi razumeli velikost začetne slike, jo morate pomnožiti s 300. Tako dobimo 1170 x 1170 slikovnih pik. S tem indikatorjem bo kakovost slike sprejemljiva.

  Uporaba

  Zdaj več o tem, kje in kako se uporablja DPI. Kaj je, smo že ugotovili. Vrednost se uporablja za označevanje ločljivosti. Zadnja stvar, ki jo potrebujemo, je, da grafične podatke oddajamo na ravne medije. To vrednost najdete v specifikacijah tiskalnika. Določite lahko pri 450600 dpi. Tako postane jasno, da imajo naprave ločljivost, ki je horizontalno enaka 600 točkam, in vertikalno 450 točk. Ob istem času, smo kvadrat za 1 kvadratni na 1 palca. Ko govorimo o tiskalniku, se ta kazalnik pogosto primerja s PPI. Ti dve vrednosti označujeta isto stvar. Uporablja se, če želite mešati barve za tiskanje. Nato bo 1 dpi 1 ppi. Če napravi ni treba mešati črnila, bo ta formula drugačna. Uporabi se indeks N, ki označuje število barv, uporabljenih za tiskanje. Nato bo dpi enak ppi, pomnoženemu s številom, tj. Indeksom N.
  Ta izračun je velika prednost za brizgalne tiskalnike. Za razliko od fotografskih strojev imajo strunske naprave višjo vrednost DPI z enako vrednostjo PPI. Od razstavljenihveč točk za eno sliko.

  Drugi kazalniki

  Slika DPI ni edina vrednost ločljivosti. Kot smo se že naučili, obstaja povezava z drugimi podobnimi kazalniki. Torej je v tiskalnikih rastrska pika predstavljena z nizom majhnih točk. Imenujejo se flash. Število takih utripov na palec in označeno z DPI. Število rastrskih točk, ki so skrite v tej bliskavici za en centimeter, označuje PPI. Če je razmerje obeh kazalnikov večje, je slika boljša. Obstaja še en kazalnik - to je LPI. Vrednost označuje število vrstic na palec. To dovoljenje opisuje delovanje laserskega tiskalnika. Nekaj ​​centimetrov v tem primeru ne predstavlja točka, kot prej, ampak črta. Če smo natančnejši v besedilu, potem je LPI število linij na linearnih centimetrov.
  Druga vrednost je kratica SPI. Prikazuje število elementarnih točk. Indikator je precej zapleten in se ne uporablja pogosto pri tiskanju fotografij. Na splošno pa se uporablja za tiskanje gradientov. In če PPI kaže na končni rezultat, je SPI del tega procesa. Zanimivo je, da imata oba kazalca na splošno enako vrednost pod enakimi pogoji.

  Gaming Mice

  Vendar se izkaže, da to niso vse informacije o DPI. Kaj je to, smo razumeli na splošno. Tudi za kaj se uporablja, je bilo rešeno. Toda izpustili so eno stvar. Dejstvo je, da se vrednost pogosto najde na paketih z igralnimi vesli. Povezovanje informacij, ki smo jih prej prejeli s parametri manipulatorja, je težko. Lahko pa poskusiš. Dejstvo je, da se dpi v krmilniku dešifrira na naslednji načinvendar ima nekoliko drugačno razumevanje. Natančneje, za miško je ta številka bolje dekodirati kot pike montaže kazalca na palec. To je število točk kurzorja na palec. Skupaj s to vrednostjo se uporablja cpi. To kaže na isto in logično bi bilo uporabiti to zmanjšanje. Na splošno pa ena in druga vrednost prenašata število korakov, ki preidejo manipulator na 1 cm.

  In treba je razumeti, da gre za gibanje miške, ne za kazalec. Gibanje v tem primeru se razlaga kot korak in korak kot signal. Če je vrednost dpi visoka, se naprava premika gladko.

  Trženje?

  Teoretično se izkaže, da je ta kazalnik, ki ga pokličejo promocijske knjižice in paketi, bolj marketinška poteza. Dejstvo je, da le malo ljudi ve, vendar za to hitrost ne smemo pozabiti na hitrost raziskovanja pristanišč. Znano je, da je trenutno največji indeks 1000 Hz. Misliš, da če miška traja eno sekundo za 2 palca, se bo ta številka podvojila. Pravzaprav se izkaže, da prečkanje praga 1000 Hz še vedno ne bo delovalo. Kakšna je torej prednost te velikosti v manipulatorjih? DPI je indikator, ki spreminja hitrost kazalca na zaslonu. Še več, z zasloni z visoko ločljivostjo najbolj deluje. Logično je, da če je zaslon velik, miška mora prehoditi razdaljo, ki je sorazmerna z diagonalo monitorja. Zato je ta vrednost pomembna le za igralce in grafične umetnike. Za njih je sprejemljiva številka 1600 dpi.
  Za druge uporabnike, katerih zaslon je manjši od 1600x1200bo dovolj in 800 dpi. To je danes povprečje. Če je monitor 1200h800 potem bo dovolj in miške z ločljivostjo 400-500 dpi.

  Sklepi

  Jasno je, da je DPI pogosteje znana oblikovalcem, grafičnim oblikovalcem in tiskarjem. To je dovoljenje, s katerim lahko določite število pik na palec, ko sliko vstavite na ravno medije. Če govorimo o miški, potem DPI v tem primeru kaže gibanje miške na palcu. Če imate igralno miško, potem se vprašanje, kako konfigurirati DPI, ne bi smelo pojaviti, ker je običajno poseben gumb za prilagoditev dovoljenja za primer. V nekaterih primerih ga lahko tudi prilagodite s programsko opremo. Če imate običajno miško, vendar želite prilagoditi njeno hitrost, bo dovolj, da greste v nastavitve računalnika in nastavite drsnik na želeno raven.

  Sorodne publikacije