Kaj je "Vetrovi"? Operacijski sistem Windows: različice, funkcije, pregledi

Danes najpogostejši in najbolj priljubljen operacijski sistem v svetu Windows nikogar ne bo presenetil. Njeno ime je postalo skoraj znano po svojem imenu. Konec koncev, večina navadnih uporabnikov absolutno ne razmišljajo o tem, kaj "Winds" -sistemov in kako delujejo. In seveda malo ljudi ima idejo o organizacijski strukturi teh operacijskih sistemov.

Kaj je "Windows"?

Večina uporabnikov se uporablja za prenos operacijskega sistema, ko je računalnik vklopljen, nato pa lahko kasneje delate z različnimi programi. Toda kakšna je vloga samega operacijskega sistema?


Sistem na računalniku, če ne govorimo o sedanjih "železnih" komponentah, opravlja hkrati prevladujočo in vmesno vlogo. Vmesna vloga je, da je povezava med nameščeno programsko opremo (programsko opremo), uporabnikom in "železom". Z drugimi besedami, to je zaradi funkcionalne namestitve sistema Windows, da lahko uporabnik zažene različne aplikacije, ki lahko medsebojno delujejo. Toda izračune že izvaja centralni procesor z vzporednim nalaganjem komponent trenutno aktivnih programov (ne štejejo lastnih procesov, potrebnih za sam sistem) v RAM. To je, kaj je "Windows"? Most povezuje uporabnika in aplikacije z "železnimi" komponentami, ki so jim dodeljene funkcije izvajanja vseh procesov (računalniške operacije, izdajanje rezultatov in njihova nadaljnja obdelava).


Po drugi strani pa govorimo o temkar je "Windows", je sistem mogoče primerjati z neko podobnostjo organizacije človeške družbe. "Windows" je nekakšen vodja, ki ravna z navodili drugim članom nižjega ranga, uveljavlja pravice ali prepoveduje izvajanje določenih procesov.

Nekaj ​​zgodovine

Toda družina teh operacijskih sistemov ni bila vedno priljubljena. Prej, ko so računalniki večinoma uporabljali sisteme, podobne DOS-u, in za interakcijo z računalnikom je bilo potrebno vnesti veliko ukazov, kar ni bilo primerno za delo in pogovor.
Šele leta 1985, ko je bila razvita prva različica sistema Windows 101, ki temelji na najnovejših načelih objektno usmerjenega programiranja, bodo uporabniki lahko delali z računalnikom z grafičnim vmesnikom, ki bo v prihodnosti postal še bolj priročen, vendar temeljne spremembe niso trpeli Potem so sledile spremembe 203.x, vendar je bil sistem, ki ga vidimo danes, oblikovan šele z izdajo revolucionarnega Windows 95 v tistem času, naslednji, 982000 Millennium (ME), XP, Vista, 7 8 in 10 (najnovejša različica " Windows “), ne šteje veliko število sprememb strežnika.

Osnovni elementi vmesnika

Toda glavni element, odkar je bil videz sistema, so bila in ostanejo okna (kjer pravzaprav izvira ime). Uporabljajo se za prikaz absolutno vseh programov, procesov, informacijskih sporočil itd.
V različici 95 se je pojavilo še nekaj elementov, brez katerih je danes praktično nemogoče zamisliti sistem - gumb Start (od katerega pa razvijalci)poskušal zavrniti osmo spremembo, vendar se je vrnila na deseto mesto) in različne vrste panelov, med katerimi so glavni "Task Panels".

Kratek opis sistema Windows in njegovih tekmecev

Toda zakaj je sistem Windows postal eden najpogostejših operacijskih sistemov, čeprav so bile do nedavnega plačane vse spremembe? Razlog za to ni le ugodnost dela ali razpoložljivost zlomljenih različic, ki večinoma sodijo na delež uporabnikov na post-sovjetskem prostoru. Dejstvo je, da so razvijalci najprej poskušali ustvariti vsestranski sistem, ki bi lahko deloval z najbolj znanimi "železnimi" napravami (matične plošče, procesorji, RAM, trdi diski itd.) In v katerih bi bilo mogoče zagnati kateri koli program ne glede na svojega razvijalca ali destinacijo.
Seveda, Windows sistemi na petah danes prihajajo in Linux (sistem, ki je bil na začetku brez) in Mac OS X. Toda prvi je precej specifičen in zelo priljubljen le v ozkem krogu uporabnikov, drugi pa lahko deluje samo \ t na posebno opremo (ne za nič enake platforme je dodeljena kategoriji PC in Mac-sistemi - Intelu). Najbolj zanimivo pa je, da konkurenčni operacijski sistemi niso ranljivi za viruse, medtem ko ima Windows veliko lukenj v varnostnem sistemu (to bo posebej povedano).

Kako ugotoviti različico sistema?

Zdaj pa se pogovorimo o tem, kako pogledati značilnosti "oken" sedme različice, na primer ali katerokoli drugo. V vsakem sistemu lahko dobite kratke informacije prek menija PCMikona računalnika z izbiro lastnosti (skoraj vse to ve).
Vendar pa za izboljšanje parametrov sistema ali določitev natančne številke gradnje je najbolje uporabiti ukaz msinfo32, ki je vnesen v Run Console, ali vrstica winver, ki je napisana v istem meniju. Za udobje lahko uporabite tudi sistemsko particijo v "Nadzorni plošči".

Zakaj sistem ne uspe? Seveda so zmogljivosti sistema Windows zelo široke, vendar ne neomejene. Mnogi uporabniki se pritožujejo, da se ta operacijski sistem pogosto zruši in povzroča veliko napak. Treba je omeniti, da "skoraj" v 999% primerov "ni" v sistemu, nameščena programska oprema ali nameščena oprema pa ne izpolnjuje zahtev samega OS. Tisti nepravilno nameščeni gonilniki, različni pomnilniški sloji in še veliko več so lahko vzrok konfliktov. Mimogrede, ena od najnovejših sprememb Windows 10 Pro verjetno ne bo uspela.

Vprašanja glede varnosti in namestitve za posodobitve

Varnostni sistem, kljub številnim zaščitnim elementom, še zdaleč ni na najvišji ravni. To je bilo samo v Windows 10 Pro in druge različice desete skupine prišel vgrajen antivirus, in pred tem je moral uporabiti razvoj tretjih oseb. Poleg tega je požarni zid precej problematičen. Zato je dovolj lukenj v sistemu, skozi katere lahko prodrejo virusi ali škodljive kode.
Zato morate trajno namestiti posodobitve za Windows. V večini primerov je izdaja takšnih posodobitev natančno povezana s popravljanjem lukenj v varnostnem sistemu, čeprav je mogoče namestiti in nadgraditi.za druge Microsoftove programske izdelke, vključno s pisarniškimi paketi ali specializiranimi platformami, kot so DirectX .NET Framework, Visual C ++ itd., ki so bistveni za pravilno delovanje mnogih sodobnih programov in zahtevajo sistemske vire. Običajno je v vseh različicah nameščanje posodobitev »Vetrovi« v samodejnem načinu privzeto aktivirano. Če pa pride do napak, jih lahko najdete in namestite samostojno z ročnim iskanjem v Centru za posodobitve. Na žalost pa lahko nekatere posodobitve povzročijo sistemske napake zaradi nepravilne ali nepopolne namestitve ali celo zato, ker so bile prvotno izvedene drugače, vendar je že kriv Microsoftovih programerjev.

Vračanje in obnovitev sistema

Nazadnje se mnogi uporabniki sprašujejo, ali je mogoče obnoviti "Windows". Lahko. Začenši z različico ME, so operacijski sistemi te družine postali pametnejši. To je bilo, da je trdi disk ustvaril (in ustvaril) varnostne kopije stanja OS v določenem trenutku. Poleg tega, sodobne spremembe ne more čakati na avtomatizacijo teh procesov, in ustvariti disk ali bliskovni pogon za hitro obnovitev sistema, da ne omenjam polno kopijo trdih diskov.
Običajno se po pojavu kritičnih napak obnavljanje začne samodejno v odsotnosti uporabnika. Če se to ne zgodi, lahko vedno uporabite dodatni zagonski meni, ki je priklican na vseh sistemih, ki niso Windows 10, s pritiskom na tipko F8 ob zagonu in izbiro prenosazadnjo uspešno konfiguracijo. Res je, da najnovejša različica Windsorja (deseti) za prijavo v ta meni uporablja nekoliko drugačne načine, čeprav lahko, če želite, enostavno vrnete uporabo F8. Če to ne pomaga, lahko začnete z izmenljivim medijem zagnati ukazno vrstico in obnoviti operacijski sistem z uporabo specializiranega nabora orodij za preverjanje diskovnega ali datotečnega sistema, spletne obnovitve, prepisovanja zagonskih sektorjev ali zagonskega nalagalnika itd.). V nekaterih primerih je dovolj, da uporabite varni način, ki vam omogoča, da rešite veliko težav, če se sistem ne more normalno zagnati (nameščanje in odstranjevanje programov, vključno z gonilniki, odstranjevanje virusov, spreminjanje nastavitev samega operacijskega sistema, ročni zagon »centra za obnovitev« itd.).

Kratek sklep

Tukaj je kratek povzetek vsega, kar zadeva sisteme Windows. Ni kršitev povsem tehničnih vprašanj, povezanih z načeli operacijskega sistema, saj povprečni uporabnik ni posebej potreben. Toda, če je zgodba dokončen rezultat, lahko rečemo, da je Windows enotna lupina, ki vam omogoča nadzor nad vsemi računalniškimi elementi ("železo" in programsko opremo) in interakcijo med računalnikom in uporabnikom. Vse značilnosti sodobnih operacijskih sistemov je težko opisati, saj ne bo na eni strani. Toda z gotovostjo lahko trdimo, da razvoj družine teh OS ni vreden mesta, in v prihodnosti lahko pričakujete precej veliko novosti.

Sorodne publikacije