Kako prisilno izbrisati mapo iz računalnika v sistemu Windows

Pogosto so uporabniki sistema Windows soočeni z večnim problemom brisanja datotek in imenikov in celo tistih, ki teoretično nimajo nič skupnega s komponentami sistema. V takem primeru morate poiskati nekakšno ustrezno rešitev. O tem, kako izbrisati mapo, ki je ni mogoče obnoviti, in poskusite razumeti. Spodaj so navedene nekatere najpreprostejše metode, za katere ni potrebno posebno znanje.

Zakaj in katere mape v sistemu Windows niso izbrisane?

Torej, preden vzamemo nekaj najustreznejše rešitve, naj na kratko preučimo, zakaj nekateri imeniki niso izbrisani in so lahko komponente. Tukaj je več možnosti. Običajno ni zaznanih sistemskih imenikov, ki vsebujejo komponente, ki so odgovorne za pravilno delovanje sistema Windows. Res je, da se je mogoče znebiti nekaterih takšnih map za neuporabnost (pri brisanju je mogoče opozoriti, da mora uporabnik imeti skrbniške pravice za izvajanje dejanj, kar dokazuje ustrezna značka na gumb za brisanje).


Včasih, kot v primeru prepognjenega imenika SoftwareDistribution, ga je mogoče preimenovati in izbrisati. Pogosto so mape lahko blokirane z virusi, še pogosteje pa obstajajo situacije, ko sistem poroča, da je datoteka v imeniku zasedena z drugim procesom. Torej, govorimo o tem, kako v Windows 7 ali kateri koli drugi spremembi operacijskega sistema obvezno izbrisati maposistemov, se bomo zanašali na te začetne pogoje.

Najenostavnejši koraki za odstranjevanje imenikov

Najprej predpostavimo, da se ne morete znebiti izbranega imenika zaradi možnih napak operacijskega sistema ali kadar datoteke v mapi zasedajo drugi procesi, vendar uporabnik ne ve točno kaj. V tem primeru je dobro, da zaprete vse zagnane aplikacije, ki teoretično lahko uporabljajo te datoteke, vendar morate dokončati celoten ponovni zagon sistema in nato poskusiti znova izvesti odstranitev. Vendar pa je ta pristop uporaben samo, če program, ki dostopa do imenika in njegovih prilog, ni registriran v samodejnem nalaganju, ker se bo program ponovno zagnal po ponovnem zagonu in bo uporabnik dobil isti problem. Kako silo izbrisati mapo v tem primeru? Če želite to narediti, morate natančno ugotoviti, kakšen je proces, ki ga zasedajo imeniške datoteke.


Kako prisilno izbrisati mapo v operacijskem sistemu Windows XP in novejših, če je zaseden z določenim postopkom?

Predpostavimo, da se je problem odstranjevanja spet pojavil, vendar v oddelku programčkov, ki se začnejo s sistemom, uporabnik ni našel želenega postopka.
V najpreprostejšem primeru bo dovolj, da pokličete "upravitelja opravil" in dokončate storitev, ki uporablja podatke za ročno brisanje imenika tako, da odstranite nalogo s pritiskom ustreznega gumba ali z uporabo menija PCM. Pogosto se takšne situacije kažejo v delu Messengerjevih vzorcev Skype ali torrent odjemalcev, ki se pri zapiranju glavnega okna samo zrušijo v pladnju, namesto dadokončati delo. Včasih to ne pomaga niti izstopiti iz programa in njegov proces je še vedno aktiven. Toda po tem, ko ga dokončate v upravitelju opravil, lahko mapo programa, ki se izvaja, izbrišete.
Opomba: včasih za odstranitev map, ki jih lahko zasedajo sistemski procesi ali gonilniki, je priporočljivo zagnati sistem v varnem načinu in nato ponovite odstranitev.

Dejanja z atributi imenikov in datotek v njih

Zdaj predpostavimo, da imenik in datoteke, ki so z njim povezane, ne zasedajo nobeni sistemski ali uporabniški procesi, vendar se jih še ne znebijo. Kako prisilno izbrisati mapo v operacijskem sistemu Windows 8 in v drugih spremembah, ker ni očitne vpletenosti komponent? Zelo pogosto uporabniki ignorirajo trenutek, ko se lahko sami imeniki in datoteke, ki so v njih prisotne, nastavijo za atribut, lahko pa proizvajajo samo branje.
Kot je že jasno, v "Raziskovalcu" morate iti do lastnosti mape prek menija PCM, odstraniti ustrezen atribut in se strinjati s tem dejanjem za vse ugnezdene objekte. Po tem bo odstranitev možna.

Kako prisilno izbrisati mapo v operacijskem sistemu Windows 10 in spodaj s spremembo dovoljenj?

Ena najučinkovitejših metod se lahko imenuje sprememba pravic dostopa do nenadzorovanih predmetov, vendar je včasih morda potrebna tudi sprememba lastnika (na primer od TrustedInstaller do skrbnika). Oglejmo si, kako s to tehniko prisilno izbrisati mapo.
Meni PCM je potrebenpojdite na lastnosti izbranega imenika, nato izberite uporabnika ali skupino, kliknite gumb dodatnih parametrov, dvokliknite gumb za ločljivost in na seznamu se prepričajte, da so seznami za brisanje in spreminjanje vsebine imenika. Po shranjevanju možnosti, po ideji, se lahko znebite mape.
Če to ne deluje ali določenih dovoljenj ni mogoče spremeniti, se obrnite na kartico lastnika in jo spremenite v skrbnika ali uporabnika, ki ima podobne pravice. Opomba: Ko poskušate spremeniti lastnika za sistemske imenike, so lahko nekatere datoteke (na primer v imeniku sistema Windows) še vedno blokirane. To pa velja samo za sistemske komponente in pri izvajanju dejanj z uporabniškimi imeni takih napak običajno ni.

Odstranjevanje map iz ukazne vrstice ali uporaba datoteke BAT

Glede na težavo, kako silovito izbrisati mapo katere koli kategorije, lahko za zagon v operacijskih sistemih Windows uporabite ukazno vrstico ali konzolo PowerShell. v imenu skrbnika.
Kombinacija RMDIR /S /Q je napisana kot izvršilna ekipa, ki ji sledi prazen prostor, ki vodi do celotne poti imenika, ki označuje disk, na katerem se nahaja. Da bi poenostavili dejanje, lahko v programu Notepad takoj vnesete ukaz za brisanje, nato pa shranite datoteko v BAT formatu in jo zaženite kot skrbnik, da jo izvedete, kar je dejansko enako kot v operacijah ukazne vrstice.

Brisanje imenikov v upraviteljih datotek

Zdaj pa si poglejmo, kako zbrisati mapo iz računalnika z orodji tretjih oseb. Eden od najlažjih načinov za to je uporaba različnih upraviteljev datotek, ki niso omejene na pravice.
V zvezi s tem je na primer precej zanimivo, da so vodje programov, kot so Total Commander ali FAR Manager, ustvarjeni na podlagi znanega Norton Commanderja, ki se je prej aktivno uporabljal v sistemih DOS.

Uporaba pripomočka za odklepanje

Končno se lahko domneva, da so dejanja v aplikacijah datotek neuspešna. Kako prisiliti izbrisati mapo v takšni situaciji? Rešitev je tudi tam! Očitno so mnogi slišali za tako edinstven pripomoček, kot je Unlocker. Včasih jo lahko najdete v nekaterih zbirkah sistema Windows 7. Če ni v sistemu, lahko program namestite sami. Ukrepi tukaj so zelo preprosti.
Dovolj je, da izberete element "Anloker" iz menija PCM v imenik, ki ga želite izbrisati, in nato v spustnem meniju nastavite odklepanje in brisanje. Pomaga skoraj vedno.

Kaj storiti, če nobena od predlaganih metod ne daje učinka?

Nazadnje, recimo, da je neverjetno - nobena od zgoraj opisanih metod ni dala učinka. To se dogaja tudi, vendar v osnovi velja le za nekatere kategorije virusov. Kaj storiti v tem primeru? Če kdorkoli ne ve, o vseh predmetih (in datotekah in mapah) se informacije v sistemu registra.
Zato morate najprej najti urednika (regedit)informacije o predmetu, ki prosi za iskanje po njegovem imenu (v primeru nad imenikom, ki se običajno imenuje Virus), izbrišite vse ključe, povezane z njim, po katerem se lahko znebite samega imenika. Če mapa ne deluje takoj, ko so spremembe narejene, se mora sistem najprej ponovno zagnati, nato pa po ponovnem zagonu ponovno poskusiti izbrisati. V bistvu, če jezik ne gre za sistemske objekte ali uporabnik iz neznanega razloga nima pravice dostopa za spremembo vsebine registra, ta tehnika vedno deluje! Mimogrede, aktivno se uporablja v primerih, ko so ročne odstranitve istih oglaševalskih virusov ali programi, ki jih ni mogoče odstraniti, problemi. Vendar, končno, je prav za odstranitev programov ali plošče gledalci lahko svetujemo, da uporabite in posebne programe-uninstallers (kot iObit Uninstaller). Takšni pripomočki lahko samodejno očistijo ostanke, kot tudi izbrišejo datoteke in mape, ki bi lahko ostale nepravilne odstranitve programov z drugimi sredstvi (na primer s standardnim delom programov in komponent sistema).

Sorodne publikacije