Windows PowerShell - kaj je, funkcije in zahteve

Ali poznate črni zaslon s skrivnostnimi črkami in vztrajno utripajočim kazalcem? To je ukazna vrstica. Pripomoček je prisoten v vseh različicah sistema Windows. Z njegovo pomočjo je priročno upravljati sistem, klicati programe, poiskati datoteke. Za profesionalno delo pa cmd ni dovolj funkcionalen. Zato se je Microsoft odločil popraviti vse slabosti konzole in izdal izdelek, imenovan Windows PowerShell. Kaj je to in kako uporabiti razvoj, berite naprej.

Kaj je Windows PowerShell

PowerShell je interaktivno objektno usmerjeno ukazno okolje s funkcijami skriptnega jezika. Uradna izdaja Microsoftove PowerShell 1.0 je potekala 14. novembra 2006. Razvijalci so združili preprost vmesnik ukazne vrstice CLI z platformo za upravljanje lokalnih in oddaljenih omrežij .NET Framework.


Upoštevajte, da lupina Windows PowerShell ni preprosta. Microsoftu je uspelo ustvariti zmogljivo, razširljivo in hkrati prilagodljivo orodje za avtomatizacijo upravljanja, ki lahko deluje kot označen skriptni jezik. Microsoft je 18. avgusta 2016 objavil, da je Windows PowerShell zdaj odprtokodni izdelek, ki je na voljo vsakemu razvijalcu. Podjetje je dodalo tudi podporo za operacijske sisteme, usmerjene v Unix, vključno z distribucijami Linuxa in OS X.

Kako upravljati PowerShell

Za izvajanje nalog uporabite ukaz »cmdlet« ali »cmdlet«. To so majhni ukazi, napisani kot izvršljive datoteke. V različici 2.0 PowerShell za ustvarjalce Windows XP in Server 2008 R2 so dodali module, ki vam omogočajo upravljanje velikegaštevilo virov, vključno z Active Directory in strežnikom Exchange Server. Zdaj je v orodje za avtomatizacijo PowerShell vgrajenih več kot 130 modulov in ukazov. Omogočajo dostop do datotek, omrežij, registra, administracije in drugih sistemskih funkcij:
 • nastavitev časa in datuma;
 • delo z mapami in posameznimi datotekami;
 • prejemanje pomoči in dodatnih informacij;
 • uvoz in shranjevanje podatkov;
 • metode skriptiranja;
 • ločene skripte in programe;
 • varnostno preverjanje sistema in delo z deskriptorji;
 • upravljanje sistema;
 • preverite prostor na disku.
 • Glede na to, da je Windows PowerShell razširljivo okolje, lahko uporabniki ustvarijo svoje ukaze, napišejo avtorske module z uporabo jezika .Net.

  Uvod v PowerShell

  Leta 2016 je bila izdana najnovejša različica 6.0 PowerShell beta. V operacijskem sistemu Windows 7 je program 8 in 10 vgrajen. Če uporabljate drug operacijski sistem, bo treba prenesti aplikacijo. Če želite to narediti, pojdite na uradno spletno stran microfoft.com in v iskalno polje vnesite Namestitev Windows PowerShell. Sistem bo samodejno prevedel na stran z najnovejšimi izdajami izdelka. S seznama izberite svoj operacijski sistem in kliknite Prenesi.

  Ko je datoteka v celoti prenesena, jo odprite z dvojnim klikom na miško. Privzeto bo okolje nameščeno v ProgramFilesPowerShell in bo ustvarilo bližnjico v meniju Start. Če ste zadovoljni uporabnik operacijskega sistema Windows, kliknite ikono sistema v spodnjem levem kotu in vnesite PowerShell "Najdi programe in datoteke". Zaženite aplikacijo, vnesite svoj prvi ukaz inzačeti

  Seznam zahtevanih ukazov in navodil za PowerShell

  Ime vsakega cmdleta je predstavljeno v obliki glagol-samostalnik ali dejanje-predmet. Tu je seznam najpomembnejših ukaznih vrstic za Windows PowerShell 10 in starejše različice, ki se začnejo z XP. Uporabne bodo tudi za začetnike, ki so se le včeraj naučili shranjevati besedilne dokumente.
 • Get-Help. Vgrajena lupina ukazne lupine. Dodeljena za klicno pomoč in nudi uporabne informacije o skladnji, programih, njihovih ciljih in drugih ukazih »cmdlet«. Če ste napisali ipconfig /? V navadnem interpretatorju lupine morate v PowerShell vnesti Get-Get Help-Process.
 • Get-Content. Poenostavi postopek branja datotek za začetnike in sistemske skrbnike. Če ste prej morali odpreti deskriptor in nato prebrati vse vrstice dokumenta, je zdaj dovolj, da datoteko članka pošljete v ukaz »cmdlet«. V ta namen vtipkajte ukazno mizo C: & gt; Get-Content C: "ime datoteke". "Razširitev".
 • Get-Service. Dostop do informacij o nameščenih storitvah v računalniku.
 • Get-Member. Navaja informacije o vrnjenem predmetu cmdlet, omogoča, da vidite njegove lastnosti in metode.
 • Get-Command. Opravi iskanje cmdletov, vrne vse informacije o njem, vključno s podatki o funkcijah, skripti, aplikacijami in drugimi elementi. Različica 5.0 za Windows PowerShell 10 Get-Command doda stolpec Različica in zdaj bo ukaz prikazal več različic istega modula hkrati.
 • Stop-Start-Service. Nepogrešljiv pomočnik za skrbnike. Ukaz »cmdlet« zažene in ustavi storitve na oddaljenih in lokalnih računalnikih.
 • Posebni znaki za skripte

  Poleg ukazov »cmdlet« pripomoček PowerShell v sistemih Windows 7 in novejših vključuje posebne znake, kot je $ _ ali {}. Največje presenečenje so značke za začetnike, ki se niso ukvarjali s sistemi, ki so podobni Linuxu, ali programiranju.

 • Vertikalno tveganje «|». Ta znak se uporablja za programe prenosnih podatkov. Pri delu z ukazno mizo se vklopi, ko želite ukaz usmeriti desno od navpične črte, da dobite izhod iz ekipe na levi. V PowerShell se navpično tveganje uporablja za isti namen, ki združuje več ukazov hkrati. Na primer, ustvarite novo uporabniško ime, ga dodajte skupini in ponastavite privzeto geslo.
 • Znak funkcije "{}". Omogoča učinkovito spremljanje postopka izvajanja skriptov. Tako kot v programskih jezikih, podobnih C-jem, se funkcija v programu PowerShell ustvari s sklepanjem več cmdletov v zavitih oklepajih in je pripravljena za zagon toliko krat, kot je potrebno.
 • Posebni znak $ _. Uporablja se za pisanje blokov, filtrov in postopkovnih izrazov. $ _ prevzame vrednost trenutnega objekta in ga posreduje naslednjemu. Z znakom za dolar brez podčrtaja lahko označite ali vnesete spremenljivko: $ var = "Pozdravljeni".
 • Kaj je PowerShell ISE

  Pripomoček PowerShell je priložen grafični aplikaciji Windows PowerShell ISE. To je lupina ali integrirano skriptno okolje. ISE ponuja razvijalcem ogromno paleto zmogljivosti. Z njegovo pomočjo lahko ustvarjate, razhroščujete in urejate skripte, odprto besediloDatoteke XML. Osvetljevanje barvnih skladenj omogoča preprosto testiranje in iskanje napak v kodi.
  ISE je veliko bolj priročen kot konzola PowerShell in ga lahko popolnoma nadomesti. S pomočjo medija lahko kopirate in prilepite velike kode, ne zaženete celotnega skripta, temveč nekatere njegove dele. Za razliko od PowerShell se velikost okna v ISE zlahka spremeni s kazalcem miške, kot v običajnem programu.
  Za testiranje okolja ISE v meniju Start vnesite PowerShell ISE. Če ne uporabljate operacijskega sistema Windows in drugega operacijskega sistema, prenesite in namestite distribucijo z uradne strani. Po zagonu programa se odpre okno v treh delih. Na vrhu so napisani skripti, spodaj so ukazi PowerShell, rezultat pa je viden v sredini. Začnite z ISE in v spodnjem oknu vnesite Get-Process. Večkrat pritisnite Tab. Poleg cmdleta se prikažejo tudi njeni parametri, ki se bodo spremenili po vsakem pritisku na tipko. To bo vaše prvo skriptno okolje Microsoftove seje.

  Sorodne publikacije