Operacijski sistem Windows 10: pregledi, funkcije, prednosti

S prihodom desete različice operacijskega sistema Windows je veliko uporabnikov preteklih sistemov imelo precej resen problem, ki je sestavljen iz prehoda na nov operacijski sistem ali še vedno dela zastarelega. Mnenja o sistemu Windows 10 so razdeljena. Nekateri hvalijo sistem za njegovo izjemno zmogljivost, drugi ga sovražijo zaradi preveč hkratnih delovnih in nepotrebnih procesov ozadja ter spremljanja enega dejanja. Kdo je torej pravi?

Windows 10: pregledi prve različice

Prvič, prva sprememba tehničnega pregleda je bila na voljo za nadgradnjo obstoječih sistemov sedme in osme spremembe. Prosimo, upoštevajte, da je v obliki nadgradnje obstoječega OS brez izgube učinkovitosti vseh nameščenih programov in naprav. Windows Update 10 je bil zagnan samo z dovoljenjem uporabnika, pod pogojem, da so bile v računalniku nameščene vse najnovejše posodobitve in servisni paketi za trenutni sistem.

Njena ikona nenehno "visi" v sistemskem pladnju, izdaja predlog za čakanje v vrsto (najprej je mogoče prenesti potrebno distribucijo). Res je, da so Microsoftovi strokovnjaki pustili vrzel za vse tiste uporabnike, ki niso želeli čakati, da bodo na uradni strani objavili pripomoček Media Creation Tool, s katerim je bilo mogoče takoj namestiti nov sistem.
Windows Update 10 (nadgradnja) je v tem primeru delal tako, da je najprej prenesel namestitvene datoteke in nato izvedel namestitev. Toda! Najpomembnejša stvar je bila, da je vse to,Za razliko od prejšnjih sistemov je bila brezplačna, vendar samo za uporabnike licenciranih različic operacijskega sistema Windows 8 in 7). Poleg tega je še en velik plus razpoložljivost vrnitve v prejšnji sistem trideset dni, kar še nikoli ni bilo. Ampak, če uporabnik ne bo in ne bo) rollback, stare sistemske datoteke in namestitvene pakete lahko varno odstranite. In to je približno 30 GB. Tukaj je samo odstranitev je treba storiti z vgrajeno orodje za čiščenje diska, ne ročno.

Sistemske zahteve

Prvi pregledi sistema Windows 10 so bili videti precej neurejeni, čeprav je absolutna večina uporabnikov, ki so testirali sistem pri delu, dejala, da ta operacijski sistem nima preveč zahtev za "železo". . Sistemi za normalno delovanje potrebujejo le 2-jedrni procesor srednjega razreda in 1 GB RAM-a za 32-bitni operacijski sistem in 2 GB za 64-bitno arhitekturo. Paradoks leži v dejstvu, da lahko "sedem" v takšni konfiguraciji deluje precej počasi, medtem ko Windows 10 (pregledi to potrjujejo) izgleda precej bolj gladko.

Vmesnik: kaj je novega?

Glavni elementi vmesnika so ostali nespremenjeni. Res je, če pogledate na namizje Windows 10 in opravilno vrstico, lahko vidite, da so razvijalci vrnili gumb za zagon, s katerega so se poskušali znebiti osme različice sistema.
Pravzaprav je meni Start začel spreminjati številne spremembe, saj so ob klasičnem videzu kontrolniki vmesnika Metro dosegli "ducat" odosma sprememba. Očitno je bilo to storjeno za poenostavitev dela v načinu Tablet, ki vam omogoča, da greste skozi razdelek sporočil v sistemskem pladnju. Obstaja veliko dodatnih funkcij, ki jih lahko prilagodite (na primer hitro podvajanje ali oblikovanje zaslona).

Windows 10 ima še eno zanimivo funkcijo, ki je mnogi preprosto ne poznajo - lahko jo razširite ne samo, ampak tudi, da naredite več analogov z različnimi pripomočki, kot je na pametnih telefonih in tablicah. Nazadnje, pojav naprednega pomočnika Cortane, ki ne samo da lahko svetuje, temveč tudi izvaja nekatere dejavnosti računalniškega upravljanja po meri, je pravi preboj. Appleov Siri ali podobna storitev Windows 8.1 ni primerljiva. Samo brez vmesnika tujega jezika ga rusko govoreči uporabniki ne morejo aktivirati. "Nadzorne plošče" so postale dve: standardni in razdelek parametri. Ni tako enostavno priti do navadnega, čeprav lahko uporabite nadzorni ukaz v meniju Zaženi. Nastavitve, čeprav včasih, so podvojene, vendar se v nekaterih primerih razlikujejo (na primer odstranitev programov).

Primerjava zmogljivosti operacijskih sistemov Windows 7 in Windows 10

Kar zadeva produktivnost, je kdorkoli kaj rekel, "deset" še vedno na glavi nad "Sedem". Da ne omenjam specializiranih testov, ki jih povprečni uporabnik v smislu uspešnosti ne bo povedal ničesar enakovrednega rezultatu, saj lahko indikator poda povratne informacije o prenosu obeh OS na isti.konfiguracij Windows 7 z vsemi onemogočenimi storitvami samodejnega zagona se zažene približno minuto in pol. Medtem se Windows 10 nalaga do 30 sekund pod enakimi pogoji. Nekateri trdijo, da zagon procesorja Core i534 GHz z 8 GB pomnilnika za delovanje traja 5 in 6 sekund. Absolutna neumnost! Na prenosnem računalniku Dell z 8 GB pomnilnika RAM in 2-jedrnim procesorjem druge generacije Core i7 z dvema navojema so enake možnosti navedene zgoraj (preverjene). Toda vsi so prepričani, da je način mirovanja in mirovanja sistema Windows 10 veliko hitrejši. Začetek programov je ostal nespremenjen. Tukaj je samo "deset" na začetku izvršljive datoteke v imenu skrbnika "misli" malo dlje. To je razumljivo, saj so vgrajena varnostna orodja, razen vseh znanih storitev, kot sta ime blagovne znamke in TrustedInstaller, prav tako pa ima vgrajen antivirus. Tako so pravice tako imenovanega Super Administratorja bistveno razširjene.

Vprašanja glede licenciranja

Če govorite o tem, kako ugotoviti, je treba licenciranje za Windows 10 določiti z metodo namestitve sistema. Če ste uporabili zgoraj opisani pripomoček MCT, ste lahko prepričani, da je bila distribucija prenesena z uradnega Microsoftovega spletnega mesta. Po drugi strani pa se lahko odločite za licenco in aktiviranje sistema preprosto z uporabo običajnega menija PCM (desni klik) na ikoni računalnika (ki, mimogrede, ni na namizju, ampak se nahaja izključno v Explorerju). )
Če sistem ni aktiviran, se bo po določenem času na zaslonu pojavilo sporočilovečina funkcij sistema bo blokirana. Kako se izogniti tej situaciji? Elementarno (čeprav nezakonito)! Uporabiti morate prenosni pripomoček KMSAuto Net, ki je zmožen aktivirati katerega koli od znanih sistemov Windows, in se strinjate, da boste ustvarili nalogo načrtovalca opravil, po kateri se bo "ponovna aktivacija" izvajala v ozadju brez udeležbe uporabnika.

Posodobitve

Microsoft je najprej trdil, da je bil Windows 10 tako brezhiben, da ni potreboval posodobitev, in njihova izdaja sploh ni bila načrtovana. Kot je že jasno, se je vse izkazalo za veliko ponaredek, saj je pod akcijo celo najbolj primitivnih virusov sistem začel "odleteti". Na splošno, odkrito povedano, varnostni sistem ni najmočnejša stran Microsoftovih operacijskih sistemov.
Kljub temu se applet pojavlja neprekinjeno in nima tistih "okovov", ki bi se pokazali pri namestitvi nekaterih paketov sistema Windows 7 (nekatere zmogljivosti sistema ni bilo treba samo odstraniti, temveč tudi izolirati, tako da v prihodnosti ne bodo nameščene). In če upoštevate posebne posodobitve, kot sta Objava obletnice ali Posodobitev ustvarjalcev (za Windows 10), jih je mogoče primerjati s servisnimi paketi, ki so bili izdani v času za različice XP in 7.

Kaj je namenjeno invalidom?

Zdaj pa nekaj besed o tem, kaj Windows 10 ponuja ljudem s posebnimi potrebami. Če so bila predhodno zagotovljena orodja, kot je lupa za zaslon, potem so postala veliko več (in celo v stacionarnih različicah).
Za uporabo Windows 10 oseb z omejenim dostopomSistem je zelo enostavno posodobiti s posebno različico paketa za posodobitev obletnice. Tukaj lahko pretvorite besedilo v glas (besedilo v govor) in dodelite bližnjice na tipkovnici za izvedbo ene ali druge operacije ter dodate veliko prepoznavnih jezikov in pajkajte (identificirajte) interese v navigacijskem načinu spletnih mest in šest ravni prepoznavanje verbose kombinacij in prisotnost tako imenovanega pripovedovalca glasu (pripovedovalca) in še veliko več.

Gonilniki in aplikacije

Kar zadeva gonilnike in aplikacije, nihče ni nikoli izdal ničesar posebej za Windows 10, saj je po nadgradnji in tako vse delalo v redu. Toda sčasoma so se nekateri razvijalci programske opreme začeli osredotočati samo na deseto različico, upoštevajoč vse njene zmogljivosti.
Na primer, multimedijske igre in aplikacije so začele zahtevati prisotnost DirectX 12 na sistemu, ki ga preprosto ni mogoče namestiti na "sedem" (da ne omenjam XP). Nekateri programi in gonilniki, ki so nameščeni v sistemu, lahko znova delujejo, zdaj pa takega problema ni.

Programska oprema

Na žalost, najboljši programi za Windows 10 nekako poudarijo, ne uspe. Vse je odvisno od tega, kaj uporabnik želi. Vendar pa je varno trditi, da je deseta različica v veliki meri osredotočena na igre (to je celo način za zapisovanje njihovega prenosa v realnem času in podpore za igralne konzole) in obdelavo multimedijskih vsebin. Toda na splošno novi operacijski sistem, kljub celo opazovanju, si zasluživse vrste pohval. No, kot za tiste uporabnike, ki se pritožujejo zaradi spremljanja svojih dejanj, lahko rečemo le eno: "krivi so". Vse te možnosti je mogoče onemogočiti v fazi namestitve, čeprav je to mogoče storiti v operacijskem sistemu. Res je, da morate porabiti veliko časa.

Sorodne publikacije