GeForce GTX 750 Ti video kartica: pregled, funkcije, testi in pregledi

Grafična kartica Nvidia GeForce GTX 750 Ti je postala prva izvedba arhitekture Maxwella. Njegova izdaja je bila nekoliko nenavadna za Nvidijo, ki je v preteklosti proizvajala visoko zmogljive grafične procesorje za neprofesionalce. Pojav vstopne karte pomeni, da novi GPU GM107 ne bo v absolutnem smislu tekmoval z vrhunskimi napravami, temveč znatno zmanjša porabo energije v primerjavi s prejšnjimi modeli. Lastniki domačih gledališč in Steam naprav bodo temu posvetili resno pozornost. Po mnenju uporabnikov je to ena izmed najboljših kartic osnovnega nivoja, ki jo odlikuje visoka učinkovitost in nizka moč.

Značilnosti oblikovanja

Nvidia GTX 750 Ti 2GB video kartica je na voljo po ceni 149 $ za različico s pomnilnikom 2 GB 139 $ 1 GB. Tako kot prejšnji Keplerjev grafični procesor, je zgrajen na 28-nm tehnologiji, vendar tega dejstva ne smemo podcenjevati. Nvidia je agresivno optimizirala arhitekturo in tako zagotovila visoko zmogljivost in nizko porabo energije ter dosegla resnično izjemne rezultate.

Grafična kartica Geforce GTX 750 Ti zahteva samo 60 vatov. Da bi bilo bolj jasno, je treba povedati, da je bil zadnji resnično ogromen GPU z enako porabo energije Nvidia GeForce 9600 GT (ekonomska različica), izdana leta 2009. Vse druge proračunske kartice s tako nizko toplotno zmogljivostjo imajo bistveno nižjo produktivnost. GTX 750 Ti 2GB ni ravno ena reža- radiator ima nekaj centimetrov drugega nivoja, drugi proizvajalci pa bolj kompakten model. Stara zasnova procesorja GK107, ki ga uporablja Nvidia GT 640 Ti, vključuje dve enoti SMK, od katerih vsaka vsebuje 192 jeder CUDA z arhitekturo enotne računalniške naprave. Novi GM107 je sestavljen iz petih SMM blokov s 128 jedri. Sredstva tokov so porazdeljena na povsem drugačen način - brez prevelikega potopitve. Pošteno je reči, da je eden od razlogov za povečano učinkovitost GM107 veliko bolj subtilen nadzor nad pretokom virov.

Preureditev procesorjev na ta način pomeni, da lahko Nvidia zagotavlja celo večjo zmogljivost z veliko boljšo porabo energije. Cena GTX 750 Tie vam omogoča primerjavo kartice s GTX 650 Boost. Slednji temelji na 768 jedrih, 64 napravah za prikazovanje teksture in 24 rastrskih enotah. Obenem ima GTX 750 640 jeder, 40 blokov tekstur in 16 rasterizacij. Z drugimi besedami, na papirni kartici bi moral biti 650 Ti Boost 10-15% hitrejši od Nvidia GTX 750 Ti. Toda to je eden od primerov, ko so specifikacije zavajajoče.

Maxwell Architecture

Med načrtovanjem Keplerjeve arhitekture in nato z njegovo implementacijo na Tegra K1 je Nvidijina ekipa inženirjev pridobila izkušnje in spoznanja o tem, kako izboljšati učinkovitost in učinkovitost osnovnih računalniških shem. Kepler je predstavljal velik korak naprej v primerjavi s Fermijem in Maxwell obljublja, da bo postal prav tako revolucionaran. Podjetje želi zmanjšati porabo energije grafične kartice, kot tudi najti načine za njeno izboljšanjeenako raven varčevanja z energijo.
Logika zasnove grafične kartice je ostala podobna Keplerju. Grafični grozd GPC vsebuje večprocesorje SMM, izdelane iz velikega števila jeder CUDA (tok procesorjev). Spremembe v organizaciji različnih blokov Maxwell se nanašajo na povečanje števila odsekov in skupin, vendar na zmanjšanje števila jeder CUDA na blok. Ta reorganizacija je postala del Nvidijinih prizadevanj za izboljšanje učinkovitosti in energetske učinkovitosti nove grafične kartice. Največje spremembe so nastale v vsakem jedru, katerega računalniška moč se je povečala za 35%. Nvidia je nadomestila mehanizem za razporejanje virov SMM z več inteligencami, kar je bistveno zmanjšalo zamude. Novi multiprocesorji so bili ustvarjeni za izboljšanje zmogljivosti, tako na enoto moči kot na enoto površine - ta cilj zasledujejo vsi oblikovalci CPU in GPU. Nvidia je to lahko dosegla s spremembo logike upravljanja particij, souporabe obremenitev, upravljanja impulzov, načrtovanja na ravni prevajalnika, števila ukazov na cikel in še več. Namesto enega bloka 192 shaderjev, je SMM razdeljen na štiri, vsak z ločenim vmesnim pomnilnikom, planerjem in 32 namenskimi CUDA jedri. Po mnenju Nvidie takšna zasnova poenostavi načrtovanje in logiko načrtovanja, ki je potrebna za shranjevanje območja kristala in moči.


Ti bloki so združeni v pare in ločeni štiri bloke filtrov in predpomnilnik teksture. Pomnilnik je prav tako razdeljen med štiri bloke vsakega SMM. S temi spremembami multiprocesorji zagotavljajo 90% zmogljivostprejšnje arhitekture, vendar na manjšem območju kristala. GM107 prvi čip Maxwell temelji na 5 SMM (640 CUDA jeder) in nekdanji GK107 ima 2 SMK (384 CUDA jeder), kar omogoča 23x povečanje zmogljivosti.
Druga pomembna sprememba v strukturi večprocesorja je bilo povečanje količine predpomnilnika druge ravni na dva megabajta. Glede na to, da je bila Keplerjeva izvedba omejena na 256 KB, naj bi 8-kratno povečanje moči zmanjšalo obremenitev integriranega pomnilniškega krmilnika GM107. Z 128-bitnim vmesnikom zmogljivost shranjevanja GTX 750 Ti ne bo jasna. Nova arhitektura Nvidie je izboljšala tudi sposobnost predvajanja videa s povečanjem hitrosti kodiranja za faktor 2 in dekodiranjem 10-krat. Novi napajalnik GC5 je bil zasnovan za zmanjšanje porabe energije grafičnega procesorja med svetlobnimi obremenitvami, kot je predvajanje videa. Podpora za API ostaja enaka. To pomeni, da niso implementirane vse funkcije programa DirectX 11.2.

Prvo izvajanje

GM107 je sestavljeno iz enega GPC, petih SMM in dveh krmilnikov pomnilnika. 128 CUDA jeder za vsak SMM je 640 enot, kar je 66% več kot 384 v Keplerjevi arhitekturi, uporabljeni v GTX 650. Zaradi jasnosti ima GeForce 650 Ti 768 jeder CUDA, vendar skoraj dvakrat. TDP Osnovna frekvenca 1020 MHz in overclock na 1085 MHz sta dejansko zelo nizki. Tudi pri skromnem pospešku lahko dosežete 1300 MHz! Največja teoretična zmogljivost računalništva je 13 TFLOPS (60% več kot GK107), kljub temu, da je pasovna širinaspomin ostaja v bistvu na isti ravni. Zato je videz 2 MB L2 predpomnilnika ključnega pomena za učinkovito optimizacijo arhitekture Maxwella. GM107 še vedno temelji na 28-nanometrski TSMC tehnologiji, vendar poveča velikost čipa za 25% v primerjavi z GK107 s povečanjem števila tranzistorjev za 43%. Glede na 60-odstotno računalniško prednost Maxwella nad Keplerjem, 25-odstotna sprememba v območju kaže na usmerjenost Nvidie, da bi zmanjšala velikost čipa in izboljšala njegovo učinkovitost. Nova arhitektura je dodala dvakratno povečanje zmogljivosti za vsako porabo z enim 28-nm procesom.

Design by Nvidia

Prvi zemljevid, ki je temeljil na novi arhitekturi Maxwell, je bil kompaktne velikosti, ki so bile vredne velikih sprememb. Očiten pokazatelj njegove uspešnosti je serija in cena. Na $ 149, je GTX 750 Ti dražji od Radeon R7260X in 650 Ti. Ima dokaj majhen GPU. Ker ni bilo potrebe po mehanizmih za prenos moči, je proizvajalcu uspelo razviti grafično kartico, ki se lahko prilega majhnim računalnikom. V preteklosti je serija GTX 700, ki je bila zaprta z ohišjem, ostala in poznana. Srce naprave je procesor GM107 in 640 CUDA jeder, ki na papirju izgleda manj impresivno, kot so v resnici. Čeprav ima GTX 650Ti visoko računalniško moč, tako glede števila izračunov največjega števila kot tudi glede števila jeder, višja hitrost in zmogljivost Maxwella naredita GTX 750 Ti jasno vodilno vlogo. Tudi s povsem novo arhitekturo tehnologija pospeševanja GPU deluje na enak način kot v primeru Keplerja. To je topomeni, da je osnovna frekvenca, oglaševana hitrost in priložnost za premagovanje med igro. Ena od funkcij, ki ni na voljo v GTX 750 Ti, je SLI podpora, kar je precej razočaranje. Ni jasno, ali je to tehnološka omejitev ali rezultat tržne politike za diferenciacijo izdelkov. Večina igralcev, ki kupijo grafične procesorje za 150 $, verjetno ne bo zaskrbljena zaradi nakupa druge grafične kartice za konfiguracije z več GPU, ampak na primer CrossFire, ki se izvaja v R7260X.
Nvidia je zagotovila GTX 750 Tie z dvema dvokanalnima DVI izhodoma in enim mini-HDMI priključkom za povezljivost zaslona. Po mnenju uporabnikov je to precej čudno, saj to pomeni, da model ne podpira vodilne funkcije G-Sync. Dobra novica za potencialne kupce grafičnih kartic je, da drugi proizvajalci ponujajo DisplayPort na svojih modelih, zato je enostavno najti ustrezno konfiguracijo za njihov monitor. Kljub majhni velikosti radiatorja ima še vedno dve razširitvene reže. Ponovno so partnerji Nvidie izdelali modifikacije s hladilnimi modeli (celo pasivnimi), ki imajo samo eno režo. Treba je omeniti, da je ventilator, kljub svoji velikosti, presenetljivo tih. Tudi pri polni obremenitvi se temperatura GPU ne dvigne nad 65 ° C. Zadnja stran grafične kartice GTX 750 Ti je prav tako precej dolgočasna in pravi, da ima na njem nameščenih štiri pomnilniške čipe. Standardni model ne vključuje priključka za napajanje, vendar so na plošči jasne razmejitve, ki zahtevajo namestitev. Verjetno NvidiaV zadnjem trenutku se je odločil, na kateri poti moči naj gre. Procesor GM107, prvi na osnovi Maxwellove arhitekture, je zelo majhen, vendar dejansko 25% večji od spremenljivega čipa GK107.

GTX 750 vs. GTX 750 Ti

Grafična kartica GTX 750 temelji tudi na arhitekturi Maxwell. Glavna razlika med njim in 750 Ti je število jeder CUDA, pomnilnika in hitrosti. Prva je 512 jeder, 1 Gb GDDR5 frekvence 1250 MHz, druga 640 jeder pa je podprta z 2 gigabajti, merjeno do 1350 GHz. Osnovna zasnova je predvidevala le 1020 MHz s povečanjem do 1085 MHz v ugodnih temperaturnih pogojih.

Performance

Primerjava zmogljivosti 650 Thi Boost in Nvidia GeForce GTX 750 Ti, nameščena na matični plošči Gigabyte Z87X-D3H s 8 GB pomnilnika DDR3-2133 z operacijskim sistemom Windows 8.1 na igrah z največjo stopnjo podrobnosti Full HD je prinesel zanimive rezultate . In to je tisto. Na prvi pogled se zdi, da je grafična kartica Nvidia GeForce GTX 750 Ti preprost korak. Prednost je pogosto na strani modela 650, z nekaj odstotki, čeprav obstajajo pomembne izjeme, kot je Shogun 2, kjer 750Ti deluje 25% hitreje kot njegov predhodnik. Vendar, glede na to, da je starejša kartica pred novejšo različico Civilization V, lahko rečemo, da v tem pogledu naprava praktično ni drugačna.

Energetska učinkovitost

Test, ki je glavna prednost GTX 750 Ti, razkriva teste v vsem svojem sijaju. To je raven porabljene energije. Meritve skupne porabe energije sistema, izdelane z uporabo orodja Kill-A-Watt, so dale naslednje rezultate. V mirovanju poraba energije modela 650Ti niPrek 52 W, ob vklopu in ko je zaslon izklopljen. HIS R9270 potrebuje 72 W moči v načinu mirovanja, ko je monitor vklopljen in samo 52, ko je izklopljen. GeForce GTX 750 Ti porabi 48 vatov. Ko so vse tri kartice obremenjene v testu LateGameView "Civilization V", se situacija dramatično spremeni. 650 Ti zahteva že 161 W, HIS R9270 je 172 W, 750 Ti - 121 W. Kaj to pomeni v smislu porabe energije na okvir slike? HIS R9270 porabi v povprečju 248W na okvir na sekundo, GTX 650Ti je 282 vatov na sekundo, 750 Ti pa samo 212 vatov. To je velika prednost pred karticami AMD in prejšnjimi karticami GTX, saj je Civilization praktično najslabši možni scenarij za 750 Ti v smislu zmogljivosti na vatno porabo energije - razlika med njim in GTX 650 je širša v tej igri kot v kateri koli. na drugo. Pri drugih testih so rezultati skoraj enaki, energetska učinkovitost pa je še bolj osupljiva.

Pospeševanje

Uporabniki opozarjajo na eno od značilnosti GTX 750 Ti: značilnosti kartice omogočajo, da poveča njegovo hitrost. Obstoječa orodja, ki se uporabljajo za overclock grafične procesorje, bodo verjetno naletela na omejitve programske opreme in ne na strojno opremo. Program MSI Afterburner na primer olajša povečanje frekvence grafičnega pogona na največ 135 MHz, ne da bi pri tem prilagodili parametre napetosti. To vam omogoča, da kartico razpršite od 1020 do 1155 MHz, kar je odličen kazalnik. Poleg tega lahko program poveča hitrost takta od 1350 do 1600 MHz in napetost napetosti 31 mV, pri čemer ohrani 100% stabilnost. Rezultat je pomembenhitrejši zemljevid, ki ima še vedno velik potencial za povečanje produktivnosti. Preverjanje frekvence procesorja med igro Metro: Last Light kaže dosledno doseganje 1297 MHz. Ta je 27% hitrejši od osnovne vrednosti. Po mnenju lastnikov je razlika med zmogljivostjo kartice v standardnem in overclockiranem stanju velika. Na primer, Battlefield 4 gre 10% hitreje, Bioshock Infinite - 14%, in Metro: Last Light - 13%. To je velik zagon in glede na omejitve programske opreme to ni omejitev.

Različica grafične kartice Gigabyte

Nvidijino standardno oblikovanje je bilo že precej kompaktno, vendar je Gigabyte GTX 750 Ti šel še dlje. To je kartica z nizkim profilom, ki se zlahka prilega v najbolj kompaktno ohišje. Prejema napajanje iz sistemskega vodila, to pomeni, da ni dodatnih priključkov za napajanje, Gigabyte pa celo dopolni napravo z nizko profilnim ohišjem, zaradi česar je idealen za tanko ohišje domačih gledališč. Kljub temu je Gigabyte GTX 750 Ti polnopravni zemljevid z DisplayPort, DVI priključki in dvema HDMI izhodoma ter je nameščen v osrednjem delu ventilatorja za GPU. S 504-sekundnim DIRT Showdownom v ločljivosti Full HD, se izkaže, da lahko upravlja manj zahtevne igre, in čeprav lahko zagotovi 30 bps v Tomb Raiderju z omogočenim SSAA, zmanjšanje na FXAA daje idealno raven. 40 d /s. Krivulja 185 dpi v Metro: Last Light v zelo visoki kakovosti in SSAA točka na robu zmožnosti kartice, vendar zmanjšanje kakovosti slike na visoko in izklop tessellation in anti-aliasing obrne vse v bolj dostopno povprečje 44 k /s. CompactZaradi velikosti in pokrova v kompletu je Gigabyte GTX 750 Ti dobra izbira, da daje igralski moč nizkocenskemu telesu, čeprav je MSI R7260X skoraj tako hitro in veliko cenejši ter veliko močnejši PoweColor PCS + R9270X za samo $ 19 več.

Model Asus

Če prostor ni problem, lahko izberete Asus GeForce GTX 750 Ti, ki je približno enaka ekstremni video kartici kot Nvidia. Ima dvojni ventilatorski hladilni sistem, proizvajalec ga je overclockiral in je opremljen s programsko opremo za še večjo frekvenco, tako da boste morali imeti radi tiste, ki radi prilagodijo svojo opremo. Asus GTX 750 Ti popolnoma izklopi hladilnik, ko uporabnik ne igra. Tudi z obema ventilatorjema je raven hrupa nizka. Grafični procesor deluje na 1124 MHz in se pospeši na 1202 MHz. Popolna HD resolucija Dirt Showdown prihaja s 48-kbps kakovostjo slike in skoraj dopustna hitrost slik je dosežena v Ultra High Quality Tomb Raider in SSAA omogočeni. 275 d /s je še vedno nekoliko počasen, vendar preklop na FXAA poveča to vrednost na 431 bps. Asus kartica je sposobna velikega overclockinga, vendar je bolj prilagodljiv Gigabyte model bolj donosen. Na enak način, za katere kompaktna velikost ni kritična, je najbolje, da prenehate z izbiro MSI R7260X, ki je precej cenejša in zagotavljajo podobno zmogljivost.

Razburljiv začetek

Če natančno ocenimo uspešnost, je Nvidia GTX 750 Ti nekoliko počasnejša od grafične kartice podobne cenovne kategorije. Vendar pa ponuja dve prednosti: prvič, partnerji z enojnimi hladilnikiomogočajo, da se prilega majhnemu enostranskemu faktorju in sistemom, podobnim parnim ali domačim gledališčem, ki so priljubljeni na trgu osebnih računalnikov. Drugič, meritve zmogljivosti za vsako vatno porabo Maxwellove arhitekture pomenijo, da lahko ta čip postane zelo zastrašujoč, če ga prilagodite. Zmanjšanje skupne moči omogoča Nvidiji, da poveča število jeder v grafičnem procesorju, več pa jih neposredno poveča produktivnost. In to ni edini dejavnik - velikost kristala ima pomembno vlogo pri določanju donosnosti - vendar bi morala Maxwellova arhitektura voditi Nvidijo do bistvenega povečanja števila jeder v vsakem cenovnem razponu. Tisti, ki imajo že nameščen GTX 650 Ti Boost na običajnem GTX 750 Tie namizju, ne dajejo razloga za nadgradnjo, toda za tiste uporabnike, ki iščejo visoko zmogljivost za sisteme majhnih faktorjev ali želijo zmanjšati porabo energije na absolutni minimum, bo prišla ta kartica. čim boljše.

Sorodne publikacije