Windows 10 ne deluje: kako odpraviti težavo?

Precej pogosta težava je, da pri prehodu na Windows z nadgradnjo obstoječega sistema ali po "čisti" namestitvi sistema Windows 10 iskanje ne deluje. V zvezi s tem je nemogoče uporabiti večino intelektualnih zmožnosti novega operacijskega sistema v smislu hitrih klicev, dostopa do nekaterih sistemskih nastavitev itd. Vendar pa se izkaže, da lahko problem rešite z več metodami, ki so predlagane za obravnavo. Takoj želim opozoriti navadne uporabnike, da je tehnika za njih lahko malo zapletena.


Zakaj ne išče Windows 10?

Začnimo z dejstvom, da lahko problem uspešnosti iskalnika sam povzroči in stranske učinke. Tako lahko na primer najdete situacijo, ko gumb »Iskanje« v sistemu Windows 10 ne deluje, kar je označeno z ikono povečevalnega stekla.
V večini primerov se običajno domneva, da je nastanek takšnih situacij posledica nenehno preobremenjenih svežnjev posodobitev, ki so bile same po sebi popolnoma neraziskane. Vendar pa tehnika reševanja tega problema ne pomeni, da je treba takoj odstraniti nameščene pakete, saj so mnogi od njih bolj osredotočeni na varnostne posodobitve, za katere je Microsoft tako zaskrbljen.

Uporaba orodja za odpravljanje težav

Izhajamo torej iz dejstva, da iskanje v sistemu Windows 10 ne deluje v meniju Start, v Raziskovalcu ali v kateri koli drugi aplikaciji. Kaj storiti na prvem mestu?


Najprej morate uporabitivgrajeno orodje za odkrivanje in odpravljanje številnih nastajajočih težav. Za to morate poklicati standardno "Nadzorno ploščo" (in ne odseka parametrov) z vnosom nadzornega ukaza v konzoli. Ko preklopite na prikazovanje elementov kot ikon, morate poiskati razdelek za odpravljanje težav in ga nastaviti za ogled vseh kategorij.
Po tem je na seznamu izbrana vrstica za iskanje in indeksiranje, nato pa se zažene postopek zaznavanja napak. Če se kaj najde, bo morda sistem sam odpravil napake.

Iskanje v sistemu Windows 10 ne deluje: Nastavitev storitev indeksiranja

Toda predpostavimo, da zgornje orodje ni zaznalo ali odpravilo težav. Tudi po tem, iskanje v Windows 10 ne deluje pod nobenim razlogom. V tem primeru lahko poskusite sami rešiti težavo. Če želite to narediti, pokličite servisni oddelek (services.msc v meniju Zaženi), poiščite storitev Windows Search na seznamu, prek kontekstnega menija ali dvokliknite za urejanje nastavitev, nastavite vrsto zagona na "Samodejno" in šele nato pritisnite gumb za začetek storitev, če je bila prej, v stanju izključenosti. Če iskanje v operacijskem sistemu Windows 10 ne deluje in po tem, v istem "Nadzorni plošči", morate uporabiti razdelek indeksnih parametrov. V oknu z možnostmi kliknite gumb za prehod na napredne nastavitve in nato v razdelku Odpravljanje težav kliknite gumb "Obnovi". Postopek lahko traja precej dolgo, vendartrpeti.
Po tem morate poklicati "Upravitelj opravil" ali konzolo "Zaženi" in znova zagnati postopek explorer.exe. Mimogrede, ta metoda je zelo primerna za odpravljanje težav pri iskanju v opravilni vrstici.

Ključi sistemskega registra

V sistemskem registru se lahko izvede skoraj enako dejanje, ki kliče urejevalnika prek menija Zaženi ukaz regedit.
V razdelku HKLM v razdelku SOFTWARE morate najti mapo Windows Search. Sam imenik ima ključ SetupCompletedSuccesfuly. Preko menija PCM ali dvojnega klika, uredimo in namestimo enoto namesto ničle.
V istem imeniku najdemo mapo FileChangeClientConfigs in jo preimenujemo v FileChangeClientConfigsBak. Ker se spremembe shranjujejo samodejno, ostane le zapiranje urejevalnika, ponovni zagon sistema in preverjanje delovanja iskalnika.

Kaj storiti, če iskanje naknadno preneha delovati?

Obstajajo primeri, ko lahko po zgornjih ukrepih iskalnik preneha delovati. Ne vemo z gotovostjo, s čim je to povezano, lahko pa ponudimo rešitev problema.
Na nadzorni plošči ponovno uporabimo odsek indeksnih parametrov, v oknu z nastavitvami kliknemo gumb "Uredi" in nato v razdelku z možnostmi zapišemo kraje, v katerih naj sistem izvaja takojšnje iskanje.

Sklepna ugotovitev

Kot vidimo, ni nič posebej katastrofalnega, ker iskalnik včasih noče delovati kot sposoben, št. Metodologijaodpravljanje problema ni tako zapleteno, kot se zdi na prvi pogled. Najpomembnejša stvar pri vsem tem pa je, da paketov kritične posodobitve ni treba izbrisati, kot tudi izvajati različne vrste ukrepov, s katerimi bi popravili delovanje »posodobitve«. Vpliv na viruse tukaj ni bil upoštevan, vendar je bil poudarek na sistemskih nastavitvah, saj mora varnost vašega sistema skrbeti zase.

Sorodne publikacije