LED-svetilka za rastline: vrste, značilnosti. Kako narediti fitolamp z lastnimi rokami

Vsak jazbečar pozna, kako pomembna je vloga pri razvoju sadik ali gojenju cvetja v zaprtih prostorih. Za mnoge kulture je pomanjkanje sončne svetlobe usodno. Toda kje naj se v hladnih pomladnih dneh, ko sneg še vedno leži zunaj, in močan veter hiti? Dodatna osvetlitev v tem času zagotavlja LED svetilko. To je tak vir svetlobe, ki je rešitelj za tiste pridelke, ki so bili zasajeni spomladi v rastlinjakih in pozimi na okenskih policah v apartmajih. Toda prava izbira fitolampov je zelo pomembna točka, ki ji je treba posvetiti največjo pozornost. Obstaja več vrst svetlobne opreme za sadike. Med njimi so tudi tisti, ki se na splošno ne priporočajo. Obstajajo tudi tisti, ki so pravi rešitelji vrtnarjev.
Pravilna svetloba

Pri izbiri svetlobnega vira je zelo pomembno izbrati tisto, ki vsebuje zahtevani spekter sevanja. Številne naprave za razsvetljavo ne dajejo energije sončne svetlobe, temveč dodeljujejo le viden človeškemu spektru. Vsakdo ve, da vsako drevo ali cvet potrebuje ultravijolično svetlobo. Toda za kožo in oči osebe je takšna osvetlitev škodljiva. Proizvajalci poskušajo ustvariti takšne LED svetilke za rastline, ki bi bile najbolj uporabne za sadike, vendar popolnoma varne za ljudi. Tudi koristna in topla (rumena ali oranžna) svetloba. Kulturam pomaga, da se ne razvijejo le na pravi način, ampak tudi spodbuja hitro cvetenje.Če opazite, da so rože neenakomerno oblikovane, potem ta svetlobni spekter ni dovolj za vaše sadike.


Nasprotno pa je velika količina toplote škodljiva za rastline. V tem obdobju niso potrebne vroče ali razsvetljene svetilke. Če uporabljate svetlobne vire, ki dajejo toploto, potem ne pozabite na hlajenje. Ugasnite svetilke za nekaj časa, da bodo rastline počivale. Uporabite lahko tudi posebne ventilatorje. Toda rastoče sadike na ta način bo že stalo "v peni". Mimogrede, strokovnjaki menijo, da kulture ne potrebujejo 24-urno razsvetljavo. Dovolj bo vključeval vir svetlobe nad sadikami sedem do osem ur na dan.

Kaj izbrati svetilko?

Za številne začetnike se zdi, da so domačini navadna žarnica, ki visi nad kadjo s sadikami, dovolj. To je popolnoma napačen pristop. Izkazalo se je, da žarnice z žarilno nitko ne dajejo celotnega spektra sevanja, potrebnega za normalen razvoj rastlin. Seveda obstajajo žarnice celotnega spektra, vendar so precej drage in vlaganje vanje ni povsem donosno. Fluorescentne ali varčne žarnice tudi niso podobne. Njihov spekter za osebo je nenavaden in celo škodljiv. In obseg svetlobnega toka ne bo omogočal harmoničnega razvoja kultur.

LED-sijalke

V ločeni kategoriji vrtnarji dodelijo posebne LED-sijalke. Luči za rastline vrtnarji se imenujejo asistenti in prav oni so tisti, ki zaupajo svojim spomladanskim sadikam. Zarazporeditev osvetlitve ozadja sobne rastline ali pomladnih sadik, je LED žarnica najbolj optimalna rešitev. Poleg tega se uporablja ne le za gojenje majhnih "porcij" sadik na domu okensko polico, ampak tudi za njegovo proizvodnjo v velikih industrijskih rastlinjakih in drevesnic.
Če, recimo, fluorescentne žarnice dajejo veliko toplote, vendar obstaja majhna količina zahtevane svetlobe, je LED svetilka za rastline pravilen celoten spekter sevanja in dobra svetlobna moč ter naravna svetloba za pridelke. Za osebo pa bo takšna razsvetljava več kot nenavadna. Je vijolično-roza, neprijetna za oči. Toda za sadike je enostavno zamenjati sonce. In pogled na sadike, občudovali njegov razvoj in rast je lahko v tistih trenutkih, ko je svetlobna naprava izklopljena.

Prednosti LED osvetlitve za rastline

 • Nizka poraba energije (v primerjavi z drugimi vrstami svetlobne opreme, ki se uporablja za pridelavo vrtnih in zelenjavnih pridelkov).
 • LED svetilka za rastline 50W jim bo zagotovila le potrebne "uporabne" nosilce. Tudi 10W naprava bo veliko bolj učinkovita kot katera koli druga svetilka.
 • Taka svetila imajo dolgo življenjsko dobo.
 • Ne segreva se okoliška svetilka predmetov in rastlin. Lahko jih namestite tudi v okna iz PVC in lesenega pohištva.
 • Glede na obdobje življenja rastlin je mogoče prilagoditi napravo, spremeniti intenzivnost osvetlitve inspektra
 • Utripanja ni. Tvoje oči bodo udobne, če boš zraven pravega okenca.
 • Ekologija, varnost, nezmožnost eksplozije.
 • Za osvetlitev LED svetilke za rastline jih je veliko lažje zalivati, saj se zemlja ne segreje in se zato ne posuši.
 • Po vseh kazalnikih so LED žarnice najbolj uporabne. Naj stojijo na naročilu dražje kot nekateri drugi viri razsvetljave, vendar se izplačajo zelo hitro. Mnogi vrtnarji pravijo, da jim ena naprava služi približno deset let in več. Korist, ali ni res?

  Fitoplankton z lastnimi rokami

  Vsak vrtnar-vrtnar bo lahko hitro sestavil fitolamp. Ne potrebuje veliko časa in ne zahteva velikih finančnih naložb. Vse, kar potrebujete, lahko najdete v vsaki gradbeni trgovini. Da bi LED svetilke za rastline z lastnimi rokami, boste potrebovali navaden profil, več vrst LED (rdeča, bela, modra svetloba), kosi (običajno se uporablja za linolej), električni stabilizator moči, žice, lepilo. Tudi, zelo dobro spajkanje železa in, v resnici, sposobnost, da ga uporabite.
 • V trgovini kupite vse, kar potrebujete (pri izbiri indikatorjev stabilizatorja bodite pozorni).
 • Preverite delovanje svetlečih diod s preizkuševalcem.
 • Navedite kraje, kjer bodo LED-lučke nameščene (korak se lahko začne s sedemdeset milimetrov).
 • Svetleče diode pritrdite z lepilom na predvideno mesto(upoštevajte polarnost).
 • Povežite jih med seboj z žico.
 • Spajkalnik nastavite na 40 W in spajkanje.
 • Zavarujte reze v profilu, nato nastavite stabilizator.
 • Nanj pritrdite običajni vtič.
 • Mnenja

  Ni pomembno, kaj izberete: kupite v trgovini ali izdelajte lastno LED-svetilko za rastline. Mnenja o LED osvetlitvi pridelkov so vedno pozitivna, ne glede na vrsto proizvodnje. Po mnenju vrtnarjev, so taki viri razsvetljave odlični pomočniki za tiste, ki želijo trdne sadike.
  Pri uporabi takega osvetljenega sadika se nikoli ne bo izvlekel, ampak se bo enakomerno razvijal. Prav tako je v številnih pregledih ugotovljeno, da takšni viri dodatne svetlobe služijo že več let. To je zelo ekonomična in donosna naložba lastnih sredstev. Nekdo ceni gospodarstvo, drugi - udobje in dolgo življenjsko dobo. Ampak vse ocene konvergirajo v eno - to je potrebno in uporabno stvar, ki bi morala biti v arzenalu katerega koli dachshund.

  Sorodne publikacije