Radeon HD 3870 grafična kartica: funkcije, primerjave z analogi in pregledi. Video kartica na osebnem računalniku

Zdaj, ko iščemo kul in zmogljive grafične procesorje, so ljudje pripravljeni plačati več sto dolarjev. Njihova raznolikost na trgu je impresivna. Toda pred desetimi leti tega ni bilo mogoče povedati o tem področju. Grafična kartica je bila malo, njihove spremembe pa so se redko pojavile v tako veliki količini. Toda tudi takrat je tekmovanje med "rdečim" in "modrim" taborom postalo vsako leto lutnja. Tako je konec leta 2007 AMD izdal svoj novi baby - Radeon HD 3870. Značilno je, da je bila ta grafična kartica izdana ne samo v referenčni različici, ampak tudi v različnih spremembah drugih proizvajalcev. Modeli so se razlikovali po videzu, hladilnih sistemih in pospeševalnem potencialu. Možnosti iz Gigabyte, Asus, Sapphire so postale bolj priljubljene z originalno različico zaradi izboljšane zmogljivosti.


Etalon

Preden razmislimo o vseh spremenjenih različicah, je vredno razumeti, kaj je prinesla originalna grafična kartica Radeon HD. Trenutno ni znano, kako je bil referenčni model dostavljen in ali je bil na splošno na voljo kupcu. Tudi njegov videz ni znan. Kljub temu je pospeševalnik deloval na jedru RV670 pri 55 nm procesne tehnologije.
Jedro je delovalo pri hitrosti 775 MHz, pomnilnik GDDR4 je imel malo 256 bitov in deloval pri hitrosti 1125 MHz. Pomnilnik je bil 512 MB, kar je za zdaj zelo majhno. Transistorji znotraj so bili 666 milijonov, enotne shaderne enote 320 in ROP - 16 enot.

Gigabyte model

Ne moremo reči, daAMD ATI Radeon HD 3870 grafična kartica je vrhunski proizvajalec. Ampak to je vredno govoriti, saj je bil eden od najbolj priljubljenih in priljubljenih na trgu.


Model je bil dobavljen v zlobnem paketu z značilnostjo igre. To pomeni, da lahko uporabnik takoj ugani, kaj v njem čaka darilo. Sprednji del modela je bil vzorec in osnovne specifikacije. Za informacijami je bilo še več, vendar je bilo to zato, ker se je pojavilo v več jezikih. Bilo je tudi posnetkov igre, ki je šla kot darilo. Zanimivo je, da ni bilo posebnih navedb o značilnostih grafične kartice, tako da bi se v tem polju lahko namestil še en model, ki bi spremenil le sprednjo stran indeksa imena. Presenetljivo je bilo tudi pomanjkanje minimalnih zahtev za sistem, ki bi sprejel ta model. Po eni strani je jasno, da bi moral vsak uporabnik preučiti in videti, za kaj je primeren, na drugi strani pa niso vsi vedeli, da je za kartico priporočljivo napajati 450W.
Znotraj video kartice na računalniku je bilo skromno dokončano, čeprav je bilo vse potrebno. Da, obstajal je priročnik v treh primerih, disk z voznikom, štiri adapterje, CrossFire in igra Neverwinter Nights 2. Vse se je zdelo, da manjka, razen za šest-pin PCI Express napajalnik.

Videz Gigabyte

ATI Radeon HD 3870 je za svoj čas izgledal kul. Bila je ognjeno rdeča, izdelana iz visokokakovostne prozorne plastike. Pred lupino hladilnega sistema je bila naslikana nalepka, ki nas je spet spomnila na igro v kompletu. Oblikovan model je ohranjenreferenca, ki se je na splošno razlikovala le v barvi tekstola, kovčka in logotipa.
Zanimivo je, da se tudi sam odbor ni razlikoval zlasti pri prerazporeditvi sestavnih delov. Imela je celo podobnost s prejšnjim modelom 3850, ki se je razlikoval v podpori druge vrste video pomnilnika. Oskrba z dodatno močjo je bila izvedena s šest-polnim konektorjem. In če PC ohišje ni bilo zelo prostorno, bi lahko prišlo do težav pri namestitvi vmesnika. Vmesniška plošča ima majhno število priključkov za priključitev zunanjih naprav. Tukaj lahko najdete par DVI-I, za njih v škatli so bili adapterji za VGA in HDMI, kot tudi TV-Out, ki je podpiral HDTV.

Hladilni sistem

Vsaka grafična kartica na osebnem računalniku mora imeti svoj hladilni sistem. To bo odvisno od možnosti overclockinga in splošnega delovanja modela. V tej spremembi ima precej nenavaden videz. Pred nami je velika rdeča plastična torbica, znotraj katere je ventilator, majhne velikosti in kompaktni radiator. Vso to zasnovo se lahko izvleče, da pride do komponent. Prednost takšne strukture sistema je tiho delo in odstranitev zraka iz zaprtega prostora. Po drugi strani pa je bolje, če ga uporabite v primeru dodatnega hlajenja. Mimogrede, hladen zrak zajame pomnilniške čipe in modul za upravljanje porabe energije skozi luknje v ohišju.
In če se na prvi pogled ohlajevalni sistem zdi srednje in bolj ali manj sprejemljiv, se v praksi izkaže, da omogočaogrejte napravo na 90 stopinj. Strokovnjaki so začeli razumeti, v čem je problem. Navsezadnje je grafični čip v bistvu sam "hladen" in je tudi dober v bakrenem radiatorju. Sčasoma se je izkazalo, da imajo vozniki v fanfarih napako. To je posledica dejstva, da funkcija samodejnega nadzora hitrosti ventilatorja dejansko ni aktivirana, zato sistem na začetku deluje pri 25%. Zato je tišina in visoka temperatura ogrevanja.
Kljub vsemu se je s pomočjo dodatne programske opreme vse to hitro popravilo. Da, prilagoditve je bilo treba opraviti ročno, vendar je temperatura takoj padla in sistem je deloval pravilno. Seveda se je ob vsem tem povečal tudi obseg ventilatorja.

Specifikacija

Kartica ATI Radeon HD 3870 (RV670) je bila uvedena v več spremembah. Kasneje je bil izdan model s posodobljeno jedro druge različice. Prvotna različica Gigabyte je imela 320 stream procesorjev, 16 kosov teksturnih blokov ROP. Frekvenca je bila enaka kot pri referenčni različici 775 MHz, bit pomnilniškega vodila pa 256 bitov. Ta možnost je bila dobavljena z 512 MB, ki je bila razdeljena na 8 GDDR4 čipov. Ura frekvence spomina 2500 MHz.

Uspešnost

Ta sprememba je hkrati opravila številne teste. Njegovi glavni konkurenti so GeForce 8800 GT, Radeon HD 2900 XT in druge različice 3870. Kar zadeva mlajše kolege, je blimp nekoliko povečal produktivnost in postal hitrejši za 25%. Kot je za 2900 XT, bi lahko enostavno tekmujejo za porabo energije in stroškov. In GeForce 8800 GT je postala konkurenca samo zato, ker je bila nekoliko bližja celotni zmogljivosti, čeprav je bila dejansko močnejša,čeprav s previsoko ceno.

Overclocking

Overclocking Gigabyte Radeon HD 3870512Mb najprej začne s povečevanjem hitrosti ventilatorja. Torej je potrebno do 50% povečati moč hladilnega sistema. Če želite z največjim možnim številom stopinj overclockati, lahko hladilnik zaženete do maksimuma. Tako je v povprečju uspelo dvigniti frekvenco na 857 MHz, pomnilnik je postal hitrejši in delal s frekvenco 2560 MHz. Posledično so se številke povečale za 10-15%, kar je precej dobro. Zato je sam sistem postal produktivnejši za 10%.

Mnenja o Gigabajtu

Sprememba se je res izkazala za lepo. Če upoštevamo, da je bila izbira v tistem času slaba, se je povpraševanje po njej še povečalo. Odzivi na sapo so prav tako dosegli dobre rezultate. Pohvalili so dobro vrednost za denar. V kolikšni meri je danes videokarto za ta računalnik težko reči, različice rabljenih avtomobilov je mogoče najti za eno in pol tisoč rubljev. V času izstopa so bili stroški približno enaki. Za ta denar je uporabnik prejel tihi sistem, še posebej, če se ne naloži, dekodiranje strojne opreme, prisotnost sodobnih video produktov in celo igra kot darilo. Seveda, zdaj takšnega modela ni verjetno, da bi se lahko spopadli s sodobnimi človeškimi poizvedbami, vendar je nekoč pokazala dobro povprečno zmogljivost.

Asusov model

Druga dobra možnost za Radeon HD 3870 je bila modifikacija Asusa. Dobila je zanimiv pogled, vendar obstajajo dvomi o tehničnih lastnostih. Pravzaprav je to praktično enako modelu prejšnjega, zato se je začelo razmišljati v načinu CrossFire. Kaj?to se bomo še bolj naučili. Ponudba novosti se je pojavila v strogem paketu. Na videz se zdi nekoliko boljši od prejšnje. Narejena je v črni in sivi barvi. Spredaj spet minimalno informacij, vendar obstajajo informacije, da v nas čaka nova igrača. Na hrbtni strani paketa je tudi najmanj informacij. Obstajajo le površinske informacije, ki so na splošno dovolj, da razumemo, kaj imamo v naših rokah.
V embalaži je veliko zanimivih dodatkov. Da, obstaja nekaj adapterjev od DVI do VGA in HDMI. Na voljo je tudi možnost TV-Out. Na voljo je mostiček CrissFire in za razliko od prejšnjega modela je tu nameščen šest-pin PCI Express priključek. Poleg tega obstajajo: papirni vodnik, njegova elektronska različica, gonilnik igralnega diska z igro Company of Heroes: Opposing Fronts.

Oblikovanje Asusa

Zanimivo je, da se je Asus Radeon HD 3870 odločil, da bo uporabil lastno zasnovo besedila. Izdelan je v rdeči barvi, postavitev pa se nekoliko razlikuje od referenčne različice. Razlika je očitna v močnostnem tokokrogu ventilatorja, kot tudi v prisotnosti vgrajenega zvočnika, ki nas opominja na dodatno napajanje. Tudi takojšnja izbira blagovne znamke hladilnika, ki izgleda privlačno in nekaj podobnega sodobnim različicam hladilnega sistema. Sestavljen je iz aluminijastega radiatorja, preprost, tih, a učinkovit in velik ventilator, ki popolnoma obvladuje svoje delo. Izginil iz krovu in radiatorji v bližini spominskih čipov, ki je moral porazdeliti toploto. Po eni strani je novica slaba, po drugi strani pa v praksi praktično nivpliva na zmogljivost, saj glavni hladilnik naprave obvladuje hlajenje plošče. Napajalni moduli so zaščiteni z radiatorjem z blagovno znamko, ki je tudi učinkovit, čeprav kompakten. Pri referenčnem modelu je temperatura pri enakih vrtljajih hladilnika pri spremembi manjša od 10 stopinj.

Specifikacija Asus

Specifikacije Asus Radeon HD 3870 so se identične referenčni različici. Tukaj je vse isto jedro RV670 XT, ki je prejelo 320 univerzalnih stream procesorjev, 16 tekstovnih blokov ROP. Zanimivo je, da se taktna frekvenca poveča za 2 MHz in postane lepa številka 777 MHz. Ni razlike, ampak kot bi se najbolje spominjali. Video pomnilnik je ostal enak, z 256 bitov, ki tečejo 512 MB tipa GDDR4. Ura frekvence pomnilnika je bila 2500 MHz, čeprav v praksi testi ponovno kažejo 2250 MHz.

Povečana produktivnost

Zanimivo je, da je zmogljivost te spremembe enaka kot pri različici Gigabyte, zato ni treba čakati na kaj posebnega. Kar zadeva mlajšo verzijo 3850, to rahlo zmaga za 10-15%. Če vzamete model iz "sovražnega" tabora, je rahlo prehiteval GeForce 9600 GT in je nekoliko slabši od GeForce 8800 GT, ki je zmagal zaradi razpoložljivosti različice 1 GB. Če pa uporabljate način CrossFire, se situacija spreminja. Na matični plošči sta nameščeni dve grafični kartici podjetja Asus. Takojšnje testiranje kaže skoraj dvomestno rast produktivnosti. Če je računalnik naložen tako, da je 512 MB dovolj z glavo, potem sistem na splošno deluje samo z eno vrsto, če je potrebno aktivirati projekt igre, potem se bo matična plošča zagnala s polno močjo.adapter, ki ima kvalitativni učinek na sistem.

Overclocking

Overclocking ni bil nikakršno presenečenje, ker je bila ta kartica v bistvu kupljena pogosteje v dveh izvodih naenkrat. Kljub temu je znano, da se je jedrna frekvenca dvignila na 837 MHz, pomnilnik pa je postal hitrejši in pospešen na 2500 MHz, kar je v bistvu zahtevalo. Produktivnost se je povečala neposredno v sorazmerju s pospeškom - približno 7-8%.

Ocene o Asusu

Zdaj je pomembno razumeti, koliko stane grafična kartica na računalnik in je zaželeno, da izberete iz obsega. Pred desetimi leti je bilo lažje kupiti to različico z načinom CrossFire, saj je bilo na trgu zelo malo izjemno zmogljivih grafičnih kartic, ki so bile na voljo po zelo nizkih cenah. Neodvisno je bila tudi ta sprememba vredna pozornosti. Za razliko od prejšnje različice, hladilni sistem izgleda in se kaže bolje. Tudi pri visoki moči je tiho. Glede vseh tehničnih komponent ni sprememb in inovacij.

Video kartica Sapphire

Sapphire Radeon HD 3870 je še enako priljubljena in produktivna različica grafične kartice, ki je bila dobavljena v veliki modri škatli, ki odraža vse prednosti tega modela. To je bil primer visoke hitrosti DDR4 pomnilnika, ki je na voljo s CrossFire X, ki bi lahko združil že tri ali več pospeševalnikov. Prav tako je bila na voljo popolna različica 3DMark 06. Dodali smo komplet dveh gonilnikov in gonilnikov programske opreme in dodali dva CD-ja za delo z DVD-ji, napajalnimi adapterji in video izhodi. Na voljo je bil most za namestitev več adapterjev, priročnik, nalepka na ohišju računalnika in celo kuponza igre Steam

Videz

Mimogrede, treba je opozoriti, da od vseh sprememb ni bilo možnosti Radeon HD 3870 1Gb. Model je dobil tudi 512 MB. Izgledalo je zelo podobno vsem spremembam. Referenčna PCB je spremenila rdečo barvo v modro. Zgoraj je bilo modro plastično ohišje, znotraj katerega se je ohranjal hladilnik. Takšna izbira hladilnih sistemov je posledica dejstva, da je jedro pokazalo nizko temperaturo ogrevanja, tako da to vprašanje praktično ni bogged navzdol.

Značilnosti

V sistem je vključena tudi kontrola ventilatorja Sapphire Radeon HD 3870, vendar je v praksi včasih potrebno ročno nastaviti hitrost. Jedro RV670 je še vedno tukaj. Njegova frekvenca je 777 MHz. Samsungov pomnilnik DDR4 je osem čipov in je 512 MB. Frekvenca doseže 2250 MHz. Zanimivo je, da je bil potencial za pospeševanje slab. Na splošno je bila vrednost dvignjena na 850 MHz in 2600 MHz, vendar ni bilo stabilnega sistema, zato se lahko overclocking obravnava kot popolnoma neuspešen.

Ocene

Na splošno se je izkazalo, da je sprememba normalna. Uporabniki so pohvalili njegov tihi in učinkovit sistem hlajenja ter uživali v kompletu dodatne opreme z vsemi potrebnimi kabli in adapterji. Tehnologija CrossFire X ni bila potrebna za vsakogar, vendar njena prisotnost ni vplivala na ta primer. Tudi poraba energije je bila nizka. Pri kupcih so se pojavile le napake in napačni izračuni v arhitekturi, kasneje pa so bili popravljeni. Od overclockinga je bilo pričakovati še več.

Možnost proračuna

Le malo ljudi ve, da je bilo poceniRadeon HD 3870 X2. Delal je na modificiranem jedru RV670 x2 s 55 nm procesom. Frekvenca jedra je dosegla 825 MHz, pomnilnik pa je bil starega tipa - GDDR3 s pasovno širino 256 bitov in frekvenco 900 MHz. Količina pomnilnika v tem primeru je bila tudi 512 MB. Kljub visoki frekvenci, zaradi nizke hitrosti pomnilnika, je ta model prejel manj vrednosti, kot tudi načeloma popularnost.

Analogi konkurentov

Kot smo že omenili, se je izkazalo, da je Radeon HD 3870 iz ATI precej konkurenčen. Nasprotnik je bil GeForce 8800GT Sonic. Ta možnost je bila nekoliko uspešnejša. Na G92 je delal s 65nm procesom. Osnovna frekvenca je 650 MHz, vendar se je hitrost enotnih shaderjev povečala na 1625 MHz. Število teh je tudi manjše od tekmovalca: 320 proti 112. Toda teksture blokov večkrat - 56 kosov. Količina pomnilnika je bila predstavljena v več modifikacijah, vendar je bila primerjana moč 256 MB različica. Frekvenca pomnilnika je tako dosegla 19 GHz. Za pogostost poskusa je bil tudi Gigabyte Radeon HD 3870 raztresen. Ta različica ima povečano jedrno frekvenco 931 MHz, kot tudi overclocked video pomnilnik do 2430 MHz. Zaradi primerjave in primerjave med tremi grafičnimi karticami, AMD ni poskušal preskočiti svojih konkurentov, vendar se le redko zgodi. Jedro RV670 je bistveno zrušil G92. Verjetno zato "rdeče", tako hitro dampinških stroškov modela. Pozitivna kakovost HD 3870 se lahko šteje za to, da je v igrah nekoliko nižja od GeForce 8800GT in glede na stroške obeh kartic je sploh boljša izbira. In če na začetkunačin, kako je ta model iz AMD upal na svoje, in med tekmovalnimi adapterji, je kasneje znižal stroške na šibko različico Nvidie in se ustavil, da bi se boril z neizogibnim.
​​Če imate še vedno raziskano grafično kartico, vam bo kateri koli strokovnjak povedal, da je overclocking za njo - stvar je pomembna in pomembna. Standardne funkcije so precej šibke, vendar je zmožnost dviga produktivnosti za 20% odlična priložnost, da se iz šibkega adapterja spremeni v dober pospeševalnik za vsakodnevne naloge. Mimogrede, v času, ko je trg še vedno obstajal obe različici - 3850 in 3870 - boljša je bila prva možnost, saj je bila cenejša, in čeprav se je razlikovala v drugačni vrsti spomina, v vsoti z vsemi drugimi značilnostmi je bila praktično enaka njenemu starejšemu bratu. . Če se vrnete na zgoraj navedene spremembe, potem seveda izbirate med njimi ni lahko, saj so skoraj identične. Pregledi so jasno pokazali, da je veliko uporabnikov izbralo model, ki mu je bilo bolj všeč na celotnem kompletu, oziroma na igro kot darilo. Bilo je tudi tistih, ki so izbrali Gigabyte zaradi nižjih stroškov z Asusom. Zadnja različica je bila priljubljena pri tistih, ki so že dolgo zaupali temu podjetju in ve, da so vsi njihovi izdelki zanesljivi. Sapphire model je bil najmanj zahtevan, saj je malo ljudi slišalo za proizvajalca in vse njegove lastnosti, vključno z neuspešnim overclockingom, so slabo vplivale na prodajo.

Sorodne publikacije