FWD pogon - kaj je, lastnosti in funkcije

Večina voznikov sumi, da se oznaka FWD ali AWD nanaša na avtomobile. Vendar se le redki zavedajo, da gre za pogon s FWD. Oglejmo si natančneje, kaj pomenijo ti pojmi, še posebej, kaj FWD poganja, ali pa zagotavlja vse prednosti voznika.

Opredelitev

Od vsega začetka je pomembno opredeliti terminologijo, saj je veliko voznikov in lastnikov vozil zamenjanih z pogoni AWD in FWD. Medtem, za štirikolesnike, ti izrazi skoraj pomenijo isto stvar. Če se povzame, je AWD samodejno priključen (ali stalen) polni pogon. 4WD je tudi poln pogon, ki ga lahko voznik odklopi ali ročno poveže.
Upoštevajte, da avtomobilska industrija ni vedno v skladu s to terminologijo, zato je veliko kupcev pogosto zmedenih in ne razumejo vedno, da je to pogon FWD. Na primer, vozila Subaru Justy ali Ford Tempo so na trgu postavljena kot vozila z pogonom AWD, čeprav se dejansko priključitev in odklop vodilnih osi opravi ročno.


Končna zmeda pri konceptu je po potrebi uveden s sistemom polnega pogona (na zahtevo štirikolesni pogon). Težko je reči, kaj se razpravlja v tem primeru. Podoben koncept lahko pomeni ročno priključen ali samodejni polni pogon. Odgovornost za takšno zmedo je v veliki meri v pristojnosti medijev, saj pogosto naredi napake z objavo avtomobilskih pregledov ali sporočil za javnost.

VrstaPogon FWD

En koncept ima lahko različne pomene. Vsak proizvajalec uporablja eno ali drugo kratico za določitev celotnega ali sprednjega pogona.
Veliko je možnosti. Posebno priljubljene so naslednje okrajšave:
 • AWD - Pogon na vsa kolesa. Prevedeno kot "Vse vodilne kolesa".
 • FWD - Pogon s polnimi kolesi. Prav tako pomeni "All Wheel Wheels" ali "All Wheel Drive".
 • Pogon s štirikolesnim pogonom. Prevedeno: "Štiri krmilni kolesi".
 • Kot ste že razumeli, ne moremo z gotovostjo trditi, da gre za pogon FWD, saj lahko za različne avtomobile ta koncept določi različne značilnosti. Poleg tega lahko tej kratici dodate še druge okrajšave. Pogosto lahko srečate voznike ali potencialne kupce, ki ne razumejo, da je to LHD FWD pogon. Prve tri črke so dešifrirane kot levi voz, beseda "levi avto" je prevedena.

  Vrste sistemov FWD

  Obstajajo različne vrste menjalnikov na vsa štiri kolesa. Najpogosteje lahko najdete prilagodljiv polni pogon SUV, športne avtomobile, crossover in celo nekaj minivansov. Ta sistem lahko po potrebi razporedi moč motorja med zadnjimi in prednjimi kolesi. V večini primerov se 100% moči prenaša najprej na sprednja kolesa, vendar sistem določa izgubo oprijema s cesto, nato pa se moč premakne na zadnjo os. In ni vedno moč razdeliti v razmerju 50/50.
  Popoln pogon je najlažji sistem v menjalniku, ki se izvaja na terenskih vozilih, kot sta Jeep Wrangler in ruski "Nivi". Obstajaposebno škatlo za razdeljevalec, s katero lahko sprednjo os na priključku ali odklopite iz menjalnika. To pomeni, da avto večino svojega časa potuje na zadnjem pogonu, vendar ko voznik opazi izgubo vleke, lahko poveže sprednjo os z ročico v kabini.
  Trajni polni pogon v sodobnih avtomobilih se redko uporablja. Niti voznik niti računalnik ne moreta povezati /odklopiti ali premakniti prenosa navora na različne osi.

  Kdaj FWD označuje vozila s pogonom na prednja kolesa?

  Včasih ta kratica označuje zasnovo prenosa. To pomeni, da lahko sprednji pogon na prednjem pogonu (FWD) navede, ali proizvajalec v teh treh črkah določa tip prenosa, pri katerem se navor motorja prenese na sprednji most. Posledično je nemogoče natančno povedati, kaj je FWD pogon spredaj, zadaj ali poln. Izključite lahko le zadnje, toda avto s tako kratico v karakteristiki prenosa je lahko pogon na prednja kolesa ali štirikolesni pogon.

  FWD Pros

  Ob predpostavki, da je pogon FWD zmožen poslati navor za vsa štiri kolesa, bodo koristi očitne. Zlasti bo zagotovil boljši oprijem na cestnih površinah v slabem vremenu ali na neravnem terenu. Avto je bolje nadzorovan, bolj samozavestno vstopa v strme zavoje pri visokih hitrostih. Poleg tega so avtomobili z dvema pogonskima osema bolj prehodni, kjer je pogon na sprednjih kolesih zataknjen, avtomobil s štirikolesnim pogonom brez težav preide.

  Proti

  Slabostitudi je Glavna od njih - mehanska kompleksnost izvajanja takega sistema, kar pomeni povečanje stroškov avtomobila. Okvara prenosa lahko tudi stane veliko več. Večja poraba goriva je še ena pomanjkljivost FWD. Kaj točno je to, lastniki takšnih avtomobilov ne dvomijo. In proizvajalci v značilnosti tega ne skrivajo. Pogosto se pri tehničnih parametrih za transport lahko opazimo, da je poraba goriva pri štirikolesnem avtomobilu v povprečju večja od 2-3 litrov na 100 kilometrov. Vendar pa je to poštena pristojbina za boljše prenašanje, cestne nerede in obvladljivost.

  Kaj je bolje?

  Številni avtomobili (vključno z majhnimi džipi in prehodi) so opremljeni samo s pogonom na prednja kolesa. Takšna izbira je primerna za voznike, ki potujejo po mestu, a le redko presežejo njene meje. Vendar pa tudi zunaj mesta pogosto morali premakniti na enakih poteh, vendar včasih, seveda, je jama in slabo kakovost cestnega pločnika. S tem sprednjim ali zadnjim pogonom so avtomobili enostavni za uporabo.
  Vozila na vsa kolesa se osredotočajo na neprehodnost, umazanijo in luknje. S tem delajo dobro, toda tudi dobri avtomobili z zanesljivim sistemom vzmetenja in prenosom zaradi težkih bremen se lahko zlomijo. Uporabniki pogosto iščejo Pontiac Vibe 2003 FWD prednji levi pogon ali druge dele za druge blagovne znamke. Kar se tiče športnih avtomobilov, ni potrebe po polnem pogonu. Ne samo to, vodilni razvijalci športnega avtomobila ustvarjajo vodilno zadnjo os.
  Izbira mora biti odvisna od regije, v kateri prebiva voznik. Na primer, če živi na severu, kjer je večino leta na cestah sneg, potem je bolje, da vzamete avto s štirikolesnim pogonom, saj bo imel boljši oprijem. To bo zagotovilo ne le udobno vožnjo, temveč tudi večjo varnost z boljšim upravljanjem. Vendar je treba omeniti, da na suhi cesti ni opazne razlike v upravljanju med pogonom na vsa kolesa in avtomobilom s štirikolesnim pogonom. Jasno je viden le na spolzki cesti, ko se premika po neravnem terenu.
  Zato je v mestnem okolju pogon na prednji pogon (FWD) upravičen več. Nič ne sme "kaditi" prekomernih litrov goriva, vendar je to res tako dolgo, dokler je avto v mestu in gre v zmernem načinu. Vendar pa obstaja nasprotno mnenje. Ventilatorji avtomobilov na vsa kolesa pogosto poudarjajo, da je njihovo ravnanje boljše. S tem se ne prepirate. Posledično so takšni avtomobili v obtoku boljši in ta postopek bolj predvidljiv. Hkrati se bo voznik avtomobila počutil udobno in samozavestno pri vožnji. Še hitreje lahko celo zmanjšate pred obratom, kar bo prihranilo energijo in povzročilo manjšo izgubo navora za naslednji pospešek. V teoriji je ekonomičnost porabe možna. Toda te priložnosti se redko upoštevajo. Mnogi vozniki povezujejo poln pogon z zanesljivostjo. Takšni avtomobili se hitro začnejo premikati, razpršeni brez štoparice.

  Skratka,

  Večina vozil srednjega cenovnega razreda ima pogon na prednja kolesa. Takšni soavtomobili vzdržujejo idealno ravnovesje med dobrim upravljanjem in ceno, zato so zelo priljubljeni. Torej, zdaj razumete, kakšne tri črke pomenijo lastnosti avtomobila. Na žalost, brez pojasnila proizvajalca avtomobila, lahko pomenijo karkoli. Upoštevajte to pri izbiri avtomobila, vprašajte prodajalca za podrobnosti.

  Sorodne publikacije