Uporabniški račun v operacijskem sistemu Windows - opis, nadzor in priporočila

Nadzor uporabniških računov sistemov Windows se danes uporablja povsod. In to je popolnoma nepomembno, pisarna je terminal, ki ima več uporabnikov, ali domači računalnik. Vsa novejša različica operacijskega sistema Windows ima to orodje in bo privzeto aktivirana takoj, ko bo sistem nameščen. Vendar pa je za razumevanje bistva nadzora nad registracijo podatkov treba iti bolj natančno, tako da lahko vsak uporabnik izkoristi svojo registracijo, in če je potrebno, da se doda pravice dostopa do nekaterih funkcij in orodij sistema.

Kaj je uporabniški račun v splošnem pomenu?

Če želimo reči, da so to vnosi v sistemih Windows, lahko rečemo, da gre za podatke o uporabnikih, ki se lahko prijavijo in delajo z aplikacijami, dokumenti ali orodji operacijskega sistema Windows. to so vaše lastne prijave in gesla.


Načeloma je isti koncept uporabniškega računa danes mogoče najti v istih socialnih omrežjih, v aplikacijah, ki zahtevajo osebno prijavo (na primer Skype ali različni kurirji).
Seveda je takšna registracija nekoliko drugačna od tiste, ki jo imamo v operacijskem sistemu Windows, saj lahko, ko se prijavite v program ali registrirani uporabnik, uporabite vsa orodja in zmogljivosti brez omejitev. Od Windows, primer gre malo težje, saj za vsako takoregistracije in posebne pravice dostopa do teh ali drugih funkcij. Z drugimi besedami, če uporabnik nima nobenih pravic za uporabo istih sistemskih orodij, za namestitev ali odstranitev programov, ne glede na to, kako bi poskušal izvesti takšna dejanja, bo nemogoče (njihovo izvajanje bo preprosto blokirano). To je odgovornost sistema računovodskega nadzora. Takoj po namestitvi operacijskega sistema je v aktivnem stanju, vendar ne popolnoma in popolnoma odpravi ravni nadzora ali ga izklopi.

Vrste računov

Vendar pa poglejmo, v katerih kategorijah se lahko souporabljajo vse evidence, registrirane v operacijskem sistemu Windows. Trenutno se računovodske evidence Microsofta ne bodo upoštevale, čeprav jih je mogoče pripisati "računu". Oglejmo si lokalne nastavitve enega računalniškega terminala.
Vse vnose v register v sistemu Windows lahko razdelimo v dve veliki skupini: skrbnike in uporabnike. Katero določeno skupino si lahko ogledate v ustreznem razdelku "Nadzorna plošča", tako da izberete spremembo vrste računa. Za običajnega uporabnika ta možnost morda ni na voljo. In zato.

Pravice in omejitve dostopa

Dejstvo, da je sistem, kot je že bilo omenjeno, predmet strogih omejitev za navadne uporabnike zunaj skupine uprav. To storite tako, da jim preprečite spreminjanje sistemskih nastavitev, kar lahko povzroči, da je Windows onemogočen. Po drugi strani pa je lahkopovezane z omejitvijo dostopa do nekaterih aplikacij, funkcij namestitve in odstranjevanja programov, ki niso namenjeni za uporabo na lokalnem računalniku, ali celo nezmožnosti ogleda imenikov in datotek drugih registriranih uporabnikov, razen če so skupni. Prav to je prednost distribucije registracij uporabnikov. Vendar pa ne smete biti v skušnjavi, ker je lahko skrbnik, ki ima celoten nabor pravic za pregledovanje dejanj uporabnikov ali dostop do njegovih dokumentov ali celo osebnih nastavitev, zelo elementaren.

Administrator

Administrativni uporabniški račun sistem ustvarja neposredno med postopkom namestitve. Skrbnik je tako rekoč glavni akter ali, če želite, določen upravitelj, ki je lastnik največjega števila pravic, in lahko drugim uporabnikom podeli razširjene pravice (pravočasno ali stalno). Takšne pravice imajo lahko tudi navadni uporabniki, vendar je njihova prioriteta nižja. Da bi razumeli, o čem se razpravlja, razmislite o najpreprostejšem primeru hierarhije vojske. Recimo, da sta v polku dva višja častnika v činu podpolkovnika, eden pa poveljuje polku, drugi pa ima mesto načelnika štaba. Kateri od njih je najpomembnejši? Seveda, poveljnik polka. Torej v primeru Windows. Upravitelj je poveljnik polka, uporabnik z dodeljenimi upravnimi privilegiji - načelnik štaba. Toda to je povsem pogojna primerjava.

Super administrator

Ampak biti administratorVaš računalnik ne pomeni, da boste imeli vse pravice za spremembo sistemskih nastavitev. Tudi v sistemu Windows 7 se je vnos sistemskega registra pojavil v obliki tako imenovanega super administratorja, ki ni prikazan v ustreznem razdelku in ga ni mogoče spremeniti.
Verjetno so mnogi opazili, da včasih za zagon programa ali sistemskega orodja, morate v imenu skrbnika uporabiti niz za zagon ali brisanje, čeprav se zdi, da je uporabnik sam. To je zadnji mejnik, ki zagotavlja zaščito in celovitost operacijskega sistema. Ker ne morete spremeniti svojega računa, se lahko znebite trajnih poizvedb z njene strani. Če želite na primer zagnati aplikacijo, morate v izvršilni datoteki ali bližnjici uporabiti meni PCM in nato potrditveno polje za konstantno izvajanje kot skrbnik.
Prav tako ga lahko onemogočite z ukazno vrstico, ki jo morate najprej zagnati kot admin, nato pa vnesite skrbnika /aktivnega uporabnika: noben niz in pritisnite tipko enter. Lahko seveda kopate v register, vendar je ta pristop bolj zapleten in dolg.

Kako ustvariti registracijo?

Zdaj pa nekaj besed o tem, kako ustvariti uporabniški račun v sistemih Windows zadnjih sprememb. Kot je bilo že omenjeno, se administrativna registracija ustvari med postopkom namestitve.
Da pa dodate uporabnika, morate uporabiti zgornji razdelek "Nadzorne plošče" inizberite ustrezno postavko, da dodate registracijo. Prosimo, upoštevajte, da lahko imena uporabniških računov vnesete poljubno, tudi v ruskem jeziku, prijava pa mora vsebovati le latinske znake (to ne velja za posebne znake). Ko ustvarite registracijo, boste morali določiti njeno vrsto, ki lahko pozneje vpliva na omejitve, povezane z pravicami dostopa do teh ali drugih funkcij. Tukaj - po volji. Če je treba uporabnika omejiti tako, da ne more kritično spremeniti sistemskih parametrov, izbere normalno registracijo, da zagotovi razširjene pravice - upravno skupino.
Načeloma sprememba ali zagotovitev dodatnih pravic delavcev ne bo. Če želite na primer izbrisati nekaj datotek, lahko uporabite meni PCM z možnostjo spreminjanja lastnika in namestite kljukico pred vse elemente na seznamu (sprememba, brisanje itd.).

Vprašanja nadzora in upravljanja računovodskih podatkov

Nazadnje bomo prešli na sistem nadzora uporabniških računov. V sistemu Windows 10 ali drugih sistemskih spremembah se to orodje imenuje Nadzor uporabniških računov ali UAC skrajšano. Jasno je, da lahko administrator spremeni pravila za vsakega registriranega uporabnika, spremeni svoje podatke, vzpostavi razširjene pravice, ustvari gesla itd. Toda v tem primeru gre za nadzor samega operacijskega sistema.

Kako onemogočiti nadzor uporabniškega računa Windows?

Odklop krmilnega sistema v glavnem ni priporočljiv. Dostop doNastavitve lahko dobite v zgornjem razdelku, vendar je v najnovejših različicah operacijskih sistemov Windows lažje vnesti želeno UAC v iskalno polje in prikazalo se bo nadzorno okno. Vsak uporabniški račun (čeprav skrbnik, celo običajen uporabnik) doseže nastavljeno raven, ki jo ureja drsnik, ki se nahaja na levi strani.
Če želite spremeniti raven, preprosto premaknite drsnik navzdol ali navzdol. Zgornji položaj ustreza najvišji stopnji zaščite, spodnji del - popoln izpad nadzora. Res je, da v odsotnosti ustreznih pravic običajni uporabnik ne more ničesar spremeniti. V sistem se boste morali prijaviti s skrbniško registracijo. Toda to ni vredno.

Namesto povzetka

To je kratek povzetek "samih računov" in nadzor uporabniških računov. Zdi se, da je, kako onemogočiti ta sistem, že jasno. Ampak, da bi spremenili te parametre, je nujno imeti ustrezne pravice in potem nič dobrega ne bo iz tega izšlo. Kot je za "računi" sami, registracija uporabnika v operacijskem sistemu Windows v tem trenutku je obvezna in se ne more razpravljati. Pravzaprav je to eno od načel organiziranja sistema zaščite pred nepooblaščeno spremembo parametrov. Po drugi strani pa obstajajo pluse za več uporabnikov enega terminala, ker nihče drug ne ve, da poleg administratorja ne bodo mogli dostopati do razpoložljivih dokumentov ali, recimo, zgodovine obiskov interneta.

Sorodne publikacije