Kako ustvariti oznako strani v "Vardo" (različica 2003,2007,2010 let)

Privzeto ima vsak dokument v Wordu nekaj parametrov strani, ozadje in zamik. Včasih pa bomo morda morali spremeniti podatkovne parametre za delo ali študijo. V tem članku bomo pogledali, kako narediti postavitve strani v Vordiju za različice 2003,2007 in 2010.

Osnovne funkcije označevanja

Skoraj vsaka različica "Warda" v postavitvi strani vključuje: teme, parametre strani, ozadje in odstavke. Postavitev strani v Vordiju 2007 in 2010 je preprosta, saj so vsi parametri na enem mestu, Vardo pa naj bi leta 2003 iskal element.

Teme

V vseh različicah "oddelka" je postavka "Teme". V "Ward" 2007 in 2010 je prikazan v zavihku "Postavitev strani" v levem kotu. S klikom na gumb »Teme« lahko izberete eno od vključenih tem. Poleg elementov »Barve«, »Pisava« in »Učinki« lahko ročno prilagodite temo dokumenta.


V "Ward" 2003 se postavka "Theme" nahaja v meniju "Format". Ko kliknete na to točko menija, se prikaže okno »Tema«, v katerem lahko izberete želeno temo, predstavljena vsebina se razlikuje od naslednjih različic urejevalnika besedila. Poleg tega ni mogoče spremeniti barv, pisav in dodati učinkov.

Možnosti strani

Glavne značilnosti postavitve strani so točke, ki določajo parametre strani. Te vključujejo: polja, orientacijo, velikost, stolpce,vrzeli, številke vrstic in deljenje besed. V Vordi 2007 in 2010 so te možnosti na enem mestu, tudi na kartici Postavitev strani.


Poglejmo, kako delati pri Vardo leta 2003 s temi parametri in kje jih iskati. Na primer, parametre glavne strani (polja, usmerjenost, velikost, stolpce) lahko najdete na zavihku Datoteka, če kliknete Parametri strani.
Ko kliknete na to postavko, se prikaže okno »Možnosti strani«, v prvem zavihku (»Polja«) lahko izberete polja, orientacijo. Spremembe lahko uporabite za celoten dokument ali za konec dokumenta.
Velikost lahko spremenite v istem oknu. Samo odprite zavihek "Velikost papirja".
"Zvočniki" so na kartici "Format". Tam jih lahko prilagodite.
Reža se nahaja na zavihku Insert. Ta element omogoča vstavljanje prelomov strani v dokument.
"Pristanišča" lahko najdete tako, da odprete zavihek "Orodja". Nato morate v razdelku "Jezik" izbrati meni "Razporeditev presledkov".
Prav tako je treba omeniti, da v "Vordi" 2003 ni možnosti za uvrstitev številk vrstic. Oglejmo si več o tem, kako delati v "Vardo" z nekaterimi od teh točk.

Polja

V polju "Vordi" 2007 in 2010 lahko v polju "Polja" izberete eno od prikazanih polj, med njimi navadne, ozke, srednje, široke, zrcalno in uporabniško. Posel je polje, ki ga lahko ročno prilagodite. To lahko storite s klikom na "Polje" v vrstici "Dodatno"polja ".
V pojavnem oknu lahko izberete zgornja, spodnja, leva in desna polja, pa tudi vezivo in njegov položaj. Ko so spremembe opravljene, kliknemo "V redu", konfiguracijski podatki se uporabijo v dokumentu in se prikažejo v elementu "Uporabnik". V "Vordi" 2003, kot smo že omenili, lahko polja prilagodite v meniju "Možnosti strani" na zavihku Datoteka.

Orientacija

Zdaj pa poglejmo, kako narediti postavitve strani v Vordiju, na primer s krajinsko orientacijo. Če želite to narediti, v "Vordi" v letu 2003, morate vnesti "Možnosti strani" v "File" kartici in izberite "Landscape" v oknu, ki se pojavi. V "Vordi" 2007 in 2010 lahko isto okno odprete tako, da odprete zavihek Postavitev strani, tako da izberete Polja in vrstico "Dodatna polja". Vendar pa takih dolgih dejanj ni potrebno, saj lahko preprosto kliknete na element "Orientation" in izberete "Landscape".

Velikost

V "Vordi" katerekoli različice lahko izberete velikost strani. V Vordiju 2007 in 2010 lahko to storite tako, da kliknete element »Velikost« na kartici »Postavitev strani«. V pojavnem oknu lahko izberete eno od možnosti ali izberete drugo, tako da kliknete vrstico »Druge dimenzije strani«. V "Vordi" 2003, lahko storite enako, tako da odprete vse iste "Možnosti strani" in se premaknete na kartico "Velikost papirja".

Stolpci

Zdaj pa poglejmo, kako narediti postavitve strani v Wordu s pomočjo stolpcev. V "Vordi" 2007 in 2010 morate izbrati eno od možnosti v "Stolpci" ali klikniti na vrstico "Drugo"stolpcev "in jih po lastni presoji prilagodite. V "Vordi" 2003 lahko tudi konfigurirate stolpce, toda za to morate izbrati isti element v zavihku "Format".

Ozadje strani

Razporeditev strani v različici Vordi 2010 in 2007 omogoča ustvarjanje podlage, barve strani in njenih robov. Ti elementi so tudi na kartici Postavitev strani.
Enako je mogoče storiti v Vordiju leta 2003. Podlaga in barva strani sta v zavihku "Format", ko izberete vrstico "Background". Obrobe strani lahko najdete na istem zavihku, tako da kliknete vrstico »Obrobe in zapolni«.

Odstavek

"Vordi" 2007 in 2010 lahko sestavljata alineje in intervale za odstavke. Vse to lahko najdete na kartici Postavitev strani.
Enako lahko storite v Vordiju leta 2003 s klikom na zavihek "Format" in izberete vrstico "Odstavek".

Na koncu

smo upoštevali, katere vrste označevanja in kako narediti postavitve strani v "Vardo", če uporabljate osnovne parametre. Za bolj priročno delo je bolje, da uporabite "Vord" v letu 2007 ali 2010, ker so tukaj vsi potrebni elementi se nahajajo na enem mestu in enostaven za uporabo.

Sorodne publikacije