Sodobni brskalniki: seznam, ocena, prednosti in slabosti

Brskalniki so najpogosteje uporabljena programska oprema po vsem svetu. Poleg monopolistov iz podjetja "Google", za prvenstvo in druga podjetja se borijo, ponujajo ne slabše kakovosti in uspešnosti programa.

Sodobne brskalnike lahko najdete pri domačih in tujih proizvajalcih. V središču pregleda bomo zagotovili podatke mednarodnih agencij, ki ocenjujejo programsko opremo. Obravnavani bodo naslednji brskalniki:
 • Microsoft Edge.
 • Mozilla Firefox.
 • Tor.
 • Opera.
 • Vivaldi.
 • Krom.
 • Pregled programa bo opisan z zadnjega mesta v razvrstitvi. Za določitev najboljših rezultatov so bili primerjani splošni parametri in značilnosti ter kontrole.


  Sodobni brskalniki, njihove prednosti in slabosti privabljajo številne uporabnike, saj je to eden najbolj razširjenih. Zato smo pri testiranju uporabili samo osnovne kazalnike, s katerimi smo razumeli, katera vrsta programa je primernejša za določenega uporabnika.

  6. Microsoft Edge

  Sodobni brskalniki se nenehno spreminjajo in osvežujejo. Vendar to ni vedno tako. Včasih razvijalci preprosto vzamejo izvorno kodo starega programa in ji naložijo nove grafične elemente. Pros:
 • Nizka poraba energije.
 • Integracija Cortane.
 • Spletne opombe.
 • Dobra uspešnost.
 • Cons:
 • Sinhronizacija ni končana.
 • Naložite sistem.
 • Ne podpira starejših različic OS.
 • Dnevi, ko Microsoft pregledujeso bili najboljši, dolgo ni bilo. Kljub dejstvu, da Windows 10 zdaj zaposluje skoraj četrtino računalnikov po vsem svetu, samo 5% uporabnikov privzeto raje izbere Edge to Windows 10.


  Sodobni brskalniki imajo velik nabor funkcij, kar ne moremo reči za ta program. Treba je omeniti, da je pred novo namestitvijo operacijskega sistema Windows 10 prva stvar, ki jo uporabniki ponavadi, je, da prenesejo Edge in jo uporabijo za namestitev Chroma. To je malo naglica, saj ima Edge nekaj, kar lahko ponudi.

  Lupina programa Microsoft Edge

  Sodobni brskalniki se razlikujejo ne le po funkcionalnosti, ampak tudi po ergonomskem oblikovanju. Ena stvar, ki je lahko hkrati moteča, je odsotnost naslovne vrstice okna Edge. To pomeni, da če uporabnik želi povleči okno Edge okrog svojega namizja, morate uporabiti prazen odsek desno od vrstice z zavihki, kar ni vedno priročno.
  Namestitev sodobnega brskalnika Edge za platforme ni več operacijskega sistema Windows 8. Privzeto je v iskalnem polju uporabljeno Bing. Ni takoj jasno, kako to storiti. Če je odjemalec šele začel uporabljati Edge, ne bo videl nobenega iskalnika, ki bi ga bilo mogoče spremeniti, ali načina za dodajanje lastnih. Najprej morate iti na domačo stran iskalnika, ki ga želite dodati. Pojavilo se bo skrivnostno v nastavitvah robov z oznako »odkrili«.

  Delo z zavihki in zaznamki

  Če od tega razvijalca namestite sodoben brskalnik, lahko vidite številne novosti. Zavihek robov deluje nerodno. Ni možnosti za dodajanjeZaznamujte vse odprte zavihke in jih shranite v mapo Zaznamki. Stran »Nov zavihek« se takoj odpre in je takoj pripravljena za iskanje, pri prehodu med odprtimi zavihki pa ni dvoma.
  Prav tako je treba omeniti, da Edge ni sodoben brskalnik za Windows XP, saj ne podpira zastarelih protokolov. Kljub odsotnosti možnosti »zaznamka vseh odprtih zavihkov«, Edge uspešno deluje z zaznamki. Ko kliknete gumb zvezda, se odpre spustni meni z možnostjo dodajanja zaznamka v eno od izbranih map ali na seznam za branje. Seznam za branje je podoben mapi Zaznamki, vendar vsebuje sličico in kratek opis strani, tako da lahko vidite vsak vnos.

  Cortana in spletne opombe

  Kot je bilo pričakovati, je Microsoft želel uporabiti Edge za prehod na druge storitve (kot je Google), ko obišče svoje spletne strani z Edge. Cortana ponuja zanimive informacije, vendar lahko za iskanje uporabite Google ali DuckDuckGo. Druga funkcija, ki je osredotočena na Microsoft, so spletne beležke. Lahko pišete po celotni spletni strani, izberete odrezke, ustvarite beležke in nato pošljete drugim uporabnikom. V tem primeru prejemnik ne bo videl pripomb na spletni strani v realnem času. Namesto tega je pritisnjen gumb »Skupna raba« in stranke prejmejo samo posnetek zaslona spletne strani z obvestilom.

  Kako priročen je funkcionalni

  Seznam sodobnih programov brskalnikov ni naključen. Poleg gumba "Priljubljene" je gumb "Read View". PoKako se stran prenese, jo lahko kliknete, da odstranite vse oglase in vtičnike za stran, tako da je besedilo in slika, ki je lahko berljiva.
  To je odličen način, da naredite novice na internetu bolj prijetno za branje, pa tudi da zagotovite, da stran prejme nekaj prihodkov od oglaševanja. To je eden od pogojev, pod katerimi je program vstopil na seznam sodobnih brskalnikov. Ročne nastavitve znatno izboljšajo funkcionalnost.

  Podpora za servisiranje tretjih oseb

  Večina glavnih brskalnikov ima vgrajeno storitev za sinhronizacijo. Stranka registrira Google Račun, Firefox, Opera in njegovo zgodovino, odprti zavihki, priljubljene, gesla itd. Bodo sinhronizirani med brskalniki na različnih računalnikih. Edge ima storitev za sinhronizacijo, vendar sinhronizira »priljubljene« in »seznam za branje« samo, ko se prijavite v sistem Windows 10 z Microsoftovim računom.

  Sodba za Microsoft Edge

  Obstaja veliko stvari, ki jih ima Edge. Program je hiter in ima gladko pomikanje. Na splošno je enostaven za uporabo. Vendar pa mora Microsoft dodati nekaj dodatnih funkcij, da bi lahko sledil konkurentom. Na primer, možnost, da shranite vse odprte zavihke kot mapo »Zaznamki« in nato hkrati odprete zaznamke te mape.

  5. Mozilla Firefox

  Moderni brskalnik Mozilla Firefox lahko uporabljate na skoraj vsaki vrsti platforme. Pros:
 • Podrobne nastavitve zasebnosti.
 • Prilagodljivo.
 • Proti:
 • Relativno visoka poraba baterije.
 • Redke posodobitve.
 • Ranljivosti v varnostnem sistemu.
 • Bitpočasi
 • Pred desetimi leti je Firefox postal najboljši brskalnik, ki je presegel priljubljenost novega Google Chroma. Slika je nekoliko drugačna: Chrome prevladuje, delež Firefoxa pa se zmanjša na 10%.

  Videz Mozilla Firefox

  Trenutno je Firefox zelo podoben Chromeu: zavihkom na vrhu, kombinirani naslovni vrstici in iskalni vrstici ter dodatni vrstici z zaznamki. Vmesnik je več prenesen kot Chrome. Privzeto je gumb Home in posebno okno - moderni "Yandex-brskalnik ima podobne sisteme za zaznamke. Možnosti iskanja za okno lahko onemogočite, tako da besedilo, ki ga vnesete, ni poslano neposredno ponudnikom storitev tudi po pritisku tipke za vnos. in iskalno polje posamično - v obeh primerih bodisi vklopite ali izklopite predloge za iskanje.

  Delo z orodji

  Mozilla Firefox je sodoben brskalnik za XP, kljub dejstvu, da operacijski sistem že dolgo ne podpira uradni p zrobnykom.
  Firefox se privzeto odpre z zagonske strani Mozilla Firefox, ki ima Googlovo iskalno polje in niz tipk za bližnjice za različne funkcije programa. To ni posebej koristno, vendar ga je enostavno spremeniti. Nova zavihek je preprosta, vendar učinkovita. Ima iskalno polje za vse ponudnike, izbrane v nastavitvah, in sličice za najbolj obiskane strani.

  Zaznamki in zgodovina

  Ko kliknete gumb "Dnevnik", se odpre spustni meni z nedavno zaprtimi zavihki, najnovejšo zgodovino in uporabno možnost za obnovitev vsega.prejšnjo sejo brskanja. Ko kliknete »Prikaži celotno zgodbo«, se prikaže pojavno okno s spremenljivo velikostjo z vsemi spletnimi stranmi, ki jih obiščete. Gumb Zaznamek omogoča hiter dostop do orodne vrstice z zaznamki in klikanje »Pokaži vse zaznamke« povzroči okno, ki izgleda kot okno »Vsa zgodovina« - ni dobro, vendar deluje v obliki drevesa.

  Ocena uspešnosti

  Za razliko od Chromea, Opera Vivaldi, Firefox ne uporablja mehanizma Blink projekta Chromium. Namesto tega uporablja Mozilla Gecko in ni tako hiter. Povezava z brskalnikom traja 5 sekund, v primerjavi s 28 Chrome in Opera. Pri premikanju med zavihki je zelo majhna zamuda in ko povlečete zavihke, da spremenite njihov vrstni red, postane vse zelo ostro.

  Sodba za Mozilla Firefox

  Firefox je pristojni brskalnik z nekaj odličnimi funkcijami, kot so zaznamki in zgodovina stranske vrstice, orodna vrstica in gumb "Pozabi". Da bi dobili sodobna orodja, se morate obrniti na tekmovalni program.

  4. Tor

  Pros:
 • Zaupnost informacij.
 • Preneseno z varnostnimi funkcijami.
 • Veliko dodatkov.
 • Proti:
 • Relativno počasno delo.
 • Upočasni hitrost povezave.
 • Tor je pravi program za varstvo podatkov. Kombinacija posebne modificirane različice Firefoxa in mreže anonimnih repetitorjev zelo otežuje identifikacijo uporabnika in obiskanih spletnih strani.

  Splošni pogled in funkcionalnost

  Tor lahko imenujemo sodoben brskalnik za Windows XP. Jasno jedostopnega vmesnika ter podpore tudi za zastarele sisteme. Tor je neverjetno preprost za uporabo. Ko odjemalec prvič zažene brskalnik, lahko izbere, ali ima neposredno internetno povezavo, na primer domov, ali pa za določeno vrsto požarnega zidu ali strežnika proxy. V slednjem primeru boste morali konfigurirati nekatere nastavitve za povezavo.
  Obstaja tudi nekaj nasvetov, kako ostati anonimen. Uporaba brskalnika Tor ni dovolj za zaščito pred očmi tretjih oseb. Izogibajte se uporabi aplikacij, ki gredo skozi omrežje Tor, kot so aplikacije Torrent ali vtičniki Flash, s katerimi je mogoče manipulirati, da odklenete naslov IP. "

  Varnostni dodatki

  Lahki sodoben brskalnik je dopolnjen z robustnimi sistemi za varstvo podatkov o zasebnosti med delom na spletu. Za to programsko opremo je vse, kar potrebujete. V Firefoxu obstaja več Tor-specifičnih dodatkov. Najbolj očitna je majhna ikona na levi strani naslovne vrstice. To daje uporabniku stikalo, preko katerega njegova spletna povezava skoči, da doseže trenutno spletno mesto, naslove IP in države, v katerih se nahaja. In tudi možnost ustvarjanja novega vezja Tor Circuit za trenutno mesto. Poleg samega omrežja Tor ima brskalnik tudi nekaj dodatkov, ki vam bodo zagotovili varnost. To so dodatki iz NoScripta in HTTPS Everywhere. NoScript blokira javascript in mnoge druge tehnologije, kot je Java, na spletnih straneh.

  Sodba za Tor

  Brskalnik uspe narediti nekaj zapletenega, ki je za uporabnika tako preprost in pregleden. Zaradi tega je Tor edinstvena rešitev. Poleg tegaNi boljšega načina za zaščito vaše zasebnosti na internetu, ni težav z VPN ali naročnino in ni zapletene konfiguracije. En prenos je 50 MB - in odjemalec je varen pred vsemi.

  3. Opera

  Pros:
 • Vgrajen brezplačen VPN.
 • Skromna razširitvena knjižnica.
 • Dobra uspešnost.
 • Storitev sinhronizacije.
 • Proti:
 • Prekinitve pri delu.
 • Pomanjkanje podpore za številne sistemske vtičnike.
 • Opera je bila vedno nišni igralec na trgu brskalnikov, toda zvesti uporabniki so cenili njeno zavezanost inovacijam. To je bil na primer prvi velik brskalnik z zavihki, ki ga je mogoče obnoviti. Kasneje se je taka pobuda najemala in izvajala s strani konkurentov.

  Posebne funkcije

  Opera je sodoben brskalnik za Windows 7 in starejše različice operacijskega sistema. Zaradi tega je program razdeljen po vsem svetu. Opera je morda izgubila nekaj svoje originalnosti, vendar je še vedno sodoben brskalnik z vmesnikom in eno presenetljivo lastnostjo - vgrajeno VPN. To je neverjetno enostavno prilagoditi. Potrdite polje in odjemalec se bo povezal s spletnimi mesti prek strežnika proxy, kar bo pomagalo prikriti lokacijo in naslov IP. Opera ima tudi vgrajen blokator oglasov.

  Opera Interface

  Brskalnik ima čist in sodoben vmesnik. Kartice so na vrhu. Ko vnesete besedilo v naslovno vrstico, Google ponuja spletne naslove, iskalni izrazi pa bodo prikazani tudi v iskalnem polju po meri. Ne ponuja opomb, čeuporabnik tega ne želi.

  Ravnanje z zavihki

  Skoraj kvadratni zavihki Opera varčujejo s prostorom, neaktivni zavihki pa gredo v komaj vidno sivo, tako da jih je enostavno videti. Meni zavihka na desni je urejen, prikazuje vse odprte in nedavno zaprte zavihke, in ko se kazalec pomaknete na vnos, se prikaže spletna stran velike sličice.
  Če uporabnik pričakuje, da bo našel gumb "Home", ima Opera "Speed ​​Dial". To je niz najbolj uporabljenih strani, od katerih je vsaka predstavljena kot zemljevid razvitega, in ne kot sličica. Lepša je, a manj uporabna. Hitro nastavitev je najprej sprožena poleg komercialnih spletnih mest, kot so Facebook, Amazon in eBay, vendar jih je potrebno nekaj časa izbrisati.

  Hitrost

  Brskalnik lahko spletno stran prikaže v samo 28 sekundah, kar je tako hitro kot Chrome in veliko hitreje kot Firefox, Edge in Vivaldi. Pomikanje po spletnih straneh je prav tako zelo gladko. Edina pomanjkljivost je, da Opera uporablja veliko RAM - približno 826 MB - z izbiro šestih odprtih zavihkov. Opera ima tudi poseben način porabe baterije.

  Sodba za opero

  ni več mogoče prilagoditi, Vivaldi (ki so jo ustanovili nekdanji zaposleni Opera) pa je nedvomno ukradel svojo krono za inovacije, vendar je še vedno čisto oblikovan in hiter brskalnik. Opera je prenatrpana med dvema glavnima dejavnikoma uspešnih brskalnikov. Ona nima niti hitrosti Chroma niti močnih funkcij Vivaldija. Vendar, če funkcije VPN, blokiranje oglasov in noviceprivlačna, je to dobra alternativa uporabniku.

  2. Vivaldi

  Vivaldi - najsodobnejši brskalnik in najmlajši. Hkrati ima podjetje ambiciozne načrte in si prizadeva za vključitev novih tehnologij, ki niso tekmeci. Glavne značilnosti:
 • Udobno in prilagodljivo.
 • Udobni jezički.
 • Ustvarjeno v Chromu.
 • Proti:
 • Primerno samo za napredne uporabnike.
 • Rahlo delajo.
 • Vivaldi so ustvarili nekdanji zaposleni programske opreme Opera in je bil, tako kot brskalnik Opera, zasnovan z ročnimi prilagoditvami.

  Viali in zavihki Vivaldi

  Upravljanje zavihka Vivaldi je eden najbolj zanimivih vidikov. Če želite začeti, uporabniku ni treba imeti zavihkov na vrhu. Če namestite moderni brskalnik "Yandex", lahko vidite podobne elemente tako v vmesniku kot v nadzornem sistemu.
  Ko gre za simulacijo zaganjalnika Windows, ga lahko postavite spodaj. Ko uporabljate širokozaslonski monitor, lahko okno postavite na obe strani in zavrtite za 90 stopinj.

  Naslovna vrstica

  Program je prišel na seznam novih modernih brskalnikov zahvaljujoč priročnemu sistemu za ustvarjanje zaznamkov in odprtih zavihkov. V njej so nekatere glavne kontrole v naslovni vrstici. Kot pri vseh sodobnih brskalnikih lahko iščete tudi v naslovni vrstici. Ko delate, bo uporabnik prejel predloge o izpolnjevanju spletnih naslovov in iskalnih vrstic med tipkanjem. Tisti, ki so zaskrbljeni zaradi zasebnosti, ga lahko izklopijomožnost, ker pomeni, da so podatki poslani ponudniku iskanja, kot je Google. To lahko preprečite tako, da vklopite posebno iskalno polje z odklopljenimi ponudbami.

  Orodna vrstica Vivaldi

  Brskalnik ima številne zaznamke za nakupe, kar je verjetno eden od načinov, kako razvijalci Vivaldija zaslužiti. Za njihovo odstranitev je potrebno malo časa, če takšne informacije niso zanimive. Zlahka dodajte zaznamek z gumbom ob naslovni vrstici ali z desnim klikom na zavihek. Lahko povlečete tudi elemente neposredno v mapo z zaznamki.

  Sodba za Vivaldija

  Ni dvoma, da je Vivaldi odličen brskalnik. Ni potrebe po iskanju razširitev. Skoraj vse rešitve prihajajo s programom. Edina stvar, ki zdaj manjka, je sinhronizacija, vendar je v načrtih razvijalca.

  1. Chrome

  Vodilni na seznamu sodobnih hitrih brskalnikov velja za "Chromium". Prav ta programska oprema je bila priznana že več let zapored z eno od najbolj učinkovitih in najhitrejših. Pros:
 • Tesno integrirano z Googlovimi storitvami.
 • Dostojno delovanje.
 • Preprosto upravljanje zaupnosti spletnega mesta.
 • Veliko dodatkov.
 • Odlična sinhronizacija.
 • Cons:
 • Malo zmeden vmesnik.
 • Lahko slabo naloži računalnik.
 • Od njegove uvedbe leta 2008 je Chrome narasel do te mere, da skoraj 60% uporabnikov namiznih računalnikov potuje s tem brskalnikom.

  Shell in nadzor brskalnika

  Razlog, zakaj je Chrome brskalnik za mnoge ljudi, je očiten -samo ga morajo uporabiti. Hitro se nalaga - samo vnesite podatke v naslovno polje in rezultati se bodo takoj prikazali v zgodbi skupaj z Googlovimi predlogi za dokončanje iskanja na internetu. Te ponudbe imajo obliko spletnih naslovov (na primer, ko vnašate www.gu pop up ponudbe za The Guardian, Gumtree), kot tudi iskalni niz.
  Chrome nima nič drugega kot zavihke, naslovno vrstico, navigacijske gumbe in zaznamke ter menije. Obstaja veliko skritih funkcij, ki izboljšajo videz brskalnika, vendar ne omogočajo vedno enostavne uporabe.

  Ravnanje z zavihki v Chromu

  Chrome takoj prikaže zavihke in se premika med njimi brez nihanj. Vse v brskalniku deluje zelo pripravljeno. V Chromu ni nič nenavadnega pri delu z zavihki, je pa intuitivno, ne glede na to, ali uporabnik preuredi zavihek ali jih izdela za ustvarjanje novih oken. Z desno miškino tipko na zavihku so prikazane privzete nastavitve, na primer popravljanje zavihka (za shranjevanje po ponovnem zagonu brskalnika), podvajanje ali zapiranje tega zavihka ali vseh drugih zavihkov ter možnost dodajanja vseh odprtih zavihkov v zaznamke in shranjevanje na zavihek.

  Produktivnost

  "Chrome" je dovolj hiter program. Brskalnik je dosegel vrh grafičnega testa z ogromnim rezultatom 38084 točk. Lahko reritize vsak portal v 28 sekundah, zato delijo pozitivne ocene iz Opera. Količina uporabljenega pomnilnika je v povprečju 7045 MB na šestih testnih straneh.

  Sodba za Chrome

  Chrome je najboljši sodoben brskalnik. V preteklosti so nekatere različice vsebovale napake, vendar je trenutna hitra in stabilna. Vendar Chrome nima dodatnih funkcij, njegov vmesnik, čeprav čist, skriva številne uporabne module.

  Sorodne publikacije