Elektroinstalacijski izdelki: namestitev

Tehnična organizacija dostopa do električne energije iz navadnih potrošnikov se izvaja s posebnimi napravami. To so dodatki in dodatki, ki uporabniku omogočajo udobno in varno priključitev električnih naprav na vir napajanja. Najpogostejši ožičeni izdelki so precej poznani vtiči s stikalom, kartušami, vtiči itd. Obstajajo pa tudi bolj izpopolnjene naprave, ki niso odgovorne za določeno napravo, temveč za splošno infrastrukturo - na primer v hiši ali stanovanju. V vsakem primeru lahko tudi nepomembna električna oprema povzroči žalostne posledice v primeru nepravilne namestitve ali uporabe.


Namestitev stikalne naprave

Za vnos in distribucijo električne energije v hiši je potreben ti ščit. Zunaj je to majhna kovinska omarica, na katero se izvleče električna obloga in znotraj elektrotehničnih naprav. Namestitev se izvede po izvedbi glavnega električnega napajanja. Prazen ščit je pritrjen z gradbeno okovje - običajno na steno. Nato se vzpostavi povezava. Zaključek vhodnih žic je označen glede na skupino elektrotehničnih naprav, ki jim bodo služili. Nato so žice narejene iz dna predhodno pripravljenega ščita in porazdeljene. Uvajanje se lahko izvede tudi iz zgornjega dela. V tem primeru so vgrajene posebne DIN tirnice. Po tem so nameščenirazstavljivi in ​​ozemljitveni izdelki, kot tudi razdelilno omarico za fazni kabel. Nulta kontura se oddaja na N-vodilu, ozemljitvene žice pa na PE vodilo. V današnjih ščitih je uporabljena modularna montažna konfiguracija, po kateri je postavitev izvedena na račun objemk - ta metoda je primerna z dejstvom, da odpravlja mojstra skrbnih manipulacij s spojinami.

Priprava objave v hiši

Po namestitvi razdelilnika se izvede neposredno razvejanje dovodnih kanalov do stanovanja ali doma. Glavni nosilni element bo kovinska cev. To je nekakšna lupina žice, ki nosi tok. Narejena je iz pocinkane kovinske folije ali traku, ki ščiti linijo pred fizičnimi poškodbami. Ta kontura je položena znotraj votlih stropov in sten. Lahko rečemo, da je to glavna oskrba z električno energijo v eni hiši ali stanovanju. Iz nje se odstranijo žice z majhnim odsekom, ki jih napajajo vtičnice s stikalom in drugimi lokalnimi porabniki. Pomemben element te infrastrukture je zložljiva škatla za izdelke ožičenja, ki služi kot nekakšen distributer omrežja. Njegova značilnost je, da v primerjavi s tipično razvejanjem v isti cevi omogoča začasno povezavo ločenih pip. V bistvu je to enako načelo fiksatorjev na plošči - ni potrebe po trajnih povezavah, kot so pletenice in spoji. Kabel obvezno vstavite skozi ustrezen vtič aliAdapter in poseben segment bosta prejela elektriko.


Pravila za namestitev vtičnic in stikal

V stanovanjskih območjih morajo biti vtičnice nameščene na razdalji do 50 cm od kotov do 30 cm glede na tla. Pri stikalih so nameščeni 1 m od vrat. Na višino so integrirane v 80 cm od talne obloge. Vendar pa je zaradi udobja tudi vgradnja na stopnji 50-60 cm. S posebnimi pravili ožičenje izdelki so nameščeni v kopalnici, v kuhinji, kot tudi v prostorih z visoko vlažnostjo. Najprej morajo biti vtičnice nameščene vsaj 110 cm od tal. V kuhinji je treba držati in oddaljenost od plinovoda - vzdrževati vsaj 50 cm.

Priključitev vtičnic s stikalom

Povezava se izvaja v treh fazah. V prvi fazi se električna energija izklopi na vhodu, da se zagotovi varnost dela. Nato staro stikalo je razstavljeno, če je prisotno. Pritrdilni vijaki se odvijajo, nato pa se naprava lahko odstrani. Nato se namesti nov izdelek. Ta postopek se začne z odvijanjem vijakov, ki držijo ploščo z žico. Konec žic je izpostavljen, nato pa se začne v priključku naprave in zategne z vijakom. Pomembno je vedeti, da je treba namestitev žičnih izdelkov izvajati z največjo možno mero pri ravnanju z žilami. Na primer, pri fiksiranju ni potrebno odlašati s prekomernim naporom. Če obstaja želja po zagotavljanju večje zanesljivosti povezave, potemmožno je narediti krožno spojko, ustrezno upogibno veno. V zadnji fazi se izvede vgradnja ohišja v podprevoznike. Delovanje poteka s popolnimi vijaki - glavna stvar v tem delu, da se ohrani pravilen položaj naprave po nivojih.
Upoštevanje varnostnih predpisov
Vse manipulacije z električnimi napravami se izvajajo samo v pogojih popolnega izpada električne energije. Istočasno je treba vsakokrat pred vsakim stikom z golimi deli integriranega produktnega omrežja preveriti napetost s posebnim indikatorjem - za to lahko uporabite multimeter. Prav tako je treba vzdrževati pravilen tokokrog preklopne povezave. Priporočamo montažo ožičenja v skladu z risbami v dokumentaciji. Včasih se sheme uporabljajo na hrbtni strani izdelkov. Za zagotovitev, da je naprava po namestitvi ohranila svojo fizično integriteto in pravilno delovanje, je treba pravilno izračunati obremenitev. Še enkrat, dovoljene omejitve so običajno navedene v dokumentih za pripomočke ali na primeru.

Proizvajalci dodatkov za ožičenje

Trg elektrotehničnih naprav je dovolj širok, da lahko vsakdo najde najboljšo rešitev za svoje potrebe. Vendar pa ni toliko kakovostnih izdelkov. V tem smislu je treba izpostaviti podjetja, kot so SVEN, ABB in Legrand. Za izdelke SVEN je značilna kakovost tehnične izvedbe dodatkov. Razvijalci uporabljajo visokokakovostno pocinkano jeklo, poskusite zoblikovne rešitve za primere in nudijo večplastne zaščitne prevleke. Podobne prednosti naprave ABB. Elektroinstalacijski izdelki tega podjetja izpolnjujejo prve standarde kakovosti, se razlikujejo po trajnosti, rafiniranih oblikah in slogu izvedbe. Izdelki podjetja Legrand so že dolgo znani električarjem. V tem primeru je mogoče poudariti aktivno uvajanje visokih tehnologij in podporo osnovni kvalitativni ravni.

Sklep

Inženirska oprema stanovanja ali hiše nosi veliko odgovornost - in ne le udobje, ampak tudi varnost. Zato na takih sistemskih komponentah ni vredno varčevati. Priporočljivo je, da najprej uporabite izdelke Legrand, SVEN, ABB ali druge podobne izdelke. Prav tako bo nepotrebno izračunavati možnosti za uporabo visokotehnoloških rešitev. Morda bo to vključevanje elektrotehnike v sistem "pametnih" hiš ali širitev osnovne funkcionalnosti tradicionalne električne infrastrukture.

Sorodne publikacije