FTPS protokol: opis, podpora in funkcije

Izmenjava podatkov se je pojavila na internetu. Toda pojav svetovnega spleta je razširil obseg nalog izmenjave informacij. Protokol FTP je osnovni, skupaj s pošto in www. Zagotavlja prenos informacij in ne dostop do datotek. FTP prenos na začetku ni bil varen, vendar protokol FTPS, ki deluje na šifriranem protokolu SSL, zagotavlja varen prenos podatkov. To vam omogoča zaščito obeh ukazov in prenesenih podatkov.

Opis protokola FTPS

FTPS strežniki zagotavljajo certifikate za javne ključe. Običajno so ustvarjena z orodji Unix ali prilagojenimi orodji Windows, kot je OpenSSL. Vsako potrdilo mora podpisati certifikacijski center. V nasprotnem primeru odjemalec FTPS ustvari opozorilo. Podatki se lahko kodirajo na ravni kanala (ukazi in /ali podatki). Protokol FTPS uporablja dve povezavi:
 • en prenos podatkov;
 • Drugi - strežniški ukazi in strežnik odgovori na njih.
 • Če se uporablja šifriranje na osnovi SSL, številka vrat za izmenjavo podatkov ni na voljo.
  Dostop do FTP je uporaba pravilnika, ki opisuje povezavo računalnikov in upravljanje povezav, datotek in prenosov datotek. Protokol določa, kako lahko različni računalniki hkrati (na daljavo) uporabljajo datoteke v splošnem omrežju. Internetni protokol FTP je namenjen zagotavljanju različnih računalniških platform, ki delujejo pod različnimi operacijskimi sistemi, sposobnost za učinkovitoizmenjujejo vse vrste datotek.

  Protokol FTPS omogoča izmenjavo binarnih in besedilnih datotek, format kodiranja pa ni pomemben. Pomembno je, da razume, kaj pošilja in sprejema stranko.

  Delovanje strežnika FTPS

  Običajno so povezave FTPS izdelane s posebnimi programi, kot so WinSCP, Far, Total Comander, FileZilla itd Povezovalni niz izgleda takole:
 • Protokol: //Ime @ Host: password @ host. ua: 21.
 • Vsaka aplikacija, ki zagotavlja povezavo, lahko izpolni dejanska polja na svoj način. Za vsako povezavo pa morate vedeti:
 • ime povezave (prijava, vzdevek);
 • geslo za povezavo;
 • Ime gostitelja FTP /FTPS;
 • številka vrat.
 • Obstajajo tudi anonimne povezave FTP /FTPS, vendar nimajo praktične vrednosti.
  Odjemalec FTPS lahko vzpostavi povezavo s strežnikom v eksplicitnih ali implicitnih načinih. V prvem primeru je navadno nameščena navadna povezava FTP. Za pošiljanje zaupnih informacij, kot so gesla, odjemalec pošlje zahtevo za preklop na varno povezavo FTP. Po uspešnem dogovoru (SSL) je med stranmi za povezavo (strežnik, odjemalec) nameščena varna ukazna vrstica.

  V drugem primeru odjemalec in strežnik začneta izmenjavati podatke v varnem načinu. Besedilne informacije se nato prenašajo v šifrirani obliki.

  Aktivni in pasivni FTP

  Delo s strežnikom FTP je lahko dveh vrst:
 • Aktivno. Nato se sproži prenos informacij, odjemalec zasliši vrata TCP in ga prenesepodatkov na strežnik: katero pristanišče posluša. Strežnik odpre povezavo TCP z vrati, ki jo določi odjemalec. Nato se podatki pošljejo prek te povezave.
 • Pasivno. Odjemalec obvesti strežnik o pripravljenosti za prenos podatkov, strežnik pa začne spremljati nespecifična TCP vrata in o tem obvesti stranko. Odjemalec nato odpre TCP povezavo do vrat, ki jih je določil strežnik, izmenjava podatkov pa poteka prek te povezave.
 • FTP povezava

  Sprejeta za uporabo s sredstvi FTP za uporabo posebnih programov, ki zagotavljajo FTP. Včasih pa potrebujete popoln nadzor nad strežnikom in uporabo ukazov tega protokola v skladu z vašim načrtom.
  To lahko storite zlasti v okolju Windows z vnosom ukaza:
 • ftp "Ime strežnika".
 • Zato boste morali vnesti ime in geslo, znani strežnik "Ime strežnika". Seveda v tem imenu ni nobenih citatov, nobenih ruskih pisem. To je običajno ime spletnega vira, ki deluje kot strežnik FTP. Opozoriti je treba, da lahko strežnik FTP zagotovi več kot en dostop in ne več kot en vir. Značilno je, da par - ime /geslo - omogoča dostop do določenega datotečnega sistema za določen arhiv datotek ali spletnega mesta. Na splošno se je FTP že dolgo uporabljal za dostop do datotečnega sistema spletnega mesta, ne pa za nalaganje /razkladanje shranjenih podatkov. Njihov prenos je še vedno pomemben, vendar se v zadnjih letih vedno pogosteje razvijajo orodja za delo s spletnimi mesti, ki omogočajo razvoj spletnih virov na lokalni ravni.strežnik in zagotavlja sinhronizacijo lokalnega datotečnega sistema z istim sistemom, ki je gostitelj na gostitelju.

  V tem kontekstu dostop FTP omogoča dostop do korena spletnega mesta, kar vam omogoča manipulacijo njegovih strani: urejanje, dodajanje, brisanje.

  Primer: povezava s strežnikom FTP

  V tem primeru (rumeno ozadje) se ukaz ftp vnese na odjemalskem računalniku v operacijskem sistemu Windows. Strežnik sporoči svoje podatke in predlaga, da se zagotovi uporabniško ime. V tem primeru (zeleno ozadje) je ime "SCi_WMiX_22G (a) wmix.isv.by". Dostop ni anonimen in strežnik zahteva geslo. Če želite po uspešni povezavi preveriti ukaz "ls", se prikaže trenutni imenik.
  Navadno se omrežni protokol FTP ne uporablja na tako nizki ravni. Za to je veliko bolj priročno uporabljati namenske programe. Skoraj vse zagotavljajo priročno in varno povezavo ter omogočajo pošiljanje /prejemanje datotek, ustvarjanje map, premikanje, brisanje in izvajanje običajnih operacij na običajen način, kot v lokalnem datotečnem sistemu.

  Ukazi FTP /FTPS

  Protokol FTPS se izboljšuje, zato seznam ukazov in njihovih imen (pridobljenih pri iskanju internetnih virov) še zdaleč ni enak kot orodje, ki ga morate uporabiti za dostop do vira FTP.
  Najboljši način za določitev seznama razpoložljivih možnosti je vnos ukaza za pomoč.
  Mimogrede, uporaba protokola FTP je nevarna z vidika spletnih napadov in podatkovprenašajo odprto. Protokol FTPS je zaščiten. Vendar pa se je treba zavedati, da dejanja uporabnika ne omogočajo ponovnega zagona. Odstranjevanje ali premikanje datoteke z ustvarjanjem mape na napačnem mestu ali z napačno ime lahko poškoduje datotečni sistem strežnika FTP. Pravzaprav se strežnik ne more poškodovati. Vendar mora biti dostop, ki ga zagotavlja določenemu datotečnemu sistemu, pravilno uporabljen.

  Sorodne publikacije