Podpora za Windows XP: funkcije in zahteve

Ne tako dolgo nazaj, spori zaradi prekinitve izdaje Microsoft Update za Windows XP, kot je bilo napovedano leta 2009, niso zastali med uporabniki po vsem svetu. In tukaj je podjetje uradno objavilo, da bo obnovljena podpora za Windows XP. Odločitev je sama po sebi popolnoma brez primere. Toda ali je vse brez oblakov?

Microsoft je obnovil podporo za operacijski sistem Windows XP: s čim je bil povezan?

Sam operacijski sistem je bil izdan leta 2001 in je danes praznoval svojo 16. obletnico. Izraz za programski izdelek je pomemben.


Windows XP je od svoje izdaje takoj pridobil veliko popularnost, ne le med navadnimi uporabniki, ampak tudi v korporacijah, ki so ga uporabljale (in ga uporabljajo za svoje potrebe. Odločitev o podaljšanju podpore je bila na splošno sprejeta pod pritiskom javnosti (kot se verjame ) Mnoga podjetja in redni uporabniki so se zaljubili v sistem za njegovo zasnovo, preprostost dela in tako imenovano "zaščito pred udarci", ki se ni mudi, da bi jo zapustil v prid novemu razvoju.
Vendar je to samo ena stran vprašanja. Kot se je izkazalo, je Microsoft obnovil podporo za Windows XP ne samo iz tega razloga. Vse je veliko resnejše. Bistvo je, da številni POS-terminali in bankomati (če ne absolutne večine) po vsem svetu uporabljajo različico XP kot svoj operacijski sistem. Sklep sam po sebi predlaga: če varnostni sistem ne bo pravočasenprejemanje posodobitev za luknje, kramp ali napadi virusov lahko povzročijo milijarde izgub.


Praktično enako stanje je opaziti v podjetniškem sektorju, kot na svetovni ravni, mnoga podjetja uporabljajo te spremembe za organiziranje lastnih informacijskih in omrežnih struktur. Z drugimi besedami, podpora za operacijski sistem Windows XP zahteva, da so v zraku. Če ne, potem se bo vse to spremenilo v nepredvidljive stroške podjetij (kakšni so dobri in sodni stroški, če se obrnejo na sodišča, zanikajo veljavnost prenehanja izdaje posodobitev).

Kakšni so pogoji nadaljnje podpore in sistemskih zahtev?

Kar zadeva čas, ki ga je Microsoft potreboval za odločitev o podaljšanju objave posodobitev, je bil prvotno imenovan 2019, aprila 2017 pa je bilo navedeno, da bo podpora veljala do leta 2022. V zvezi z zahtevami, ki veljajo za sistem vseh sprememb, nič posebnega. Praviloma je dovolj, da je nameščen glavni sistem in obvezna posodobitev kot tretji servisni paket (SP3). Pravzaprav, skoraj vsakdo, ki še vedno uporablja ta operacijski sistem, in tako dolgo nazaj to posodobitev je nameščen. V zvezi s tem se zdi, da ni predvidenih nobenih težav.

Kaj bo posodobitev: neodgovorjena vprašanja

Vendar kljub uradni izjavi, da še naprej podpira operacijski sistem Windows XP, veliko vprašanj ostaja brez odgovora, Microsoftovi strokovnjaki pa se ne mudi, da bi razkrili svoje načrte.
Na primer, popolnoma nejasno je, kako se bo izvedla prenos in namestitev posodobitev (v samodejnem načinu, neposredno z uradne strani ali v obliki dodatnih paketov storitev). Veliko ljudi se sprašuje, zakaj je Windows XP poln ali razširjen, na katere segmente bo vplivala nadgradnja (samo varnostna orodja ali celoten sistem kot celota). Nič manj nujno za mnoge je vprašanje, ali bo mogoče namestiti sistem iz nič brez uporabe ključev, kot je predvideno za spremembe 8 in 10. Na splošno, medtem ko ni jasne jasnosti.

Kaj pa razvijalci programske opreme?

Nič manj zanimivo je, kako se razvijalci programske opreme odzovejo na takšno odločitev, saj so mnogi od njih že dolgo preusmerjeni na novejše sisteme, vključno z uspehom sistema Windows 10, ki se bistveno razlikuje od XP.
Prvič, eno od glavnih vprašanj ni povezano z aplikacijami (v sistemih nad njimi in tako lahko deluje v združljivosti Windows XP), ampak z gonilniki. Jasno je, da različica XP za delo s sodobno opremo preprosto ni prilagojena (velike količine RAM-a, velikosti trdih diskov itd.). Na žalost to vprašanje ostaja neodgovorjeno. Vendar pa je po mnenju številnih strokovnjakov enostavno predvideti, da se bo podpora leta 2022 trajno ukinila, tako da bo programska oprema z usmeritvijo za obdobje njene uporabe trajala le pet let, v celotnem obdobju.vidljivost bo enota. In to je daleč od dejstva, da bodo med njimi glavni razvijalci ali glavni akterji na trgu "železa" (matične plošče, procesorji, RAM-i, trdi diski ali grafični pospeševalniki).

Podpora za Microsoft Windows XP: Kako prisiliti sistem, da namesti posodobitve, če niso nameščene neposredno?

Nazadnje, nekaj besed o tem, kako narediti, če nameščanje posodobitev ni izrecno določeno. Načeloma je to, kar imenujemo "taksist", lahko v sedanji obliki.
Za to je dovolj, da uporabite standardni "Notepad" test urejevalnik in napišete vse tri vrstice (brez ločil):
  • Windows Registry Editor različice 500;
  • [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMWPAPosReady];
  • "Nameščen" = dword: 00000001.
  • Potem morate datoteko s podaljškom REG shraniti na seznam Vse vrste datotek in ročno vnesti podaljšek. Nato morate zagnati samo datoteko registra, potem pa se bo odstranila prepoved neposredne namestitve posodobitev, na primer za navadne uporabnike domačih računalnikov.

    Namesto naknadne misli

    Še je treba dodati, da še vedno ni povsem jasno, kako smotrno bo razširiti podporo za Windows XP. Na splošno za domače uporabnike ni usmerjen. Zdi se, da je odločitev res zahtevala javnost. Pravzaprav je vse veliko bolj zapleteno, še posebej, če upoštevamo uporabo tega operacijskega sistema na POS-terminalih in na bankomatih. Jasno je, da bo zamenjava operacijskega sistema na bankomatih po vsem svetu stala precej okrogle vsote. Todavsekakor pa bo treba to storiti. Zato je rešitev videti kot nekakšna vmesna povezava, ki bo preprosto osvojila čas, ki je potreben za popolno ponovno opremljanje terminalov z novo programsko opremo ali podobno zamenjavo za velike korporacije.

    Sorodne publikacije