FTPS vrata - kaj je to?

Mnogi od nas so uporabniki računalnika, vključno z internetom. Tudi zdaj, ko berete ta članek, uporabljate internetne storitve, ki vključujejo veliko protokolov, vključno z varnostnimi protokoli, ki uporabnike ščitijo pred vsiljivci. V našem članku bomo poskušali povedati, kaj je pristanišče FTPS in kako to vpliva na našo varnost.

Zakaj potrebujemo FTPS

Standardni protokol FTP je struktura prenosa datotek brez šifriranja, ki ogroža vse vrste kraje podatkov, ko se prenašajo s strežnika na strežnik in računalnik. Preden se je pojavil FTPS, so hekerji pogosto uporabljali to funkcijo za lastne namene. Tukaj se lahko sklicujete na dejstvo, da se je pojem "hacker" pojavil ne tako dolgo nazaj, kot je internet sam, in mnogi niso niti pomislili, da je pojav varnih protokolov precej enostaven za prehod.


Po odkritju te ranljivosti s strani številnih uporabnikov je bilo to javno objavljeno, nato pa je bilo leta 1996 sklenjeno, da se nadomesti metoda FTP, namreč zaplet njegovega hekanja. Rešitev je bila, da so bili podatki najprej šifrirani prek TLS ali SSL in nato preneseni samo v roke FTP. Združevanje teh metod je ustvarilo nov protokol, imenovan FTPS (File Transfer Protocol + SSL). STL deluje na tak način, da je po sprejemu po obdelavi skoraj nemogoče dešifrirati, ne da bi imel poseben ključ, ki je dekodirnik sporočil. Tako je dobil standardni protokol FTPosebni kodirnik, ki je sposoben večkrat zagotoviti navaden prenos podatkov na ravni navadnih uporabnikov in na ravni podjetja.


Kako prenesti strežnik v vrata FTPS

Kot veste, je FTP protokol za prenos informacij v obliki datotek, ki uporabljajo načelo odjemalec-strežnik. Strežnik FTP je specifično skladišče za datoteke, shranjene na internetu. Sam strežnik je isti (praktično) osebni računalnik, ki ima več kot nekajkrat prostora na disku in pomnilniku RAM. Kot operacijski sistem na strežniku je mogoče namestiti tudi preprost operacijski sistem Windows 7, vendar ne bo razkril njegovega polnega potenciala in zato uporablja najnovejše različice Windows Serverja. Po videzu so poenostavljeni in ne podpirajo iger, vendar so še vedno operacijski sistemi. Storitev Filezilla omogoča povezovanje s strežnikom FTPS. Pojdite na uradno spletno mesto in prenesite program, nato ga zaženite in pojdite na parametre TLS /SSL, kjer morate ustvariti nov varnostni certifikat. To se naredi enostavno in brez veliko truda - samo izpolnite zahtevana polja. Opozoriti je treba, da so ta vrata varnejša od vrat strežnika FTP.

Kako pristanišče deluje

Izrazi in pojasnila niso dovolj za razumevanje celotnega pojma, kako so podatki iz strežnika šifrirani in nato poslani drugemu strežniku. Naslednji algoritem pojasnjuje, kako deluje pristanišče FTPS:
 • Posebna zahteva za CSR je poslana, ki pravi, da stranka zahteva šifriranje določenih podatkov.
 • Strežnik na zahtevo pripravi načrt šifriranja (algoritem, če je bolj natančen). Odjemalec-strežnik ima certifikat SSL in ključ za dešifriranje podatkov.
 • Ob prejemu potrdila stranka prejme potrdilo, in sicer informacije, ki jih vsebuje, po katerem se preverjanje potrdila opravi na strežniku.
 • Če se potrdila ne ujemata, se pošlje koda napake, v kateri je naveden vzrok nedoslednosti. Če so potrdila enaka, se ustvari poseben ključ seje, nato pa se pošlje na strežnik, kjer slednji s tem ključem šifrira vse datoteke, ki se prenašajo med stranko in strežnikom.
 • To načelo šifriranja zagotavlja največjo varnost podatkov.

  Zaključek

  Uporaba varne povezave med odjemalcem in strežnikom zagotavlja maksimalno shranjevanje vaših podatkov, prav tako pa tudi protokol FTPS. Upamo, da zdaj razumete, kaj predstavlja vrata FTPS in kako se razlikuje od navadnega FTP-ja.

  Sorodne publikacije