Kaj so protokoli FTPS in SFTP?

Mnogi uporabniki osebnega računalnika ne sumijo, da obstaja veliko protokolov, ki zagotavljajo njihovo varno bivanje na internetu. Samo napredni uporabniki vedo, katera vrata in certifikati so in kako jih učinkovito uporabljati. V članku bomo razpravljali o protokolu FTPS, njegovih razlikah in skupnih značilnostih s SFTP.

Uvod

Sodobni svet je popolnoma prekrit z internetno mrežo. Predstavlja nov svet, ki lahko naenkrat poveže vse, pogovori z najdražjimi, čim bolj poenostavi življenje. Vendar ne pozabite, da obstajajo ljudje, ki uporabljajo celo najboljši izum v škodo drugih. Imenujejo se hekerji. Razumeli so, kako je organiziran internet, in spoznali možne načine upravljanja z njim. S preprostim prenosom datotek s strežnika na odjemalca lahko hekerji zajamejo celoten račun korporacije.


Seveda ne pozabite, da obstajajo ljudje, ki skušajo varovati navadno brskanje po internetu in tudi prenos podatkov podjetja. Protokol FTPS, o katerem bomo govorili, je bil običajen FTP protokol, ki je odgovoren za prenos informacij od strežnika do odjemalca. Pri prenosu datoteke na primer računalnik uporablja protokol FTP, ki omogoča nalaganje. Njegova precejšnja pomanjkljivost je bila, da ni imela šifriranja podatkov in sploh ni bilo, zato prestrezanje prenosa podatkov ni postalo težko.

Kako deluje FTPS

S pojavom FTPS (File Transfer Protocol + SSL), internetna povezava medstrežnik in odjemalec je postal veliko varnejši. Če hekerski napadi prestrežejo nekaj kosov kode, datoteke ali celotne datoteke, iz teh podatkov ne morejo pridobiti ničesar. Vse je zelo preprosto, a briljantno: preden se datoteka odpre stranki v računalniku, je šifrirana s SSL. Če odprete takšno datoteko, ki je šifrirana, potem poleg nečitljivih znakov ne boste videli ničesar. Če želite razumeti načelo dela, razmislite, kako strežnik in odjemalec sodelujeta s protokolom FTPS:


 • Odjemalec (na primer, računalnik pošlje zahtevo za šifriranje podatkov, ki jih potrebuje, po tem pa nekatere
 • Ko je zahtevek dostavljen strežniku, se določi, kako bo datoteka šifrirana, in sicer njen algoritem, po katerem se odjemalcu pošlje poseben ključni SSL certifikat za dokončanje naslednjega koraka.
 • Uporaba ključa, pridobljenega s strežnika, Čitalnik ima možnost, da prebere informacije v potrdilu (obstajajo navodila), po katerem se preveri ujemanje ključa
 • Če se tipke ne ujemajo ali so datoteke poškodovane, se postopek prekliče in strežnik prejme kodo napake. uspešno ujemanje ključev je operacija prenosa šifriranih podatkov.
 • Prejete podatke je mogoče dešifrirati, samo z uporabo tega ključa ni druge možnosti. Ta možnost zagotavlja največjo varnost podatkov, za razliko od običajnega FTP-ja.

  FTPS ali SFTP?

  Za začetek morate ugotoviti, kajje to SFTP? Protokol za prenos datotek SSH je poseben omrežni protokol, ki se uporablja izključno za prenos zahtevanih datotek v enega od možnih zaščitenih tokov podatkov. Najpogosteje se uporablja v sistemih z naslednjim imenom - FTPS Windows 2008 R2 SSL. Njena glavna naloga je interakcija z drugimi omrežnimi protokoli, kot tudi za varno prenašanje datotek med strežnikom in odjemalcem.
  SFTP Pros:
 • Možna je le ena povezava;
 • povezava bo vedno vzpostavljena;
 • katalogi so dobro zasnovani, zato jih je mogoče brati za računalnike;
 • visoka funkcionalnost.
 • FTPS Pros:
 • je zelo priljubljen pri ustvarjanju strežnikov;
 • Oseba ne more prebrati sporočila zaradi posebne vrste šifriranja;
 • samodejno podpira številne komunikacijske verige, ki uporabljajo internetno povezavo.
 • V nekaterih primerih lahko kombinirate te metode in dobite FTPS SFTP. Zato se ustvari sistem z zelo visoko varnostjo, vendar se lahko hitrost povezave nekoliko zmanjša.

  Sklep

  Upamo, da ste v tem članku izbrali en protokol prenosa podatkov za dva strežnika. Treba je omeniti, da sta obe metodi zelo učinkoviti, vsak ima svoje prednosti in slabosti.

  Sorodne publikacije