Pregled grafičnih kartic ATI Mobility Radeon HD 4200

Grafična kartica ATI Mobility Radeon HD 4200 je rešitev, ki temelji na čipu AMD M785G (integriranem). Značilnosti te vgrajene grafike skoraj popolnoma sovpadajo s parametri starejše rešitve - HD 3200. To je prejšnja integrirana kartica. Oglejmo si glavne značilnosti te integrirane rešitve, pa tudi rezultate testiranja iger in najuspešnejših prenosnih računalnikov, ki temeljijo na tej kartici.

Parametri

Ne smemo pozabiti, da danes na tem čipu ni zgrajenih nobenih prenosnih računalnikov. Grafična kartica je bila izdana že zdavnaj, in tudi v času izdaje se ni mogla pohvaliti z visoko produktivnostjo. In v času njegove izdaje, bi se lahko imenuje nov z zelo velikimi odsek, saj značilnosti ATI Mobility Radeon HD 4200 skoraj popolnoma sovpada s parametri kartice HD3200 iz ATI. Delno zaradi te odločitve kupci niso bili zelo dobro sprejeti.


Jedro kartice je narejeno na 55-nm procesu, njegova frekvenca pa je 500 MHz. Tu se uporabljajo samo 4 tekstovne bloke in 40 tokovnih procesorjev. Širina vodila je 64-bitna, frekvenca 400 MHz (na 800 MHz). Nova in edinstvena tehnologija, ki se uporablja v novi kartici ATI Mobility Radeon HD 4200, je ATI Stream. Gre za nekakšno analogno tehnologijo CUDA podjetja Nvidia, ki je omogočila uporabo virov grafične kartice za grafične izračune. Do takrat je bilo zelo malo programov, ki bi podpirali to tehnologijo, vendar so sčasoma postali več. Pojavila se je tudi podpora za različico HDMI 1.3 (namesto zastarele različice v1.2),tako, da je mogoče 8-kanalni visokokakovostni zvok oddajati neposredno v televizor.


Tudi grafična kartica ATI Mobility Radeon HD 4200 je uporabila posodobljeno različico dekoderja UVD 2, ki pri umikanju vsebine HD uporablja več virov grafičnega jedra. To odstrani del obremenitve iz procesorja. Zanimiva je tehnologija ATI PowerPlay, ki lahko dinamično spreminja frekvenco grafičnega jedra glede na obremenitev. Rezultat tega je prihranek energije v stanju pripravljenosti prenosnega računalnika. Tehnologija vam omogoča varčevanje z energijo baterije, kar je izjemno pomembno za delovanje naprave brez povezave. Rezultati testov integrirane ATI Mobility Radeon HD 4200 kartice so pokazali, da je sposobna reproducirati sodobne igre z udobnimi FPS vrednostmi pri ločljivosti 1024x768. Najbližji konkurent tej grafični kartici je integrirana grafična kartica Intel GMA 4500MHD, ki je slabša od uspešnosti obravnavanega modela Radeona.

Testiranje v igrah

Vsekakor je mogoče reči, da kartica ni način, da bi zagotovili stabilen visok FPS v sodobnih igrah. Toda igre, ki so se pojavile leta 2004 in 2005, lahko "povlečejo". Vsaj priljubljeni FEAR pri povprečnih nastavitvah grafike bo pokazal povprečno 23 FPS. Visoke nastavitve istega FEAR-ja so v tem grafu "nedonosne". O igrah, ki so se pojavile v obdobju 2006–2009, sploh ni treba govoriti. Sistem s to grafično kartico lahko potegne samo igro Devil May Cry pri nizkih nastavitvah z bolj ali manj normalno FPS (okoli 20 slik na sekundo), vendar tudi takrat, artefakti in "zaviranje" v igrah niso izključeni. Ampak zaPriljubljeni strežniki ATI Mobility Radeon HD 4200 ali Crysis ali Battlefield očitno ne bodo dovolj. Samo stare in nezahtevne igre bodo na sistemih s to grafično kartico.
Prenosniki, ki temeljijo na tem adapterju
Med prenosniki, ki delujejo na tem čipu, so najbolj uspešni modeli:
 • HP ProBook 6545b z AMD Turion II procesorjem in 4 GB RAM-a.
 • Toshiba Satellite C650D z dvojedrnim procesorjem AMD Athlon II in 3 GB pomnilnika za uporabo.
 • Asus K51AE z procesorjem AMD V-serije M120 in 2 GB OPERATING memory.
 • HP Compaq 625 z CPU AMD Turion II Ultra in 3 GB OPERATING memory.
 • Vsi ti modeli niso bili izdelani za igre, postavljeni so bili kot pisarniške ali domače rešitve za delo in deskanje po internetu, nič več.

  Sklep

  Ta integrirani čip v jedru procesorja v času izdaje ni bil najboljša rešitev, bolj pa po njej ni postal. Zdaj je ni mogoče kupiti ločeno, s tem čipom lahko najdete samo stare prelomljene ali celo delovne prenosnike. Zdaj se ne proizvajajo več in se ne prodajajo le ročno.

  Sorodne publikacije