Fotoaparat Sony DSC W830: opis, specifikacije

Sonyjev Cyber-shot DSC W830 je kompaktni fotoaparat srednjega razreda s senzorjem CCD velikosti 201 milijona slikovnih pik in 8-kratnim optičnim zoomom, ki je bil predstavljen v začetku leta 2014. Fotoaparat je opremljen s 27-palčnim zaslonom in omogoča snemanje videoposnetkov z visoko ločljivostjo 720p Optična stabilizacija slike je zagotovljena. Ni ročnega nadzora izpostavljenosti, obstaja pa funkcija za samodejno zaznavanje in nasmeh. Fotoaparat se je pojavil sočasno z modeloma W800 in W810, ki nudita podoben nabor funkcij in specifikacij s 5x in 6x optičnim zoomom. Serijo WX odlikuje veliko povečanje, senzor CMOS, širši nabor funkcij in povezljivost Wi-Fi. Na splošno se Sony DSC W830 ujema s svojo privlačno ceno 100 $. Toda ali je kamera še boljša?


Oblikovanje

Fotografski navdušenci, ki potrebujejo kompaktni fotoaparat, se z lahkoto prilegajo v žepke srajc ali kavbojk, ne bodo razočarani s Sony W830. Fotoaparat je zelo majhen, za nekaj milimetrov manjši od širine in višine (93 x 53 mm) kot COOLPIX S3600 in nekaj gramov lažji (122 m). Dejstvo je, da je njegova debelina 23 mm, 3 mm večja od Nikonove kamere, vendar je to posledica napredovanja leče, primer Sony DSC W830 pa je še nekoliko tanjši. Model ni tako okrogel. Ima ravno zgornjo ploščo, ki se v kombinaciji s štrlečo lečo ne zdi zelo moderna in elegantna. Poleg tega fotoaparat ni zelo multifunkcionalen. Zgoraj je srebrno stikalo za vklop, dobro kombiniranosrebrna palica ob zgornji plošči. Nato se sprosti sprožilec. Ni obroča za nadzor povečave. To lahko storite s stikalom na zadnji plošči. Spodnji gumb je v obliki ovala in kot stikalo ne stoji za ohišjem. Glede na povratne informacije uporabnikov je to vir težav. Prvič, gumb ni tako enostavno najti, če ga ne gledamo, in drugič, razdalja polovičnega klika, ki aktivira samodejno ostrenje in merjenje osvetlitve, je zelo majhna. Zaradi tega je zelo enostavno naključno posneti sliko, če je le potrebno določiti osvetlitev ali se osredotočiti na predmet.


Stikalo za zadnji zoom se nahaja za zgornjim desnim kotom. Spodaj je 4-smerna nadzorna plošča, okoli katere so menijske tipke, predvajanje in brisanje. Na desni je črni plastični drsnik preklopni načini. Ima 3 položaje, vrh katerih ustreza trenutnim nastavitvam menija. V srednjem položaju se aktivira panoramski način, spodnji pa videoposnetek, katerega začetek in konec lahko izvedete s pritiskom na sprožilec.

Zaslon

Desno od krmil zadnje plošče je vklopljen 27-palčni zaslon z ločljivostjo 230 tisoč pik. V sobi in v temačnih dneh ponuja veliko možnosti za komponiranje in reproduciranje fotografij, vendar slika ni zelo svetla. Relativno nizka ločljivost zaslona Sony DSC W830 ne povzroča preveč težav z povratnimi informacijami uporabnikov, saj meni lahko izbere boljši prikaz, čepravje veliko manj kontrast in zato otežuje gledanje v svetlih pogojih. Prednost ni tako velika, da bi žrtvovala moč baterije.

Trajanje trajanja baterije

S standardno ločljivostjo Sony Cyber-shot DSC W830 omogoča snemanje 210 posnetkov. COOLPIX S3600 z 230 okvirji izgleda veliko bolje - to je precej povprečen indikator za ekonomično kompaktnost. Baterija se polni v fotoaparatu, bodisi s priloženim polnilnikom, bodisi s priključitvijo na prenosni računalnik ali drug ustrezen vir napajanja s priloženim kablom USB. Lepo je videti, da se Sony odmika od svojih blagovnih priključkov, saj to pomeni, da lahko uporabite standardni Micro B kabel, serijska vrata in AV izhod pa se nahajata na dnu, kar je nekoliko nenavadno.

Flash

Sony DSC W830 je opremljen z vgrajeno bliskavico, ki je nekoliko nad in na levi strani objektiva. Njegov največji doseg pri širokem kotu objektiva je 32 m, kar je 30 cm manj kot COOLPIX S3600, vendar je razlika precej majhna. Določene razdalje so izračunane pri občutljivosti ISO 1600. Če se zmanjša, bo delovna razdalja veliko krajša - manj kot 1 m pri ISO 100. Vendar pa bliskavica zagotavlja dovolj svetlobe za bližnje predmete in se lahko uporabi kot polnilo.

Zaključek

Sony DSC W830 je preprost fotoaparat. To je izjemno kompakten z 8-kratno povečavo. Obstajajo modeli z velikim povečanjem, vendar imajo običajno večje telo in višje stroške. Na voljo je tudi veliko število funkcionalnih kamermožnosti, vendar nimajo 8x optike. Čeprav fotoaparat nima visokih zmogljivosti, zdravi točno tam, kjer je potreben. Kakovost slike zagotavlja 20MP senzor, ki je zelo ugoden za svoj cenovni razred. Če želite imeti večji in jasnejši zaslon, Wi-Fi, hitrejšo bitno hitrost, ločljivost 1080p videa in več učinkov, bo treba povečati proračun. Toda tisti, ki jasno razume, da prejme kompakt z povečavo 8x in osnovnim naborom funkcij, bo Sony DSC W830 zagotovil vse, kar je obetajoče, in to je seveda priporočljivo.

Sorodne publikacije