Napaka Reboot in izberite zagonsko napravo pravilno: razlogi, popravki

Videz sporočila na zaslonu, ki vsebuje napis Reboot in izbere ustrezno zagonsko napravo, veliko uporabnikov temeljito predstavlja slepo ulico. Zagon operacijskega sistema ni mogoč. Toda zakaj? Nato predlagamo, da razmislimo o bistvu te računalniške napake in uporabimo nekaj najpreprostejših rešitev za njeno odpravo. Ampak za njihovo uporabo na prvi, vsaj približno treba vedeti, kaj dejansko povzroči tako neprijeten neuspeh.

Napaka Reboot in izberite ustrezno zagonsko napravo: kaj je to?

Pravzaprav je treba samo naravo napake preučiti z vidika popolnoma tehničnega prevoda, prikaže se sporočilo.
V tem primeru predlaga ponovni zagon računalnika in pravilno izbiro zagonske naprave. Na splošno je prikaz takega sporočila pokazal, da zagon OS s trdega diska ni mogoč. Mimogrede, druga vrstica v sporočilu predlaga, da vstavite zagonski medij in zaženete zagon iz njega. Tukaj je treba razumeti, da na disketah za obnovitev obstaja veliko zanimivih orodij za reševanje takšnih težav (na primer v ukazni vrstici). Ampak vse je v redu.


Možni vzroki za napako

Toda zakaj obstaja situacija, ko se pojavi sporočilo z besedilom Reboot in izbere ustrezna naprava za zagon? V najenostavnejšem in popolnoma nepomembnem primeru je to mogoče samo zaradi dejstva, da je uporabnik nastavil zagonsko prednost v BIOS-u za izmenljivo napravo, in med ponovnim zagonom ga je samo pozabil odstraniti izpogon ali vrata. Ampak samo ti problemi niso omejeni. Med najpogostejšimi razlogi za pojav besede Reboot in izbiro pravilne zagonske naprave je mogoče razlikovati:
 • nastavitve primarnega sistema (BIOS /UEFI) niso uspele;
 • napake ali poškodbe trdega diska;
 • Kršitev sistema nakladalnika;
 • prodiranje v sistem virusov;
 • napaka napajanja itd.
 • Nastavitve BIOS-a in možnosti zagona sistema

  Najprej morate preveriti nastavitve BIOS-a. V tem primeru je vprašanje obnove sistemskega zagona po preverjanju nameščenih komponent, kot prva naprava označiti trdi disk sam.


  To storite v razdelku Boot, kjer je izbrana vrstica, ki vsebuje opis, kot je Boot device priority ali Boot sequence. Tukaj morate najprej postaviti trdi disk ali uporabiti izbirne tipke navzgor /stran navzdol v prvi vrstici. Ni treba posebej poudarjati, da morajo biti nastavljeni parametri shranjeni (F10 + Y). Vendar pa tudi po tem lahko novi parametri, kot pravijo, "vzlet". Pri stacionarnih računalnikih se ob zagonu ponovno prikaže vrstica Reboot in izbere ustrezna zagonska naprava. Zakaj?
  Mogoče je, da je življenjska doba baterije CMOS, ki se nahaja na matični plošči, odgovorna za vzdrževanje nastavitev BIOS-a, ko je terminal izklopljen. Zaključek: baterijo je treba preprosto zamenjati. Posredno lahko povzroči poškodbo napajanja ali padec napetosti v omrežju. Tukajbodisi poskusiti zamenjati blok ali namestiti dodaten regulator napetosti.
  Reboot in izberite pravilno zagonsko napravo lahko izdate iz povsem drugega razloga. Zelo pogosto je to posledica prisotnosti primarnega UEFI sistema, ne BIOS-a, ko uporabnik preprosto nima časa za uporabo kombinacije tipk za vstop v konfiguracijski vmesnik. Poskusiti boste morali pravočasno pritisniti želeno kombinacijo, včasih pa napis izgine, potem pa se lahko prijavite, uporabite nastavitve moči in prekličete izbiro zagonske postavke.

  Sistem zapiše "Ponovni zagon in izbere ustrezno zagonsko napravo": Težave s trdim diskom

  V nekaterih primerih, ko se nalaganje začne, lahko uporabite tipke F9 ali F10 za zagon zagonskega menija in izberite želeni pogon ali napravo. Toda ta metoda je primerna za enkratni zagon. Ampak, če je problem le trdi disk, in vrstica Reboot in izberite pravilno zagonsko napravo se pojavlja nenehno, bo moral uporabiti radikalne ukrepe. Napake na disku - to ni najhujša stvar. Preverite trdi disk in popravite njegovo stanje iz ukazne vrstice ob zagonu z obnovitvene diskete (chkdsk /r /f /x /). Kaj pa, če neuspehi niso programski, ampak fizični?
  Potrebno bo opraviti preskus ob upoštevanju preskušanja površine. Če želite to narediti, lahko eno od dobrih sredstev imenujemo pripomoček za disk Hiren's Boot CD. Za testiranje lahko uporabite tudi konzolo HDD Regenerator, vendar jo lahko uporabite le, če se zažene trdi disk"Za pljuvanje". Toda prva korist razpada grozdov in sektorjev je določena takoj.

  Poškodba zagonskega nalagalnika

  Končno, še en problem je lahko, da trdi disk poškoduje zagonski sektor in sam zagonski zagon. Tukaj morate znova uporabiti ukazno vrstico, ko začnete z izmenljivim medijem (ponavadi ga kličete s kombinacijo Shift + F10).
  Za obnovitev se uporabljajo trije ukazi, kot je prikazano na zgornji sliki. Prvi dve sta vpisani obvezno, tretji - če na ponovljenem zagonu računalniškega sistema niso dali pravilnega rezultata.
  Položaj s kršitvijo dela nakladalnika je lahko povezan tudi z vplivom nekaterih vrst virusnih groženj (v tem primeru je pojav ponovnega zagona in izbira ustrezne zagonske naprave) ni mogoče izključiti. Toda boj proti takšnim stvarem je možen le s pomočjo programov s splošnim imenom Rescue Disk, ki so zabeleženi na izmenljivih nosilcih podatkov (optični diski ali USB pogoni), vendar je prenos izveden iz njih (seveda, z namestitvijo takšnih naprav kot prednostne za začetek BIOS).

  Namesto izida

  Na splošno so bili tu omenjeni samo glavni možni razlogi, da je bil zagon operacijskega sistema nemogoč. Na žalost je takoj povedati, da je bil to glavni vzrok za neuspeh in katera odločitev, da se uporabi za izboljšanje položaja, ni mogoče. Morala bo delovati, kar se imenuje, naključno. Če pa se vprašanju lotite zgolj iz praktičnih razlogov, najprej preverite parametreprimarni sistem BIOS, stanje trdega diska in obnovitev (ali celo prepis) zagonskega zapisa. Morda bodo taka dejanja pomagala. Če nobena od zgoraj navedenih metod ne deluje, potem boste morali zamenjati trdi disk, saj so lahko kritične napake povezane le z dejstvom, da je začel odpovedati. Tukaj ne boste mogli ničesar narediti in seveda je popolnoma naivno upati na uporabo programa HDD Regenerator. Ni važno, kako slabo je, absolutno vse težave s trdega diska ni mogoče rešiti preprosto.

  Sorodne publikacije