SaaS - kaj je to? Programska oprema SaaS

Kakšne skrivnosti skrivajo kratico SaaS? Kaj je to? Kje se uporablja? Kdo jo potrebuje? Ta in številna druga vprašanja bodo skrbno preučena.

Splošne informacije

Za začetek si poglejmo, kaj so storitve SaaS. Ta oznaka je kratica za programsko opremo kot storitev in je model za delo s poslovnimi aplikacijami v obliki internetnih storitev. Ko gre za cilje SaaS, kaj je in kako se izvaja, je treba obravnavati pozornost in funkcionalnost. Neposredno aplikacija se nahaja na strežniku ponudnika in uporabniki dostopajo do nje prek internetnega brskalnika. Še ena značilna lastnost je, da programski izdelek ni kupljen, ampak zakupljen. Tako se rešita dva trenutka. Prvi je, da prihranite na programski opremi. Druga točka - ker se program stalno posodablja, je dostop do najboljših funkcionalnosti in širokih možnosti. Na ramenih ponudnika skrbi izvedljivost programa in tehnična podpora uporabnikov. Zaradi prostega časa se lahko moč podjetja osredotoči na doseganje zastavljenih ciljev.

Glavne prednosti SaaS

Kaj je to, kar smo že upoštevali. Zakaj ljudje zavračajo standardno programsko opremo? Razlaga teh postopkov lahko ponudi seznam prednosti, ki jih ima razvoj SaaS:
 • Nizki stroški lastništva.
 • Kratki datumi izvajanja.
 • Zahteve za izvajanje nizkih pragov (pogosto dopolnjene s sodmožnost omejenega obdobja proste uporabe).
 • Tehnični vidiki vzorca podpore in nadgradnje so na rami ponudnika.
 • Mobilnost uporabnikov v smislu uporabe programa.
 • Uporabiti je treba geografsko oddaljene pododdelke podjetij.
 • Nizke zahteve za značilnosti računalnika.
 • Raznovrstnost dela na kateri koli ustrezni tehniki.
 • Ali obstajajo kakršne koli pomanjkljivosti v SaaS?

  Ta storitev žal ni popolnoma popolna. Za popolnost slike pa je treba paziti in prikrajšati. Običajno, kot so nezanesljivost dostopa zaradi motenj v internetu, nizka učinkovitost in prenos komercialno pomembnih podatkov tretje družbe. Kot sredstvo za izravnavo teh pomanjkljivosti se imenuje širokopasovni dostop do interneta, kakovostna tehnologija šifriranja in dobra podoba ponudnika. Kaj lahko storite tukaj? To ni polirano orožje, kot je Umarex Colt SAA, ki bi moralo delovati brez nagiba. Toda kakovost gospodarskega življenja je lahko odvisna od programske opreme. Navedeni strahovi so prispevali k nastanku alternativ. Pogovorimo se o njih.

  Obstoječe alternative

  Lahko rečemo, da na nek način predstavljajo nekaj vmesnega med tradicionalno programsko opremo in SaaS. Najverjetneje bodo izginile v bližnji prihodnosti. Medtem ko so, bodimo pozorni na njih:
 • S + S. Ta alternativa zagotavlja model interakcije, skoraj popolnoma podoben SaaS-ju, z razliko, da uporaba ne brskalnika, ampak ločenega odjemalca.
 • Izposoja aplikacij. V tem primeru razlika obstaja samo na strežniškem delu, tako da za uporabnika ni razlike. Za kaj gre? V klasičnem SaaS, ena aplikacija deluje z vsemi odjemalci, medtem ko je v tem primeru za vsako nastavljena ločena kopija. Koristi tega pristopa so bolj prilagodljive. Hkrati pa je aplikacija težje upravljati in posodabljati.
 • Platforme v oblaku. V tem primeru so omejeni na zakup računalniških naprav z naknadno namestitvijo kupljenih sistemov.
 • Vračanje neposredno v SaaS

  Kako je organizirano delo takšne službe? Že vemo za SaaS, kaj je in kako deluje. Zdaj pa si poglejmo "nadev". Kot primer bomo prevzeli delo e-poštne storitve. Za njegovo organizacijo je potrebno:
 • Konfigurirati strežnik.
 • Namestite specializirano programsko opremo, kot je posrednik za prenos sporočil, jo pravilno konfigurirajte in vzdržujte v prihodnosti.
 • Nato naložimo stran odjemalca pošte prek brskalnika.
 • To je poseben minimalni program. Nato se boste morali boriti proti neželeni elektronski pošti, poskrbeti morate, da strežniki niso navedeni na črnem seznamu drugih poštnih storitev in tako naprej. Nekaj ​​takega je mogoče videti v številnih bolj ali manj velikih organizacijah, kjer ta primer vodi sistemski administrator ali celotno strokovno osebje, ki obesi notranji informacijski sistem. Čeprav se še vedno pojavlja med končnimi uporabniki in množičnimi potrošnikiredko Navsezadnje obstaja veliko število različnih izdelkov, ki ponujajo enako, vendar z manj težavami in stroški. To ne pomeni, da je vsem zagotovljeno, da preklopijo na storitve SaaS. Verjetno je, da se bodo zaradi specifičnih nalog ali preprosto zaradi navadnosti ohranile druge možnosti. Toda ko gre za SaaS-storitev, je nekaj, kar je razumljeno, komercialno usmerjeno, kot je sistem za upravljanje prodaje ali spletno mesto. Brez dodatnih besed se obrnemo na primere.

  Kaj in kako?

  Na splošno je mogoče omeniti sisteme vodenja projektov, sodelovati z njimi, elektronski pretok dokumentov, spletne organizatorje in druge dogodke. Mnogi od njih so dobesedno pri roki, samo večina sploh ne razmišlja o svojem pomenu. Vzemite delo z dokumenti. Obstajajo številne komercialne ponudbe. Hkrati pa so vsi na voljo »Google Knjige«. Obstajajo podobne rešitve za organizacijo dela kot koledar in webtop. Kot dober primer SaaS-a lahko celo prinesete spletne igre, ki so pred kratkim pridobile veliko priljubljenosti, saj so to programska oprema, ki je storitev. SaaS-storitve se v sodobnem svetu uporabljajo veliko pogosteje, kot se zdi na prvi pogled. Preprostost, učinkovitost, udobje in druge prednosti tega pristopa so privedli do tega, da takšni modeli pridobivajo srca in misli ljudi.

  Kako se je vse razvilo?

  Torej, kaj je začela programska oprema SaaS? Odgovor na to vprašanje je na začetku računalniške dobe.Sprva, ker so računalniki stali veliko denarja, so bile njihove zmogljivosti oddane v najem. Po eni strani ga ni mogoče imenovati klasični SaaS, ker je delo potekalo neposredno na tehniki, namesto da bi uporabljali globalno komunikacijsko omrežje. Toda takoj ko je internet vstopil v življenje splošnega prebivalstva, se je trg oblikoval. Menijo, da je bil predlog programa kot storitev formaliziran v klasičnem pomenu leta 1997. Kratica SaaS je bila konsolidirana leta 2001.

  Dejavniki, ki pozitivno vplivajo na razvoj

  Ko govorimo o rešitvi SaaS, je prva stvar, ki jo je treba omeniti, učinek lestvice, ko je ponudniku na voljo eno samo programsko jedro. Uporabljajo jih tudi vse stranke. To zmanjšuje količino sredstev v primerjavi z upravljanjem posameznih kopij. Z enim samim programskim jedrom lahko upravljate tudi nižje zmogljivosti računalnika, kar pozitivno vpliva na stroške storitve. Ta pristop vam omogoča nižjo ceno kot pri klasičnem modelu licenciranja. Poleg tega je raven tehnične podpore ponudnika praviloma precej večja od tiste, ki jo ponujajo IT oddelki v podjetju.

  Kaj privlači razvijalce programske opreme?

  Zakaj se odločijo, da bodo aplikacijo ponudili kot storitev? Za to izbiro je navedeno več dejavnikov:
 • razvoj tehnologij, ki omrežnim aplikacijam omogočajo precejšnjo funkcionalnost s hkratno enostavnostjo izvajanja načrtov.
 • Enostaven napredek na trgih, vključno z globalnim.
 • Nobene težave ne more povzročiti piratstvo programske opreme.
 • Obstoj močnega odnosa med strankami in razvijalci. Uporabnik programa ne more zavrniti ponudnika in še naprej uporabljati sistem. V tem primeru lahko z gotovostjo trdimo, da je zaščita naložb zagotovljena.
 • Dolgoročno so dobički praviloma večji kot pri prodaji dovoljenj.
 • ​​

  Omejitve razvoja

  Vendar pa ima model SaaS tudi določene pomanjkljivosti. Najprej je treba opozoriti, da ta koncept ni primeren za vse funkcionalne sisteme. Ker so glavni prihranki sredstev v tem primeru doseženi na račun obsega, je model neučinkovit v primerih, ko je za vsakega kupca potrebna posamezna prilagoditev ali pa se izvajajo inovativne rešitve. Ta problem je rešen s konceptom PaaS. Tudi platforma SaaS se ne uporablja v celoti in zaradi dejstva, da mnogi potencialni uporabniki ne zaupajo varnostnim mehanizmom in se bojijo verjetne izgube informacij. Zato se ta model ne uporablja za upravljanje kritičnih sistemov, v katerih se obdelujejo zaupne informacije. Čeprav je povedano, da je verjetnost izgube pomembnih elementov dela bistveno nižja zaradi dejstva, da ponudnik zagotavlja višjo stopnjo zaščite z uporabo integriranih rešitev, ki so možne le pri pomembnih zmogljivostih. Druga omejitev je potreba po trajniimajo veljavno internetno povezavo. Nekateri programi kompenzirajo tako težavo za avtonomne delovne module.
  Razvoj tehnologije v prostoru CIS
  Na splošno je treba opozoriti, da so procesi, povezani s SaaS, vzporedni s tistim, kar je mogoče opaziti v državah ZDA in EU. To pomeni, da postopoma zajamejo trge in postajajo vse bolj priljubljeni. Široko predstavljeni lokalni modeli. To olajšuje prisotnost velikega števila visoko usposobljenih programerjev, ki razvijajo izdelke svetovnega razreda, zadovoljivo rešitev problema piratstva in postopne rasti povpraševanja po sistemih, ki ne zahtevajo rednih stroškov vzdrževanja. Ne moremo pa omeniti dejstva, da smo v zapuščini ZSSR dobili precej dober potencial (tako kot druge države). Seveda se je pogosto izvajalo na ne optimalen način, včasih pa se je sploh izgubilo. Hkrati pa lahko navedemo primere uspešnega uresničevanja potenciala, ko prebivalci držav nekdanje ZSSR ali tisti, ki izvirajo iz njih, ustvarjajo uspešne komercialne izdelke, ki pridobijo regionalni in celo svetovni uspeh.

  Sklep

  Priljubljenost SaaS je povzročila veliko število dejavnikov. Ko se globalna mreža širi, lahko z gotovostjo rečemo, da bo sčasoma ta model postal vse bolj priljubljen in široko uporabljen. Poleg tega ponuja velike možnosti za daljinsko upravljanje velikega števila procesov. Kot primer lahko uvedete sistem za upravljanje prodaje. Hvala jim zdajlahko spremljate celotno situacijo v podjetju ali podjetju in če obstajajo določeni trendi, jih opazite in sprožite ustrezne ukrepe, da bi odpravili negativne trenutke ali povečali pozitivne. Možno je, da bo sčasoma sprejetje dela ali vseh rešitev celo prišlo do avtomatizacije, različne računalniške rešitve pa bodo reševale računalnike. Zato se lahko SaaS na nek način celo obravnava kot prototip umetne inteligence, ki lahko opravlja vrsto nalog. Čeprav je seveda to še vedno dovolj daleč. Zdaj pa lahko z gotovostjo trdite, da ima programska oprema, ki temelji na modelu SaaS, veliko prihodnost.

  Sorodne publikacije