Ustvarite poizvedbe v programu Access. Vrste poizvedb

Sistem za upravljanje baz podatkov (DBMS) je poseben program ali sklop programov, ki so potrebni za organizacijo in vzdrževanje ustreznih podatkovnih baz. Eden od teh programov je MS Access.

Pojem poizvedb

Uporabljajo se za razvrščanje, dodajanje, urejanje, filtriranje, brisanje določenih podatkov v bazi podatkov. Z njihovo pomočjo se izberejo tisti zapisi, ki so potrebni za sestavo določenih poročil in obrazcev, to je delo, ki se izvaja z delom baze podatkov. Pri ustvarjanju zahtev v programu Access lahko združite tabele, združene in izbrane zapise).

Razvrstitev poizvedb

Razlikujejo se naslednje vrste zahtev:
 • Vzorčna zahteva, pri kateri se podatki ekstrahirajo pod določenimi pogoji. Kot del te zahteve se zgodi združevanje zapisov in se izvede na poljih tabele izračunov.
 • Zahteva za spremembo, ki spremeni podatke v izvirnih tabelah. S pomočjo podatkov je mogoče popraviti in ustvariti nove tabele.
 • Zahteva za parametre, v katerih se vnesejo določeni pogoji ali podatki.
 • Navzkrižne zahteve za izračune in zagotavljanje podatkov, navadno v obliki preglednic, za lažjo analizo.
 • Poizvedbe SQL so zahteve za določene informacije, njihova izdelava pa temelji na skladnosti z nekaterimi pravili s posebno sintakso.
 • Vzorčna vprašanja

  Ustvarjanje zahtevkov za dostop v tem obrazcuvključuje izdelavo tabele, ki vsebuje takšne strukturne elemente kot običajno. Ustvarjen je na podlagi dejanskih podatkov.


  Rezultati predstavljajo dinamični nabor podatkov, v povezavi s katerim "pri zapiranju niza zapisov" izginejo "in ostanejo v prvotnih tabelah. Shranjevanje podatkov o poizvedbi pomeni shranjevanje njihove strukture. Te zahteve se oblikujejo z navedbo polj in tabel v njih, ki so vključene v zahtevo, opisu izračunanih polj, ki jih izvajajo skupinske operacije na začetnih zapisih, in oblikovanjem izbirnih pogojev (na primer, od katerega datuma se izvaja določena skupina izdelkov).


  Ustvarjanje poizvedb v MS Accessu te vrste predpostavlja, da jih je mogoče ustvariti ročno ali s pomočjo čarovnika za poizvedbe. Za določitev polj in tabel, vključenih v poizvedbo, gremo v način oblikovanja. Če želite preklopiti v način oblikovalca v programu Access 2013, v podoknu za krmarjenje kliknite kontekstni gumb na imenu obrazca in izberite Oblikovalec. S pritiskom na ALT + F8 lahko pokličete "Seznam polj", iz katerega polja lahko povlečete neposredno v obrazec.

  Zahteve za spremembe

  Te vrste poizvedb predstavljajo nekakšno prvo vrsto, vendar so potrebne za spreminjanje izbrisanih podatkov. V Accessu so označeni s klicajem. V Accessu je ustvarjanje poizvedb za spremembo možno v štirih vrstah:
 • ustvarjanje novih tabel;
 • dodajanje vnosov v izhodne tabele;
 • spremeni podatke v izhodnih tabelah;
 • odstranjevanje zapisov iz izhodnih tabel.
 • Zato lahko ti ukrepiuničiti bazo podatkov, v povezavi s katero morate najprej preveriti rezultat poizvedbe tako, da greste v način tabele. Ustvarjanje novih tabel se uporablja pri arhiviranju podatkov, izvajanju varnostnih kopij ali izvažanju podatkov. Različne zahteve za spremembo so zahteve za posodobitev, ki uporabljajo absolutno vse zapise, ki izpolnjujejo katero koli določeno stanje. Če je treba podatkovni niz spremeniti, se uporabi ta tip.
  Druga vrsta zahteve za odstranitev je, da uniči vse zapise, ki izpolnjujejo določene pogoje. Druga vrsta obravnavanih poizvedb je zahteva po dodatku, ki dodaja podatke iz ene tabele v drugo.

  Sklicevanja

  Ti tipi se uporabljajo za združitev v navzkrižno tabelo denarnih ali številskih podatkov, shranjenih v izhodni tabeli. Navzkrižno poizvedovanje v programu Access se ustvari s pomočjo čarovnika za poizvedbe, pri čemer uporabite navodila, ki olajšajo ustvarjanje te vrste. V bistvu je navzkrižno sklicevanje podobno Excelovi preglednici. Križna tabela se ustvari z določitvijo naslovov vrstic, stolpcev, vrednosti in skupinskih operacij. Shema izdelave te vrste tabele je naslednja. Z DBMS se izvede združevanje podatkov po področnih skupinah. Ta operacija se izvaja preko številk v polju vrednosti. V celici tabele, ki je na presečišču stolpcev in vrstic, je postavljena skupna vrednost te skupine. Zahteve za navzkrižni dostop se običajno uporabljajo za ustvarjanjeporočila in grafikoni.

  Parametri poizvedb

  Ta vrsta poizvedbe določa, preden je pogoj uporabnika izpolnjen. Če želite ustvariti zahtevo za dostop, v stolpcu zahteve v celico "Pogoj" vstavite izraz vnosa parametrov v oglatih oklepajih. Če zaženete to poizvedbo, se prikaže pogovorno okno, ki vsebuje predlog za vnos parametrov.

  SQL poizvedbe

  V programu Access 2013 in drugih različicah se zahteve izvajajo z uporabo jezika strukturiranih poizvedb SQL. Če želite ustvariti poizvedbe SQL, morate iti v način konstruktorja, nato pa na "Pogled" gumb "Način SQL". Posledično se bo prikazalo pogovorno okno, v katerem bo v polje Izberi vneseno stolpec Ime in v polju Iz, ki bo prikazano v vrsticah, kot so imena dobaviteljev (če je prvi stolpec »Ime«).
  Dostop ne uporablja čistega SQL, ampak njegov narečje Jet-SQL. Osnovna navodila za poizvedbe v tem jeziku so: SELECT, ki izbere zapise pod določenimi pogoji (imena polj izhodne tabele, ki se prenesejo v pridobljeno tabelo), UPDATE - za urejanje zapisov, DELETE za brisanje določenih zapisov, CREATE - ustvariti nove objekte baze podatkov. MS Access prav tako uporablja TRANSFORM za konstruiranje navzkrižnih zahtev, z OWNER-ACCESS OPTION za ustvarjanje posebnih poizvedb s strani uporabnika, ki nima dostopa do tabel, do katerih mora biti dostopana ta zahteva, IN (za komuniciranje z oddaljeno bazo podatkov), DISTINCTROW (ustvarite poizvedbo z možno združitvijo podatkov). Uporabite lahko tudi končne funkcije SQL, vgrajeno funkcijo Access VBA.

  Na koncu

  Ustvarjanje zahtev v programu Access je ustvarjanje zapisov za druge poizvedbe, poročila in obrazce. Nekatera dejanja zbirajo podatke iz več tabel. Poizvedbe vam omogočajo, da v oblikovani tabeli vključite izbrana polja, opravite izračune v vsakem novem zapisu, izberete vnose, ki so potrebni za izpolnitev določenih pogojev, skupinske izraze z enakimi vrednostmi v nekem ali enem polju, oblikujejo novo podatkovno tabelo, ki temelji na obstoječih, dodajanju, brisanju ali obnovitvi nekaj vnosov

  Sorodne publikacije