Fotoaparat Sony HX50: Strokovne ocene

Medtem ko se prodaja kompaktnih fotoaparatov hitro zmanjšuje, je kompaktni model s superzvezdnico nišni trg, ki še naprej narašča. Kombinacija majhnega telesa z velikim zoomom, ki ponuja impresivno paleto goriščnih razdalj, privlači mnoge, ki se ne želijo truditi s polprofesionalnimi ali digitalnimi zrcalnorefleksnimi fotoaparati z velikimi objektivi. Sony Cyber-shot HX50 odpira nova obzorja na tem področju - to je najmanjši fotoaparat z impresivnim 30-kratnim optičnim zoomom. Tako majhna je, da se kljub podpori tipičnemu razponu žariščnih kamer zlahka prilega hlačnemu žepu. To je presenetljivo, vendar ne nujno zagotovljeno z odličnimi posnetki.


Specifikacije

Sony DSC-HX50 ima senzor Exmor R CMOS z ločljivostjo 204 milijona slikovnih pik. Na žalost je velikost senzorja samo 1/23 palca, za razliko od večje 1 /1,7-palčne matrike konkurenčnih kompaktnih fotoaparatov. HX50 ima tudi območje občutljivosti ISO 80-3200, ki ga je po potrebi mogoče razširiti na ISO 12800.
Ni mogoče zanikati, da je ključna značilnost fotoaparata leča. 30-kratni optični zoom pokriva obseg goriščnih razdalj 24-720mm v 35mm ekvivalentu. Podpira lečo, ki bo nedvomno zadovoljila mnoge njene značilnosti, sistem stabilizacije slike Sony. Zumaje opremljen z blagovno znamko optike Sony G z največjim dosegom odprtin f /3.5-6.3. Druga dobra značilnost HX50 je prisotnost večnamenskega zagona. Izkušeni uporabniki vas bodo navdušili, tako da vam stik omogoča uporabo številnih dodatkov, ki razširjajo funkcionalnost HX50, kot so zunanja bliskavica, elektronsko iskalo ali stereo mikrofon za snemanje videa. Sony HX50 omogoča snemanje videoposnetkov Full HD z ločljivostjo 1920 x 1080 do 28 Mb /s, pa tudi v številnih drugih formatih. To popolnoma podpira 30-kratni optični zoom.


Kot pri večini kompaktnih fotoaparatov na trgu, HX50 omogoča tudi brezžično povezavo. Ta funkcija vam omogoča povezavo fotoaparata z aplikacijo po meri z osebnim računalnikom, pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom na Android ali iOS. S tem programom lahko uporabniki shranijo svoje fotografije prek brezžične povezave, ki temelji na oblaku, jih deli neposredno ali daljinsko nadzoruje fotoaparat, če je to potrebno. Sony DSC-HX50 omogoča fotografom popoln nadzor nad procesom fotografiranja. Za tiste, ki si želijo, da bi jo fotoaparat prevzel v svoje roke, obstaja način samodejnega prilagajanja skupaj z množico fotografskih načinov in devetimi vizualnimi učinki.

Oblikovanje

Profesionalni pregledi Sonyja HX50 se imenujejo dobro zasnovana kamera, ki ima vse značilnosti kompaktnega Sonyja. Med njimi je gumirani ročaj, ki zagotavlja, da je fotoaparat pravilno posnet med fotografiranjem. Ohišje je tudi kvalitativno sestavljeno in obdelano, seveda pa bo zdržaločasovni test. Kljub sorazmerno kompaktni velikosti, kombinacija plastike in kovine zagotavlja občutek zanesljivosti, ne pušča nobenega dvoma.
Vendar ima zasnova fotoaparata vrsto težav. Gumb za snemanje videoposnetka se na primer nahaja ob pero, zaradi česar je zlahka pritisnjen, če fotoaparat vzamete v naglici. Na hrbtni strani je glavni kontrolni disk, ki služi tudi za navigacijo. Na žalost je majhen in neprijeten, zato pri prilagajanju hitrosti zaklopa ali zaslonke lahko enostavno spremenite nastavitev bliskavice ali vstopite v meni fotoaparata. Na zgornji plošči HX50 je disk za kompenzacijo osvetlitve in čeprav je to lep dodatek, se ne moremo znebiti občutka, da bi bilo namesto tega boljše zgoraj omenjeno kontrolno kolo. Na splošno pa je HX50 privlačen kompaktni fotoaparat, od katerih so mnogi izposojeni od uspešnih fotoaparatov Sony RX100 in RX1, in bo nedvomno pritegnil veliko navdušenega videza.

Učinkovitost

Sony HX50 ima zagotovo veliko dobrih strani, čeprav kamera nima pomanjkljivosti. Samodejno ostrenje je osupljivo, HX50 pa se pri največjem širokem kotu povečave takoj usmeri. Čim bližje je subjekt tematiki, več časa bo potrebnega in pri šibki svetlobi bo stopnja AF občutno padla, čeprav to za take kamere ni redko. Sony HX50 ponavadi vzame zelo hitro, čeprav 30x optični zoom nekoliko ovira zagon, saj traja približno 3 sekunde, da se pripravite za snemanje iz stanja izklopa. Po tem pačas med zajemanjem okvirjev postane bolj sprejemljiv in je približno 1 s, kar ustreza povprečni vrednosti za kompaktne fotoaparate.

Trajanje trajanja baterije

Kapaciteta baterije je še ena dobra lastnost fotoaparata. Po mnenju proizvajalca je polna zmogljivost baterije dovolj za 400 posnetkov ali 200 minut videa, uporabniki pa opazijo, da po približno 300 testnih okvirjih in velikem številu pogledov na sliko fotoaparat še vedno prikazuje polno napajanje.

Slabosti

Vendar, kot je bilo že omenjeno, kamera ni brez težav. Svetlost zaslona Sony HX50 LCD se imenuje neprimerna za svetlo svetlobo. Odsev pri svetlem soncu naredi zaslon neprimeren za uporabo v takih pogojih, kot je zelo moteč.
Obstajajo tudi težave z velikim obsegom goriščnih razdalj in funkcijo SteadyShot. To je precej učinkovit na daljšem koncu zoom, še vedno komaj preprečuje tresenje fotoaparata. Tu bi lahko pomagali odlični ročaji, vendar bi to vplivalo na velikost fotoaparata.

Kakovost fotografij

Kakovost slik Sony HX50 je treba obravnavati zelo natančno, glede na širok razpon goriščnih razdalj in senzorja 1 /2,3-palca. Ena od možnih težav pri relativno majhnih velikostih slikovnih senzorjev je način obdelave hrupa pri visokih ISO. Na žalost je to področje, kjer HX50 kaže nizke rezultate. Natančnost slik pri nastavitvah na ISO 800 je zmerna, vendar je pri podrobnostih nad to relativno nizko ravnjoresnično začne trpeti. Toda z ISO 1600 se večina majhnih delov izgubi.
Sistem za odpravljanje motenj Sony Cyber-shot DSC-HX50 poklicne uporabnike poziva k zelo agresivni in višji stopnji občutljivosti, medtem ko zmanjšanje hrupa pri ISO 6400-12800 doseže svojo mejo in postane očiten hud zrnat hrup. Manjša velikost senzorja prav tako vzbuja pomisleke glede dinamičnega razpona fotoaparata, kljub temu, da HX50 na tem področju kaže precej impresivne rezultate. Tudi na območjih s posebej visokim kontrastom lahko fotoaparat posname podrobnosti v senci. Teoretično bi senzor z 20 milijoni slikovnih pik moral zagotavljati zelo velike podrobnosti, vendar pa fotoaparat omogoča snemanje fotografij samo v formatu JPEG. Slike trpijo zaradi stiskanja in vsebujejo artefakte tudi pri nizkih vrednostih ISO, ki bi se jim lahko izognili pri uporabi RAW. Eno področje, kjer HX50 uspeva, je obdelava barv. Izkušnje Sonyja na tem področju se čutijo, saj je barvni prenos z dobro osvetlitvijo skoraj popoln in samodejno ravnovesje beline je natančno v različnih pogojih fotografiranja. Sistem za merjenje osvetlitve Sony HX50 je odličen tudi v dobrih svetlobnih pogojih in zagotavlja enako zanesljivo delo v tradicionalno težkih situacijah, kot so fotografiranje dogodkov ali refleksije.

Ali naj kupim HX50? Tisti, ki iščejo kompaktni fotoaparat z daljšim zoomom po podobni ceni, lahko najdejo naprave z večjo zmogljivostjo kot HX50. Kamere, kot sta Fuji F900EXR in Samsung WB800F, stanejo približno enako, vendar imajo manjzoom, medtem ko Samsung WB2100 in Fujifilm S8500 nudita večjo goriščno razdaljo, vendar v veliko večjih primerih. V zvezi s tem HX50 izgleda kot dober nakup, ne brez pomanjkljivosti, če pa velik zoom ni kritičen, lahko najdete možnosti nekoliko boljše. Na primer Panasonic Lumix LX7.

Zaključek

Nobenega dvoma ni, da je kombinacija velikega 30-kratnega zooma in kompaktnega telesa impresivna, vendar so fotografije, ki so nastale, bolj zadovoljive kot lepe. To je spodobna kamera, vendar le, če res potrebujete dolgo povečavo.

Sorodne publikacije