FireWire je kaj? Uporabite in priključite zvočno kartico FireWire

Tudi v času nastanka prvih računalnikov, ki podpirajo serijski prenos podatkov, je bila ideja ustvariti enoten standard za pristanišča in kable, ki lahko prenašajo vse informacije pri visoki hitrosti. Med celotnim prizadevanjem za standardizacijo je Apple kasneje izboljšal dosledno visoko hitrostno vodilo IEEE 1394 in ga preimenoval v FireWire, ki je bil zasnovan za obravnavo kaosa, ki je prevladoval v računalniškem okolju pred 25 leti. Kljub temu, da je FireWire izgubil vojno z USB-jem, je ta vrata še vedno mogoče najti v različnih napravah: tako v profesionalnem segmentu kot v potrošniku (vključno z glasbenim poslom). V spodaj opisanem gradivu, podrobneje, razmislite o FireWire. Kaj je to? Kje se uporablja? Potrebujete FireWire danes?


FireWire: Kaj je to?

FireWire je specializiran vmesnik, ki ga je razvil Apple v začetku leta 1992. To je standard za hitri prenos podatkov med računalnikom in drugimi napravami, ki so z njim povezane. Sprva je bil krmilnik FireWire nameščen samo na Appleove računalnike, vendar drugim akterjem na trgu ni bilo treba čakati dolgo. Leto kasneje je v svoje pripomočke dodalo ducat podjetij in tehnikov. Vmesnik so razvile in promovirale IT družbe, ki so bile takrat priljubljene pod svojimi imeni. Sony je predstavil nov standard, imenovan i.Link, in Texas Instruments mu je dal ime Lynx. Standard še vedno obstaja, vendar ni več priljubljen, saj je isti Apple prišel z zamenjavo.v obliki bolj produktivnega Thunderbolta. Krmilniki FireWire namestijo prenosne računalnike, videokamere, trde diske, tiskalnike in zvočne kartice.

Zgodovina vmesnika

Zamisel o oblikovanju FireWire je nastala v okviru Odbora za standarde mikroračunalnikov leta 1986. Naloga je bila združiti več standardov v eno. To breme je prevzel Apple, ki je svetu predstavil FireWire (IEEE 1394). Nekaj ​​let kasneje so se drugim podjetjem pridružila promocija novega standarda. Microsoft je na primer vztrajal, da bi bilo treba FireWire namestiti na vse izdelane računalnike. Razmišljali smo o številnih možnostih za uporabo novega krmilnika, toda sčasoma se je zanimanje za njega izginilo. Kljub temu, da je FireWire še vedno najnaprednejši in zmogljivejši standard, še posebej za IT strokovnjake, od leta 2010 ni več uvajal novih naprav, saj je Apple zahteval odbitke za vsak krmilnik, ki je nameščen na napravi nekoga drugega.

Glavne funkcije

 • FireWire podpira funkcijo Hot Connect. To pomeni, da lahko spremenite konfiguracijo celotnega vodila brez zaustavitve računalnika in izvajanja aplikacij, ki delujejo z njim.
 • V preteklosti je obstajala trditev, da je FireWire najhitrejši standard prenosa podatkov. Pravzaprav je bila hitrost vrat do 3200 Mbps. To je več kot USB 2.0.
 • Naprave, opremljene s standardom FireWire, lahko med seboj komunicirajo brez povezave z računalnikom.
 • Kabli FireWire lahko prenašajo multimedijske signale v realnem času.
 • Za razliko odV lastniških standardih se uporablja odprta arhitektura, kar pomeni, da se lahko uporablja brez uporabe posebne programske opreme.
 • Vodilo FireWire ima kontakte, ki zagotavljajo napajanje nizkonapetostnih naprav.
 • Naenkrat lahko povežete do 63 naprav. • Specifikacije FireWire

  Vrata FireWire, odvisno od generacije, so označena s številnimi značilnostmi:
 • IEEE 1394 - Ta standard je bil dokončno sprejet in odobren leta 1995. Prvi so bili novi standardni proizvajalci kamkorderjev, vključno s Sonyjem, ki je začel promovirati vmesnik pod lastnim imenom Link. Kljub pozicioniranju je že takrat upravljavec imel rad tudi tiste, ki so se ukvarjali s proizvodnjo prenosnih trdih diskov. Razlog za to je bila visoka hitrost prenosa podatkov. Dosegel je 400 Mbps. Dolžina kabla ni bila večja od 45 metrov.
 • IEEE 1394a - Leta 2000 je bil standard posodobljen. Večje spremembe so vplivale na obdelavo združljivosti med različnimi napravami. Prav tako je prišlo do majhne zamude pri ponastavitvi pnevmatike. Zamuda je bila uvedena za zaščito pred ponastavitvijo nastavitev, ko je "vroče" ponovno preklapljanje.
 • IEEE 1394b - Naslednja posodobitev je potekala leta 2002. Bistveno povečana hitrost obdelave. FireWire kabli in priključki za njihovo povezavo so se spremenili. Spremenjeno je le oblikovanje vrat. Standardi vmesnikov so ostali enaki in za ohranjanje združljivosti so bili na voljo novi specialni adapterji FireWire stare generacije (IEEE1394b). Struktura kablov se je spremenila, začeli so jih izdelovati iz vlaken. Hitrost prenosa podatkov se je povečala na 1600 Mb /s. Dolžina kabla se je povečala na 100 metrov.
 • Vrste priključkov

  Vrata FireWire imajo več drugih razlik, odvisno od generacije vmesnika. Obstajajo različice z različnim številom kontaktov, kot tudi dodatnimi napajalnimi elementi:
 • IEEE 1394 - FireWire nima lastnega napajanja in je opremljen s 4 kontakti. Upognjeni par žic se uporablja za prenos informacij iz naprave v napravo in drugi sukani par za sprejemanje informacij iz drugih naprav. Podoben priključek je nameščen v prenosnih računalnikih in kamkorderjih z vmesniško podporo.
 • IEEE 1394a - Posodobljen krmilnik FireWire je opremljen z dvema kontaktoma, ki sta odgovorna za napajanje vmesnika.
 • IEEE 1394b je najnovejša generacija vmesnika, opremljena z dvema dodatnima kontaktoma za prenos in sprejem informacij ter rezervnim kontaktom.
 • Zvočne kartice Firewire

  DJ-ji in glasbeniki so veliki ljubitelji IEEE1394. Ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij za vmesnik FireWire je glasbena dejavnost. Ta standard ima vse potrebne specifikacije za delo z glasbili, zvočnimi karticami in mešalci. Vmesnik podpira sočasno delo z 52 kanali. IEEE1394 ima visoko bitno hitrost in hitrost vzorčenja.
  Za izvajanje vseh funkcij vmesnika pri delu se uporablja zaporedna povezava več zvočnih kartic, ena za drugo, edina na avtobusu (do 6).zvočne kartice). To je potrebno, če že imate zvočno kartico na 8 kanalih in nimate dovolj te številke, potem lahko dodate več kartic. Nekatere zvočne kartice, kot je MOTU Traveler MK3, so prvotno zasnovane z namenom nadaljnje združitve in razširitve.

  Primerjava z USB-Audio

  FireWire je idealna rešitev za prenosne zvočne kartice, kljub dejstvu, da so v večini primerov požarni kabli z zvočnimi karticami dražji, USB-kartice pa so bolj dostopne. Pomembna prednost je enaka hitrost prenosa podatkov. V FireWire je ta indikator veliko višji in zato je ta vmesnik idealen za uporabo med nastopi v živo, kjer je delo pomembno brez zamud in "lepljenja". USB v zvezi s tem ni tako dober, kot pri delu z njim, lahko pride do težav z oprijemljivo zakasnitvijo signala (od instrumenta do naprave za avdio izhod). Resno pomanjkanje zvočnih kartic, ki jih podpira samo krmilnik FireWire, lahko imenujemo dolga in zapletena namestitev. Zelo težko je optimizirati velik nabor naprav in jih povezati. Z USB-avdiom ni takšne težave, saj vsi podpirajo funkcijo hitre namestitve. Dovolj, da ga povežete z računalnikom, saj bo vse začelo delovati takoj. Toda USB ne podpira "vroče" zamenjave naprav. Prej so bile težave pri ponovnem povezovanju zvočne kartice. Če med delom v virtualnem studiu računalnika odklopite kartico USB, bo najverjetneje takoj o njej pozabljena in ko se boste povezali, boste morali program ponovno zagnati,skozi katerega ste ustvarili zvok in ponovno prilagodili celoten sistem. V primeru FireWire se to ne bo zgodilo. Zaradi pravičnosti je treba omeniti, da bo ta problem zamenjen z računalniki, ki delujejo pod nadzorom Mac OS, kjer je zvočno delo vezano na Core Audio.

  Druga področja uporabe

  FireWire, ki je omrežno pristanišče, je bil presenetljivo vključen ne samo na področju prenosa podatkov po omrežju in zvoku, ampak tudi v mnogih drugih.
 • V zunanjih pomnilniških pogonih - v preteklosti je bil FireWire pogosto najden na zunanjih nosilcih podatkov, zaradi česar je pomagala visoka hitrost standarda. Hitrost krmilnika je bila višja od hitrosti USB 2.0, zato so bili ti trdi diski priljubljeni na profesionalnem področju.
 • Omrežne povezave - operacijski sistemi UNIX, kot so Mac OS in Linux, še vedno podpirajo FireWire, kjer se lahko uporablja za prenos podatkov prek interneta. Microsoft je to funkcijo opustil z izdajo sistema Windows Vista leta 2005.
 • Zbornice so ironične, vendar je prva različica FireWire še vedno v pripravi in ​​ostaja zelo priljubljena. Na trgu lahko še vedno najdete veliko kamer, video tok, iz katerega se prenaša preko FireWire kablov.
 • Ipods - Na voljo so bile prenosne različice predvajalnikov, v katerih je bilo polnjenje in sinhronizacija glasbe izvedeno s FireWire. Z izdajo iPod nano se je 4. generacija v Apple odločila za preklop na USB. Vendar pa lahko FireWire adapterje za iPod in iPhone najdete dolgo časa.
 • Namesto zaključka

  Danes se FireWire ne uporablja veliko. Aplikacije so bile v preteklosti priljubljene, na primer: povezovanje trdih diskov innastavitev naprave ni več navedena. Ja, in ni verjetno, da bo mogoče najti sodobne pripomočke, ki podpirajo ta standard. FireWire je ostala profesionalna zadeva in tam bo umrla. Edini razlog za trenutni standard FireWire v smislu potrošniške uporabe je hkratna povezava velikega števila zvočnih kartic, ki jih preganjajo številni DJ-ji in zvočni inženirji. Pravzaprav je pozornost na zelo zvočno kartico s podporo FireWire namenjena tistim, ki potrebujejo visoko hitrostno obdelavo signala, in tistimi, ki snemajo signal iz več kot 18 avdio kanalov. Vse druge možnosti za uporabo FireWire v zvoku in kjer še niso relevantne.

  Sorodne publikacije