Akustični modeli sovjetskih zvočnikov, značilnosti

V zadnjem času se vse več ljubiteljev dobrega zvoka zanima za stare sovjetske stolpce. Danes, ta akustika je v veliko povpraševanje in se prodaja, čudno, ni tako poceni. Naj kupujem sovjetski zvočniki? Poskusimo razumeti to vprašanje.

Splošne informacije

Strokovnjaki trdijo, da so stolpci, ki berejo "Made in the SSSR", vedno zvočno in zvočno, imajo visokokakovostni ojačevalnik in vir signala.
In ni presenetljivo, da so do nedavnega ne samo naši stari starši z babicami, ampak tudi starši z veseljem vključevali le sovjetske zvočnike (AC - akustični sistemi). Z njihovo pomočjo lahko poslušate skladbe, niti ne poskušate vzpostaviti povezave z domačimi gledališči. Vendar pa ni tako slabo so - stolpci, ki so napisani: "Made in the SSSR."


Razvoj akustične proizvodnje

Preden so se pojavili prvi sovjetski stebri, so lahko uporabniki uporabljali le navadne radijske postaje. Te naprave vam omogočajo poslušanje glasbe. Toda leta 1951 je bilo vodstvo države odobreno z enotnim standardom, ki je opredelil glavne parametre, ki bi morali imeti tehniko radijskega oddajanja. To leto je postalo izhodišče za začetek razvoja različnih modelov akustike. Takrat je bila tehnologija nove proizvodnje preprosto spektakularna.
Sovjetski stebri so imeli takšne osnovne elemente, kot so zvočnik, elektrodinamična glava in element, ki povzroča motnje. Tudi zprecej slabo pri zasnovi primera, taki zvočniki so zveneli zelo kakovostno. Kdor uporablja sodobno akustiko, ne bo vedno razumel, da sliši zvok, ki ga reproducirajo sovjetski stolpci. Kaj je razlog za tako čarovnijo? V inženirskem preboju inženirske misli!


Po tem je država začela s proizvodnjo novih modelov sprejemnikov, ki so bili dolgo časa edini vir zvoka v domovih in diskotekah. Zanimivo dejstvo je, da je bila taka oprema ročno izdelana.

Radiola Symphony

je leta 1965 postal pomemben mejnik na področju proizvodnje sprejemnikov. Letos je bil v ZSSR izdan prvi domači radio. Zgrajena je bila s cevno metodo. Stereofonija, imenovana "Simfonija", je služila kot nekakšen glasbeni center tega obdobja. Kaj vključuje sestavo radia? V njenem oblikovanju je bila električna naprava. Dovolil je, da igra vinil. Kot del simfonije je bil tudi sprejemnik, ki je oddajal zvok.
Danes je ta radio samo nekaj ljubiteljev retroa, nato pa se uporablja samo za notranjo opremo. V smislu akustike je ta tehnika, ki je bila standard inženiringa v preteklih letih, precej zastarela.

Naslednja faza

V zvezi z igralci svetilk so se redko srečevali v običajnih domovih delovnih ljudi. Glavni razlog je visoka cena tehnologije in majhne serije njene izdaje.
Na naslednji stopnji so se v državi uvedli tranzistorski snemalniki. Takšna tehnika je dala odličen začetekmoč zvoka Da bi kupil tak magnetofon, je moral preprost inženir odložiti nakup svojih petih mesečnih plač. Kljub temu pa je nova tehnologija postala zelo priljubljena. Delo takšne opreme ni bilo mogoče brez sodobne akustike. Leta 1974 so v ZSSR izdali nove stolpce. Prvi model je bil AC 10MAS-1M. Ta sovjetska akustika je bila zelo razširjena že več let. Sistem je uvedel zvočnik dolgega dosega, ki je bil dodatno opremljen z lamelnim difuzorjem na tečajih. Vendar je treba priznati, da se takšna tehnika ni razlikovala po visoki kakovosti. Še posebej veliko pritožb je povzročilo montažo stolpcev.

Zadolževanje tujih tehnologij

Leta 1978 se je v ZSSR začelo preprosto kopiranje akustičnih sistemov zahodnega sistema. Inženirji, ki so prvič delali v baltskih državah, so se lotili te naloge. Tako je bil zasnovan model 35AS-1, na podlagi katerega je bila izdana vrsta sistemov S-90. Ti sovjetski stebri so se močno izboljšali. Visoka kakovost se je razlikovala tudi v njihovem primeru. Sestavljen je bil iz trpežnega vezanega lesa, ki se je takrat uporabljal pri gradnji letal. Zadnji in bočni paneli sta bili izdelani iz drevesa najbolj dragocenih pasem. Tudi teža naprave je bila impresivna. Ta sovjetska akustika tehta 23 kilogramov!

Končna faza

Akustika ZSSR se je končno razvila z izdajo modela 75AS-001. Bila je krona inženirske misli sovjetskega obdobja. Pri razvoju tega modela smo prvič uporabili matematične metode načrtovanja. Poleg tega, da se zagotovi optimalnodelo različnih elementov, na primer križanja in glave, ki jih uporabljajo računalniki (predhodniki sodobnih računalniških sistemov). Najbolj napredna akustika ZSSR, ki je bila model 75AS-001, je imela izjemen zvočnik. Poleg tega so ljubitelji dobrega zvoka navdušili s svojo občutljivostjo, ki je bila 91 dB. Za te čase je bila ta številka preprosto neverjetna. Model zvočnika (elektrodinamična glava) je med drugim zagotavljal dober frekvenčni razpon, ki se je gibal od 25 do 25 tisoč Hz. Poleg tega proizvedeni zvok ni imel tako velikih izkrivljanj, kot so bili prejšnji modeli zgrešeni.
Model je bil pozneje preimenovan. Novo ime je 150AS-001. Proizvajala je akustiko "Corvet" in "Clever". Skupno v sovjetskem obdobju je bilo razvitih približno 50 modelov takšnih sistemov. Med njimi je bilo tudi tistih, ki jih uporabniki še niso zapomnili. Vendar pa je bilo množično prodajo in dobre različice takih sistemov, najbolj priljubljenih, ki jih obravnavamo spodaj

"Electronics"

Pod tem imenom v ZSSR je bil izdan širok spekter gospodinjskih aparatov. Rastline, ki pripadajo Ministrstvu za elektronsko industrijo pod blagovno znamko "Electronics", so proizvajale televizorje in kalkulatorje, računalniške sisteme in snemalnike. Ali je seznam teh predmetov elektronske ure in drugih izdelkov. Postavljena je bila tudi proizvodnja sovjetskih akustičnih sistemov, ki so bili stebri "Electronics". Obstaja več sort: 1. "Elektronika 25AS-033". To je dvosmerni zvočnik, ki je bil zaprt v naravni leseni škatlici.Nominalna moč takih zvočnikov je bila 25 vatov, najvišja pa je dosegla vrednost 100 vatov. Zvočniki so zvočni v območju od 31,5 do 25000 Hz in imajo nazivno impedanco, ki je enaka 4 ohmom. 2. Stolpci "Elektronika 25as-118". To je AS, ki se nahaja tudi v naravni leseni stavbi. 3. "Elektronika 25AS-126". Ta sistem je trostranski AS, zaprt v ohišje s iverko. Nominalna moč takih zvočnikov je bila 25 Wattov, meja pa 50 Wattov. Frekvenca zvoka je bila v razponu od 4 do 20.000 Hz, upor pa je bil enak 4 ohmom. 4. "Elektronika 25AS-132". To je blok dvosmerni A /C z nazivno zmogljivostjo 25 vatov. Ona, kot pravilo, šel v enem kompletu z ojačevalnikom "Electronics 104С". 5. "Elektronika 25AS-227". Potniška moč tega trismernega zvočnika je bila 50 vatov. V tem primeru je imel sistem nekaj razlik od prejšnjih modelov. Torej so bili v njem nameščeni izodinamični HF glavi. Razlikujejo se v nizkem izkrivljanju, ki zagotavlja visoko kakovostno reprodukcijo visokih frekvenc.

S-90

Najboljši stolpci sovjetskega obdobja so bili nedvomno C-90. Imeli so črko S, ker je bil ta izdelek izdelan v Rigi. Imenovali so jih AS Radiotehnika. Vendar pa v teh letih sovjetski ljudje niso zaupali vsem tujcem. V zvezi s tem se stolpci še vedno imenujejo C-90. Kot eden najboljših sistemov v sovjetskem obdobju se je "Radio" pogosto uporabljal v kulturnih hišah in koncertih, tudi v najbolj oddaljenih kotičkih države. Stolpci bodo zagotovo prisotni ob šolskih večerih. Bili so najmočnejši, ker so namestili ojačevalnik. AtDanes takšna retro tehnika ni draga. Samo en stolpec modela "Radio" bo kupca stala 4.000 rubljev.

Opis

Stolpci "Radio" so za svoj čas imeli najboljše značilnosti. Pripadali so višjemu (ničemu) razredu in se kvalitativno razlikovali od vse sovjetske opreme. Poleg tega ta AU v nobenem primeru ni slabša od uvožene. Zvočniki so delali v razponu frekvenc od 31,5 do 20 000 Hz. Njihova nazivna moč je bila 35 W.
Ampak ta akustični sistem ni bil popoln. Imela je precej visoke stroške in dosegla 300 rubljev na par. Da, in teža stolpcev je bila pomembna. Včasih je presegel 30 kg. Poleg tega pri nakupu kolone C-90 nihče ni bil prepričan, kaj bi pomenilo skladen par. Navsezadnje je eden izmed njih zbral vso moč in zvenel bolj glasno kot drugi. Vendar to ni bila edina pomanjkljivost te AU. Sovjetski govorniki so se pogosto zlomili. Razlog za to so bile šibke in tanke žice, ki same po sebi niso praktične. Poleg tega so zvočniki na srednjih frekvencah zveneli slabo, pokvarili pa so vse vtise akustike.

Namestitev

Kljub slabostim so bili stebri S-90 zelo primerni za sovjetske ljubitelje glasbe. Že več desetletij je bil ta akustični sistem v kategoriji največjih. Danes ne pozabite na ljubitelje glasbe. Konec koncev so stebri C-90 svetli simbol preteklega obdobja. To je naprava precejšnje velikosti, ki je 36x71x285 cm. Zato bi morali biti pravilno nameščeni, tako da je razdalja do poslušalca vsaj 2 m.Vendar pa je bilo to nemogoče storiti v bližnjih sovjetskih apartmajih. Zato je resničen zvok, ki bi ga takšna akustika lahko ustvarila, slišal le sosedje.

Videz

Dovolj trdno in preprosto telo stolpcev C-90 je pravokotna nerazrezljiva iverka. Njegov zaključek - kakovosten lesni furnir dragocenih pasem. Na spojih sten in notranjosti so oblikovalci zagotovili posebne elemente. S tem se poveča trdnost in togost samega predala. Vodje zvočnikov so okrašeni z okrasnimi okvirji. Obešeni sta iz aluminijastega lista in pobarvani v črno barvo. Poleg tega so zvočniki zaščiteni v obliki kovinske mreže. V spodnjem delu ohišja je prikazana plastična plošča. Prikazuje amplitudno-frekvenčno karakteristiko podsistema, ime sistema in njegov logotip. Priključek sovjetskih stebrov C-90 je na dnu zadnje stene ohišja.

Notranja vsebina

Če odkrijete primer zvočnikov C-90, lahko vidite veliko količino vate, prekrite z gazo. To je akustični absorber.
Zmanjšuje učinek zvočnega tlaka na AHM, pri čemer zvočnike silijo k kakovostnejšemu zvoku. Tisti, ki je razstavil telo "sovjetske legende", lahko vidi notranje in električne filtre. Nahajajo se na plošči in delijo pasove AU.

Modernizacija stare tehnologije

Zvočniki C-90 so zelo priljubljeni med ljubitelji glasbe. Ni presenetljivo, da veliko tistih, ki jih zanima kakovost zvoka, poskušajo posodobiti. Ta lekcija ni le fascinantna. To vam omogoča, da prihranite veliko denarja in dobili sistem z odličnozvok Seveda zunaj teh stebrov, katerih starost je stara vsaj 30 let, je že izgubil nekdanji šik. Toda za tiste, ki so se odločili za nadgradnjo, je glavna stvar, da je sistem v celoti od znotraj. Za to delo bodo potrebni spajkalniki in klešče. Ne opravljajte brez posodobitev in brez seta izvijačev. Najprej morate odstraniti sprednjo ploščo. To je mogoče storiti šele potem, ko je zategnjenih dvanajst različnih vijakov. Po razstavljanju bodite pozorni na zvočnike. Verjetneje je, da bodo potrebovali oživljanje. Možno je, da boste morali zamenjati tuljavo. Po tem se bodo zvočniki na sovjetskih zvočnikih slišali popolnoma brez zvočnih zvokov. Bolj transparenten bo naredil vse tone in svilene kupole, ki jih lahko zamenja plastika.

Posodobitev ožičenja in notranjih materialov

Popravek ohišja omogoča izboljšanje zvoka AU pri nizkih frekvencah. Če želite to narediti, morate odstraniti blazinice iz bombažne gaze, ki jih nadomestijo z poceni udarci. Vse to poteka hitro in ne zahteva veliko truda. Pred montažo je priporočljivo zamenjati ožičenje. Telo je prekrito z bombažno vate. Potrebno jih bo pokriti in fazo investitor, vendar šele po namestitvi cevi na tesnilno maso. Stikala v novi AU ne bodo potrebna. Zato bodo lahko odstranili nepotrebne predmete. Tanke sovjetske napise kolon v vseh spojinah je treba nadomestiti z bakrom.
Kot vidimo, to ni tako težavno. Vendar, kljub svoji enostavnosti, izboljšanjespremeni zvok tehnologije. To postane bolj kakovostno in pregledno, užitek je slišati glasbenika. Stare sovjetske zvočnike lahko namestite v notranjost avtomobila. Cena takega sistema bo minimalna in zvok bo prizadel njegovo moč in kakovost.

Sorodne publikacije