Vrste računalnikov - opis, značilnosti, značilnosti in zanimivosti

Vsak bolj ali manj izkušen uporabnik ve, da obstajajo različne vrste računalnikov. Zlasti jih je mogoče razdeliti na stacionarne računalnike, nettope, monobloke, prenosne računalnike, netbooke, tablične računalnike in celo dlančnike, čeprav postopoma izginjajo s trga in umikajo tablicam in pametnim telefonom. Ugotovimo, katere vrste računalnikov obstajajo in katere so njihove glavne razlike.

Osebni računalnik

To je klasična različica sodobnega računalnika, ki je sestavljen iz sistemske enote in monitorja. Miško, tipkovnica, zvočniki so povezani s samim blokom. Pogojno so taki sistemi razdeljeni na pisarne, doma, igre na srečo. Seveda je takšna delitev zelo netočna, zato jo morate podrobneje preučiti.

Pisarniški računalniki

Naredite dokument, uredite datoteko, vodite računovodske evidence - približno te vrste dela opravi računalnik v pisarni, zato morajo biti njegovi deli ustrezni. Za pisarne izberite najcenejše in najšibkejše sisteme, ki so primerni le za pisarniške aplikacije. Vendar, če se podjetje ukvarja z risanjem programov, kot je Autocad, potem lahko pisarne uporabljajo bolj zmogljive sisteme.


Home

Pri izbiri domačega računalnika se uporabniki trudijo izbrati najnaprednejše sisteme in zmogljive komponente, dobre monitorje. Večina ne želi kupiti procesorjev z vgrajenimi grafičnimi karticami, ampak raje diskretne kartice. Domači računalnikbiti sposoben ne le predvajati filme in odpreti dokumente, ampak tudi igre. Tak sistem bi moral biti opremljen tudi z velikim monitorjem - veliko bolj prijetno je preživeti čas na takšnem računalniku doma.

Gaming

To so najmočnejši sistemi z veliko količino RAM-a, zelo zmogljiva centralna procesna enota in draga grafična kartica. Takšni vzorci imajo lahko vodno hlajenje (in ne navaden zrak), saj se deli takih sistemov hitro segrejejo do visokih temperatur. V nekaterih primerih obstaja več zmogljivih grafičnih kartic, ki delujejo skupaj s tehnologijami Crossfire in SLI. Tudi ti sistemi nujno namestijo nove vrste diskov (SSD), ki zagotavljajo višje hitrosti dostopa do podatkov. Poleg tega uporabljajo celo posebne vrste zaslonov. Računalniki za igro so opremljeni s klasičnimi monitorji s široko diagonalo in minimalnim odzivnim časom slikovnih pik. Danes je najbolj inovativen model Samsung CHG90 GLED z diagonalo 49 palcev in edinstveno 3840x1080.

Kar zadeva količino OPERATIVNEGA pomnilnika, je v igralnih sistemih mogoče uporabiti 16 ali celo 32 GB RAM-a, vendar to ni omejitev. Tudi v igralnem računalniku morajo biti najnovejše najnovejše vrste pomnilnikov. Danes je DDR4. In vse to velja samo za osebne računalnike. Vrste platform se lahko uporabljajo drugače. Izvajajo se lahko na podlagi komponent AMD, Intel, Nvidia, Radeon, včasih pa jih je mogoče kombinirati.

Omrežja

Totip računalnika je drugačen po svoji kompaktnosti. Kopriva je namenjena za delo, slaba za domačo uporabo in absolutno ni primerna za igre. Na splošno je izraz "Nettop" predstavil Intel na predstavitvi novih procesorjev Intel Atom, ki naj bi, kot so verjeli predstavniki podjetja, postal osnova in osnova za ustvarjanje nettopov.
Če naredite analogijo, potem je ta vrsta računalnika stacionarni analog laptop ali netbook. Ti računalniki imajo tradicionalne monitorje, miško in tipkovnico, vendar je uporabljena sistemska enota tako majhna, da je zlahka pritrjena na zadnji del monitorja. Kot rezultat, veliko škatlo manjka, kar vam omogoča, da prihranite prostor. Nettles so zelo šibki računalniki, ki so opremljeni s proračunskim "železom". Zaradi nizke zmogljivosti sestavnih delov so zelo slabo segreti, kar omogoča, da jih postavimo v majhno škatlo brez učinkovitega hlajenja. Ta škatla je lepo prilepljena na monitor. Zaradi uporabe šibkih komponent so taki sistemi zelo poceni, zato se pogosto kupujejo za uporabo v pisarnah. Omogočajo uporabnikom, da delajo s pisarniškimi programi, brskalniki itd. Njihova glavna naloga - zagotoviti sposobnost osebja in hkrati prihranite proračun podjetja. Z njimi ravnajo odlično. Naslednji modeli so dobri primeri takšnih vrst računalnikov: ASUS Eee Box, Acer AspireRevo AR1600. Ti sistemi temeljijo na čipih Intel Atom in grafičnih karticahNvidia Upoštevajte, da čeprav nettop in je priročna rešitev za pisarne, praktično niso navadili. Pogosto tudi v majhnih podjetjih za potrebe osebja pridobijo poceni stacionarne računalnike s klasičnimi enotami sistema.

Monobloki

Ta vrsta računalnika je zelo podobna nettopu, samo v tem primeru je v enem primeru zaslon, komponente, zvočniki, spletna kamera, mikrofon. Podoben računalnik je ergonomičen, zavzema malo prostora (vsaj ne obstaja neroden sistemski blok), izgleda estetsko. Prav tako je bolj prenosljiv kot običajni stacionarni računalnik.
Vendar pa takšne naprave obstajajo slabosti. Vsaj, težje je popraviti in nadgraditi. In če bo v notranjosti nekaj zlomil, potem zamenjajte in poleg tega popravite komponento bo zelo težko. Če monoblock ni zagotovljena, potem bo popravilo storitev plačati sama, in to bo stalo več kot popravilo klasičnega stacionarnega računalnika. Upoštevajoč dejstvo, da so takšni računalniki najpogosteje kupljeni za dom, so pred kratkim vgradili TV-sprejemnike, ki vam omogočajo gledanje televizije. To pomeni, da taka naprava združuje računalnik in televizor, ki je priročen. Naprednejši računalniki so opremljeni z zasloni na dotik, ki odpravljajo tipkovnico in miško. Znani monobloki Apple so priljubljeni, čeprav so zelo dragi. Mimogrede, sama cena je glavna pomanjkljivost takih sistemov. Pri visokih stroških uporabljajo šibke komponente,ki, če zagotavljajo visoko zmogljivost, le pri opravljanju nalog predloge. Ne igrajte iger na takšnih računalnikih.

Tablični računalniki

Tablete danes so zelo priljubljene in se aktivno prodajajo v ustreznih trgovinah. Prvotno je veljalo, da bi jih uporabili kot delovno orodje, čeprav jih v resnici kupujejo uporabniki kot multimedijske naprave. Priročno je sedeti na tablicah v družabnih omrežjih, na internetu, gledati filme, brati knjige. Morda se zdi, da je moderna tableta majhen monoblok, v resnici pa ni. Monoblok ima možnost vgradnje zračnega hlajenja z vgradnjo ventilatorjev. V tabličnem računalniku takšne funkcije ni, zato a priori uporabljamo šibko "železo". Medtem ko so sodobni mobilni procesorji močni, še vedno dajejo slabše rezultate.

Prenosni računalniki

Ti prenosni osebni računalniki so na voljo večini državljanov. To je eden najbolj praktičnih tipov osebnih računalnikov, ki je zelo priljubljen. Trg predstavlja več modelov različnih proizvajalcev.
Lastnost prenosnika je prenosno telo, ki je razdeljeno na dva dela: v enem delu so komponente (lahko je tako močan "železo" in proračun), v drugem - zaslon. Poleg tega je lahko vrsta računalniških zaslonov poljubna: od IPS, PVA, TN, MVA matrike, z velikimi ali ozkimi koti gledanja itd. Če želite delati ali študirati, lahko zberete šibek prenosnikproračun "železo", in za igre na srečo nekateri proizvajalci ustvarjajo precej drage igre platforme z učinkovito hlajenje in močne komponente. Razlika med prenosnikom in monoblokom ali nettopom ni samo njegova fizična zmogljivost, temveč tudi avtonomno delo. Zahvaljujoč uporabi baterije lahko prenosni računalnik upravljate na ulici, v kavarni, na inštitutu. Res je, da so sodobni modeli sposobni delati brez polnjenja tri ali štiri ure, vendar to ni slabo. Nekateri samostojni prenosniki z nizko nastavitvijo svetlosti imajo lahko do 15 ur. Mimogrede, prenosniki na zahodu (in imamo tudi) imenovani prenosniki (laptop). Imajo določene prednosti pred stacionarnimi računalniki v obliki klasičnih sistemov, monoblokov in celo netpopov:
 • lahka.
 • Kompaktnost in možnost preoblikovanja.
 • Samostojnost.
 • V tem primeru imajo prenosniki enake zmogljivosti kot običajni stacionarni modeli. Opremljeni so z adapterji za sprejem signala Wi-Fi, spletno kamero, tipkovnico (vgrajeno v telo). Sledilna ploščica služi kot miška, čeprav je mogoče preko USB vmesnika priključiti polno delujočo miško. Trenutno večina proizvajalcev proizvaja prenosne računalnike. Izdelki znamk Samsung, Acer, Asus, Lenovo so zelo priljubljeni. Ta podjetja ponujajo precej velik izbor prenosnih računalnikov v srednjem cenovnem razredu. Takšni proizvajalci kot MSI predstavljajo vrhunske prenosnike. Specializirani so za izvajanje igralnih platform z učinkovitim hladilnim sistemom in najboljšim "železom". Seveda, vseh vrstinformacije, ki jih računalnik lahko obdeluje s produktivnimi komponentami. In dejstvo, da je bila razvita za igre, ne pomeni, da je na njem nemogoče delati.

  Netbooks

  Ker so prenosniki postali zelo priljubljeni, so nekateri proizvajalci naredili drzen korak k zmanjšanju celo teh kompaktnih naprav. Rezultat so bili netbooki - zmanjšani analogi prenosnih računalnikov, ki so imeli 10-palčne zaslone (najpogosteje je bila diagonala zaslona). Težko je reči, kakšno delo opravlja računalnik te vrste. Najverjetneje so bili namenjeni, da gredo na spletu, delo s pisarniškimi aplikacijami, čeprav je "železo" od njih je bila tako šibka, da za zagon nekaj dodatnih procesov ne more. Značilno je, da so netbooki uporabljali procesorje Intel Atom, ki jih je Intel pred tem izdeloval za netbooke. Čeprav so bili takšni modeli kompaktni in zelo lahki, so hitro izginili s trga zaradi nizkega povpraševanja. Danes, iskanju netbook v trgovini je težko, kot da jih prodajajo nedonosnih. Vsakdo raje uporablja klasične prenosnike, kljub temu, da so večji in težji.

  Pametni telefoni ali dlančniki

  Prej so bili dlančniki (žepni osebni računalnik) v enotah. Vendar pa se ta pripomoček ni navadil, kakor hitro po videzu so se navadni mobilni telefoni spremenili v pametne telefone. Izboljšali so se, postali so cenovno dostopni, zato je potreba po KPK popolnoma izginila. Pametni telefoni so zelo podobni tabličnim računalnikom na njihovi napravi in ​​se razlikujejo od njihsamo manjši zaslon in prisotnost slotov za sim kartice, ki vam omogoča klicanje.

  V zaključku

  se osebni računalnik in njegove vrste stalno spreminjajo. Možno je, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do novega tipa računalnika, ki bo revolucioniral digitalno tehnologijo. Prej ali slej bo nujno, ker vsako leto komponente postanejo močnejše in produktivnejše.

  Sorodne publikacije