Kako povečati RAM? Zaporedje dejanj, nasveti

Vsak uporabnik, ki želi "prenesti" svoj računalnik, mora vedeti, kako povečati RAM. To je enostavno, vendar pa obstajajo odtenki, ki jih je treba upoštevati. Poskusimo ugotoviti.

Tip RAM

Obstajajo različne vrste pomnilnika: SIMM, DIMM, DDR-1 DDR-2 DDR-3. Vse to so zastarele vrste, ki so nameščene na starejših računalnikih. Nekateri bolj ali manj sodobni sistemi imajo lahko še vedno ploščice DDR3 RAM, vendar so sodobni in novi računalniki nujno opremljeni z DDR4 pomnilnikom. Vendar pa je ta tehnologija izvirala od leta 2014, uvedba DDR5 "RAM" pa se je začela približno leta 2016 (te informacije so bile objavljene na Intelovem forumu).


Torej, preden povečamo RAM, moramo vedeti, katera vrsta se uporablja v računalniku. Ampak to še ni vse.

Kaj morate vedeti?

Poleg tipa "RAM" je treba določiti tudi:
 • količino pomnilnika, ki se običajno lahko namesti na matično ploščo. Na primer, če plošča podpira do 8 GB OPERATING pomnilnika, ni smiselno namestiti 12 ali 16 GB pomnilnika.
 • Ugotovite, koliko pomnilnika je že v sistemu.
 • Poiščite zahtevano delovno frekvenco RAM-a.
 • Opredelitev parametrov

  Začnimo z najpreprostejšimi. Preden povečate RAM, morate poznati količino, ki je prisotna v sistemu. To lahko vidite v lastnostih računalnika. Z desno miškino tipko kliknite Moj računalnik - Lastnosti. Določena bo količina RAM-a, ki je prisotna v sistemu. Vendar to niso vse informacije, ki jih imamopotrebno.
  Da bi dobili popolne informacije o RAM-u, morate prenesti in namestiti program Speccy, ki je na voljo brezplačno v omrežju. Po namestitvi ga zaženite in v razdelku "RAM" boste videli vse potrebne informacije: frekvenco, količino, vrsto, število razpoložljivih in zasedenih slotov.


  Delo s podatki

  Eden najpomembnejših parametrov je vrsta pomnilnika. Če je DDR3, potem morate le namestiti pomnilnik istega tipa. Reže DDR2 ali DDR4 fizično niso priključene. Glede frekvence pomnilnika je zaželeno izbrati frekvenco, ki ustreza frekvenci matične plošče. Ni smiselno kupiti dragih visokofrekvenčnih pomnilnikov, v katerih je banalno "nimajo časa" matične plošče. Trenutni obseg je pomemben. To se zgodi, da so vse reže za nove reže zasedene na matični plošči. Kaj storiti v tem primeru in kako povečati RAM? Vse je odvisno od specifične situacije. Če so prosti reži za nove reže, potem ne bi smelo biti težav. Samo kupite isti pomnilnik z isto frekvenco in ga dodajte sistemu.

  Različne pomnilniške plasti

  Če je na matični plošči samo 2 priključka, vsaka s 4 GB pomnilnika, se lahko ena pomnilniška reža odstrani in proda ali prodaja . Namesto tega morate nastaviti vrstico za glasnost, na primer 8 GB. Rezultat je 12 GB pomnilnika. Nekateri uporabniki menijo, da delo dveh slotov z različnimi velikostmi pomnilnika slabo vpliva na zmogljivost, v resnici pa ni. Glavna stvar je, da delovne frekvence sovpadajoRAM Toda tudi če se frekvence ne ujemata, bosta obe svetilki delovali na nižji frekvenci.
  Kar zadeva reže različnih količin, so krmilniki pomnilnika trenutno dovolj prožni in zagotavljajo njihovo stabilno delo brez težav.

  Postopek za namestitev pomnilniških rež

  Preden povečate RAM, morate računalnik izključiti iz stenske vtičnice. Zdaj odvijte pokrovček ohišja in si oglejte matično ploščo pred njo - neposredno pritrjena na pomnilnik. To so ploščate zelene deske s čipi. Vendar pa lahko sodobni modeli imajo posebna ohišja radiatorjev za odvajanje toplote, tako da je lahko barva poljubna. Bodite pozorni na prisotnost dodatnih priključkov za priključitev novih rež. Če so, potem starega spomina ni treba odstraniti, lahko pustite, kot je. Vendar pa je treba uporabiti nove reže in če je matična plošča sposobna prepoznati veliko količino pomnilnika, lahko dodate 1-2 bari. Če želite to narediti, morate dati palice na tak način, da je luknja na spomin točno sovpada z utorom v gnezdu. To je posebna zaščita, ki uporabniku preprečuje napačno vstavljanje reže. Enostavno vstavite režo in jo pritisnite, da zaklenete stranske ključavnice. Če pomnilnik ni nastavljen, ga sistem morda ne prepozna.
  Na žalost imajo številne matične plošče samo dva priključka za OPERATIVNI pomnilnik. Zato morate pred povečanjem RAM-a kupiti bolj zmogljive letve in jih zamenjati s starimi. Slednje bo treba vrniti ali prodati. Na žalost ne obstajaNa voljo so tri ali štiri reže z dvema priključkoma na matični plošči. Lahko pa vam svetujemo, da zamenjate matično ploščo z veliko priključki, vendar je preveč radikalna. To je tudi ena od možnosti za povečanje RAM-a na vašem računalniku.

  Zaključek

  Preden povečate spomin na RAM, morate razmisliti o tem in razumno je, da to storite sploh. Če sistem uporablja starejši in šibki osrednji procesor, integrirano grafično kartico, potem bo eden ali dva gigabajta RAM več kot dovolj. Tudi povečanje količine RAM-a na šibkem računalniku bo nemogoče opaziti povečanje produktivnosti. Navsezadnje velik vir novega pomnilnika ni težaven zaradi omejene zmogljivosti procesorja.

  Sorodne publikacije