Senzor tlaka v pnevmatikah: princip delovanja, montaža

Večina sodobnih avtomobilov je opremljena z različnimi pomožnimi sistemi, ki pospešujejo življenje lastnika avtomobila. Eden od njih je sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. Njena funkcija ni potrebna za razlago. Ko je tlak v pnevmatikah pod normo, sistem o tem obvesti voznika. Dejstvo, da so pnevmatike dobro črpane, je odvisno predvsem od varnosti, upravljanja vozila in porabe goriva. Upoštevajte načelo delovanja senzorjev tlaka v pnevmatikah.

Imenovanje

Prvi patent za proizvodnjo avtomobilskih pnevmatik je bil izdan leta 1846. Od takrat so pnevmatike prebodene. Vsakemu, čeprav daleč od avtomobilov, je vsakomur jasno, da od pnevmatike ni mogoče pričakovati nič dobrega. Toda znižani pritisk je lahko zelo nevaren. V nobenem avtomobilskem priročniku ni za nič priporočljivo redno preverjati tlak v pnevmatikah in ta izdelek je eden prvih.
Ko tlak v pnevmatiki pade, se kotalni upor znatno poveča. To bo povzročilo večjo porabo goriva, prekomerno obrabo same pnevmatike in avtomobil se bo lahko začel voziti na stran. Pogosto majhne vrzeli zmanjšajo zaobljeno krpo ali stezo. Voznik lahko vozi tako dolgo. In najbolj nevarna stvar je, da, če je potrebno, naredite oster in zasilni manever ali zavorno pnevmatiko, tlak, pod katerim lahko standard izgine iz kolesa in celo obrne. To pogosto povzroči resne posledice.
S tem problemom se morate boriti. PrejLastnik avtomobila bo opazil, da je tlak v pnevmatikah nižji. Najlažji način za preverjanje tlaka je merilnik tlaka. Toda ljudje pogosto pozabijo ali pa samo leni hodijo s črpalko ali merilnikom tlaka blizu avtomobila. In užitek pri delu s takšnimi napravami v slabem vremenu je zelo majhen. Zato avtomobilski proizvajalci uvajajo sisteme, ki neodvisno ocenjujejo tlak v pnevmatikah in signalizirajo vsa odstopanja od pravil neposredno vozniku.

Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah

Ta sistem ali sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah mora opozoriti voznika na nevarne spremembe tlaka. Ti sistemi so standardni samo za drage modele avtomobilov. Za vse druge je mogoče nastaviti kot možnost. Namestitev senzorjev tlaka v pnevmatikah, kot tudi povezanih sistemov, deluje od leta 2000. V nekaterih evropskih državah in Združenih državah so ti kompleksi obvezni.


Razlikujemo lahko dve vrsti teh sistemov. Pri prvem se uporablja posredna metoda merjenja tlaka, druga pa je neposredna. Kaj je bolj priljubljeno? Najbolj preprosti in razširjeni so tisti kompleksi, ki uporabljajo posredne razsežnosti.

Posredni sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah

To ni ločen sistem strojne opreme. To je programska aplikacija ABS bloka avtomobila. V pnevmatikah ni senzorjev za pritisk, načelo dela je merjenje frekvence vrtenja koles. Dejstvo je, da je polmer spuščenega kolesa nižji. In tako bo v eni fazi manj razdalje.
Posebni senzorji, ki merijo hitrost koles (vključeni so v ABS), merijo pot, ki poteka vsako kolo v enem obratu. Informacije, prejete odsenzorji, se analizira v bloku ABS z nominalnimi parametri. Če se vrednosti ne ujemajo, se prižge ustrezna lučka na armaturni plošči. Večina teh rešitev ima način prilagoditve za spremembo parametrov tlaka pri zamenjavi ali za vzdrževalna dela na šasiji. To je umerjanje. Pri premikanju z novimi parametri sistem prikaže in zapomni nove parametre koles.

Med prednostmi tega načela delovanja senzorjev tlaka pri pnevmatikah je odsotnost dodatnih elementov za merjenje in tudi nizka cena. Toda ta rešitev ima med delovanjem nekaj omejitev - ne določa tlaka pred začetkom gibanja, nizko natančnostjo in tudi velik prag odstopanja tlaka, ki ga sistem lahko določi.

Sistemi z neposrednim tipom

Pri vsakem kolesu se meri tlak. V ta namen se uporabljajo ločeni senzorji. Te rešitve so bolj zapletene. Tu se uporabljajo merilne naprave na vsakem kolesu, sprejemna antena, krmilna enota in zasloni.
Senzor je najbolj zapletena naprava, v kateri so kombinirane funkcije merilnika temperature, tlaka, antene in baterije. Ta postavka je nameščena na vsako kolo namesto standardnega ventila. Tovrstni senzor tlaka v pnevmatikah Kia je takšnega tipa. Informacije se na krmilno enoto prenašajo enkrat na minuto. Baterija ne potrebuje polnjenja 7 let. Prednost takšnih kompleksov je sposobnost merjenja celo majhnih sprememb v tlaku. Sistem je opremljen tudi z načinom prilagoditve pri zamenjavi pnevmatik.

TPMS in Toyota

Načelo delovanjaToyotini senzorji tlačnih pnevmatik - to je posredni algoritem, ki deluje na sistem ABS). Ta rešitev je sposobna razumeti razliko v frekvenci vrtenja kolesa. Kot smo že opazili, če tlak v pnevmatiki pade, je njegov polmer manjši.
Sistem ne more preprosto primerjati hitrosti posameznega kolesa s hitrostjo drugih, saj se avto premika v ravni liniji ne tako pogosto. Pri prehodu se zunanji par koles vedno premakne več kot notranji par. Spredaj - bo prešla večjo razdaljo od zadaj. Ta sistem je sestavljen iz hitrosti in frekvence vrtenja dveh pnevmatik, nameščenih diagonalno. Nato se izračuna razlika med njimi. In končno, rezultat je razdeljen na povprečno hitrost gibanja vseh koles. Nato se vrednost primerja z nominalno vrednostjo.
Kot je znano, ima to načelo delovanja senzorjev tlaka v pnevmatikah določene pomanjkljivosti. In zato je skupaj s to metodo uporabila še eno - tudi na podlagi ABS-a. Tako pnevmatika kot disk nista nič drugega kot vibracijski krog. Značilnosti te konture so odvisne od elastičnosti pnevmatike in tlaka v njej. Merijo se krožna nihanja pnevmatik. Frekvenco teh nihanj je mogoče ločiti od signala senzorja hitrosti kolesa. S tem, kako se ta frekvenca spremeni, sistem ugotovi padec tlaka. To delovanje tlačnega senzorja v pnevmatikah ne zagotavlja visoke natančnosti. Torej se je Toyota odločila, da iz tega zavrne večino novih modelov.

Infiniti

To so sodobnejši avtomobili. Imajo neposredno merjenje. V ta namen se za vsako kolo uporablja več tipov senzorjev. Izstopitenotranjih in zunanjih elementov. Tlak v pnevmatiki se meri s pomočjo notranjega senzorja.
Element izgleda kot običajen ventil s pokrovčkom. Proizvajalec na Infiniti QX70 namesti senzorje tlaka v pnevmatikah. Načelo njihovega delovanja je polprevodniški senzor. Slednji meri tlak v pnevmatiki.

"Hyundai"

Korejski avtomobilski proizvajalec tudi ne zaostaja za naprednimi znamkami avtomobilov. Veliko avtomobilov ima sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. Za vsako kolo so na voljo tudi ločeni elementi. To je zelo priročno, saj so meritve precej natančne. Senzorji so načini za merjenje tudi manjših odstopanj. Tlačni senzor v pnevmatikah Hyundai je nameščen znotraj pnevmatike in meri tlak in temperaturo.

Neodvisna vgradnja

Če avtomobil ni opremljen s sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah, lahko sistem nastavite neodvisno. Delo se lahko opravi tudi v garažnih pogojih. Včasih obstajajo težave, vendar jih je mogoče rešiti s pomočjo pnevmatike.
Obstajata dve vrsti senzorjev - notranja in zunanja. Prvi je nameščen znotraj pnevmatike in je zračna linija z vgrajenim merilnim elementom. V celoti je zaščiten pred zunanjimi vplivi. Cena je od pet tisoč rubljev in več. Zunaj je nameščen namesto tradicionalnega koluta. Zapre zrak v pnevmatiko in nadzoruje tlak. Za namestitev enostavnih mehanskih zunanjih senzorjev lahko naredite preproste ukrepe. Dovolj je, da jih namestite namesto standardne. Za montažonotranji bo potreboval strojno orodje. Element je pritrjen na nastavek. To delo se ne razlikuje od zamenjave gume. Vendar je pomembno doseči maksimalno tesnost.

Nastavitve

Nato morate nastaviti napravo. Če ima sistemski komplet namenski daljinski upravljalnik, ni posebnih težav. Če želite prenesti podatke na glavno napravo, morate narediti nered. Najpogosteje so senzorji priključeni na krmilno enoto Bluetooth. Potem jih je treba naučiti. Večina modelov je opremljenih z aplikacijo za pametni telefon - te elemente je veliko lažje prilagoditi. Po tem je predmet popolnoma pripravljen za delovanje. Služi vsaj pet let.

Sorodne publikacije