Windows 10 se naloži dolgo časa, ko vklopite: razloge

Verjetno ni treba reči, da je veliko uporabnikov najnovejših operacijskih sistemov v deseti posodobitvi opozorilo na precej resen problem, ker je Windows 10 zelo obremenjen pri vklopu stacionarnega računalnika ali prenosnika. Zakaj se to dogaja in katere metode se lahko uporabijo za pospešitev zagona sistema in za reševanje nekaterih resnih težav? O tem bomo nadalje razpravljali.

Windows 10 se veliko obremeni, ko vklopite stacionarni računalnik ali prenosni računalnik: kaj je lahko razlog?

Začnimo torej poskusiti vsaj grobo ugotoviti, kateri vzroki bi lahko vplivali na to obnašanje sistema. Da bi opisali absolutno vse možne situacije, se ne bo izkazalo zgolj fizično, bolj, da bi ugotovili, kaj je razlog, takoj, na prvi pogled na sistem preprosto ni mogoče. Toda med vsemi, ki lahko izzovejo takšne situacije, strokovnjaki v večini primerov imenujejo naslednje točke:


 • računalniška konfiguracija izpolnjuje samo minimalne zahteve;
 • grafična kartica deluje nepravilno, tudi zaradi težav z gonilniki;
 • popoln seznam samodejno prenesljivih storitev in komponent sistema;
 • Trenutno se posodabljajo posodobitve;
 • na trdem disku ni prostora;
 • Trdi disk vsebuje preveč razdrobljenih sektorjev;
 • napačno nastavljeno napajanje;
 • so bile poškodovane pomembne komponente sistema;
 • obstajajo konflikti programske opreme;
 • Virusne grožnje vplivajo na prenos.
 • Zakaj se novi prenosnik z operacijskim sistemom Windows 10 ob vklopu obremeni?

  Kot lahko vidite na zgornjem seznamu, je večina težav večinoma povezana s situacijami, ko je bil že uporabljen prenosni računalnik ali stacionarni računalnik. Konec koncev pa je to pogosto mogoče opaziti z popolnoma novimi računalniškimi napravami. Zakaj se prenosni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 zažene, ko je vklopljen, če je pravkar kupljen v trgovini? Tukaj ni veliko možnosti in z veliko verjetnostjo lahko preveč naložimo skupaj s sistemom storitev, kot tudi nepopolno skladnost z "železnimi" zahtevami samega operacijskega sistema.


  Kaj pa, če je problem s stacionarnimi terminali? Zelo pogosto je to stanje mogoče opaziti v primeru zamenjave neke opreme. Tako lahko na primer pogosto opazite, da se ob vklopu sistema Windows 10 na SSD že dolgo nalaga, če je bila inicializacija izvedena nepravilno ali pa sploh ni bila izvedena takoj po namestitvi (ko je medij uporabljen kot drugi v polju RAID). Nazadnje, takoj ko napravo pripnete domov in se takoj povežete z internetom, sistem samodejno začne iskati in nameščati posodobitve, ker je »Center za posodobitev« vklopljen in privzeto vklopljen. Poleg tega je še posebej vredno reči, da hitrost IE in Edge, vgrajena v deseto spremembo brskalnikov, prav tako ni posebej impresivna, medtem ko drugi v "čistem" Windows 10 preprosto niso.

  Vrednoprekiniti posodobitev namestitve?

  Ni treba posebej poudarjati, da ko kupite stacionarni računalnik ali prenosni računalnik, tudi če je prednameščen, nihče ne namesti ločeno posodobitve za vas. Zato jih sistem začne iskati samostojno. Mnogi uporabniki imajo seveda vprašanja o takojšnji zaustavitvi procesa, vendar strokovnjaki ne priporočajo prekinitve namestitve, saj lahko napačna izvedba povzroči le dejstvo, da se Windows po naslednjem vnovičnem zagonu ne zažene v celoti ali da modri zaslon. Bolje je imeti potrpljenje in še počakati, da se namestitev dokonča.

  Preverjanje stanja in gonilnikov grafične kartice

  Vendar se zgodi, da se računalnik z operacijskim sistemom Windows 10, ko je bil vklopljen dolgo, naloži iz popolnoma drugega razloga. Če nekdo ne ve, je na začetku katerega koli operacijskega sistema posebna vloga dodeljena grafičnemu adapterju, ki je nameščen na računalniku ali prenosnem računalniku, ki je odgovoren za vizualni prikaz vseh informacij ali grafik na zaslonu in se aktivira takoj po prenosu računalniškega nadzora iz primarnega (BIOS /UEFI) za zagonski nalagalnik Windows. Če je z grafično kartico kaj narobe, pride do te težave.
  V tem primeru je priporočljivo počakati na videz namizja in celoten prenos vseh elementov sistema, nato pa pokličite upravitelja naprav, onemogočite in omogočite privzeti grafični vmesnik z ohranjanjem nastavitev in ponovno zaženite sistem. Lahko pa tudi preverite stanje gonilnikov(in ne samo grafične kartice, ampak tudi glavni trdi disk).
  Če je potrebno, poskusite posodobiti programsko opremo za upravljanje s tem standardnim sistemskim orodjem ali namestite kakršen koli avtomatiziran pripomoček, kot je Driver Booster ali DriverPack Solution, ki je veliko boljši.

  Preverjanje zagonskih elementov

  Zdaj predpostavimo, da so zgornji elementi v redu, toda Windows 10 je dolgo naložen, ko računalnik vedno znova vklopite. Očitno je to posledica le dejstva, da sistem v ozadju poganja vse aktivne komponente, ki so v zagonski particiji.
  Če si želite ogledati vse prenesene komponente in storitve v deseti spremembi operacijskega sistema Windows, morate poklicati Upravitelja opravil (in ne kot prej, uporabite konfiguracijo msconfig) in poglejte jeziček za zagon. Izklopi vse, kar je tam. Pustite lahko samo protivirusni program (če je seveda nameščen). Vendar pa obstaja en problem. Dejstvo je, da niso vse komponente prikazane v zagonskem seznamu samega sistema, nekatere storitve pa so lahko tudi v razporejevalniku opravil "(in še vedno imajo nejasna imena).
  Za popolnejše in udobnejše upravljanje vseh teh elementov je najbolje uporabiti programsko opremo za optimiranje vzorcev CCleaner. Vredno je reči, da je eden od razlogov, da se računalnik z operacijskim sistemom Windows 10, ko je vklopljen, že dlje časa prenaša, preveč napolnjen register, ki skenira natanko takrat, ko se Windows zažene. Kaj je on?Dlje, več časa je potrebno, da ga preverimo.

  Za odstranitev ročnih ali out-of-the-box ročnih tipk - je stvar popolnoma nehvaležna, zato je za samodejno čiščenje najbolje uporabiti pripomoček CCleaner ali opraviti podobno čiščenje (ali če še vedno defragmentira) register v Advanced SystemCare.

  Komponente sistema Windows in sistemske storitve

  Popolnoma nepotrebno čiščenje se ne bo izkazalo na noben način. Dejstvo je, da številne komponente sistema, ki se privzeto zaganjajo na katerem koli seznamu, sploh ne bodo prikazane. V tem primeru je priporočljivo preveriti seznam aktiviranih sistemskih elementov iz razdelka programov in komponent na nadzorni plošči in tam onemogočiti nepotrebne storitve.
  Na primer, priporočamo, da popolnoma onemogočite Hyper-V, če ne uporabljate navideznih strojev ali deaktivirate vseh elementov, povezanih s tiskalnimi storitvami, če nimate tiskalnika. Ogledate si lahko tudi oddelek storitve (services.msc), ustavite in onemogočite zagon nepotrebnih procesov v tem razdelku. Opis vsake storitve je predstavljen v zelo jasnih pogojih, zato bo težko narediti napako.

  Pomanjkanje prostega prostora na trdem disku

  Še en večni problem, da se računalnik ali prenosni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10, ko ga prenesete, že dolgo prenese, je pomanjkanje prostora na trdem disku. Za normalno delovanje je potrebno ohraniti prostornino sistemske particije na ravni 10-15% skupne velikosti.
  Za sprostitevprostor lahko uporabite enako standardno čiščenje diska v Raziskovalcu, vendar je zaželeno vključiti tudi izbrisati sistemske datoteke, kar vam bo omogočilo, da se znebite komponent preteklih zbirk ali nadgradenj. Prav tako je dobro odstraniti velike programe, ki jih ne potrebujete. Vendar je bolje uporabiti programe za deinstalacijo, ki samodejno očistijo ostanke, ne pa vgrajenih sistemskih virov. Mimogrede, s pomočjo teh pripomočkov lahko celo odstranite vgrajene programe Windows, ki jih običajno orodje ne odstrani, čeprav lahko z ukazno vrstico ali konzolo PowerShell spoznate težavo.

  Preveč razdrobljenosti diska

  Ni treba posebej omenjati, da ne smete pozabiti na defragmentacijo, da bi pospešili dostop do pogosto uporabljenih programskih datotek, vključno s komponentami samega sistema. V ta namen je primerno standardno orodje, če pa želite, lahko uporabite ozko pasovne programe, kot je iObit SmartDefrag.

  Pravilne nastavitve moči

  Nazadnje, kot poudarjajo nekateri strokovnjaki, težava, da je Windows 10 dolgo zagnan, ko vklopite računalnik, morda ni pravilno konfigurirana z nastavitvami porabe.
  Poskusite pospešiti začetek tako, da pokličete ustrezen razdelek s prehodom na trenutne nastavitve sheme in izberete trenutno nedosegljive možnosti, kjer morate počistiti polje v hitrem zagonu.

  Navzkrižja programske opreme in druge metode za odpravljanje težav

  Na žalost,Obstajajo tudi nekatere zelo zanimive situacije, ko je Windows 10 naložen za dolgo časa, ko vklopite računalnik, ker uporabniki namestite več anti-virus ob istem času. Na žalost, ko je nekdo govoril po internetu, je videti, da je v eno zaporniško celico postavil Hitlerja in Stalina. Seveda se bosta oba programa klicala, potegnila odejo na sebe in operacijski sistem bo začel hiteti med izbiro prednosti v korist ene ali druge programske opreme. Nazadnje, če nobena od metod za pospešitev zagona sistema ni pomagala, izvedite popoln pregled računalnika za viruse, z uporabo prenosnih skenerjev ali celo pripomočkov za zagon, kot je Kaspersky Rescue Disk, ki ga je mogoče prenesti pred zagonom OS in zagnati. Popolno testiranje sistemskih datotek z ukazno vrstico, ki se izvaja s skrbniškimi pravicami v delujočem sistemu ali pri zagonu z izmenljivega medija z izvajanjem ukaza sfc /scannow, ki ne bo samo preveril vseh pomembnih komponent, ampak tudi e in jih obnoviti v primeru poškodb.

  Sorodne publikacije